Pafos Net

Εντείνει τις προσπάθειες να μπει στον κρατικό πανεπιστημιακό χάρτη η Πάφος

title image

Έρευνα για την ίδρυση κρατικών πανεπιστημιακών σχολών στην Πάφο, εκπόνησε το Κυπριακό Ινστιτούτο Στατιστικολόγων (ΚΙΣ). Κύριος στόχος της έρευνας αυτής ήταν αφενός μεν να διευκρινισθεί τί κλάδου σχολές είναι ωφελιμότερο να υπάρξουν στη συγκεκριμένη επαρχία και αφετέρου να διαφανεί ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός φοιτητών και ακαδημαικού προσωπικού που απαιτείται για να αρχίσει την λειτουργία της σε μια περιοχή όπως η Πάφος, που εξαιρουμένου του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Νεάπολις δεν έχει ακόμη άλλες υποδομές ή «τεχνογνωσία» αντίστοιχων δράσεων.

Τα πορίσματα της έρευνας προέκυψαν μέσα από αναλυτική μελέτη που διεξήχθη σε Πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Αμερικής και της Ελλάδας, που λειτουργούν σε περιφερειακές μικρές πόλεις των χωρών αυτών, αντίστοιχες με την Πάφο, καθώς επίσης και από πληροφορίες που δόθηκαν από τον πρόεδρο του ΚΙΣ, Χρύσανθο Σαββίδη, υπό την ιδιότητα του ως σύμβουλος σπουδών και εκπρόσωπος Βρετανικών Πανεπιστημίων.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το PafosNet, ελάχιστος αριθμός φοιτητών που απαιτείται για κάθε πτυχίο για να ξεκινήσει να «τρέχει» είναι 20 - 25 φοιτητές, με την προοπτική ο αριθμός αυτός  να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο.

« Η πανεπιστημιακή σχολή μπορεί να διατηρεί το 10% του ακαδημαικού της προσωπικού με επισκέπτες ακαδημαικούς, δηλαδή να εργοδοτούνται μόνιμα σε άλλο Πανεπιστήμιο, αλλά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», επισημαίνεται. « Επίσης, τα περισσότερα προπτυχιακά προγράμματα απαιτούν 32 με 36 μαθήματα για κάποιο φοιτητή να ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές του ενώ σε μεταπτυχιακό επίπεδο κυμαίνονται από 8 - 10 μαθήματα.

Δεν μπορούμε να δώσουμε τον ακριβή αριθμό φοιτητών που μπορεί να έχει μια πανεπιστημιακή σχολή γιατί δεν ξέρουμε πόσα προπτυχιακά / μεταπτυχιακά προγράμματα προτίθεται το κράτος να λειτουργήσει.

Εάν κάνουμε όμως, την υπόθεση ότι θα λειτουργήσουν 5 προπτυχιακοί τίτλοι και 2 μεταπτυχιακοί τίτλοι για αρχή, μιλάμε για ένα αριθμό 120 φοιτητών περίπου και απαιτούνται 6 μόνιμοι πανεπιστημιακοί, με την προοπτική ότι οι αριθμοί θα μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο».

Οι κύπριοι στατιστικολόγοι αναφέρουν σαφώς στη μελέτη τους, ότι μια πανεπιστημιακή σχολή θα είναι πολύ ωφέλιμο να καταλήξει στην Πάφο, παραθέτωντας συγκεκριμένους λόγους και αναλύσεις για την τεκμηρίωση της θέσης αυτής.

«Θεωρούμε υψίστης σημασίας την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής γιατί θα προσδώσει στην πόλη της Πάφου εκείνη την ώθηση στην οικονομική ζωή της πόλης ιδιαίτερα τώρα που η επαρχία βγαίνει από την οικονομική κρίση», αναφέρεται στη μελέτη. « Η δραστηριοποίηση φοιτητών, ακαδημαϊκών και γραμματειακού προσωπικού θα επιφέρει πολλαπλά οικονομικά οφέλη. Η ύπαρξη όλων αυτών στην πόλη που θα εμπλέκονται με το Πανεπιστήμιο θα έχει ως αποτέλεσμα πολλά από τα υποστατικά που είναι ανενοικίαστα να βρουν ενοικιαστές.

