Pafos Net

Έναρξη καινούργιας ακαδημαικής χρονιάς

title image

Του Χρύσανθου Σαββίδη

Εκπαιδευτικού


Κάθε νέα αρχή είναι και μια καινούργια αφετηρία και ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ακαδημαική. Οι μαθητές μας θα πρέπει με την έναρξη της χρονιάς να θέτουν μεσοπρόθεσμους στόχους ούτως ώστε να οδηγούνται στον μακροπρόθεσμο στόχο που δεν είναι άλλος από την εισαγωγή τους σε ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα για περαιτέρω σπουδές.
Οι συνιστώσες που θα οδηγήσουν στην επιτυχία δεν είναι πολλές αλλά απαιτούν αυστηρή τήρηση και πειθαρχία.

Ως πρώτη θεωρούμε την καθημερινή μελέτη. Πολλοί μαθητές μας μπερδεύουν την μελέτη με το διάβασμα. Διάβασμα είναι η απλή ανάγνωση ενός περιοδικού και μιας εφημερίδας σε περιβάλλον που δεν απαιτείται και ιδιαίτερη ησυχία και συγκέντρωση.
Μελέτη είναι να καθίσω στο γραφείο και να βάλω μπροστά μου το βιβλίο μου δίπλα μου πρόχειρες κόλλες και μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα σε καθεστώς ησυχίας να κατανοήσω και να αντιληφθώ το τί διάβασα.

Ως δεύτερη συνιστώσα θεωρείται η ανελλιπής παρακολούθηση του μαθήματος είτε αυτό προσφέρεται από το σχολείο είτε από το φροντιστήριο. Η ανελλιπής παρακολούθηση δίνει την δυνατότητα στον μαθητή να έχει συνέχεια στην ανάπτυξη του θέματος που κάνει ο καθηγητής, αλλά από την άλλη του δίνεται η δυνατότητα να υποβάλλει διευκρινιστικά ερωτήματα κατά την διάρκεια της παράδοσης.

Ως τρίτη συνιστώσα είναι η υποβολή αποριών. Η ευχέρεια στο να υποβάλλεις ερώτηση σου δίνεται με μεγαλύτερη ευκολία εάν έχει προηγηθεί μελέτη εκ μέρους του μαθητή και έχει παρακολουθήσει ανελλειπώς την διάλεξη του καθηγητή του.

Τέταρτη και εξίσου σημαντική είναι η συζήτηση του μαθήματος με άλλο συμμαθητή του έτσι ώστε μέσα από την συζήτηση που  θα αναπτύξουν θα τον αλληλοβοηθηθούν να κατανοήσουν το μάθημα τους.

Πέμπτη συνιστώσα είναι η χρήση σύγχρονων μεθόδων εκπαίδευσης και εκμάθησης όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές και διαδραστικοί πίνακες. Εσύ, ο μαθητής, θα πρέπει να απαιτείς και να επιλέγεις μόνος σου (όπου είναι δυνατόν) τον καθηγητή και τα μέσα που θα σου προσφέρουν την γνώση.
Το μάθημα διά χειρός και κιμωλίας έχει περάσει ανεπιστρεπτεί.

Έκτη και εξίσου σημαντική είναι η συνεχής επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα της ύλης που έχεις διδαχθείς  ώστε να διατηρείς τη μνήμη σου σε εγρήγορση αλλά και να έχεις βασικό προβάδισμα κατά την περίοδο των εξετάσεων.

Τέλος ο συστηματικός έλεγχος γνώσης μέσα από δοκίμια που θα κάνεις στον εαυτό σου σε βοηθούν στο να διαπιστώσεις τις ελλείψεις και αδυναμίες σου.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες συνιστώσες επιτυχίας αλλά τουλάχιστον οι προαναφερθέντες αποτελούν την ραχοκοκαλιά για επιτυχία .