Pafos Net

Χρύσανθος Σαββίδης: Ανάγκη για σωστή πολιτική στο χώρο της εκπαίδευσης

title image

Για να μπορεί η παιδεία να είναι αποτελεσματική χρειάζεται σωστή εκπαίδευση και θεσμοθετημένη εύρυθμη λειτουργία από το κράτος. Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, επισημαίνοντας ότι στο  Δημοκρατικό Κόμμα θεωρούν ότι πρωταρχικός στόχος της παιδείας θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου και η ομαλή του ένταξη στην κοινωνία.

Το εκπαιδευτικό σύστημα που αναλαμβάνει να διδάξει την αρετή στους νέους και να τους κάνει ενάρετους πολίτες πρέπει να λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και να παρέχεται από την πολιτεία με την ίδια ποιότητα σε όλες τις βαθμίδες σπουδών, επισημαίνει. Μέσα στα πλαίσια της ανάπτυξης και της προόδου η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μια σωστή πολιτική στο χώρο της εκπαίδευσης.

« Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλα τα κόμματα ως ένα εθνικό ζήτημα απαλλαγμένο από μικροκομματικές σκοπιμότητες», αναφέρει ο κ. Σαββίδης. « Χρειάζεται η χάραξη μιας τέτοιας  στρατηγικής για την Παιδεία που να βασίζεται στο διάλογο ανάμεσα στους φορείς και να λειτουργεί προς όφελος των νέων ανθρώπων και της κοινωνίας μας.

Δίνουμε προτεραιότητα σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα και γι’ αυτό το λόγο η Επιτροπή Παιδείας του κόμματός μας υποστήριξε τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου απαρχαιωμένου και δυσλειτουργικού συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών. Δώσαμε μάχη ώστε να δοθεί ευκαιρία στους νέους εκπαιδευτικούς και παράλληλα να μη θυματοποιηθούν οι έκτακτοι, οι συμβασιούχοι και οι αντικαταστάτες εκπαιδευτικοί. Δεν νοιώθουμε ότι είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι με την κατοχύρωση των εκπαιδευτικών που υπηρέτισαν στα δημόσια σχολεία και έμειναν εκτός υπηρεσίας γι αυτό να είστε βέβαιοι ότι θα επανέλθουμε».

Το ΔΗΚΟ είναι υπέρμαχο της σωστής αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού, μιας διαδικασίας που πρέπει να είναι απαλλαγμένη από κομματικούς μηχανισμούς για να μπορέσει να λειτουργήσει προς όφελος της εκπαίδευσης, τονίζει ο Χρύσανθος Σαββίδης.

« Οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει μόνο να μεταδίδουν γνώσεις αλλά να εμπνέουν τους μαθητές και να συντονίζουν την όλη μαθησιακή διαδικασία», επισημαίνει. « Γι’ αυτό χρειάζεται συχνή επιμόρφωσή τους και αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τη δια βίου μάθηση. Είναι ανήκουστο κάποιος να ασκεί το λειτούργημα του δασκάλου ή του καθηγητή μόνο με τις γνώσεις που απέκτησε στο πανεπιστήμιο. Χρειάζεται διαρκής επιμόρφωση ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας και των νέων σύγχρονων μέσων διδασκαλίας.  

Η κοινωνία μας σήμερα είναι η κοινωνία της γρήγορης και άμεσης πληροφόρησης. Για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας θα πρέπει να αρχίσουμε να εξοικειωνόμαστε με όλα τα σύχρονα οπτικοακουστικά μέσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κρίνεται αναγκαίο οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων να μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που η εποχή επιτάσσει».

paideia1

Παράλληλα, αναφέρει ο πρόεδρος της αρμόδιος επιτροπής του ΔΗΚΟ, χρειάζεται αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής στα σχολεία. Οι απεριόριστες δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και του διαδικτύου πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμες καθημερινά μέσα στις σχολικές αίθουσες κατά τη διάρκεια του μαθήματος, αναφέρει, ενώ το σχολείο θα πρέπει να καλλιεργεί την κριτική σκέψη και να απαγκιστρωθεί από την αποστήθιση, να δίνει έμφαση στη βιωματική μάθηση και όχι στην απλή απομνημόνευση των γνώσεων.

« Η κριτική σκέψη καλλιεργείται με την έρευνα και η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση», δηλώνει. « Στο ΔΗΚΟ αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα των σχολείων και έχουμε καθιερώσει επιτόπιες επισκέψεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων προκειμένου να μιλήσουμε με τους νέους και τους εκπαιδευτικούς και να καταγράψουμε τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στη χώρα μας. Παράλληλα μέσα από ομιλίες στα σχολεία θίγουμε θέματα που στην εποχή μας έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις όπως π.χ. αυτό της βίας και του σχολικού εκφοβισμού γνωστού και ως bullying».

paideia2

 

Είναι αναγκαίος περισσότερο παρά ποτέ σήμερα ένας σωστότερος επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων, εκτιμά ο κ. Σαββίδης.

« Μια από τις βασικές αιτίες που οδηγούν σε υψηλά ποσοστά ανεργίας είναι η έλλειψη σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού», υποστηρίζει. « Οι νέοι καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν το επαγγελματικό τους μέλλον στην τρυφερή ηλικία της εφηβείας. Μια τυχόν λανθασμένη απόφαση στην επιλογή επαγγέλματος θα οδηγήσει το άτομο σε αδιέξοδο αντίθετα μια σωστή απόφαση ανοίγει το δρόμο για επαγγελματική επιτυχία.

Σε περιόδους ύφεσης κράτη με μηδενικό συντελεστή ομορφιάς, υποδομής, ιστορίας επενδύουν στην εκπαίδευση. Η παιδεία είναι το αντίδοτο της οικονομικής κρίσης της οποίας τα κατάλοιπα πληρώνουν οι νέοι άνθρωποι».

Μια από τις βασικές αιτίες που οδηγούν σε υψηλά ποσοστά ανεργίας είναι η έλλειψη επαγγελματικής κατάρτισης, τονίζει. Οι περισσότεροι άνεργοι είναι ανειδίκευτοι, αναφέρει, γι’ αυτό και χρειάζεται διαρκής ενημέρωση πάνω στις επιστημονικές εξελίξεις της εποχής για να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στον επαγγελματικό στίβο.                                     

paideia3                                            

Βασικό μέλημα της κοινωνίας, τονίζει ο κ. Σαββίδης, θα πρέπει να είναι η αύξηση στον αριθμό των φοιτητών στα εγχώρια πανεπιστήμια. Τα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας μας πληρούν όλες τις υψηλές προδιαγραφές και σημειώνουν σημαντικές διακρίσεις, παρατηρεί.

« Ήδη χιλιάδες φοιτητές σπουδάζουν σε αυτά και στόχος μας είναι η σταδιακή αύξηση αυτού του ποσοστού που ταυτόχρονα θα αποφέρει και σημαντική οικονομική ανάπτυξη στον τόπο μας.

Συμπερασματικά, μόνο η παιδεία είναι αυτή που μπορεί να προάγει την κοινωνία. Ειδικά στην εποχή μας που υπάρχουν πολλά προβλήματα όπως κρίση των αξιών και των θεσμών, έλλειψη των ανθρωπίνων σχέσεων και της επικοινωνίας, ανηθικότητα, βία κτλ, είναι επιτακτική η ανάγκη να ενδυναμωθεί ο ρόλος της παιδείας στη ζωή του ανθρώπου.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα πιστεύοντας στη συνεργασία του καθενός μας, του κράτους και των φορέων θέλουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα σύγχρονο που θα εκτελεί χωρίς εμπόδια την αποστολή του για πολύπλευρη καλλιέργεια του ανθρώπου και θα αποτελεί τη βάση για την πρόοδο τόσο του ιδίου του ατόμου όσο και της κοινωνίας».