Τα κέντρα αναψυχής θα κατακλύζονται από  φοιτητές γιατί η φοιτητική κουλτούρα επιβάλλει σε τακτά διαστήματα εξόδους.

Τα ξενοδοχεία θα επωφελούνται διανυκτερεύσεων με την κάθοδο φοιτητών και πανεπιστημιακών από το εξωτερικό που θα συμμετέχουν σε διάφορα εκπαιδευτικά και ερευνητικά σεμινάρια όπου θα διοργανώνει η σχολή. Ταυτόχρονα θα δίνεται και η δυνατότητα στους σύνεδρους να γνωρίσουν την Πάφο και να αποτελέσουν τους καλύτερους αγγελιαφόρους της ομορφιάς και της κουλτούρας της σε γνωστούς και φίλους τους που θα αποτελούν και μελλοντικούς επισκέπτες στην πόλη, γιατί η καλύτερη διαφήμιση είναι από στόμα σε στόμα.

panepistimia-3

Στη μελέτη του Κυπριακού Ινστιτούτου Στατιστικολόγων, δηλώνει στο PafosNet ο πρόεδρος του, Χρύσανθος Σαββίδης, επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι η ύπαρξη πανεπιστημιακής σχολής θα δώσει την δυνατότητα αρκετά ευρωπαϊκά κονδύλια να απορροφηθούν από την σχολή για το καλό της πόλης όπως συμβαίνει και με άλλες σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ.

« Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια που κάνει το ΤΕΠΑΚ για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το σύστημα ελέγχου διαρροών υδροδότησης της πόλης της Πάφου», επισημαίνει. « Αυτές οι χρηματοδοτήσεις θα είναι μια κληρονομιά σε εποχές που η οικονομική κρίση κλονίζει κάθε δραστηριότητα».

Σημαντική συνισταμένη κατά το ΚΙΣ, συνεχίζει ο πρόεδρος του, αποτελεί και η πνευματική αναγέννηση της Πάφου από μια πολιτική απόφαση μεταφοράς στην επαρχία ενός κρατικού πανεπιστημιακού οργανισμού:

« Όπως είναι γνωστό η πόλη της Πάφου από την αρχαιότητα έχει αναπτύξει έντονη πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα όπου τα κατάλοιπα αποτελούν κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου. Δυστυχώς όμως, η έλλειψη για τόσα χρόνια ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος στην πόλη της Πάφου, οδήγησε ολόκληρη την επαρχία σε ένα πρωτόγνωρο μαρασμό, όμοιος του, δεν υπάρχει σ' άλλη πόλη της Κύπρου.

«Είναι ευτύχημα που χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία και συγκεκριμένα του Ομίλου Λεπτός, έχει δημιουργηθεί και λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, το οποίο αλλάζει σιγά-σιγά την αποκαρδιωτική αυτή εικόνα».

Όσο για το χώρο που θα στεγάσει την καινούργια αυτή σχολή δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας, υποστηρίζουν οι κύπριοι στατιστικολόγοι, καθότι υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι και κατάλληλοι προς αξιοποίηση χώροι για το σκοπό αυτό και από την άλλη το ίδιο το κράτος δεν θα επιβαρυνθεί με τεράστια κονδύλια για να στεγάσει την σχολή.

panepitimia-2

Αν και στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε της μελέτης οι εξελίξεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα έχουν μάλλον διαφοροποιηθεί, η εν λόγω μελέτη του ΚΙΣ επεσήμανε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση στο κέντρο της πόλης, που εγκαταλείφθηκε από τις αρχές Μαρτίου με την μετακόμιση της στα νέα της κτίρια, αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή στέγασης μιας πανεπιστημιακής σχολής.

