Pafos Net

ΕΒΕ Πάφου: Ανακάμπτει με σταθερά βήματα το επιχειρείν στην επαρχία μας

title image

Τα τελευταία δύο χρόνια το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει προκηρύξει, ή θα προκηρύξει μέχρι το τέλος του 2022, Σχέδια Χορηγιών που ξεπερνούν τα 330 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 171 εκατομμύρια θα διατεθούν για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Αυτά δήλωσε η Υπουργός  Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου στη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου.

Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου για το 2023 προγραμματίζεται η προκήρυξη Σχεδίων ύψους 120 εκατομμυρίων για στήριξη των επιχειρήσεων, εκ των οποίων τα 80 εκατομμύρια για προώθηση επενδύσεων για αποθήκευση ενέργειας σε συνδυασμό με νέες ΑΠΕ. Τα άλλα Σχέδια που θα προκηρυχθούν το 2023 αφορούν, μεταξύ άλλων, όπως είπε, στην προώθηση της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων, στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην εφαρμογή του κυκλικού μοντέλου στην οικονομία, στην ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων και στη δημιουργία συμπράξεων.

« Ήδη, η νέα Βιομηχανική Πολιτική 2019-2030, η οποία στοχεύει στην αύξηση της συνεισφοράς της στο ΑΕΠ, στην αύξηση της παραγωγικότητας, της καινοτομίας και των εξαγωγών, αποδίδει καρπούς», τόνισε. « Σήμερα, η συνεισφορά της Βιομηχανίας στο ΑΕΠ με βάση τα στατιστικά στοιχεία το 2020 ανήλθε στο 8,1% ενώ το ποσοστό αυτό για το 2022 αναμένεται να ανέλθει στο 8,5%.

Άλλος ένας δείκτης που παρουσιάζει άνοδο είναι και η απασχόληση στη βιομηχανία που έφτασε στο 9% του εργατικού δυναμικού από 8,1% το 2020».

Επιπρόσθετα η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται για αναβάθμιση των βιομηχανικών περιοχών της Επαρχίας Πάφου. Το Υπουργείο μας σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων προωθεί συνέχισε, « το έργο της κατασκευής της Γέφυρας Σύνδεσης της Βιομηχανικής Περιοχής Μεσόγης με τη Βιομηχανική Ζώνη Τρεμιθούσας», σημειώνοντας πως το έργο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2023 και να ολοκληρωθεί το 2024, με συνολικό κόστος ύψους €1,8 εκ. περίπου.

Αναγνώρισε τη σοβαρότητα του προβλήματος που παρουσιάζεται στην Βιομηχανική Περιοχή Αγίας Βαρβάρας λόγω της παρουσίας των κτηνοτροφικών υποστατικών, τονίζοντας πως θα συνεχίσουν να προσπαθούν, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο την εξεύρεση λύσης που να ικανοποίει όλους τους εμπλεκομένους. Τέλος, στην ίδια Βιομηχανική Περιοχή το ΥΕΕΒ προέβη το περασμένο Οκτώβριο σε προκήρυξη για εκμίσθωση δέκα (10) βιομηχανικών οικοπέδων ενισχύοντας περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης της Περιοχής, συμπλήρωσε.

oikonomia2

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου Γιώργος Μάης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2021 είναι πολύ ενθαρρυντικά για τον τουρισμό, αφού συνέχισε για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021,τα στοιχεία έδειξαν ότι οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 1.937.000 σε σύγκριση με 631.600 την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 206,7%. Είπε επίσης πως το 2021 η Πάφος φιλοξένησε περίπου το 39% των τουριστών με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στις 755.400.

« Προτεραιότητα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου όμως, είναι να ενισχύσει τις προσπάθειες επέκτασης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Πάφου και σε άλλους τομείς πέραν του τουρισμού και της ανάπτυξης γης», ανέφερε ο κ. Μάης. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει τις προσπάθειές για περαιτέρω ανάπτυξη των παραδοσιακών αυτών τομέων της οικονομίας.

Στόχος του ΕΒΕ, συγκεκριμένα, είναι να καταστεί η Πάφος διεθνές περιφερειακό κέντρο παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κέντρο ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας καθώς και κέντρο επιχειρήσεων διεθνών δραστηριοτήτων.

Ο ρόλος μας ως φορέα προώθησης της επιχειρηματικότητας στην πόλη και επαρχία της Πάφου, επιβάλλει την άμεση εμπλοκή μας στα έργα ζωτικής σημασίας για την Πάφο».

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος, παρατήρησε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, έγινε κατορθωτό για αριθμό σημαντικών έργων να προχωρήσουν και να μπουν σε τροχιά υλοποίησης. Πάγια θέση του Επιμελητήριου ήταν η προώθηση, εγκατάσταση και λειτουργία Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Πανεπιστημιακών Σχολών και η δημιουργία ενός τρίτου πυλώνα οικονομίας που η Πάφος έχει απόλυτη ανάγκη, είπε.

