Χρίστος Πατσαλίδης: Βρεθήκαμε στην άκρη του γκρεμού, τα δύσκολα όμως πέρασαν
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
16 Νοεμβρίου 2015Το μήνυμα ότι τα πιο δύσκολα για την Πάφο πέρασαν, στην προσπάθεια της να ανταποκριθεί στο χρίσμα που έλαβε για να λειτουργήσει ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017, στέλλει ο πρόεδρος του ΔΣ του «Πάφος 2017», δρ. Χρίστος Πατσαλίδης. Σε συνέντευξη του στο PafosNet ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επισημαίνει ότι η Πάφος κατάφερε να αντεπεξέλθει στον καλύτερο δυνατό βαθμό των δυσκολιών που της προκάλεσε η κατάρρευση της οικονομίας.
Πλέον, πρέπει να μας μένει η αισιοδοξία ότι θα επιτύχουμε στον ρόλο μας, τονίζει.
«Σήμερα, μπορούμε να πούμε κάποια πράγματα που πριν λίγο καιρό δεν μπορούσαν να ειπωθούν», αποκαλύπτει. « Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η Πάφος κέρδισε τον τίτλο μέσα από μια συγκεκριμένη πρόταση, η οποία είχε ένα κόστος 22 εκ. ευρώ. Και υπήρξε ένας μύθος που έβλαψε πολύ: Ότι αν η Πάφος κερδίσει το χρίσμα, θα εισρεύσουν εκατομμύρια από την Ευρώπη. Πράγμα που καμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.
Ξαφνικά, αναλαμβάνοντας τον Οργανισμό, ανακαλύπτουμε ότι το ταμείο είχε μια εισφορά 20 χιλιάδων ευρώ μόνο. Και ναι, υπήρξαν τότε συμβουλές να κάνουμε πίσω, να μην ασχοληθούμε με ένα τέτοιο πρότζεκτ.
Εμείς αποφασίσαμε για σκοπούς απόλυτης ειλικρίνειας, να δούμε πρωτίστως το θέμα της επανακοστολόγησης του σχεδιασμού μας ώστε να φανεί αν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς να κοροιδεύουμε ούτε τον κόσμο, ούτε τους ευρωπαίους, ή αλλιώς να βγούμε και να πούμε ότι δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας.
Είχαμε μπροστά μας το ορόσημο του 2014, που θα γινόταν η βασική αξιολόγηση από την ΕΕ. Πήγαμε στις Βρυξέλες κάνοντας ένα τεράστιο έργο για επανακοστολόγηση, επανασχεδιασμό του πρότζεκτ μας, παρά τις πληροφορίες ότι η Πάφος δεν θα περνούσε το τεστ και κάποιοι στη Λευκωσία καλούσαν τον Δήμο της πρωτεύουσας να ετοιμάζεται για να πάρει τη θέση μας».
Ο Χρίστος Πατσαλίδης τονίζει ότι η σοβαρή αυτή στάση του «Πάφος 2017» εκτιμήθηκε από τα ευρωπαικά αρμόδια όργανα. Τους παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα, τονίζει, που ενώ δεν απείχε πολύ από τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε, κατόρθωνε να υλοποιεί το πρόγραμμα αντί με 22 εκ. ευρώ, μόλις με 8 εκατομμύρια.
«Η Ευρωπαική Επιτροπή όχι μόνο δεν μας αφαίρεσε τον τίτλο, αλλά μας απένειμε τα εύσημα», παρατηρεί. « Σήμερα, βρισκόμαστε στη θέση να πω ότι έχοντας στήσει μια καλή ομάδα στον Οργανισμό, εν μέσω πάντα οικονομικών δυσκολιών, δουλεύουμε πλέον στο φουλ και αποδοτικά.
Έχουμε σήμερα καταφέρει να έχουμε στα σκαριά 300 δράσεις μέχρι το 2017, έχουμε κλείσει τα συμβόλαια με αυτούς που θα είναι στα κύρια δρώμενα βάσει του Bid Book και θεωρώ ότι τα πράγματα πλέον έχουν πάρει την τελική ευθεία».
