Pafos Net

Φάκελος Πάφος: Αυτά αλλάζουν έναντι 23 εκατομμυρίων ευρώ

title image

Ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017 δίνει την ευκαιρία αξιοποίησης των δυνατοτήτων της Πάφου ώστε η πόλη να κάνει βήματα μπροστά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ένα τεράστιο στις σημερινές οικονομικές συνθήκες πακέτο 23 εκατομμυρίων ευρώ, έχει ήδη αρχίσει να διατίθεται για τη «μεταμόρφωση» της Πάφου σε μια σύγχρονη πόλη που να μπορεί να στηρίξει το πανευρωπαικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σε λίγους μήνες.

Τα έργα που μετατρέπουν αυτές τις μέρες την πόλη σε ένα απέραντο εργοτάξιο, αναλύει ο Δήμαρχος Πάφου, ο οποίος παρουσίασε τις κοσμογονικές αλλαγές και σε δημόσια παρουσίαση στις αρχές της εβδομάδας. Ο Φαίδωνας Φαίδωνος τονίζει ότι με «όχημα» τον μεγάλο θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η Πάφος μπορεί να αποκτήσει το δικό της ευδιάκριτο στίγμα στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη, να ενισχύσει τη φήμη της ως ποιοτικού τουριστικού προορισμού, να αναπτύξει τις υποδομές της και να τονώσει την οικονομία της, μπορεί να συσπειρώσει την κοινωνία της και να βελτιώσει την ψυχολογία της.

Η αρχή της μετάβασης της Πάφου στη νέα εποχή έχει ως αφετηρία την ανάπλαση του εμπορικού κέντρου και της κεντρικής Πλατείας Κέννεντυ. Ένα έργο 5,2 εκατομμυρίων, με ορίζοντα αποπεράτωσης το τέλος του 2016.

« Πρόκειται αναμφίβολα για το πιό σημαντικό και φιλόδοξο έργο της πόλης μας», δηλώνει ο Δήμαρχος. « Η Πλατεία Κέννεντυ και το Εμπορικό Κέντρο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την νεότερη ιστορία της Πάφου και το πλούσιο πολιτιστικό της παρελθόν. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες η περιοχή αυτή έπαψε να ανταποκρίνεται στον αρχικό της χαρακτήρα. Ο γραφικός αυτός χώρος με την πλούσια εμπορική και πολιτιστική δραστηριότητα έχει περιπέσει σε έναν εμφανέστατο μαρασμό.

Με το έργο που σήμερα επιτέλους εκτελούμε, ο Δήμος Πάφου φιλοδοξεί να επαναπροσδώσει στην περιοχή το «ζωντανό» της χαρακτήρα και τη γνήσια, ξεχωριστή της «προσωπικότητα», με έναν τρόπο σύγχρονο, λειτουργικό και δημιουργικό. Ο μεγάλος πλατειακός χώρος που θα δημιουργηθεί μετά την κατεδάφιση του παλιού Νικολαΐδείου Γυμνασίου, οι αναβαθμίσεις και πεζοδρομήσεις της Λεωφόρου Μακαρίου και των παρακείμενων οδών, ο πρόσθετος πλατειακός χώρος που θα δημιουργηθεί στην περιοχή της Επαρχιακής Διοίκησης, η διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, η αξιοποίηση των Τουρκοκυπριακών περιουσιών και οι νέες χρήσεις των καταστημάτων  δεν θα αλλάξουν μόνο την όψη της περιοχής, αλλά θα αποτελέσουν έναν ισχυρό πόλο έλξης ντόπιων κατοίκων και ξένων επισκεπτών που θα ξαναδώσει στον ιστορικό πυρήνα της πόλης μας τη χαμένη αίγλη του και θα τονώσει την οικονομία μας».

fakellos2

Συναφές με το έργο αυτό, είναι και το έργο της σύνδεσης και ανάδειξης των τριών μικρότερων πλατειών στην περιοχή, που περιβάλλει το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου. Με κόστος 3,1 εκατομμύρια ευρώ, το έργο αυτό που επίσης θα αποπερατωθεί στο τέλος του χρόνου, θα ενοποιήσει, αναδείξει και προβάλει τον δημόσιο αστικό χώρο γύρω από τον Δημόσιο Κήπο της Πάφου, κάτι που θα δώσει ώθηση στην αναβίωση και επαναδραστηριοποίηση του ιστορικού κέντρου.

