Pafos Net

Δημόσιος Κήπος Πάφου: Ογκούται η κοινωνική αντίδραση, ενώ ο Δήμος (ξανα)συνεδριάζει απόψε

title image

Αν και οι διαδικασίες ανταλλαγής του Δημόσιου Κήπου της Πάφου με άλλο χώρο που θα δοθεί στην Εκκλησία από το κράτος για ανέγερση ναού, ώστε ο Κήπος να περιέλθει στην κυριότητα της δημοτικής αρχής, φαινόταν να βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, από τα μέσα Μαρτίου στο κάδρο ξαναμπήκε αιφνιδίως η δημιουργία του νέου καθεδρικού ναού της Πάφου σε τμήμα του Κήπου. Σε διάστημα ενός μηνός, το ζήτημα μετατράπηκε σε υπ’ αριθμό ένα κοινωνικό ζήτημα στην Πάφο, με το Δημοτικό Συμβούλιο να επανέρχεται απόψε για εκ νέου συζήτηση του θέματος, παρά την απόφαση της 4ης Απριλίου για «όχι» στην ανέγερση ναού στον Κήπο από το ίδιο σώμα.

Το θέμα επανέφερε η Μητρόπολη Πάφου, δια του Μητροπολίτη Γεώργιου, θέτοντας την πάγια θέση της Εκκλησίας ότι ο νέος καθεδρικός ναός της πόλης πρέπει να είναι κοντά στην έδρα της Μητρόπολης και ότι ο υφιστάμενος καθεδρικός του Αγίου Θεοδώρου δεν μπορεί λόγω μεγέθους να καλύπτει πλέον της ανάγκες της Πάφου. Με επιστολή του προς τα μέλη της δημοτικής αρχής και με κατ’ ιδίαν συναντήσεις με αρκετά εξ αυτών, ο Πάφου Γεώργιος ενημέρωνε για την πρόθεση του και εξηγούσε ότι ο ναός στον ιδιοκτησίας της Μητρόπολης Δημόσιο Κήπο, θα καταλαμβάνει ένα μικρό μέρος της όλης έκτασης και θα είναι διαστάσεων και τεχνοτροπίας που θα συνάδει με την ιδιαιτερότητα του χώρου και την ύπαρξη των πολλών ιστορικών κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου.

Η γνωστοποίηση της εξέλιξης αυτής, λειτούργησε ως «τσουνάμι» στην κοινωνία της Πάφου. Στις 4 Απριλίου η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου συνήλθε για εξέταση του θέματος, εν μέσω εκδηλώσεων διαμαρτυρίας πολιτών και οργανωμένων συνόλων έξω από την αίθουσα της συνεδρίας.

Ο Δήμαρχος, Φαίδωνας Φαίδωνος, γνωστοποιούσε και επισήμως πλέον ότι η Εκκλησία θέτει αίτημα διατήρησης ενός μικρού μέρους του Δημόσιου Κήπου για να ανεγείρει εκεί το νέο καθεδρικό ναό της πόλης. Μια εξέλιξη που δημιουργεί νέα δεδομένα, αφού μέχρι τότε αναμενόταν ότι ήταν τυπική η ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταξύ Μητρόπολης Πάφου, κράτους και Δήμου Πάφου, προκειμένου η κυριότητα και διαχειριστική ευθύνη του ιστορικά φορτισμένου χώρου που περιβάλλει το Δημοτικό Μέγαρο να περιέλθει στον Δήμο, ώστε να προωθήσει τους σχεδιασμούς ανάδειξης και βελτίωσης του. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να γίνουν σχεδιασμοί που θα αφορούν σε νέες παρεμβάσεις βάσει και των ευρύτερων αναπλάσεων που εκτελέστηκαν ήδη στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Πάφου.

Με ψήφους 12 εναντίον, επτά υπέρ και με μια ψήφο που έθεσε θέμα δημοψηφίσματος, η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου απέρριψε στη συνεδρία εκείνη την επαναφορά του θέματος της ανέγερσης καθεδρικού ναού εντός του Δημόσιου Κήπου Πάφου. Οι 12 από τους 20 δημοτικούς συμβούλους, επέμειναν στο να παραμείνει η διαδικασία στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί εσχάτως μεταξύ των δύο μερών και του κράτους, δηλαδή στην ανταλλαγή του Δημόσιου Κήπου με άλλη χαλίτικη έκταση για αξιοποίηση από τη Μητρόπολη Πάφου.

Οι επτά δημοτικοί σύμβουλοι, περιλαμβανομένου του Δημάρχου Πάφου, ψήφισαν υπέρ της ανέγερσης του ναού στον Δημόσιο Κήπο, ενώ η δημοτική σύμβουλος του ΔΗΣΥ, Νίνα Καρακλίδου, έθεσε πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος που απέσπασε μόνο τη δική της ψήφο.

Η πρόταση καταψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του ΑΚΕΛ, τους δημοτικούς συμβούλους του ΔΗΣΥ Κωνσταντίνο Λετυμπιωτη, Γιώργο Δημητριάδη και Νίκο Σιμιλιδη και τον δημοτικό σύμβουλο της Κίνησης για την Σωτηρία της Πάφου Μιχάλη Χατζημιτση. Υπέρ της πρότασης ταχθηκαν ο Δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος Πάφου, Χρήστος Μακαρίου, και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Χρυσανθου, Λίνος Τσοκκας, Μιχάλης Μιχαηλ, Γιώργος Σοφοκλέους και Χαράλαμπος Παζαρος.

Ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, αιτιολογώντας τη θετική του στάση έναντι της αίτησης για ανέγερση ναού εντός του Κήπου τόνισε ότι τόσο τα πέραν των 12 χιλιάδων τετραγωνικά μέτρα που θα παραμείνουν ελεύθερα και μετά το έργο εντός του Δημόσιου Κήπου, όσο και οι λοιπές ανοιχτές εκτάσεις που μετά την ανάπλαση του κέντρου έχει ο ιστορικός πυρήνας της Πάφου, είναι υπέραρκετες, κατά την έκφραση του. Υποστήριξε επίσης ότι ο ναός στον Δημόσιο Κήπο θα συντείνει στο να επανέλθει ο κόσμος στο κέντρο, θα συντείνει στο να αποκτήσουν εμπορική κίνηση οι επιχειρήσεις πέριξ αυτού, αλλά και να καταστεί ένα από τα πλέον φωτογραφημένα μέρη της πόλης λόγω των τελετών που θα γίνονται εκεί, ενώ θα συμβάλει στις καλές σχέσεις Μητρόπολης και Δήμου Πάφου.

Σημαντική παράμετρος της απόφασης πάντως, θεωρείται η μελλοντική στάση της Μητρόπολης Πάφου, ως ιδιοκτήτριας του χώρου, αφού όπως προειδοποίησε ο Δήμαρχος Πάφου είναι πολύ πιθανό με το «όχι» της δημοτικής αρχής στο αίτημα της, η Μητρόπολη θα απαγορεύσει πλέον την όποια εκμετάλλευση του χώρου από τον Δήμο, όπως πχ για σκοπούς πολιτικών γάμων και φωτογραφίσεων, ενώ υπενθύμισε ότι εδώ και 16 χρόνια διατέθηκαν πέραν των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για έργα στον Κήπο και για αποζημιώσεις από συμβόλαια που δεν τηρήθηκαν επειδή τα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια προχωρούσαν σε τέτοιες ενέργειες αγνοώντας ότι ο δήμος δεν ήταν ιδιοκτήτρια αρχή του χώρου.

kipos1

Μια περίπου εβδομάδα μετά το «όχι» της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου στο αίτημα της Μητρόπολης για ανέγερση του νέου Καθεδρικού ναού της πόλης εντός του Δημόσιου Κήπου, το ζήτημα επανέρχεται προς συζήτηση. Αιτία για την εξέλιξη αυτή αποτέλεσε επιστολή του Μητροπολίτη Πάφου προς τους δημοτικούς συμβούλους με την οποία εκφράζει την ετοιμότητα του να συζητήσει οποιεσδήποτε προτάσεις και πτυχές που αφορούν στο έργο που ζητά να εκτελέσει εντός του περιουσιακού χώρου της Μητρόπολης.

Η κίνηση αυτή του Πάφου Γεώργιου, προκάλεσε την αιφνίδια πρόταση κατά τη σύνοδο της ολομέλειας, του επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου, Βάσου Δημητρίου, ο οποίος έθεσε θέμα εκ νέου συζήτησης του θέματος και νέας ψηφοφορίας για λήψη απόφασης υπό την σκοπιά των νέων κινήσεων της Μητρόπολης.

Ο κ. Δημητρίου υποστηρίζει ότι η ετοιμότητα του Μητροπολίτη Πάφου να συζητήσεις όρους και προυποθέσεις για την προώθηση του έργου διαφοροποιεί τα δεδομένα και δημιουργεί ένα πρόσφορο κλίμα για την αγαστή συνεργασία των δύο αρχών της Πάφου προς αμοιβαίο όφελος.

Η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε στη συνεδρία εκείνη ότι εμμένει στην θέση πως δεν είναι νοητό να επανέρχεται συνεχώς το θέμα από τη στιγμή που το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση μόλις πριν μερικές μέρες.

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ Πάφου σε ειδική συνεδρία για το θέμα το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, παρουσία του προέδρου του κόμματος, Μαρίνου Σιζόπουλου, αποφάσισε όπως καλέσει τον Δήμαρχο Πάφου να ζητήσει από τον Μητροπολίτη Πάφου να προσέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εκθέσει αναλυτικά τις θέσεις του, στην ειδική συνεδρία του σώματος που έχει ορισθεί για απόψε, Δευτέρα.

kipos3

Οι αντιδράσεις συνόλων και πολιτών στο ενδεχόμενο ανέγερσης του νέου καθεδρικού ναού της Πάφου εντός του Δημόσιου Κήπου, έλαβαν εδώ και λίγες μέρες οργανωμένη μορφή με τη σύσταση « Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση του Δημόσιου Κήπου».