Επιπρόσθετα, ο Γιώργος Μάης αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα και στην υποχρέωση να χαλιναγωγηθούν και να εξαλειφθούν συμπεριφορές οι οποίες συνιστούν καταχρηστικές πρακτικές σε βάρος των επιχειρήσεων:

« Αυτές τις πρακτικές, το ΕΒΕ Πάφου έχει θέσει ενώπιον του ΚΕΒΕ για περαιτέρω μελέτη και προώθηση με στόχο την διόρθωση. Προς τον σκοπό αυτό έχουν ήδη γίνει συναντήσεις με την Κεντρική Τράπεζα και τον Σύνδεσμο Τραπεζών και προγραμματίζονται και άλλες.

Οι τράπεζες θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία και να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρέχοντας περαιτέρω ρευστότητα και/ή αναδιαρθρώσεις των παλαιότερων χορηγήσεων, ώστε να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο βιώσιμες επιχειρήσεις».

oikonomia1

Σχετικά με τον τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας, ο Γιώργος Μάης σημείωσε οι αιτήσεις για έκδοση αδειών οικοδομής και άδειών διαχωρισμού, σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 15% και έφτασαν τα αντίστοιχα επίπεδα του 2018, ενώ παράλληλα οι πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν κατά 30% και έφτασαν στα προ πανδημίας επίπεδα.  Πρόσθεσε πως η  Πάφος ήταν η επαρχία με τα πιο πολλά πωλητήρια σε ξένους με ποσοστό 31%.

Παρόλο που υπήρξε μείωση της ζήτησης στην αγορά ακινήτων από Κινέζους και Ρώσους υπηκόους, αυτή αντικαταστάθηκε, όπως είπε, από την αύξηση της ζήτησης από υπηκόους χωρών όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ισραήλ, του Λιβάνου, Ασιατικών και Αραβικών Χωρών.

Το Επιμελητήριο, είπε ο πρόεδρος του, επιδιώκει την ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου σχετικά με την ψηφιακή μετάβαση και το πως αυτή μπορεί να επηρεάσει τις επιχειρήσεις του σήμερα. Ο κ. Μάης σημείωσε πως το ΕΒΕ Πάφου αναλαμβάνει δράσεις και ενέργειες που αναβαθμίζουν το κύρος και την εικόνα της Πάφου, ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Είπε επίσης ότι για την ενίσχυση των πληγέντων κλάδων και επιχειρήσεων το ΕΒΕ Πάφου κατάθεσε δέσμη εισηγήσεων, τις οποίες έχει προωθήσει μέσω του ΚΕΒΕ στα αρμόδια Υπουργεία και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να ληφθούν σοβαρά υπόψιν κατά τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου δράσης.

oikonomia3

Οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και κατασκευών έχουν και στο παρελθόν διέλθει από σημαντικές δυσκολίες, όπως αυτές που αντιμετωπίζουν διαρκούσης της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά απέδειξαν ότι είναι εις θέση να λάβουν τις αποφάσεις εκείνες που θα οδηγήσουν και αυτή τη φορά στην ανάκαμψη. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, προσθέτοντας ωστόσο ότι απαιτείται την ίδια στιγμή στήριξη από το κράτος και τους χρηματοδοτικούς οργανισμούς για να επιτευχθεί γρήγορα κάτι τέτοιο.

Αναφερόμενος στην κατάσταση του κατασκευαστικού τομέα, αλλά και του τουρισμού, ο Γιώργος Μάης επεσήμανε ότι ένας από τους κύριους στόχους του ΕΒΕ Πάφου, είναι η προσέλκυση επενδύσεων στην επαρχία μας, σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες.

« Τουρισμός και ανάπτυξη γης, δηλαδή οι δύο βασικοί αν όχι μοναδικοί πυλώνες της οικονομίας της επαρχίας Πάφου, έχουν πληγεί σε σημαντικό βαθμό από την πανδημία αυτή την διετία», τονίζει. « Το θετικό και αισιόδοξο δεδομένο μέσα στην κατάσταση αυτή ωστόσο, είναι ότι η Πάφος εξακολουθεί να διατηρεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ελκυστική για τους ξένους επισκέπτες, ώστε με την ομαλοποίηση της κατάστασης διεθνώς να μπορέσει να ανακάμψει τάχιστα».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου προειδοποίησε ότι η κανονικότητα, κυρίως όσον αφορά στον τουρισμό, δεν θα επέλθει άμεσα, αλλά μετά από χρόνο και σκληρή δουλειά όπως είπε.

« Ο ανταγωνισμός, οι αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις των επισκεπτών, οι αστάθμητοι παράγοντες, όπως οι κλιματικές αλλαγές, οι εξελίξεις στην περιοχή, είναι παράγοντες που έχουν άμεση συνέπεια και επιπτώσεις στον τουρισμό μας, γι’ αυτό απαιτείται συνεχής προσαρμοστικότητα», τόνισε. « Όσον αφορά στην ανάπτυξη γης, είναι ευνόητο πως οι περιορισμοί τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας, αλλά και η γενικότερη οικονομική ύφεση που πλήττει τον πλανήτη συνεπεία και του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, συνέτειναν στο να περνά δύσκολες μέρες ο κλάδος. Δυσκολίες που πολλαπλασιάστηκαν από τις αρνητικές εξελίξεις του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος».