Έπαρχος Πάφου: Έτος έντονης δουλειάς για την επαρχία το 2016
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
03 Ιανουαρίου 2016To 2016 θα είναι έτος πολλών έργων και συνεχούς δουλειάς στον τομέα των υποδομών και της ανάπτυξης για την επαρχία Πάφου. Το μήνυμα αυτό στέλλει με σημερινή της συνέντευξη στo PafosNet η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, επισημαίνοντας ότι την Επαρχιακή Διοίκηση και τα κρατικά τμήματα που εμπλέκονται στην εκτέλεση δημοσίων έργων αναμένει πολλή δουλειά το νέο χρόνο.
«Ήδη, ο προγραμματισμός για τα έργα αυτά έχει προχωρήσει κιόλας αρκετά», επισημαίνει, « ενώ τα πρώτα συμβόλαια υπεγράφησαν ήδη. Πρόκειται για έργα τα οποία θα αναβαθμίσουν το δομημένο και φυσικό περιβάλλον στις κοινότητες, θα βοηθήσουν οικονομικά τους κατοίκους και θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία».
Η Έπαρχος Πάφου τονίζει ότι στην επαρχία υπάρχουν αρκετά ώριμα έργα σε όλες σχεδόν τις περιοχές, πολλά εκ των οποίων έχουν ήδη ενταχθεί στον Κρατικό Προυπολογισμό του 2016, ενώ άλλα προγραμματίζονται για τον αντίστοιχο του 2017. Ενδεικτικά ανέφερε το θέμα των βελτιώσεων στο Μετόχι του Πολεμίου, που αποτελεί και μνημείο Πίνακα Β του Τμήματος Αρχαιοτήτων, στο οποίο θα δημιουργηθεί και μια μοναδική βιόσφαιρα για προστασία της τουλίπας, για τις κοινότητες του Ακάμα όπου προνοείται η δημιουργία εκθεσιακών χώρων για την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, για τον Κάθηκα όπου το παλιό δημοτικό μετατρέπεται σε ξενώνα φιλοξενίας νέων, για τον Στατό, όπου δημιουργείται Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πολλά άλλα.
« Σημαντικό έργο για τη νέα χρονιά», τόνισε η Μαίρη Λάμπρου, «είναι η κατασκευή εννέα συνολικά γεφυρών στους τρεις κύριους ποταμούς της Πάφου, σε Ξερό, Έζουσα και Διαρίζο. Πρόκειται για γέφυρες που θα κατασκευαστούν ανά τρία σημεία στον κάθε ένα εκ των ποταμών αυτών, όπου υπήρχαν υποβαθμισμένες και προβληματικές προσβάσεις.
Στα σημεία αυτά θα κατασκευαστούν οι νέες γέφυρες, σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων και το Τμήμα Υδάτων, ώστε να αποφευχθούν πλημμύρες που σημαιώνοντας τα προηγούμενα χρόνια, να γίνει καλύτερη σύνδεση των παραποτάμιων κοινοτήτων, αλλά και να αυξηθεί η ασφάλεια για διακινούμενους από τα σημεία σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων».
Η πρώτη από τις γέφυρες αυτές άρχισε ήδη να κατασκευάζεται, τόνισε η Έπαρχος Πάφου. Πρόκειται για την γέφυρα Νατά-Χολετριών, ενώ αυτή την περίοδο προχωρεί ο σχεδιασμός για τις δύο επόμενες. Όλες οι γέφυρες θα είναι συνολικού κόστους 5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, είπε, και η κατασκευή τους θα γίνεται σταδιακά.
Πέραν των σχεδιασμών αυτών για το 2016, τόνισε η κ. Λάμπρου, η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου θα έχει με το νέο χρόνο να...ασχοληθεί και με τα του οίκου της. Εντός του 2016, διευκρίνισε, αναμένεται να ολοκληρωθεί η μετακόμιση των τμημάτων της Διοίκησης στα ανακαινισμένα κτίρια της Νικοδήμου Μυλωνά, τα οποία εδώ και δύο χρόνια ανακαινίζονται με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να έχουν «ξεσπιτωθεί» και να φιλοξενούνται στο μέγαρο της ΠΑΣΥΔΥ Πάφου.