Η νέα αυτή πρωτοβουλία πολιτών κάλεσε τον κόσμο της Πάφου σε μια ακόμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας όταν το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητούσε εκ νέου το θέμα, ενώ με ανακοίνωση της ζητά άμεσα από τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Μητροπολίτη Πάφου ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία ανταλλαγής του Δημόσιου Κήπου με άλλη γη, η οποία μπορεί νόμιμα να παραχωρηθεί στη Μητρόπολη Πάφου.

« Ζητούμε να μάθουμε κατά πόσο πράγματι η συμφωνία ανταλλαγής έχει ανατραπεί και αν ναι, από ποιους», τονίζεται στην ανακοίνωση. « Μέχρι τους τελευταίους μήνες του 2018 ο Δήμαρχος Πάφου, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την επίσκεψη του στον Δήμο, ανακοίνωναν ότι η διαδικασία έλαβε την έγκριση και της Νομικής Υπηρεσίας και πως το μόνο που υπολειπόταν ουσιαστικά ήταν οι υπογραφές.

Τις τελευταίες εβδομάδες ακούσαμε τη φημολογία ότι το Υπουργείο Εσωτερικών υπαναχώρησε από αυτή τη συμφωνία. Στις 21 Μαρτίου, κατά την ανοικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώπιον των Δημοτικών Συμβούλων και πλήθους πολιτών, ο Δήμαρχος Πάφου ενημέρωσε ότι δεν είναι το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά ο Μητροπολίτης Πάφου που υπαναχώρησε από τη συμφωνία ανταλλαγής.

Όλες αυτές οι παλινωδίες έχουν οδηγήσει σε ασφυκτική πίεση στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να λάβει βεβιασμένη απόφαση εν μέσω προεκλογικής περιόδου και έχουν οδηγήσει τη συζήτηση μακριά από την αναζήτησή μιας εναλλακτικής καλύτερης χωροθέτησης μητροπολιτικού ναού εντός του κέντρου της Πάφου, η οποία μπορεί να είναι μεν πιο χρονοβόρα επιλογή, συμπίπτει δε με την επιθυμία της πλειοψηφίας των Παφιτών, οι οποίοι δεν αντιτίθενται σε νέο ναό αλλά αντιτίθενται σε ναό εντός του Δημόσιου Κήπου.

Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών να λάβει πολιτική απόφαση για επίλυση του θέματος με επιτυχή κατάληξη της συμφωνίας ανταλλαγής του κήπου ώστε να αποφευχθούν οι εξελισσόμενες διχαστικές συζητήσεις και η εκμετάλλευση του ζητήματος από όσους δεν έχουν ως προτεραιότητα το καλό της Πάφου.

Παράλληλα ζητούμε από τον Υπουργό Εσωτερικών να αναλάβει, σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα του κράτους και το ΕΤΕΚ, την πρωτοβουλία για εξεύρεση εναλλακτικού χώρου για ανέγερση ναού στο κέντρο της Πάφου, μέσα από τεκμηριωμένες επιστημονικές προσεγγίσεις».

omada-protoboulias-kipou

​​​​To Κίνημα Οικολόγων εκφράζει δυσαρέσκεια και ανησυχία για την επαναφορά του θέματος της ανέγερσης Μητροπολιτικού ναού στον Δημόσιο Κήπο, καθώς και για την θέση όπως αναφέρει του Δημάρχου Πάφου υπέρ της ανέγερσης του ναού υπό προϋποθέσεις. Για το Κίνημα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η επαναφορά αυτού του θέματος είναι ένα πισωγύρισμα που πρέπει να προβληματίσει και να ενεργοποιήσει τους πολίτες της Πάφου.

«Για χάρη της ιστορίας οφείλουμε να θυμίσουμε ότι στις συναντήσεις της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου, ένα από τα θέματα που είχαμε θέσει στους υποψήφιους Δημάρχους ήταν αυτό της ανέγερσης ναού στον Δημόσιο Κήπο», επισημαίνουν οι οικολόγοι.«Ο Δήμαρχος Πάφου μας διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Μας τόνισε μάλιστα ότι υπήρξε συμφωνία με όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτή όμως η συμφωνία έχει πλέον ανατραπεί. Για εμάς πλέον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το αστικό πράσινο στην Πάφο δέχεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση».

kipos4

Η επαναφορά του θέματος για ανέγερση ναού στον Κήπο, επί της ουσίας συνέτεινε στο να επανέλθει ο κεντρικός πνεύμονας πρασίνου της πόλης στο προσκήνιο. Σε επίπεδο καθημερινότητας είναι καθολικά αποδεκτό ότι ο Δημόσιος Κήπος έχει παύσει εδώ και πολλά χρόνια να αποτελεί οργανικό συστατικό της καθημερινότητας των παφιτών, αποκτώντας ζωή μόνο κάθε Κυριακή αφού μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης των πολλών αλλοδαπών εργαζομένων ασιατικής καταγωγής

Η τελευταία προσπάθεια «ένταξης» του χώρου στα κοινωνικά δρώμενα της σημερινής πόλης, είχε αναληφθεί από τον Οργανισμό για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, διαρκούσης της λειτουργίας της Πάφου ως τέτοιας.

kipos2