« Ο χώρος μεταξύ των πλατειών 28ης Οκτωβρίου και Κωστή Παλαμά αποδεσμεύεται πλήρως από το αυτοκίνητο και προσφέρεται για αποκλειστική χρήση από τον πεζό», εξηγεί ο Δήμαρχος. «Οι πλατείες 28ης Οκτωβρίου και Κωστή Παλαμά οργανώνονται με επίκεντρο τα δύο μνημεία που τις σηματοδοτούν, δημιουργώντας έναν ευρύτερο δημόσιο χώρο, ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπαίθριες δραστηριότητες και εκδηλώσεις της πόλης.

Η πλατεία Διονυσίου Σολωμού, οργανώνεται, η κίνηση του αυτοκινήτου περιορίζεται και το πράσινο επικρατεί στον πλατειακό χώρο».

fakellos3

Πέραν των έργων στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, οι εργασίες έχουν πλέον μεταφερθεί και στην ιστορικά φορτισμένη τουρκοκυπριακή συνοικία του Μουττάλου. Με μια δαπάνη 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, το έργο αποσκοπεί στην ανάπλαση και ανάδειξη χώρων στην συνοικία του Μουττάλου με χωρικούς μετασχηματισμούς, ώστε να ενταχθεί στον πολεοδομικό, κοινωνικό και οικονομικό ιστό της πόλης.

« Η μελέτη επεμβαίνει στη διαδρομή που ξεκινά από την οδό Φελλάχογλου και καταλήγει στις σπηλιές του γκρεμού και την πλατεία της συνοικίας. Ο γενικότερος σχεδιασμός περιλαμβάνει στοιχεία αστικού εξοπλισμού, πρασίνου και δεντροφύτευσης στην περιοχή του Τζαμιού, της Πλατείας Ισμέτ Ινονού και των Σπηλιών, ώστε να αποτελέσουν σημεία πολιτιστικών διαδρομών, χώρων εκδηλώσεων  και πόλο έλξης ξένων και ντόπιων επισκεπτών», σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνος. « Σχετικό με το πολιτιστικό και διαπολιτισμικό υπόβαθρο της πόλης μας, είναι και το έργο της αποκατάστασης και επανάχρησης του Χανιού του Ιμπραήμ, προυπολογισμού 2,4 εκατομμυρίων και χρόνο αποπεράτωσης το τέλος του 2016.

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας στο χώρο όπου θα ζωντανεύουν οι μνήμες του παρελθόντος και θα επαναπροσδιορίζεται  ο χαρακτήρας του Χανιού και του ιστορικού κέντρου της πόλης. Το χάνι αποσκοπεί μέσω της λειτουργίας και της μορφής του να καταστεί ένας χώρος έμβλημα, για την πόλη της Πάφου. Μια χοάνη εμπειριών του σύγχρονου πολιτισμού, της κουλτούρας και της τέχνης. Στον χώρο θα λειτουργούν εργαστήρια παραδοσιακών επαγγελμάτων, αίθουσες εκθέσεων και εκδηλώσεων, μικρός ξενώνας καλλιτεχνών κ.ά.

ppe2

Πέρα της ανάκλησης της ιστορικής μνήμης, το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικής και οικονομικής αειφορίας της πόλης, και  στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενδυναμώνοντας έτσι και την πολιτιστική ταυτότητα της Πάφου».

