Άρθρο-παρέμβαση στο PafosNet: Δύο μήνες ΓεΣΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
09 Αυγούστου 2019Του Δρ Χρίστου Χρίστου
πρώην πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάφου
Το Γεσυ βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Αυτό το διάστημα είναι αρκετό για να καταγραφούν τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά αυτού του εγχειρήματος, που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από συστάσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια μεταρρύθμιση με ισχυρό κοινωνικό χαρακτήρα και χαρακτηριστικά κοινωνικής αλληλεγγύης, ισότητας στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον τόπο μας.
Σε αυτή την πορεία έχουν ανακύψει διάφορα προβλήματα. Μικρά και μεγάλα. Κάνουν λάθος όσοι υποτιμούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει 2 μήνες μετά την εφαρμογή του. Λειτουργώ μέσα στα πλαίσια του Γεσυ από την πρώτη μέρα εφαρμογής του και έχω σαφή εικόνα των προβλημάτων. Δυστυχώς η κοινωνία δεν κατάλαβε τι ακριβώς έχει γίνει και τι διακυβεύεται με μια ανεπιθύμητη και καταστροφική αποτυχία του. Πολύ περισσότερο οι φορείς που είναι εντεταλμένοι από την πολιτεία για την εφαρμογή του, καθυστερούν στην αντίληψη των προβλημάτων και την γρήγορη επίλυσή τους με αποτέλεσμα αυτά να συσωρεύονται και να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσής του.
Πολλοί, τελευταία έχουν καταγράψει τα προβλήματα. Ο ΟΑΥ δυστυχώς αφήνει τα πράγματα να εξελίσσονται λες και αναμένει ότι θα βρεθούν λύσεις και ισορροπίες με την πάροδο του χρόνου. Ο ΟΑΥ δεν έχει καταφέρει να ενημερώσει και να εμπεδώσει στον κόσμο και τους παρόχους τι κάνει ο καθένας μέσα στο σύστημα. Τι είναι και τι κάνει ο Προσωπικός Ιατρός (ΠΙ), τι είναι και τι κάνει ο Ειδικός Ιατρός (ΕΙ) στα πλάισια του συστήματος. Τί είναι το παραπεπτικό και τι χρειάζεται, ποιός το εκδίδει και γιατί το εκδίδει. Τι είναι το χρόνιο παραπεπτικό και ποιές ασθένειες ή καταστάσεις υγείας θεωρούνται χρόνιες. Ποιά η ανάγκη για έκδοση χρόνιου παραπεπτικού. Είναι πολύ σημαντικό να εξηγηθεί και να γίνει κατανοητό το πιο πάνω στον καθένα. Σε καμιά περίπτωση δεν υποτιμώ ούτε μηδενίζω το επίτευγμα του ΟΑΥ να εισαγάγει επιτέλους το Γεσυ. Όμως η προσπάθεια δεν σταματά μόνο στην εισαγωγή του Γεσυ. Πρέπει να είναι μια συνεχής και ανεξάντλητη μάχη με τα προβλήματα και μια συνεχής επιτυχής επίλυσή τους.
Οι περισσότερες αντιπαραθέσεις μεταξύ δικαιούχων-παρόχων, φαρμακοποιών-παρόχων, ΠΙ-ΕΙ, εδράζονται ακριβώς σ’ αυτή την άγνοια. Έλλειψη σαφών οδηγιών και κανονισμών για την λειτουργία και την καθημερινότητα του συστήματος οδηγούν στον αποσυντονισμό που συστήματος και την απογοήτευση του κόσμου. Υπερβολικές απαιτήσεις των δικαιούχων λόγω κυρίως άγνοιας ή λόγω μη σωστής κατανόησης των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ΠΙ, που είναι ο στυλοβάτης του συστήματος και που σ’αυτούς οφείλεται μέχρι τώρα η ύπαρξη του συστήματος. Ο θεσμός του ΠΙ είναι το «νέο» στον τρόπο που παρέχεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον τόπο μας και ο ΟΑΥ έχει καθήκον να τον αναδείξει και να ενημερώσει τον κόσμο. Δυστυχώς ο ΟΑΥ με τις σπασμοδικές, άνευρες και αραιές ενημερώσεις που κάνει δεν ενημερώνει για το σημαντικότερο θεσμό του συστήματος. Αφήνει τα πράγματα να κυλούν, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή «δράση-αντίδραση» θα φέρουν ισορροπία. Πολλοί και κυρίως οι «εχθροί» του συστήματος προσπαθούν με κάθε τρόπο να υποσκάψουν τον θεσμό αυτό, υποστηρίζοντας τάχα ότι οι αμοιβές των ΠΙ είναι υψηλές. Αλλού όμως σκοπεύουν γιατί άν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, καταφέρουν να απαξιώσουν τον θεσμό του ΠΙ, θα έχουν πριονίσει σε μεγάλο βαθμό τα θεμμέλια του Γεσυ. Γι αυτό όσοι θέλουν να πετύχει το Γεσυ πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια των ΠΙ που είναι πρώτοι στην μάχη για την επιτυχία του Γεσυ.
Δεν αγνοώ τα άλλα σοβαρά προβλήματα του Γεσυ, που είναι ο ΚΦΠ που όλο εμπλούτίζεται και δεν έχουν μπεί παρά ελάχιστα φάρμακα. Ούτε ότι το λογισμικό δυσκολεύει τους παρόχους και καθυστερεί την ροή του συστήμστος. Ούτε ότι γίνεται σπατάλη πόρων σε διάφορα επίπεδα λειτουργίας του συστήματος. Ούτε ότι χρειαζόμαστε πρωτόκολλα και κανονισμούς. Ούτε ότι χρειαζόμαστε και άλλους γιατρούς, ΠΙ και ΕΙ. Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν. Όμως πρέπει να αρχίσουν να γίνονται. Να μην μείνουμε μόνο στα λόγια. Να μην μπλέκουμε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Ανακοινώθηκε ότι ο ΟΑΥ θα διανέμει φάρμακα που υπάρχουν στις κρατικές αποθήκες φαρμάκων. Πέρασαν περισσότερες από 3 εβδομάδες για να αρχίσουν να διανέμονται αυτά τα φάρμακα. Ας μην καθυστερούμε άλλο γιατί εκτός από την καθυστέριση των διαδικασιών του Γεσυ καθυστερεί δυστυχώς και η προσφερόμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών, και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Το Γεσυ το χρειαζόταν η κυπριακή κοινωνία, τώρα που το αρχίσαμε ας το προχωρήσουμε για το καλό του τόπου μας.