Δρ. Σπύρος Τινής: Μια μικρή πόλη μέσα στην Πάφο πλέον το Νεάπολις
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
24 Ιουνίου 2015Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις αποτελεί στην ουσία πλέον μια μικρή πόλη μέσα στην πόλη της Πάφου, με τον ακαδημαικό, κοινωνικό και οικονομικό της ρόλο να αναβαθμίζεται συνεχώς. Αυτό τονίζει ο Διευθυντής Μάρκετινγκ και Πρόσληψης Φοτητών του πανεπιστημίου, δρ. Σπύρος Τινής, με σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet.
-Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου αποτελεί μια μικρή εκπαιδευτική κοινότητα ζωτικής σημασίας για την γνώση, τη μόρφωση και την μετεξέλιξη των φοιτητών που θα το επιλέξουν. Διαθέτετε ως Πανεπιστήμιο δυναμικό μαθησιακό περιβάλλον κ. Τινή;
« Δεν θα έλεγα μικρή, τη στιγμή που φοιτούν πάνω από 1300 φοιτητές. Αν σκεφτούμε τους εργαζόμενους του Νεάπολις, τόσο το ακαδημαϊκό όσο και το διοικητικό προσωπικό, τότε μιλάμε για μια εκπαιδευτική κοινότητα που ισοδυναμεί με μια μικρή πόλη.
Το πανεπιστήμιο Νεάπολις προσαρμόζεται διαρκώς στις ανάγκες των φοιτητών. Εξ’ άλλου το όραμά μας είναι : «Η ανάπτυξη ενός ανθρωποκεντρικού εκπαιδευτικού οργανισμού, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, του οποίου τα μέλη εργάζονται συλλογικά για την εξέλιξη της κοινωνίας μέσα από τη διδασκαλία, την έρευνα και την κοινωνική δράση».
-Από πότε ξεκίνησε την λειτουργία του το Νεάπολις ;
« Το Νεάπολις ξεκίνησε την λειτουργία του ως πανεπιστήμιο που υποδέχτηκε τους πρώτους φοιτητές του, τον Σεπτέμβριο του 2010. Είναι το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο που ξεκίνησε από την αρχή τη λειτουργία του σαν πανεπιστήμιο και δεν μετεξελίχθηκε από κολλέγιο σε πανεπιστήμιο».
-Ποια τα γνωρίσματα του Πανεπιστημίου σας και ποιοι οι πρωταρχικοί του στόχοι ;
« Η διδασκαλία και η έρευνα αποτελούν τους πυλώνες της ακαδημαϊκής μας αριστείας. Αυτοί είναι και οι δύο από τους τρεις πρωταρχικούς στόχους που συνοψίζονται σε: Παροχή στους φοιτητές μας υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης, δημιουργία και διάδοση γνώσης, μέσω της έρευνας και συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της κοινωνίας μας.
Όλα αυτά αντικειμενικό σκοπό έχουν να προσδώσουν στους αποφοίτους μας άριστη επαγγελματική κατάρτιση, πτυχία αναγνωρισμένα στη Κύπρο και στο εξωτερικό, επαγγελματική πιστοποίηση και ανταγωνιστικό προφίλ στην αγορά εργασίας».
-Πόση είναι η διάρκεια σπουδών τόσο για τα προπτυχιακά όσο και για τα μεταπτυχιακά προγράμματα;
« Η διάρκεια των προπτυχιακών προγραμμάτων είναι 4 χρόνια εκτός της Αρχιτεκτονικής που είναι 5 χρόνια (Δίπλωμα). Η διάρκεια των μεταπτυχιακών προγραμμάτων είναι 1 ή 2 χρόνια και τα μαθήματα τους γίνονται μία με δύο φορές το μήνα προκειμένου να επωφεληθούν αυτοί που επιθυμούν να φοιτήσουν».
-Ποια άτομα απαρτίζουν το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου σας ; Διαθέτουν εμπειρία στο αντικείμενο τους ;
« Το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του Νεάπολις αποτελείται από καθηγητές με μακρόχρονη εμπειρία και ερευνητικό έργο σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού με πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις. Το σημαντικότερο όμως απ’ όλα, είναι ότι το ακαδημαϊκό προσωπικό είναι διαρκώς σε επαφή με τους φοιτητές και πρόθυμο να τους παρέχει ακαδημαϊκή υποστήριξη καθόλη τη διάρκεια της ημέρας γεγονός που προσδίδει σημαντική αρωγή στα ακαδημαϊκά καθήκοντα των φοιτητών μας».
-Tι διαθέτει από τεχνολογικής πλευράς το Νεάπολις προκειμένου να εξυπηρετείται ο φοιτητής αλλά και να μπορεί να συνεργάζεται καλύτερα με τον διδάσκοντα;
« Διαθέτουμε σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας με διαδραστικούς πίνακες που δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές μας να αποθηκεύουν και να έχουν διαρκή πρόσβαση στις σημειώσεις των διδασκόντων καθηγητών. Δίκτυο wi-fi εξυπηρετεί όλη την πανεπιστημιούπολη για εύκολη πρόσβαση στις εφαρμογές μαθησιακής υποστήριξης. Επιπλέον διαθέτουμε σύγχρονα εργαστήρια Αρχιτεκτονικής, υπολογιστών και πληροφορικής καθώς και άλλες διεπιστημονικές εφαρμογές.