Στο κέντρο της πόλης είναι επίσης σε εξέλιξη τα έργα της αποκατάστασης του παλιού σινεμά «Αττικόν», με δαπάνη 1,2 εκ. ευρώ και του Μαρκιδείου Θεάτρου για το ποσό των 2,9 εκατομμυρίων.

Το έργο του «Αττικόν», τονίζει ο Φαίδωνας Φαίδωνος, θεωρείται βαρύνουσας σημασίας για τις ανάγκες της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017 και αφορά τις εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης του κτιρίου και τη μετατροπή του σε χώρο για καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις μικρής κλίμακας, καθώς και για τη διεξαγωγή τουριστικών και άλλων συνεδρίων.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν την αποκατάσταση του υφιστάμενου κτίσματος, κατεδαφίσεις και προσθήκες νέων τμημάτων περιλαμβανομένων υπόγειου χώρου, νέων εγκαταστάσεων και εξωτερικών εργασιών, καθώς και τη σύνδεση του κτιρίου με το γειτνιάζοντα Πολυχώρο Πολιτισμού "Παλιά Ηλεκτρική".

Στόχος του έργου της αναβάθμισης του Μαρκιδείου, αναφέρει, είναι η αναβάθμιση και ανάδειξη του Θεάτρου και η δημιουργία ενός δημόσιου κτιρίου, τοπόσημο για την πόλη και την αναβάθμιση της περιοχής.

Η επιτυχής ανάδειξη και λειτουργία του Μαρκιδείου, με ειδικό θεατρολογικό εξοπλισμό και σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις,  καλύπτει μια ζωτικής σημασία ανάγκη του Πάφος 2017, ενώ δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάτασης όχι μόνο της πόλης, αλλά και της επαρχίας ευρύτερα.

ppe5

«Την Κάτω Πάφο και την αρχαιολογική μας περιοχή», επισημαίνει, « θα αναδείξουν τα έργα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, έναντι 2,8 εκατομμυρίων που υπολογίζουμε να είναι ολοκληρωμένα τον Φεβρουάριο του 2017», αναφέρει ο κ. Φαίδωνος. « Η στρατηγική αυτή επέμβαση βασίζεται στην δημιουργία μιας περιήγησης, ενός ευλαβικού αρχαιολογικού περίπατου που θα ξεκινά από το Αρχαιολογικό Πάρκο και θα καταλήγει στο παλιό ψαροχώρι της περιοχής -ή αντίστροφα-  με αναφορές για τον επισκέπτη τόσο στην παλιά όσο και στη σύγχρονη πόλη. 

Ο ιστορικός και αρχαιολογικός αυτός χώρος θα διασυνδέεται και θα ενοποιείται με την προσθήκη πεζογέφυρας, που θα επιτρέπει στον επισκέπτη να περιηγηθεί απρόσκοπτα σε ολόκληρη την περιοχή, αποκομίζοντας μια καθαρή και ενιαία εικόνα του ιστορικού παρελθόντος της πόλης.

Στο χώρο δημιουργούνται σύγχρονες εφήμερες κατασκευές για να φιλοξενήσουν πολιτιστικές χρήσεις και να υποστηρίξουν λειτουργίες απαραίτητες για τον αρχαιολογικό περίπατο και την πλατεία που θα δημιουργηθεί».

Η εικόνα της Πάφου, επισημαίνει ο Δήμαρχος, αλλάζει με επιπρόσθετα έργα, στην περιοχή της Δημοτικής Αγοράς, της Πλατείας Διοικητηρίου, του κυκλοφοριακού κόμβου Κονιών, στην είσοδο της πόλης από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου και άλλα μικρότερα.

erga-kentrou-pafou

 

Τα έργα αυτά, όσο κι αν είναι απαραίτητα και σημαντικά, δεν είναι ωστόσο αρκετά για να μετατρέψουν την Πάφο σε μια σύγχρονη και λειτουργική πόλη, παρατηρεί ο Φαίδωνας Φαίδωνος. Είναι για το λόγο αυτό που ο Δήμος ετοιμάζει και  προγραμματίζει μία επιπρόσθετη δέσμη έργων υποδομής και εξωραϊσμού που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση της ωρίμανσης, τονίζει:

« Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζουμε για το 2016 την εκπόνηση Σχεδίων για την αναβάθμιση των Λεωφόρων Αλεξάνδρου Παπάγου, Νεόφυτου Νικολαΐδη, Νικόλαου Νικολαΐδη (από το Λύκειο Κύκκου έως το Δικαστικό Μέγαρο), Γρίβα Διγενή, Γρηγόρη Αυξεντίου, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ολόκληρη τη Λεωφόρο Ελλάδος, την Ελευθερίου Βενιζέλου  και τη Λεωφόρο Απ. Παύλου από την Πλατεία Κέννεντυ μέχρι το Λιμανάκι. Το τελευταίο αυτό έργο φιλοδοξεί να καταστεί το «διαμάντι» της πόλης, καθώς θα συνδέει το κέντρο της Πάφου με την τουριστική περιοχή και ιδιαίτερα την περιοχή του λιμανιού, που αποτελεί το πιο πολυσύχναστο σημείο της Κύπρου και ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Μεσογείου.    

Το 2017 στοχεύουμε να θέσουμε σε φάση ωρίμανσης τη Λεωφόρο Αριστοτέλη Σάββα, από τον κυκλικό κόμβο του Νοσοκομείου έως τη Μεσόγη και την οδό Ανεξαρτησίας από την Τεχνική Σχολή έως την οδό Κινύρα.

Όλα τα προαναφερθέντα έργα θα περιλαμβάνουν υπογειοποιήσεις καλωδίων, τοποθέτηση μοντέρνου οδικού φωτισμού, κατασκευές ποδηλατοδρόμων, δημιουργία πεζοδρομίων και νησίδων πρασίνων, ώστε να αποκτήσει η Πάφος ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο, ικανό να αναδείξει την πόλη, να την καταστήσει ελκυστική τόσο προς τους επισκέπτες της όσο και προς τους πιθανούς επενδυτές και να τη θέσει στην τροχιά της νέας εποχής». 

kakokairia-limanaki-pafou  

Η Πάφος, ως κατεξοχήν τουριστικός προορισμός αποδίδει βαρύνουσα σημασία στη διαφύλαξη, βελτίωση και ανάδειξη της ακτογραμμής και των παραλιών της, τονίζει επίσης ο Δήμαρχος Πάφου. Με το δεδομένο αυτό, ο Δήμος ζήτησε από το Τμήμα Δημοσίων Εργων την εκπόνηση μελέτης για την προστασία και βελτίωση της ακτής του Βορειοδυτικού Παραλιακού Μετώπου της πόλης μας, το οποίο εκτείνεται από το Κάστρο έως τα όρια με τη Χλώρακα, στο ύψος του ξενοδοχείου Capital Coast. Το Γενικό Σχέδιο Επιλεγμένης Λύσης (Master Plan), καθώς και η Περιβαλλοντική Μελέτη έχουν εγκριθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος και εντός ολίγων ημερών αναμένεται η τελική απόφαση της Περιβαλλοντικής Αρχής. Ο Γενικός Σχεδιασμός προβλέπει μέτρα προστασίας από τους πνιγμούς, μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος στοιβασίας των φυκιών, ήπιες κατασκευές πεζόδρομων και προσβάσεων στην παραλία, προσβάσεις λουομένων στη θάλασσα, τοπιοτεχνήσεις των παράκτιων χώρων και αποβάθρες-πλωτές εξέδρες ως πόλοι έλξης.

Για τη Δημαρχούμενη περιοχή Πάφου, η Μελέτη προτείνει τρία έργα:

α) Από τη Δημοτική Παραλία Φάρου έως το Ξενοδοχείο «Κέφαλος». Στην περιοχή αυτή προτείνεται η κατασκευή αποσπασμένων κυματοθραυστών για την προστασία της ακτής και τη μείωση του ύψους του κυματισμού.

β) Στην περιοχή του ξενοδοχείου Venus: Λόγω της υψιλής επικινδυνότητας της περιοχής αυτής, προτείνεται η κατασκευή σκληρών έργων με τη δημιουργία κυματοθραύστη, την τοποθέτιση συστήματος προστασίας από πνιγμούς, τη λειτουργία ναυαγοσωστικής μονάδας, την τοποθέτιση προειδοποιητικών πινακίδων  και την αναπλήρωση της αμμουδιάς με φερτή άμμο. Το απαιτούμενο κονδύλι για την κατασκευή του κυμματοθραύστη έχει ήδη εξευρεθεί και το έργο θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.

γ) Περιοχή ξενοδοχείου Capital Coast: Στο σημείο αυτό προτείνονται ήπιες επεμβάσεις που περιλαμβάνουν μέτρα για την προστασία από τους πνηγμούς, προσβάσεις στην παραλία και στο νερό, καθώς και τοπιοτέχνιση του χώρου.

Εκτός από τον κυματοθραύστη του Venus, που αναμένεται να τελειώσει φέτος, τα υπόλοιπα έργα θα ολοκληρωθούν εντός του 2017.

fakellos5

Όσα έργα κι αν πραγματοποιηθούν, δεν θα μπορέσουν να αποδώσουν τα  αναμενόμενα εάν δεν υπάρχει μια ευπρεπής, καθαρή και λειτουργική πόλη, παρατηρεί ο κ. Φαίδωνος. Με γνώμονα τη βασική αυτή αρχή, τονίζει, ο Δήμος Πάφου ετοιμάζει και προωθεί το καινοτόμο Πρόγραμμα «Βάφω το σπίτι μου, φτιάχνω τη γειτονιά μου, ομορφαίνω την πόλη μου», στο πλαίσιο του οποίου θα επιχορηγούνται βαψίματα οικιών, θα ενθαρρύνεται ο εξωραϊσμός των συνοικιών, θα κατασκευάζονται ή θα επιδιορθώνονται πεζοδρόμια, θα φτιάχνονται δρόμοι, θα γίνονται τοπιοτεχνήσεις, θα αναβαθμίζονται πάρκα και πολλά άλλα. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα κατασκευαστούν, θα τοπιοτεχνηθούν και θα διαμορφωθούν σε παιγνιδότοπους 6 τουλάχιστον χώροι πρασίνου με χορηγίες ιδιωτών, κυρίως επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην πόλη. 

Μια ακόμη πρωτοβουλία του Δήμου Πάφου για την αισθητική αναβάθμιση της πόλης αποτελεί ο εξωραϊσμός των προσόψεων παλαιών κτιρίων στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Πάφου. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε απο τον Δήμο Παφου και την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου ειδικό κονδύλι ύψους 130 χιλιάδων ευρώ και συστάθηκε κοινό συνεργείο από υπαλλήλους και εργάτες του Δήμου Πάφου, της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου και της Υπηρεσίας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών για την εκτέλεση των εργασιών. Μέχρι στιγμής έχουν εξωραϊστεί οι προσόψεις 25 καταστημάτων, ενώ έχουν κατεδαφιστεί τρία επικίνδυνα κτίρια.  Το έργο συνεχίζεται με επιπρόσθετο κονδύλι 130.000 για το τρέχον έτος.   

