Pafos Net

Έτοιμο το Κέντρο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ακάμα. Μιλά στο PafosNet η αρχιτέκτονας του έργου

title image

Ένα έργο που είναι το μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο έχει αποπερατωθεί πλέον πριν μερικές μόλις εβδομάδες. Πρόκειται για το Κέντρο Πληροφόρησης Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ακάμα, στην κοινότητα Αρόδων, ένα σύγχρονο έργο εμβαδού 330 τετραγωνικών μέτρων και με συνολικό κόστος 520 χιλιάδες ευρώ, συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε.

Μιλώντας στο PafosNet για το νέο «απόκτημα» της χερσονήσου του Ακάμα, η αρχιτέκτονας του έργου, Πολίνα Αντωνιάδου-Κόκκινου, επισημαίνει ότι το κτίριο είναι ισόγειο ώστε να συνάδει με την κλίμακα των κτιρίων του χωριού και μέρος των κτιρίων είναι επενδυμένο με συρματοκιβώτια γεμισμένα με πέτρες της περιοχής.

« Στην είσοδο του κτιρίου είναι ο χώρος υποδοχής όπου θα δίδονται πληροφορίες για το Κέντρο και τα εκθέματα του», εξηγεί, «, ενώ υπάρχει μικρό πωλητήριο όπου θα πωλούνται είδη σχετικά με την Γεωλογία και υπάρχουν lockers για τους επισκέπτες.

Ακολούθως η «Α΄ Αίθουσα» του Κέντρου είναι η Αίθουσα Ιστορικής Γεωλογίας και Γεωλογίας της Κύπρου όπου βρίσκει ο επισκέπτης πληροφορίες για την γένεση της Κύπρου, την Επιστήμη της Γεωλογίας, τους κλάδους της Γεωλογίας, την Γεωλογία της Κύπρου.

Έπειτα διαμέσου μιας στοάς η οποία παραπέμπει στις μεταλλευτικές στοές και γαλαρίες της Κύπρου, ο επισκέπτης βρίσκεται στην Αίθουσα «Ακάμας Ι», όπου θα μελετήσει τα αυτόχθονα πετρώματα του Ακάμα με φωτογραφείς από τον Ακάμα και τα αλλόχθονα πετρώματα του Ακάμα τα οποία είναι παλαιότερα από τα αυτόχθονα. Επίσης στην Αίθουσα «Ακάμας Ι» ο επισκέπτης θα πληροφορηθεί για τους σεισμούς που έχουν γίνει σε χωριά του Ακάμα, θα απολαύσει φωτογραφίες από την υπέροχη τοπογραφία του Ακάμα και τέλος στις κεντρικές προθήκες της Αίθουσας θα μελετήσει απολιθώματα από τον Νάνο Ιπποπόταμο που απαντώνται σε σπήλαια του Ακάμα και έχουν παραχωρηθεί στο Κέντρο από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης».

kentro-geologias-akama4

 Η επόμενη αίθουσα, τονίζει η αρχιτέκτονας του έργου, είναι η Αίθουσα «Ακάμας ΙΙ», όπου ξεχωρίζει το γυάλινο πάτωμα που καλύπτει εκθέματα κρυστάλλων ,πετρωμάτων και απολιθωμάτων που στόχο έχουν να υπενθυμίζουν στον επισκέπτη τον γεωλογικό πλούτο που κρύβεται κάτω από κάθε βήμα του, ο πέτρινος τοίχος με τα ανοίγματα όπου ο επισκέπτης παίρνει πληροφορίες για τις αγροτικές κατασκευές, όπως ο ληνός, η τσιμινιά, το πατητήρι και τις αγροτικές ασχολίες όπως ο αργαλειός και το άροτρο.

« Επίσης στην ίδια αίθουσα», αναφέρει, « υπάρχει και ένας διαδραστικός τοίχος όπου ιδιαίτερα τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες μπορούν να μάθουν για το κτίσιμο με πλιθάρι, για τον χειρόμυλο, για το κτίσιμο των πέτρινων τοίχων και για του λιθοξόους.