Σημαντική είναι η χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (Moodle) με την οποία οι φοιτητές μας μπορούν να κατεβάζουν σημειώσεις μαθημάτων, παραδόσεις μαθημάτων, διαλέξεις καθώς και να ενημερώνονται για το πρόγραμμα μαθημάτων, εργασιών και εξετάσεων.
Τέλος, η βιβλιοθήκη όχι μόνο εξυπηρετεί τις καθημερινές ακαδημαϊκές ανάγκες των φοιτητών μας, αλλά με τη ψηφιακή της λειτουργία μπορεί να δώσει πρόσβαση σε εκατομμύρια ψηφιακά αρχεία, δημοσιεύσεις και ηλεκτρονικά συγγράμματα παρέχοντας αναρίθμητες πληροφορίες για την έρευνα και τις ακαδημαϊκές εργασίες των φοιτητών απ’ όλους τους κλάδους σπουδών».
-Ποιες επιστήμες διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις; Διαθέτετε ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων ;
«Διαθέτουμε τα εξής επιστημονικά πεδία: Νομική, Αρχιτεκτονική, Αρχιτεκτονική Τοπίου, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Λογιστική-Χρηματοοικονομικά και Τραπεζικά, Real Estate, Ψυχολογία, Πληροφορική, Δημόσια Διοίκηση, Θεολογία, Ελληνικό Πολιτισμό, Διαχείριση Κατασκευών».
-Πού έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον κ.Τινή, στα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα;
« Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Νεάπολις, το ενδιαφέρον εκδηλωνόταν περισσότερο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Τα τελευταία τρία χρόνια η ζήτηση για τα προπτυχιακά μας προγράμματα πολλαπλασιάστηκε».
-Παρέχεται στους φοιτητές και την δυνατότητα διαμονής, με επιπλέον κόστος ;
« Ασφαλώς παρέχουμε τη δυνατότητα διαμονής των φοιτητών στις εστίες μας οι οποίες παρέχουν διαμονή σε μονόκλινο ή δίκλινο δωμάτιο, πληρωμένες παροχές (ηλεκτρικό, κλιματισμό, νερό, wi-fi, εβδομαδιαίο καθαρισμό) και χρήση πλυντηρίου, στεγνωτηρίου και κουζίνας από κοινού με άλλους συμφοιτητές. Το κόστος είναι πολύ μικρότερο από τα έξοδα που θα είχε κάποιος φοιτητής αν ενοικίαζε μόνος του μικρό διαμέρισμα εκτός εστίας».
-Διοργανώνετε σειρά διαλέξεων και εκδηλώσεων ως Πανεπιστήμιο, με επιστημονικά καταρτισμένους ομιλητές. Έχουν απήχηση αυτές οι προσπάθειες του Νεάπολις στο κοινό κ. Τινή ;
« Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα μας και στον οδηγό σπουδών μας, στο τρίτο σκέλος της αποστολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις εντάσσεται η «Συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της κοινωνίας μας» . Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προβαίνουμε στη διοργάνωση εκδηλώσεων, διαλέξεων και ημερίδων. Η απήχηση είναι πραγματικά εντυπωσιακή αν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός ότι η Πάφος είναι η μικρότερη ευρωπαϊκή πόλη με πανεπιστήμιο. Η τοπική κοινωνία διψάει για τέτοιες εκδηλώσεις και αυτό μας δίνει κουράγιο για ανάλογη συνέχεια».
-Επίσης διοργανώνετε διάφορες ενημερωτικές συναντήσεις εντός και εκτός Κύπρου. Μιλήστε μας λίγο για αυτές.
« Διοργανώνουμε ενημερωτικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα όπου έχουν μεγάλη απήχηση για αυτό και οι Ελλαδίτες φοιτητές συνιστούν τη δεύτερη πολυπληθέστερη φοιτητική κοινότητα στο Νεάπολις μετά τους Κυπρίους. Έχουμε κάνει εκδηλώσεις φυσικά εντός Κύπρου και στο εξωτερικό όπως τη Ρωσία, Λίβανο, Ομάν, την Κίνα και σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε παρόμοιες εκδηλώσεις και σε άλλες χώρες όπου υπάρχει ζήτηση για φοίτηση στην Κύπρο».
-Πού μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προμηθευτούν τις αιτήσεις εγγραφής;
« Αιτήσεις εγγραφής μπορούν να προμηθεύονται τόσο από την ιστοσελίδα μας www.nup.ac.cy όσο και από την υποδοχή του πανεπιστημίου. Μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας. Ενθαρρύνουμε τους ενδιαφερόμενους για εγγραφή στο Νεάπολις να έρθουν να τους δούμε από κοντά και με χαρά να απαντήσουμε στις όποιες απορίες τους».
-Κλείνοντας, κ. Τινή: Πόσο η λειτουργία του Πανεπιστημίου Νεάπολις στην Πάφο θα λέγατε ότι συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιοχής;
« Αρκετά, θα έλεγα, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν ανοίξει καινούρια υποκαταστήματα τραπεζών, καφετέριες και εστιατόρια ενώ έχουν αναβαθμιστεί τα παλαιότερα μαγαζιά προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικά και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των φοιτητών μας.
Γενικότερα όλη η πόλη ζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά στον παλμό της νεολαίας και αυτό θα εντατικοποιηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια».