Διατροφή της θηλάζουσας μητέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
18 Μαΐου 2017Αττιπά Μαρία
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, R.D.N. (U.S.A.)
Licensed clinical dietitian
Ενεργό μέλος του Αμερικανικού και Κυπριακού Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων.
Τηλ: 26941058, 99453027
Άρτεμις Πολυκάρπου
Παιδίατρος – Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού (IBCLC)
Τηλ: 26220202 - 99330501
Ο μητρικός θηλασμός είναι ένα από τα ωραιότερα και πολυτιμότερα δώρα ζωής που μπορεί να προσφέρει μία μητέρα στο παιδί της. Είναι ωφέλιμος όχι μόνο για τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία της γυναίκας και του βρέφους. Ο θηλασμός είναι η ιδανικότερη τροφή για ένα νεογέννητο. Τα πλεονεκτήματά του για το βρέφος αλλά και τη μητέρα είναι πολλά.
Όσον αφορά τη διατροφή της θηλάζουσας μητέρας, αυτή θα πρέπει να είναι πλήρης και ισορροπημένη και να περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Οι διάφορες αβάσιμες συμβουλές που δίνονται καλοπροαίρετα από γνωστούς και φίλους για περιοριστικές δίαιτες κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, μόνο κακό προκαλούν αφού αυξάνουν το άγχος και την κούραση της μητέρας χωρίς λόγο και επιβαρύνουν τον οργανισμό της.
Η ποικιλία στα τρόφιμα που καταναλώνει η μητέρα που θηλάζει είναι απαραίτητη όχι μόνο για τις ανάγκες του δικού της οργανισμού αλλά και για το μωρό της. Η ποικιλία στη διατροφή της μητέρας προκαλεί ποικιλία στη γεύση του μητρικού γάλακτος και έτσι το μωρό μεγαλώνοντας είναι πιο δεκτικό στην κατανάλωση όλων των τροφών.
Επίσης, αν η μητέρα που θηλάζει τρέφεται σωστά και δεν κάνει υπερβολές ιδιαίτερα στα γλυκά, μπορεί να χάσει ευκολότερα τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης. Απότομη απώλεια βάρους δεν συστήνεται.
Διατροφικές οδηγίες για την θηλάζουσα μητέρα:
Καταναλώστε αρκετά υγρά, όσο διψάτε. Όταν θηλάζετε θα διψάτε περισσότερο λόγω της έκκρισης μίας ορμόνης που λέγεται ωξυτοκίνη.
Πιείτε 8-12 ποτήρια υγρά την ημέρα, από τον ένα θηλασμό στον επόμενο αλλά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού γιατί χρειάζονται για ενυδάτωση.
Η μητέρα χρειάζεται 500 θερμίδες περισσότερες την ημέρα για να καλύψει τις διατροφικές της ανάγκες τους πρώτους 6 μήνες και 400 θερμίδες την ημέρα τους επόμενους έξι μήνες.
Καφεΐνη και ποτό θα πρέπει να αποφεύγονται. Επιτρέπονται περιστασιακά. Θηλάστε και μετά πιείτε, ώστε να περάσει αρκετή ώρα μέχρι να ξαναθηλάσετε. Θυμηθείτε ότι καφεΐνη υπάρχει και σε άλλες πηγές όπως το τσάι και η σοκολάτα.
Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα για να παράγεται θρεπτικό μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια όλου του 24 ώρου.
Οι ανάγκες μίας θηλάζουσας μητέρας σε θερμίδες κυμαίνονται μεταξύ 1800-3000 θερμίδων ανά ημέρα και ο κλινικός διαιτολόγος/διαιτολόγος-διατροφολόγος είναι ο ειδικός που θα μπορεί να υπολογίσει τις θερμιδικές ανάγκες της θηλάζουσας ανάλογα με το βάρος και την ηλικία της και θα τις κατανέμει σε υδατάνθρακα, πρωτεΐνη και λίπος στα κατάλληλα ποσοστά.
Δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι πρέπει να αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές κατά την διάρκεια του θηλασμού. Όμως αν μετά την κατανάλωση κάποιας τροφής το βρέφος είναι ιδιαίτερα ανήσυχο ή παρουσιάσει συμπτώματα αλλεργίας, καλό είναι να προσέξουμε ποια τροφή μπορεί να τα προκάλεσε και αν επανειλημμένα παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα το βρέφος, να την αποφύγουμε. Η ανίχνευση των «ένοχων» τροφών γίνεται με τη βοήθεια του παιδίατρου. Ο αποκλεισμός κάποιων τροφών από το διαιτολόγιο της μητέρας θα πρέπει να γίνεται με τη βοήθεια ειδικού γιατί αφενός μπορεί να χρειαστεί να παίρνει συμπληρώματα διατροφής και αφετέρου μπορεί να χρειαστεί βοήθεια για ουσίες «κρυμμένες» σε τροφές.
Αρκετές είναι οι ανάγκες της θηλάζουσας μητέρας σε ασβέστιο, 1200 mg την ημέρα.
Καλό είναι να καταναλώνουμε τροφές με σίδερο όπως κόκκινο κρέας, πράσινα λαχανικά και όσπρια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF συστήνουν αποκλειστικό μητρικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες ζωής και συνέχιση αυτού για όσο επιθυμεί η μητέρα και το παιδί. Δεν συνιστάται αυστηρή δίαιτα κατά τη διάρκεια του θηλασμού και όχι απότομη απώλεια βάρους λόγω του κινδύνου να μειωθεί ή και να σταματήσει ο θηλασμός. Χρειάζεται μια ισορροπημένη διατροφή βάση των αναγκών της κάθε μητέρας
Ο εγγεγραμμένος διαιτολόγος-κλινικός διαιτολόγος είναι ο ειδικός που μπορεί να υπολογίσει τις θερμιδικές και διατροφικές ανάγκες της θηλάζουσας μητέρας. Η ιστοσελίδα www.cydadiet.org του συνδέσμου μας αναγράφει ποια είναι τα αδειούχα μέλη.
Ο μητρικός θηλασμός είναι όντως μοναδικό δώρο ζωής και καμία μητέρα δεν θα πρέπει να χάσει αυτή την πολύτιμη ευκαιρία για την ίδια αλλά και για το παιδί της!