Επιχειρηματικά ανοίγματα της Πάφου στις διεθνείς αγορές, η νέα πολιτική του ΕΒΕ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
03 Σεπτεμβρίου 2018Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017 και η τεράστια δημοσιότητα που αυτή επέσυρε για την Πάφο και την Κύπρο ολόκληρη, ήταν η πρώτη προσπάθεια αυτού του μεγέθους για «εξωστρέφεια» μιας περιοχής του νησιού. Ένα χρόνο από τότε, η Πάφος στρέφει ξανά το βλέμμα στον διεθνή χώρο, αυτή τη φορά όμως με όχημα ένα φορέα του επιχειρείν και με στόχο την οικονομική διείσδυση σε ξένες αγορές. Ο λόγος για την εν εξελίξει προσπάθεια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου να μπει σε αναδυόμενες αγορές με δέλεαρ τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ως «πύλη εισόδου» των κρατών αυτών στην Ευρωπαική Ένωση.
Η στόχευση αυτή και η αναπροσαρμογή των κατευθύνσεων από το εσωτερικό στον διεθνή χώρο, δρομολογήθηκε ουσιαστικά την τελευταία διετία σε συστηματική βάση από την ηγεσία του εμποροβιομηχανικού κόσμου της επαρχίας Πάφου. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, Ανδρέας Δημητριάδης, στην σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet καθορίζει τους άξονες και στόχους στους οποίους επικεντρώνεται το Επιμελητήριο, με «αιχμή του δόρατος» τις προχωρημένες επαφές με κινεζικούς κολοσσούς.
Οι επαφές με τον γίγαντα της Άπω Ανατολής δεν βρίσκονται σε θεωρητικό επίπεδο, όπως συνήθως συμβαίνει με τους κατά καιρούς μεγαλόπνοους σχεδιασμούς στον τόπο μας, αλλά αντιθέτως σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πόλης Changzhou, αντιπροσωπεία της οποίας βρέθηκε ήδη για έξι φορές σε διάστημα μερικών μηνών στην Πάφο, με στόχο να μπει στην τελική ευθεία η διαδικασία με το ΕΒΕ Πάφου για τη δημιουργία Φαρμακευτικού Τεχνολογικού Πάρκου στην Πάφο, ένα από τα μεγαλύτερα του είδους που θα υπάρχουν στον ευρωπαικό χώρο.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου τόνισε ότι στις συναντήσεις αυτές με την κινεζική αντιπροσωπεία από την πόλη στην οποία λειτουργεί το μεγαλύτερο Φαρμακευτικό πάρκο της αχανούς χώρας, διεξήχθησαν περαιτέρω διαβουλεύσεις για την προώθηση και υλοποίηση του πάρκου, με εξειδίκευση σε θέματα Βιοτεχνολογίας, Φαρμακευτικής βιομηχανίας, Βιολογικής Ιατρικής και ιατρικών μηχανημάτων.
« Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου», είπε ο πρόεδρος του, « έχει υπογράψει προς αυτό τον σκοπό Μνημόνιο Συνεργασίας με το Τεχνολογικό Πάρκο Changzhou Hi Tech District και κατά τις πρόσφατες επαφές στην πόλη μας υπεγράφη και Μνημόνιο Συνεργασίας με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Πόλης Changzhou.
Η προώθηση των σχεδιασμών έγινε κατά τη διάρκεια προηγούμενης επίσκεψης αντιπροσωπείας του Επιμελητηρίου Πάφου στην Κίνα και έναρξη των επαφών με εκπροσώπους της διοίκησης του Life Health Industrial Park της πόλης Changzhou, Το υπογραφέν στην κινεζική πόλη Μνημόνιο Συναντίληψης για την αξιολόγηση και προώθηση της συνεργασίας των δύο πλευρών, προνοεί ότι Πάφος και κινεζικός φαρμακευτικός κολοσσός προωθούν από κοινού τις διαδικασίες για την δημιουργία του Φαρμακευτικού και Τεχνολογικού Πάρκου σε περιοχή της επαρχίας.