«Έχουν ολοκληρωθεί τα δύο από τα τρία κτίρια του παραδοσιακού συγκροτήματος», είπε «και στις αρχές Φεβρουαρίου θα μετακομίσουμε όλοι πλην των τεχνικών υπηρεσιών μέχρι να ολοκληρωθεί και το τρίτο αυτό κτίριο του παλιού Ταχυδρομείου. Αυτό θα χρειασθεί ένα ακόμη χρόνο, τουλάχιστον».
Από τις πρώτες υπογραφές που «έπεσαν» ήδη για έναρξη έργων σε κοινότητες της υπαίθρου της Πάφου το 2016, είναι αυτές για την ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου στην κοινότητα Λετύμπου. Η ολοκλήρωση του έργου καθορίστηκε στους 12 μήνες και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 636 χιλιάδες ευρώ περίπου. Ο προϋπολογισμός αυτός καλύπτει δαπάνες που αφορούν την κατασκευή του έργου, τη διαχείριση, κάποιο σταθερό εξοπλισμό και τη δημοσιότητα. Το κατασκευαστικό συμβόλαιο που υπεγράφη, ανέρχεται στις 416 χιλιάδες περίπου και παρουσιάζει μικρή μείωση σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη.
Το έργο περιλαμβάνει τη συντήρηση και αποκατάσταση της υφιστάμενης ισόγειας διατηρητέας οικοδομής και αλλαγή της χρήσης της από δημοτικό σχολείο σε πολυδύναμο κέντρο, τη δημιουργία αιθουσών διδασκαλίας και διαλέξεων, εκθεσιακού χώρου, ανέγερση πολιτιστικού κέντρου, χώρων υγιεινής, αποθηκών και διαμόρφωση εξωτερικών χώρων.
« Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με Συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Κυπριακή Δημοκρατία και την κοινότητα Λετύμπου», παρατηρεί η Έπαρχος Πάφου. « Η εκτέλεση του έργου εμπίπτει στον Άξονα 3 του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον οποίον επιδιώκεται η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές, η διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας, η διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου.
Το έργο αναμένεται ότι θα συνεισφέρει τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά στην κοινότητα διότι πρόκειται να αναβαθμίσει τη ποιότητα ζωής των κατοίκων, να προσελκύσει ντόπιους και ξένους επισκέπτες, να προσφέρει ψυχαγωγία παιδιών και ενηλίκων στον πλατειακό χώρο και στο πολιτιστικό κέντρο και να ενισχύσει την τοπική οικονομία και να προβάλει τα τοπικά προϊόντα».
Η πλέον σημαντική συμφωνία που θέτει τέρμα σε μια πολύχρονη εκκρεμότητα κοινωνικής πολιτικής στην Πάφο, αφορά στην υπογραφή από την Έπαρχο, Μαίρη Λάμπρου και τον προτιμητέο προσφοροδότη, της σύμβασης για την ανέγερση του Πολυδύναμου Κέντρου Τρίτης Ηλικίας «Η Ελεούσα του Κύκκου», που θα ανεγερθεί στο Πρoδρόμι Πόλης Χρυσοχούς.
Η ολοκλήρωση του έργου καθορίστηκε στους 18 μήνες και ο προυπογισμός του ανέρχεται σε 2,7 εκ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός αυτός καλύπτει δαπάνες που αφορούν την κατασκευή του έργου, τη διαχείριση και τον σταθερό εξοπλισμό.
« Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία Κέντρου φροντίδας ηλικιωμένων το οποίο θα περιλαμβάνει 4 δωμάτια φροντιστών, σαλόνι, τραπεζαρία, σαλόνι ημερήσιας φροντίδας, 14 δωμάτια φροντίδας, χωρητικότητας 30 ατόμων, αίθουσα προσωπικού, φαρμακείο, γραφείο διευθυντή, βοηθητικούς χώρους, χώρους στάθμευσης, εσωτερικό οδικό δίκτυο, χώρους πρασίνου και πλακόστρωτους διαδρόμους», εξηγεί η κ. Λάμπρου. « Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με Συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Πόλης Χρυσοχούς. Η εκτέλεση του έργου εμπίπτει στον Άξονα 3 του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον οποίον επιδιώκεται η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές, η διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας, η διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου».
Την δαπάνη για τη μελέτη και τα κατασκευαστικά σχέδια έχει αναλάβει ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τυλληρίας, Νικηφόρος, ο οποίος παραχώρησε και οικόπεδο στην περιοχή Αρχάγγελου- Ανθούπολης, αξίας 250.000 ευρώ, το οποίο θα ρευστοποιηθεί και το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση μέρους της δαπάνης ανέγερσης του έργου.
Η υλοποίηση του έργου εκτιμάται από τις αρχές του διαμερίσματος Χρυσοχούς ότι θα αποτελέσει σταθμό και ένα από τα σημαντικότερα έργα κοινωνικής υποδομής για την ευρύτερη περιοχή Πόλης Χρυσοχούς, που θα καλύψει το κενό που υπάρχει στην περιοχή στον τομέα της παροχής αποτελεσματικής μέριμνας και φροντίδας προς τους κατοίκους των 30 κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής Πόλης Χρυσοχούς και Τυλληρίας.
Το τρίτο συμβόλαιο που υπεγράφη ήδη στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, αφορά στην εκτέλεση του έργου «Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Πέγειας». Η ολοκλήρωση του έργου καθορίστηκε στους 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Ο Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2, 2 εκ. ευρώ περίπου. Ο Προϋπολογισμός αυτός καλύπτει δαπάνες που αφορούν τη μελέτη και επίβλεψη για το έργο, την κατασκευή του έργου, τη διαχείριση, κάποιο εξοπλισμό με βάση τα επιλέξιμα κριτήρια, τη Δημοσιότητα κτλ. Το κατασκευαστικό συμβόλαιο ανέρχεται στο 1,5 εκ. ευρώ και παρουσιάζει μείωση σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη.
Η κ. Λάμπρου τονίζει ότι το έργο αφορά την αποκατάσταση, εξωραϊσμό, τροποποίηση και επέκταση των υφιστάμενων διατηρητέων κτηρίων του παλαιού Σχολείου Πέγειας, ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας σύγχρονης Δημοτικής Βιβλιοθήκης και Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων.
« Οι εργασίες για την αποκατάσταση περιλαμβάνουν την μετατροπή του υφιστάμενου παλαιού πετρόκτιστου κτηρίου εμβαδού 180 τ.μ σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και την αποκατάσταση του υφιστάμενου παλαιού πετρόκτιστου κτηρίου εμβαδού 60 τ.μ σε Δημοτική Βιβλιοθήκη», εξηγεί. « Θα γίνει κατασκευή νέου τριώροφου κτηρίου συνολικού εμβαδού 330 τ.μ με δύο γραφειακούς χώρους οι οποίοι θα λειτουργούν ως γραφείο πληροφοριών και γραφείο συναντήσεων, αίθουσα υπολογιστών, αίθουσα συνεδριάσεων, αποθήκες και χώρους υγιεινής».
Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με Συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Πέγειας. Η εκτέλεση του έργου εμπίπτει στον Άξονα 3 του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον οποίον επιδιώκεται η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές, η διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας, η διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Φυσικού πλούτου. Το έργο αναμένεται ότι θα συνεισφέρει τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά στο Δήμο Πέγειας και τη γύρω περιοχή.