Η τελευταία αίθουσα είναι η Αίθουσα «Περιοδικών Εκθέσεων», όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται εκθέσεις σχετικές με τον Ακάμα και επίσης θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες χώρος για παιδιά με παιδικά τραπεζάκια και καρέκλες όπου τα παιδιά θα μπορούν να ζωγραφίζουν εικόνες σχετικές με πετρώματα και την Γεωλογία του Ακάμα και να διαβάζουν παιδικά βιβλία σχετικά με την Γεωλογία».

kentro-geologias-akama5

Στο Κέντρο Πληροφόρησης υπάρχει επίσης γραφείο για τον Υπεύθυνο Διαχείρισης του Κέντρου, μικρό αρχείο και ένα επιπλέον βοηθητικό γραφείο, επισημαίνει. Στους εξωτερικούς χώρους υπάρχει μια εσωτερική αυλή όπου μπορούν να γίνονται εκδηλώσεις όπως διαλέξεις και προβολές τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχουν επίσης ειδικές προθήκες με εξωτερικά εκθέματα και ειδικός χώρος για ποδηλατοστάσιο.

« Επίσης έχει δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης για 20 αυτοκίνητα, δύο λεωφορεία και δύο οχήματα ΑΜΕΑ. Το Κέντρο είναι προσβάσιμο και για άτομα με αναπηρία, διαθέτει συστήματα έλεγχου φωτισμού, σύστημα ασφάλειας ,σύστημα πυρανίχνευσης και όλα τα φωτιστικά είναι οικονομικά LED.

Το σύστημα φύτευσης στη βόρεια πλευρά έχει φυτευτεί με φυτά του Ακάμα καθώς και όλοι οι ανθώνες στην πρόσοψη του κτιρίου».

Το μοναδικό αυτό έργο στην Κύπρο ολοκληρώθηκε από την μελετητική ομάδα την οποία, πέραν της αρχιτέκτονος Πολίνας Αντωνιάδου – Κόκκινου, αποτελούσαν ο γεωλόγος Γιώργος Πετρίδης, ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Αλλαγιώτης, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Χριστάκης Μελετιές, ο μηχανολόγος μηχανικός Ξένιος Παπασταύρου και ο επιμετρητής Κυριάκος Πελέτας. Συντονιστής του έργου ήταν οι λειτουργοί της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου κ. Κυριακίδης, Λαζάρου και Σπύρου, υπό την καθοδήγηση της Επάρχου Πάφου Μαίρης Λάμπρου.

kentro-geologias-akama3

Το Κέντρο θα μπορεί να φιλοξενήσει με την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων του και την έναρξη λειτουργίας του, περιοδικά εκθέσεις σχετικές με τη θεματολογία του έργου, τις οποίες θα μπορεί να επισκεφθεί το κοινό ή και μαθητές σχολείων για να γνωρίσουν με περισσότερη λεπτομέρεια τη γεωλογική ιστορία της περιοχής του Ακάμα.

Έχει στόχο την παροχή πληροφοριών τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες για τη Γεωλογία και Παλαιοντολογία της Περιοχής του Ακάμα, τα Πετρώματα και Απολιθώματα της περιοχής του Ακάμα και γενικά για την ιστορία γένεσης της Κύπρου.

Ο κοινοτάρχης Πάνω Αρόδων, Ματθαίος Στεφάνου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μοναδικότητα του έργου και η καινοτομία του θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό ντόπιων και ξένων περιηγητών.

« Σε αυτό το πλαίσιο θα στηρίξει ιδιαίτερα τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής της χερσονήσου, ενώ θα βοηθήσει επίσης στη μόνιμη ή και περιοδική εργοδότηση ατόμων για τη λειτουργία της ανάπτυξης», είπε.

kentro-geologias-akama2