Αν και το κτίριο είναι του1900, έχει μια σύγχρονη αρχιτεκτονική δομή με περιμετρικούς χώρους και προαύλιο στην μέση όπως συμβαίνει στα πλείστα σύγχρονα πανεπιστημιακά κτίρια, όπως η πολυτεχνική σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και τα υπόλοιπα Ιδιωτικά πανεπιστήμια  της Λευκωσίας, εκτιμούσε η μελέτη των κυπρίων στατιστικολόγων.

«Επίσης είναι ένα παραδοσιακό και ανυπολόγιστης αξίας κτίριο και μεγάλο μέρος αυτού είναι διατηρητέο. Είναι κοντά στην Δημοτική Βιβλιοθήκη που μπορεί να αξιοποιηθεί από την σχολή αλλά και κοντά στο Πολυκέντρο Νεολαίας και την Δημοτική Πινακοθήκη όπου οι χώροι αυτοί μπορούν να αποτελέσουν επιπρόσθετους χώρους για εργαστήρια και ψυχαγωγία», επισημαίνει η μελέτη.

Όσο αφορά στον ισχυρισμό ότι η Πάφος είναι μακριά από την πρωτεύουσα και τη Λεμεσό που έχουν ήδη ανεπτυγμένες πανεπιστημιακές υποδομές και λειτουργίες και επομένως θα αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα, το Κυπριακό Ινστιτούτο Στατιστικολόγων κάνει λόγο για εντελώς λανθασμένη άποψη.

«Πολλά ιδρύματα», εξηγεί ο κ. Σαββίδης, « έχουν σχολές σε διαφορετικές πόλεις από εκεί που εδρεύουν και κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα παραδείγματα, είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το πανεπιστήμιο του Εssex το Bedfordshire University και το Manchester Metropolitan University».

panepistimia-1

Η φιλοξενία κρατικού πανεπιστημιακού ιδρύματος στην Πάφο, θα πρέπει να αναγνωρισθεί πάντως ότι δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα των τοπικών φορέων, οι οποίοι έχουν τα τελευταία χρόνια στοχεύσει πρωτίστως στη μεταφορά του ΑΞΙΚ στην Πάφο από τη Λευκωσία.

Βουλευτές, δημοτικές αρχές, τουριστικοί φορείς, εμποροβιομηχανικοί παράγοντες και άλλα οργανωμένα σύνολα, εκτιμούν ότι η Πάφος, ως η κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος της τουριστικής βιομηχανίας υψηλού εισοδηματικού και ποιοτικού επιπέδου της νήσου, θα πρέπει να φιλοξενεί την εν λόγω ξενοδοχειακή σχολή.

Αντίστοιχη θέση έλαβε εδώ και δύο χρόνια και η Συντονιστική Επιτροπή Κομμάτων και Οργανώσεων (ΣΕΚΟ) Πάφου, ο πρόεδρος της οποίας, Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος τόνισε ότι επικρατεί ήδη σε διάφορα επίπεδα προβληματισμός για την απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για τη μη μετακίνηση του Ινστιτούτου από την πρωτεύουσα.

O κ. Φαίδωνος τόνισε χαρακτηριστικά σε ειδική συνεδρία της ΣΕΚΟ για το θέμα, ότι δεν μπορεί το Ινστιτούτο να βρίσκεται στη Λευκωσία, όπου λειτουργούν τόσα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ η καρδιά του τουρισμού της Κύπρου χτυπά στην Πάφο.

« Οι 350 σπουδαστές θα γίνουν αμέσως 600 και πλέον, με τη μεταφορά του σε μια τουριστική περιοχή όπως η Πάφος», είπε χαρακτηριστικά.