Σκοπός της συνεργασίας αυτής θα είναι η προώθηση δημιουργίας Τεχνολογικού, Επιστημονικού Πάρκου στην Επαρχία Πάφου με εξειδίκευση σε θέματα Βιοτεχνολογίας, Φαρμακευτικής βιομηχανίας, Βιολογικής Ιατρικής και ιατρικών μηχανημάτων με σκοπό την ανάδειξη της Επαρχίας ως ερευνητικού και αναπτυξιακού κέντρου».
Το Life Health Industrial Park στο Changzhou της Κίνας, αποτελεί μέρος της Changzhou National Hi-Tech District και είναι έκτασης 11,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι ένα επιστημονικό και τεχνολογικό Κέντρο με εξειδίκευση στην βιοτεχνολογία και φαρμακευτική βιομηχανία, προϊόντα υγιεινής διατροφής και παρασκευής ιατρικών μηχανημάτων, διευκρινίζει ο Ανδρέας Δημητριάδης. Ήδη, η προώθηση των σχετικών προεργασιών αποτελεί κεντρικό άξονα των επαφών του ΕΒΕ στις εντός και εκτός Κύπρου επαφές του, ενώ αναμένεται και η στάση που θα τηρήσει πλέον το Κράτος στις διαδικασίες αυτές, μετά το ναυάγιο που επήλθε στο θέμα του αντίστοιχου Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο.
Η προώθηση των σχεδιασμών αυτών, μαζί με αντίστοιχες επαφές που γίνονται σε χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, τονίζει ο επικεφαλής του ΕΒΕ Πάφου, αποτελεί μέρος της νέας, εξειδικευμένης και δυναμικής υποστήριξης προς τον επιχειρηματικό κόσμο της Πάφου για την προώθηση των δραστηριοτήτων του και τον εξαγωγικό προσανατολισμό του.
« Στόχος είναι η συνεργασία και κοινοπραξία επιχειρήσεων της Πάφου και η προώθηση κοινών σκοπών και στόχων, η ανάληψη συλλογικής δράσης για τον προσδιορισμό και προώθηση δομημένου μοντέλου ανάπτυξης της Πάφου, το οποίο θα δίνει έμφαση στην προσέλκυση διεθνών επιχειρήσεων και στην καθιέρωση της Πάφου ως περιφερειακού κέντρου παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και συμμετοχή της επαρχίας στην παροχή υπηρεσιών προς εταιρείες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων καθώς και την μεταποίηση υποπροϊόντων υδρογονανθράκων που χαρακτηρίζονται από μηδενικές επιπτώσεις στον περιβάλλον».
Ο Ανδρέας Δημητριάδης αναφέρεται επίσης στην προώθηση της επαρχίας ως περιφερειακού κέντρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έρευνας και παροχής υψηλών ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, στην προώθηση της υλοποίησης μεγάλων και εμπλουτιστικών έργων υποδομής και ανάπτυξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στην στήριξη και ενδυνάμωση της οικοδομικής και τουριστικής βιομηχανίας, προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και εξασφάλιση νέων αεροπορικών συνδέσεων με προορισμούς που παρουσιάζουν προοπτικές.
Σε ακόμη πιο προχωρημένο επίπεδο από τις αντίστοιχες με την Κίνα, είναι οι επαφές του ΕΒΕ Πάφου με χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος. Ο Ανδρέας Δημητριάδης, τονίζει πως η απευθείας σύνδεση του Αμμάν με την πόλη της Πάφου δημιουργεί ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιριών για συνεργασίες μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο πλευρών σε ποικίλους τομείς.
Τόνισε δε, ότι στο πλαίσιο αυτό θα επιτευχθεί η προώθηση των επιχειρηματικών επαφών μετά και την υπογραφή μνημονίων συνεργασιών με το επιμελητήριο του Αμμάν και τον Δήμο της ιορδανικής πρωτεύουσας από πλευράς Δήμου Πάφου.Σημείωσε πως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται με τις απευθείας πτήσεις αλλά και θα ενθαρρύνει τους επιχειρηματίες των δύο πλευρών να συνεργαστούν.Παράλληλα, το ενδεχόμενο και ακτοπλοϊκής σύνδεσης, πέραν της αεροπορικής, της Κύπρου με την Αίγυπτο είναι πλέον κάτι παραπάνω από πιθανό, όπως ανέφερε, μετά και τις επαφές που διενεργήθηκαν πρόσφατα με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Καΐρου.
Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι κατά τις επαφές αυτές τέθηκε επί τάπητος το θέμα της αεροπορικής σύνδεσης της Πάφου με την Αίγυπτο, πράγμα το οποίο οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αντιμετώπισαν θετικά. Είναι συνεπώς πολύ πιθανό πλέον, παρατήρησε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, εντός του 2019 να συνδεθεί αεροπορικώς η Πάφος με αιγυπτιακό αεροδρόμιο, γεγονός που δημιουργεί θετικές εξελίξεις στο θέμα της τουριστικής συνεργασίας της επαρχίας με τη γειτονική χώρα.
«Αυτό όμως που κρίνεται πολύ θετική εξέλιξη και ίσως λιγότερο αναμενόμενη από ό,τι ήταν η αεροπορική σύνδεση, είναι το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου-Αιγύπτου», τόνισε. «Τέθηκε το θέμα της νηολόγησης κρουαζιερόπλοιων από την Αίγυπτο προς την Κύπρο, για το οποίο οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι εμφανίσθηκαν πολύ θετικοί, σε σημείο που να δημιουργείται σχεδόν βεβαιότητα για λήψη τελικών αποφάσεων. Σε πρώτο στάδιο συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν η εκτέλεση γραμμών από την Αίγυπτο στην Κύπρο τις καλοκαιρινές περιόδους για τουριστικούς σκοπούς και εν συνεχεία θα δούμε το θέμα της επέκτασής τους».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου διευκρίνισε ότι, αν και οι δύο πλευρές δεν υπεισήλθαν σε τέτοιες λεπτομέρειες, πιθανότατα τα κρουαζιερόπλοια από την Αίγυπτο θα δένουν σε πρώτη φάση στο λιμάνι Λεμεσού που έχει τις αναγκαίες υποδομές υποδοχής και όχι στην Κάτω Πάφο.
Οι σχεδιασμοί αυτοί του ΕΒΕ Πάφου, δεν είναι άσχετοι και με το γεγονός ότι ο Ανδρέας Δημητριάδης είναι άμεσα αναμεμειγμένος και στα θέματα των μεγάλων αναπτύξεων, υπό την ιδιότητα του προέδρου του ΔΣ του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων Κύπρου. Έχοντας και την εμπειρία αυτή, επισημαίνει πλέον ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση πως η προσέλκυση ξένων επενδυτών αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για την υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων που προγραμματίζονται, η αποπεράτωση των οποίων θα αποτελέσει καταλύτη στην προσπάθεια για σταθεροποίηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει αντισταθμιστικά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, ώστε να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των έργων και παράλληλα να συνεχίσει με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που συντείνουν στη μείωση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού κλίματος.
« Θα μπορούσαν να συμβάλουν εποικοδομητικά στην επίτευξη αυτού του στόχου διάφορα οικονομικά κίνητρα που αποβλέπουν στη μείωση του κόστους της επένδυσης ή στην αύξηση της επικερδότητας της, που συνήθως αυτά έχουν τη μορφή φορολογικών κινήτρων, κινήτρων ενίσχυσης της ρευστότητας καθώς και χωροταξικών κινήτρων», εξηγεί.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι διεθνώς ο ανταγωνισμός είναι έντονος, καταλήγει ο επικεφαλής του ΕΒΕ Πάφου.
« Σε πολλές περιπτώσεις οι γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες και οι παράλογοι όροι οδήγησαν ξένους επενδυτές να αναζητούν άλλους, πιο φιλικούς προς την επιχειρηματικότητα, προορισμούς. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε νοοτροπία και να αυξήσουμε ταχύτητα».