" Στη σημερινή εποχή δεν νοείται σύγχρονη πόλη και ανεπτυγμένη κοινωνία χωρίς την αξιοποίηση και τη χρήση των νέων τεχνολογιών», αναφέρει. « Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Πάφου, αξιοποιώντας διαθέσιμα κονδύλια μέσω διασυνοριακών προγραμμάτων της Ε.Ε. αλλά και δραστηριοποιώντας την ιδιωτική πρωτοβουλία, έχει αναλάβει σημαντική προσπάθεια αναβάθμισης υφιστάμενων υποδομών παράλληλα με την δημιουργία καινούριων: δημοτικά αποχωρητήρια, στάσεις λεωφορείων, περίπτερα, σύστημα ηλεκτρονικών ανακοινώσεων - σημείων σήμανσης, δίκτυο σταθμών ηλεκτρικών ποδηλάτων, δίκτυο σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αναβάθμιση δημόσιου φωτισμού και δημιουργία δικτύου WiFi υψηλής ταχύτητας σε κεντρικές- τουριστικές περιοχές του δήμου. 

Η όλη προσπάθεια καθίσταται πρωτοποριακή αφού ως συνδετικός κρίκος έχει υιοθετηθεί η αξιοποίηση διαθέσιμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, αυτό που εκφράζεται ως υποδομή smart city, (έξυπνη πόλη) ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα, οι επιδόσεις και η διαδραστικότητα των αστικών υπηρεσιών και παράλληλα να μειωθεί το κόστος και η κατανάλωση πόρων. Η οικοδόμηση μιας έξυπνης πόλης συντείνει στην επίτευξη ολικής βελτίωσης στη ποιότητα ζωής και στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και τη κάλυψη αναγκών των δημοτών, ενώ αναβαθμίζει το επίπεδο των επαφών τους με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για παράδειγμα, ο δημότης και ο φιλοξενούμενος στο Δήμο Πάφου θα μπορεί να διακινείται ευκολότερα με τις διαθέσιμες αστικές συγκοινωνίες, αφού θα μπορεί να ενημερώνεται διαδικτυακά μέσω εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, διαθέσιμες δωρεάν σε Πύλη (portal) του δήμου, για όλη την υπηρεσία, περιλαμβανομένης της ώρας αναμονής μέχρι την άφιξη του επόμενου λεωφορείου που θα τον μεταφέρει στον επιθυμητό προορισμό του. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου θα είναι προσβάσιμες μέσω αυτής της Πύλης, περιλαμβανομένου και ολοκληρωμένου κατάλογου αξιοθέατων με περιγραφή και επεξήγηση για το κάθε ένα, καθώς και προσφερόμενων υπηρεσιών από ιδιώτες και τοπικές επιχειρήσεις που θα συμβληθούν με το Δήμο».

fakellos1

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Δήμος Πάφου προωθεί την έννοια της Συμμετοχικής Δημοκρατίας, μέσω της διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος για την ονοματοδοσία της νέας πλατείας που δημιουργείται στο κέντρο της πόλης μας και που σήμερα είναι γνωστή ως Πλατεία Κέννεντυ.

Εξηγώντας την ενέργεια αυτή, ο κ. Φαίδωνος τονίζει ότι με όλο το σεβασμό που οφείλει η πόλη να έχει στην ιστορία της, έφτασε η στιγμή να κοιτάξει μπροστά.

« Το έργο που σε λίγους μήνες θα παραδώσουμε στην κοινωνία των πολιτών θα σφραγίσει την εικόνα της πόλης μας τον 21ο αιώνα. Και αυτή η νέα εικόνα οφείλει να έχει όνομα. Ένα νέο όνομα που θα επιλεγεί από τους ίδιους τους δημότες και θα εκφράζει την καθαρή και ανόθευτή επιθυμία τους», τονίζει. «Στόχος είναι το δημοψήφισμα να πραγματοποιηθεί στις αρχές του καλοκαιριού και να οργανωθεί τόσο με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με το στήσιμο κάλπης, όσο και με τον σύγχρονο τρόπο της ασφαλούς ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στην κρίση των δημοτών θα τεθούν οι πέντε επικρατέστερες προτάσεις, στις οποίες θα καταλήξει το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε ο πολίτης να κάνει την τελική επιλογή».    

fakellos4