Pafos Net

Eίναι η ώρα να γυρίσουμε σελίδα

title image

Του Χρύσανθου Σαββίδη

Μέλους Εκτελεστικού Γραφείου ΔΗΚΟ

 

Οι νέοι είναι τα θύματα της ανεργίας λόγω Covid 19 αλλά και της κρίσης γενικότερα. Αυτό αποτυπώνεται και στη χώρα μας, όπου η κρίση στην Κυπριακή οικονομία πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία. Αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από την οικονομική κρίση είναι οι νέοι άνθρωποι, ηλικίας 18-35 ετών. Η ανεργία στους νέους αγγίζει το 48% για το 2020, κάτι που σημαίνει ότι το μέλλον είναι παντελώς αβέβαιο και απαισιόδοξο.

Οι σημερινοί νέοι της Κύπρου έχουν πολλά προβλήματα που δε διαφέρουν από τα προβλήματα των νέων της Ευρώπης.  Η απασχόληση των νέων σε τομείς του ενδιαφέροντός τους, η επαγγελματική αποκατάσταση τους, οι τρόποι ψυχαγωγίας, η αναζήτηση τρόπων επαφής μεταξύ τους, η συμβολή τους στη διαμόρφωση της νέας κοινωνίας, την οποία επιθυμούν να είναι καλύτερη, πιο ευαίσθητη, δημιουργική και αξιοκρατική, είναι μερικά από τα προβλήματα των σημερινών νέων.  

Ως κοινωνία έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε στις αναγκαίες παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του τόπου μας. Οφείλουμε να συνεργαστούμε με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και τάξεις του τόπου μας, καθιστώντας τις συμμέτοχους και συνδημιουργούς του κοινού μέλλοντος με ιδιαίτερη βαρύτητα στους νέους μας που αποτελούν τη χρυσή ελπίδα και το μέλλον του τόπου μας.

Είναι αλήθεια ότι συνήθως αναφερόμαστε μελαγχολικά στη συμμετοχή των νέων. Θυμίζει μια παλιά ιστορία, ένα χαμένο στοίχημα που πέρασε ή περνάει μέσα από τον όποιο κομματικό πατερναλισμό. Ενδεχομένως αυτό να συμβαίνει, γιατί στην επιδιωκόμενη συμμετοχή των νέων, συνήθως δεν τους δίδεται η δυνατότητα αυτή τη συμμετοχή να την μετουσιώσουν σε ενεργή συμμετοχή.

Πολλές φορές επικρατεί η αντίληψη που αποθαρρύνει: είναι νέος άρα άπειρος!. Είναι λάθος…Οι  νέοι είναι πολύ ώριμοι  και έχουν, κατά κανόνα, ποιοτικότερη  μόρφωση (δοκτορά, πτυχία, ξένες γλώσσες κλπ) από τους παλαιότερους…

Όμως  είναι επίσης λάθος και η μεγιστοποίηση του  κριτηρίου του νεαρού της ηλικίας ως κύριο στοιχείο ανανέωσης, που οδηγεί σε ένα ιδιότυπο ηλικιακό ρατσισμό κατά των παλαιότερων και στερεί την κοινωνία από την χρήσιμη εμπειρία τους…

Κάθε γενιά γράφει τη δικιά της ιστορία στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι , ανάλογα βέβαια  τα κίνητρα ή τα ερεθίσματα που κάθε εποχή προσφέρει.

Χωρίς αμφιβολία, σήμερα η νεολαία διαλογίζεται, σκέπτεται, αμφιβάλλει, αμφισβητεί, ερευνά, προβληματίζεται και αναζητεί απαντήσεις σε ερωτήματα που άμεσα αφορούν όλους τους τομείς της δραστηριότητάς της.  

Οι νέοι και οι νέες μας είναι ικανοί και ικανές να οραματιστούν, να ονειρευτούν, να μιλήσουν για πράγματα που τους αφορούν με μεγαλύτερη σαφήνεια και αποτελεσματικότητα.  

Ναι, είναι η ώρα να δώσουμε στους νέους μας τη δυνατότητα και την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να καθορίσουν με πίστη και ιστορική συνείδηση τις εξελίξεις και τη ποιότητα ζωής που επιθυμούν για το παρόν και το μέλλον τους μέσα απο την εμπλοκή τους στα κοινά. Είναι η ώρα οι νέοι μας να εκφράσουν και να ικανοποιήσουν τις νεανικές τους ανησυχίες, να υλοποιήσουν τα οράματά τους και να φωτίσουν τα όποια αδιέξοδά τους μέσα από το πρίσμα των φρέσκων ιδεών και τη δημιουργική ανταλλαγή απόψεων.

Θέλουμε οι νέοι μας να μη ζουν με ψευδαισθήσεις, με αόριστες επιδιώξεις και τοποθετήσεις, αλλά να προτάξουν τη δύναμή τους, να προτάξουν την ορμή τους δημιουργικά.

Θέλουμε οι νέοι μας να εκφράζουν τη γνώμη τους, να αυτενεργούν,  να είναι υπεύθυνοι και να αναλαμβάνουν ευθύνες και πρωτοβουλίες.

Θέλουμε η δράση των νέων μας να είναι κοινή πάνω σε κοινούς στόχους.

Οι νέοι και οι νέες πρέπει  να συμμετάσχουν στα κοινά με οργανωμένο και δημιουργικό τρόπο (πχ εκλογή τους σε Δημοτικά Συμβούλια, Βουλή κ.α ). Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να  χρωματίζουν με τις ανησυχίες, τις ιδέες και το μεράκι τους τα πολιτικά δρώμενα του τόπου. Έτσι ως αιρετοί εκπρόσωποι θα είναι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων. Έτσι μόνο διασκεδάζεται ο φόβος των νέων φοβάμαι αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο , άλλωστε, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα συμμετοχής των νέων ,στα κοινά, προχώρησε στη σύνταξη του καταστατικού χάρτη της Ευρώπης ,για τη συμμετοχή των νέων στα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της τοπικής κοινωνίας.

Ζούμε , βέβαια, σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από κοσμογονικές αλλαγές και ανακατατάξεις καθώς επίσης και από πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που πολλές φορές θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι τείνουν στην απαξίωση των ανθρώπινων αξιών & ιδανικών.

Η συμμετοχή των νέων στα κοινά, εξ’ άλλου, είναι πιστεύω καθοριστική για την προοπτική για καλύτερες μέρες της Κύπρου μας. Οι νέοι μας μπορούν να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν μια θέση στα κέντρα αποφάσεων, διαμορφώνοντας έτσι  μια ουσιαστική πολιτική για τη νεολαία μας από την νεολαία μας.