Η Πάφος θεωρεί ότι ο φάκελος που υπέβαλε για την διεκδίκηση του ΑΞΙΚ ήταν ο μόνος πλήρης σε σχέση και με άλλες περιοχές που επίσης εκδήλωσαν ενδιαφέρον για μεταφορά του στην περιοχή τους. Η ΣΕΚΟ επανέλαβε τη θέση της ότι τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από κρατικής πλευράς, πληρούνται και με το παραπάνω βάσει της ετοιμότητας της Πάφου να προσφέρει τους προαπαιτούμενους χώρους άμεσα για τις λειτουργικές ανάγκες του ΑΞΙΚ.

Η έκταση που θα ανεγειρόταν το νέο Δημοτικό Μέγαρο, στην περιοχή της Παναγίας Παντάνασσας, κρίνεται από τη δημοτική αρχή Πάφου ως ιδεώδης για τη λειτουργία του ξενοδοχειακού ιδρύματος, κρίνοντας μάλιστα ότι η άμεση διαθεσιμότητα του χώρου προσδίδει στην Πάφο ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων περιοχών που επίσης διεκδικούν τη φιλοξενία του ΑΞΙΚ.

Σήμερα, ο Δήμος προκρίνει την διάθεση του χώρου για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων του ΑΞΙΚ αν το εκπαιδευτικό αυτό ίδρυμα αποφασισθεί τελικά να μεταφερθεί στην Πάφο, παρέχοντας επιπλέον το δέλεαρ της ύπαρξης στην ευρύτερη περιοχή εκπαιδευτηρίων τα οποία θα μπορούν να προσφέρουν τις εγκαταστάσεις τους για σκοπούς των αναγκών του Ιδρύματος, αλλά και της έντονης οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής που θα συντείνει στο να υπάρχει πληθώρα επιλογών για στέγη των φοιτητών.

panepistimia-4

Το ΑΞΙΚ είναι μια σχολή που δικαιωματικά πρέπει να έρθει στην Πάφο και πραγματικά είναι αδιανόητο γιατί εδρεύει στην Λευκωσία, μια περιοχή με ελάχιστους τουρίστες, επισημαίνει και το Κυπριακό Ινστιτούτο Στατιστικολόγων στην παρέμβαση του.

« Κράτη με μηδενικό συντελεστή πολιτισμού, φυσικής ομορφιάς και ιστορικής παράδοσης εν σχέση με την Κύπρο και δη με την πόλη της Πάφου», αναφέρει, « ίδρυσαν πανεπιστήμια ή σχολές σε περιοχές που δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα, απλά για να δώσουν την προοπτική στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Μέσα από την έρευνα που εκπονήσαμε θεωρούμε ότι η Πάφος μπορεί και πρέπει να φιλοξενήσει σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γιατί και υποδομή έχει και παράδοση στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου και θα την βοηθήσει στην οικονομική της ανάπτυξη».

Παρέμβαση για το θέμα εκδηλώθηκε και από το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Μάριο Βασιλείου.

« Στηρίζουμε και απαιτούμε την μεταφορά του ΑΞΙΚ στην Πάφο γιατί η Πάφος δεν μπορεί να παραμείνει ο φτωχός συγγενής, ο τελευταίος τροχός της άμαξας», αναφέρει ο κ.  Βασιλείου. « Είμαστε ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός της Κύπρου και διεκδικούμε επάξια την μεταφορά της ανώτερης αυτής σχολής στην πόλη μας. Προειδοποιούμε με δυναμική αντίδραση στην περίπτωση που κυβερνητικές και κομματικές μεθοδεύσεις θα οδηγήσουν το εν λόγω ίδρυμα σε άλλη επαρχία.

Καιρός η Πάφος να αποκτήσει τριτοβάθμιο δημόσιο ίδρυμα όπου θα στηρίξει την βαριά βιομηχανία της επαρχίας μας και θα δώσει οικονομική ένεση στην τοπική οικονομία. Μαζί με άλλες σχολές, όπως γεωπονική και αρχαιολογίας μπορούμε να έχουμε ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο στην πόλη μας».

savvidis