Ο πρόεδρος του «Πάφος 2017» επισημαίνει ιδιαίτερα ότι τη γιορτή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας πρέπει να τη νοιώσει ως δική της ολόκληρη η Κύπρος και όχι μόνο η Πάφος. Εκφράζει δε την ικανοποίηση του γιατί σημαντικοί φορείς της Δημοκρατίας έχουν ήδη συνάψει με τον Οργανισμό πρωτόκολλα συνεργασίας για να συμβάλουν σε αυτή τη γιορτή. Τέτοιοι φορείς, τονίζει, είναι ο ΘΟΚ, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, η Λεβέντειος Πινακοθήκη, το Ίδρυμα Κυπριακών Σπουδών και πολλοί άλλοι.
« Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στέκεται αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, βοηθώντας και οικονομικά και με άλλες παρεμβάσεις του», επισημαίνει ο Χρίστος Πατσαλίδης. « Έχουμε επίσης συνέργειες με άλλες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, όπως το Άαρχους, το Σαν Σεμπαστιάν ή η Βαλέτα, που θα δυναμώσουν το πρόγραμμα μας.
Σήμερα επομένως που μιλάμε, έχουμε ενώπιον μας ένα πολύ μεγάλο προγραμματισμό σε εξέλιξη και κυρίως κοστολογημένο και εφικτό να υλοποιηθεί».
Μέχρι σήμερα, παρατηρεί ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, έχει γίνει μια τεράστια προεργασία χωρίς πολλές ανακοινώσεις ή διαφημίσεις.
«Περάσαμε πολύ δύσκολα, μπορούμε να αναγνωρίσουμε πια», τονίζει. «Και αυτό επειδή εξ αρχής είχαν δημιουργηθεί λανθασμένες εντυπώσεις και προσδοκίες για το εγχείρημα. Κάποιοι πρέπει να πάψουν να βλέπουν το θεσμό ως οικονομική μόνο προσέγγιση, επαναλαμβάνω ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα δεν δίνει λεφτά.
Διότι, πρέπει να πω ότι πολλοί ανέμεναν να πάρουν λεφτά από τον θεσμό για να οργανώσουν εκδηλώσεις ή να προσφέρουν υπηρεσίες.
Να το ξεχάσουμε αυτό».
Το μεγάλο κέρδος της Πάφου, παρατηρεί ο Χρίστος Πατσαλίδης, είναι ότι θα κερδίσει θεσμούς και πρακτικές που θα τη συντροφεύουν στην καθημερινότητα της και μετά το 2017. Μέσω αυτής της εμπειρίας, τονίζει, είναι ότι ο κόσμος της Πάφου θα αγαπήσει τον πολιτισμό και την δράση.
«Με τον Δήμο Πάφου υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία», τονίζει, « και ο σεβασμός για την δουλειά καθενός. Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε είναι ότι όλοι πρέπει να εργαστούμε ώστε να αφήσουμε πίσω κάτι για την πόλη και επαρχία μας. Δεν είναι ένα απλό φεστιβάλ το 2017, είναι κάτι πολύ περισσότερο που θα μείνει. Αυτό δηλαδή που πρωτίστως θα μείνει, είναι το «branding» της Πάφου. Μια πόλη μου θα είναι πια κάτι πολύ περισσότερο από ήλιος, θάλασσα, παραλίες και τουρισμός».
Επί προσωπικού, η ανάληψη της διοίκησης του Οργανισμού «Πάφος 2017», ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο, τονίζει ο κ. Πατσαλίδης. Πολλοί του έλεγαν ότι η κίνηση του ήταν λανθασμένη και όσον αφορά στο πολιτικό του μέλλον, επισημαίνει.
«Πολλές φορές όμως», παρατηρεί, «αυτές οι μεγάλες αποφάσεις συντελούν στο να καταθέσεις ψυχή. Για μένα δεν είναι στοίχημα, είναι πάθος. Και χαίρομαι που δεν ακολούθησα συμβουλές φίλων και συνεργατών ότι θα έπρεπε να μην αναλάβω ένα τέτοιο ρίσκο.
Σήμερα, νοιώθω κάθε μέρα ότι κερδίζουμε και περισσότερο το στοίχημα».
Η τελετή έναρξης της λειτουργίας της Πάφου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2017, ανακοινώνει ο κ. Πατσαλίδης. Στα τέλη Ιουνίου εκείνου του χρόνου, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη εκδήλωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, τονίζει.
«Το μήνυμα που περνούμε», τονίζει, «είναι ότι τα πράγματα έχουν πάρει πλέον το δρόμο τους και καλούμε όλους να συμβάλουν και να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία».