Pafos Net

Brexit: Ανησυχούν γονείς και μαθητές, καθησυχάζουν οι αρμόδιοι στην Κύπρο

title image

Μπορεί οι εξελίξεις μετά την απόφαση των Βρετανών για το Brexit να σκόρπισε ανησυχία στην Κύπρο, που είχε μετατρέψει από το 2004 την Μεγάλη Βρετανία σε κύρια ακαδημαική επιλογή, οι αρμόδιοι ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί: Όχι απλώς δεν θα καταστεί στο ορατό μέλλον απαγορευτική η μετάβαση στην Αγγλία για σπουδές, υποστηρίζουν, αλλά επιπρόσθετα τα νέα που ήρθαν μόλις πριν μερικές μέρες από το Λονδίνο καθιστούν τις σπουδές των Κυπρίων στη χώρα ακόμη πιο συμφέρουσες για τα επόμενα μερικά χρόνια.

Ο εκπρόσωπος Βρετανικών πανεπιστημίων στην Κύπρο και εκπαιδευτικός, Χρύσανθος Σαββίδης, σε σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet επισημαίνει ότι οι αποφάσεις για τη φοίτηση ευρωπαίων στα βρετανικά πανεπιστήμια και μετά το Brexit, δημιουργούν τη βεβαιότητα της απρόσκοπτης συνέχισης της διαδικασίας.

 

-Εξακολουθεί η Βρετανία να βρίσκεται στις πρώτες επιλογές των Κυπρίων για τις σπουδές των παιδιών τους και μετά τα όσα παρακολουθούμε σε πολιτικό επίπεδο για το Brexit;

« Η Βρετανία παραμένει η πρώτη επιλογή όσων Κύπριων φοιτητών επιθυμούν να  σπουδάσουν στο εξωτερικό για προπτυχιακές, αλλά και για μεταπτυχιακές σπουδές.  Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι Κύπροι επιλέγουν την Αγγλία ως εκπαιδευτικό προορισμό. Ένας από αυτούς είναι ότι τα Αγγλικά πανεπιστήμια παρέχουν γενικά εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών. Έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν στις μεγαλύτερες και καλύτερες βιβλιοθήκες καθώς και στα πιο σύγχρονα εργαστήρια.  Επίσης, δεν  παρακολουθούν απλώς τις διαλέξεις (lectures) των καθηγητών αλλά με ειδικά σεμινάρια (tutorials) μπορούν να συμμετέχουν συζητώντας τα θέματα των διαλέξεων και ότι τους προβλημάτισε. Με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνονται η ανεξαρτησία, η πολύπλευρη γνώση και η κριτική σκέψη: αναγκαίες δεξιότητες που θα χρειαστούν στο άμεσο μέλλον.

Οποιοδήποτε  πρόβλημα  και  να  έχουν το πανεπιστήμιο είναι στο πλευρό τους. Έχουν  προσωπικό καθηγητή ο οποίος παρακολουθεί την πρόοδό τους και τους συμβουλεύει για όλα τα ακαδημαϊκά θέματα που μπορεί να τους απασχολούν. Όμως, ο πιο σημαντικός λόγος που επιλέγουν  την Αγγλία για να σπουδάσουν είναι το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια στην Αγγλία είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα και εφόσον ο βαθμός του πτυχίου τους είναι αξιόλογος, θα τους οδηγήσει σε μια αξιόλογη επαγγελματική σταδιοδρομία και αποκατάσταση είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό».

-Αυτό όμως που πρωτίστως απασχολεί τους γονείς και τα παιδιά πλέον, είναι το τι θα σημάνει πρακτικά για μας το Brexit. ;Eχει αλλάξει οτιδήποτε σε ότι αφορά στα δίδακτρα;

« Τα νέα είναι χαρμόσυνα για τους Κύπριους φοιτητές και γονείς που σκέφτονται να στείλουν τα παιδιά τους στη Μεγάλη Βρεττανία, γιατί κόντρα σε αυτά που διέδιδαν κάποιοι που προέτρεχαν ότι δήθεν δεν θα παραχωρηθεί το δάνειο στους Κύπριους φοιτητές για το ακαδημαικό έτος 2018/19, αυτό διαψεύσθηκε πανηγυρικά από την ανακοίνωση της Βρετανικής Κυβέρνησης ημερομηνίας 11 Οκτωβρίου 2016.

Το δάνειο συνεχίζει κανονικά να διατίθεται από την Εταιρεία Φοιτητικών Δανείων (Student Loans Company- SLC), που έχει ως έδρα την Αγγλία και οι φοιτητές θα μπορούν να κάνουν δάνεια για την κάλυψη των διδάκτρων, τα οποία θα ξεκινούν να αποπληρώνονται μόλις οι απόφοιτοι πλέον εργοδοτηθούν και αρχίζουν να κερδίζουν τουλάχιστο ετήσιο εισόδημα πάνω από 25000 στερλίνες. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για τα παιδιά που θα εισαχθούν φέτος το ελάχιστο εισόδημα αποπληρωμής είναι μεγαλύτερο αφού στο παρελθόν ήταν 21000 στερλίνες και επίσης το νέο στοιχείο είναι ότι ανεξάρτητα του ποσού που πρόλαβαν να πληρώσουν μέσα σε ένα εύρος 30 χρόνων μετά την αποπεράτωση των σπουδών τους ή μπορεί να μήν πλήρωσαν καθόλου γιατί δεν βρήκαν το ελάχιστο εισόδημα, το υπόλοιπο του δάνειου διαγράφεται.

Όπως έχω προαναφέρει για να αρχίσεις να αποπληρώνεις πρέπει να έχεις ένα ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 25000 στερλίνες, αλλά και από την άλλη το μηνιαίο ποσό αποπληρωμής είναι πάρα πολύ μικρό, μόλις επτά στερλίνες ακόμα και στο σενάριο που έχεις ετήσιο εισόδημα 35000 στερλίνες. Πράγμα δύσκολο στις μέρες μας.

Το γεγονός αυτό είναι μείζονος σπουδαιότητας για την Κύπρο μας γιατί η χώρα μας είναι η υπ αριθμόν ένα ευρωπαική χώρα στην αποστολή φοιτητών στα βρεττανικά πανεπιστήμια.

Η απόφαση αυτή της Βρετανικής Κυβέρνησης σημαίνει ότι οι μαθητές που υποβάλλουν αίτηση για να σπουδάσουν από το 2018-2019 όχι μόνο θα είναι επιλέξιμοι για την ίδια τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη, όπως είναι τώρα, αλλά ότι η επιλεξιμότητα τους θα συνεχιστεί καθ 'όλη την πορεία τους, ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξέλθει απο την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου .

Η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στους Κύπριους φοιτητές να σπουδάσουν στα κορυφαία πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς  να έχουν αλλάξει οι όροι της χρηματοδότησης όπως τους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Είναι αξιοσημείωτο ότι το δάνειο σπουδών είναι διαθέσιμο τα τελευταία τρία χρόνια και σε μεταπτυχιακό επίπεδο με τους ίδιους όρους. Οι αιτήσεις για το δάνειο τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο αρχίζουν τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου και αφού προηγηθεί η προσφορά θέσης από το Πανεπιστήμιο».

savvidis-new

-Πέραν από την χρηματοδότηση των σπουδών μέσα απο το φοιτητικό δάνειο υπάρχουν και υποτροφίες;

« Κάθε χρόνο ανακοινώνονται στη χώρα μας δεκάδες εκατοντάδες υποτροφίες για μαθητές, φοιτητές, πτυχιούχους και μεταπτυχιακούς. Επειδή, όμως, δεν υπάρχει κεντρικός οργανισμός που να συγκεντρώνει τις υποτροφίες και να τις θέτει σε γνώση των ενδιαφερομένων, συνήθως, ευνοούνται όσοι έχουν φροντίσει από μόνοι τους να αναζητήσουν πληροφορίες.

Οι υποτροφίες στην Κύπρο διακρίνονται σε κρατικές και ιδιωτικές. Οι προϋποθέσεις και η διάρκεια τους ποικίλουν και εξαρτώνται κυρίως από τον φορέα που τις προσφέρει και το επίπεδο σπουδών.

Ο βασικός φορέας διαχείρισης των υποτροφιών τις οποίες χορηγεί η Κυπριακή  κυβέρνηση είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), το οποίο προκηρύσσει ετησίως υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στην Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα χορηγεί και χρηματικά ποσά για προπτυχιακές σπουδές. Ωστόσο, πέρα από το ΙΚΥ, υποτροφίες δίνουν και εκατοντάδες άλλοι φορείς: Υπουργεία, Πανεπιστήμια, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η UNESCO, Κληροδοτήματα, Ιδρύματα, Κυβερνήσεις άλλων χωρών κλπ.

Οι βασικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απονομή των υποτροφιών, σε γενικές γραμμές, είναι οι εξής: ο βαθμός πτυχίου, οι επιδόσεις σε μαθήματα σχετικά με τον τομέα εξειδίκευσης για τον οποίο προκηρύσσεται η υποτροφία, η καλή γνώση της ξένης γλώσσας, η καταγωγή από συγκεκριμένο τόπο και η οικονομική κατάσταση.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για τα κληροδοτήματα που αποτελούν ένα ιδιαίτερο είδος υποτροφιών. Εύποροι οικονομικά ιδιώτες διαθέτουν μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων για την χρηματοδότηση των σπουδών φοιτητών. Οι κληροδότες καθορίζουν ένα φορέα διαχείρισης που μπορεί να είναι Δημόσιος οργανισμός, Σύλλογος, Ίδρυμα κλπ».

spoudes-2

-Ποία είναι τα κριτήρια εισδοχής στα Αγγλικά Πανεπιστήμια;

« Κάθε πανεπιστημιακό πρόγραμμα έχει διαφορετικά κριτήρια εισδοχής και πρέπει ο υποψήφιος φοιτητής να ζητήσει από το πανεπιστήμιο της επιλογής του πληροφορίες για τα κριτήρια εισδοχής στο προγράμμα σπουδών του. Αυτό επιτυγχάνεται με πρόσβαση στις ιστοσελίδες ή επικοινωνώντας με τα πανεπιστήμια ή με τους αντιπροσώπους των πανεπιστημίων.

Συνήθως τα πανεπιστήμια ζητούν τρία A Level ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών που επιθυμεί να ακολουθήσει κανείς. Αν ο βαθμός του απολυτηρίου είναι όμως πάνω από 18.5 αποτελεί επαρκές πιστοποιητικό για την εισδοχή σχεδόν στα περισσότερα αγγλικά πανεπιστήμια. Σαφέστατα, ένα απολυτήριο με ένδειξη γενικού βαθμού 18.5  ή και περισσότερο εξασφαλίζει στο μελλοντικό φοιτητή την πολυπόθητη θέση σε κάποιο πανεπιστήμιο με μεγαλύτερη ευκολία. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο για  τους μαθητές για να επιδιώξουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Με τον προανεφερθέντα γενικό βαθμό είναι δυνατόν ο μαθητής να σπουδάσει σε οποιοδήποτε κλάδο σπουδών επιθυμεί στα αγγλικά πανεπιστήμια. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένοι κλάδοι σπουδών, όπως είναι για παράδειγμα η Ιατρική, η Κτηνιατρική, η Οδοντιατρική, η Φαρμακευτική και η Διαιτολογία, για τους οποίους τα κριτήρια εισδοχής διαφέρουν από τους άλλους κλάδους και το απολυτήριο Λυκείου από μόνο του δεν κρίνεται ως ικανοποιητικό για την εξασφάλιση θέσης.

Είναι πολυ σημαντικό οι μαθητές να επιλέγουν συνδυασμούς μαθημάτων, οι οποίοι θα είναι σχετικοί με την μελλοντική τους επιλογή σπουδών. Τέτοια παραδείγματα είναι ο συνδυασμός του μαθήματος των Μαθηματικών με αυτό της Πολιτικής Οικονομίας για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν ο,τιδήποτε σχετικό με Οικονομικά ή Διοίκηση Επιχειρήσεων ή ο συνδυασμός του μαθήματος της Βιολογίας με αυτό της Χημείας για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν κάτι συναφές με Βιολογικές Επιστήμες.

Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειωθεί ότι  το απολυτήριο Λυκείου είναι απολύτως απαραίτητο να συνοδεύεται με κάποιο πιστοποιητικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας, όπως είναι τα GCE, τα IGCSE και τα IELTS. Αυτά τα πιστοποιητικά αποτελούν στην ουσία ένδειξη ότι ο μελλοντικός φοιτητής θα είναι σε θέση να αντεπεξελθει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, δηλαδή στην παρακολούθηση των διαλέξεών του,  στη συγγραφή και παρουσίαση των εργασιών του».

spoudes-3

-Γιατί κάποιος να επιλέξει να σπουδάσει εξ αποστάσεως;

« Οι εξ αποστάσεως αριθμούν πλεονεκτήματα και οι φοιτητές δεν μειονεκτούν σε τίποτα σε σχέση με αυτούς που φοιτούν σε συνεχή βάση στα πανεπιστήμια (full-time students). Τα κυριότερα πλεονεκτήματα είναι:

Προσβασιμότητα. Τα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι προσιτά από το σύνολο των υποψηφίων που αντιμετωπίζουν περιορισμούς στη δυνατότητα μετακίνησης, λόγω επαγγελματικών ή προσωπικών υποχρεώσεων, είτε λόγω κινητικών ή άλλων ειδικών δυσκολιών.

Δια βίου μάθηση. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι προσιτή από τους υποψήφιους κάθε ηλικίας, ενισχύοντας την δια βίου μάθηση σε κάθε ηλικιακό, επαγγελματικό ή κοινωνικό επίπεδο. Το πλήθος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αναπτύσσονται εξ αποστάσεως προσφέρουν ευκαιρίες συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, επικαιροποίησης γνώσεων, ενίσχυσης δεξιοτήτων, κ.λπ.

Διεθνοποίηση της εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση παύει να αντιμετωπίζει γεωγραφικά και πολιτισμικά όρια. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να παρακολουθήσει εκπαιδευτικές διαδικασίες που αναπτύσσονται σε άλλη χώρα από αυτή της διαμονής του, γνωρίζοντας νέους εκπαιδευτικούς πολιτισμούς, νέα εκπαιδευτικά εργαλεία, νέες μεθόδους διδασκαλίας.

Διεθνοποίηση της αγοράς εργασίας. Η αγορά εργασίας γνωρίζει νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, αφομοιώνει απαιτήσεις για νέες δεξιότητες και αναπτύσσει νέες επαγγελματικές ειδικότητες αιχμής προσφερόμενες σε πληθυσμό διεθνούς δυναμικής.

Ευελιξία. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση προσφέρει ευελιξία στην εκπαιδευτική διαδικασία και ταυτόχρονα τη δυνατότητα προσωπικής ανάπτυξης για κάθε υποψήφιο που επιλέγει να συνδυάσει σπουδές με εργασία, οικογένεια, στρατιωτική θητεία, κ.λπ. Ο σπουδαστής επιλέγει τον χρόνο και τον χώρο της μελέτης με τρόπο που να εξυπηρετεί κάθε κοινωνική, οικογενειακή, επαγγελματική πτυχή της ζωής του.

Επιλογή. Ο υποψήφιος έχει την δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ προγραμμάτων σπουδών που ταιριάζουν στο προσωπικό του προφίλ στον χάρτη της παγκόσμιας εκπαίδευσης, χωρίς να περιορίζεται στα κριτήρια εισαγωγής ενός και μόνο προγράμματος σπουδών που ίσως να ικανοποιεί τις επιδιώξεις του.

Κόστος. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση απαιτεί χαμηλότερο ύψος δαπανών για έναν σπουδαστή που αντιμετωπίζει οικονομικούς περιορισμούς και όχι μόνο. Δεν απαιτούνται δαπάνες διαμονής και διαβίωσης σε άλλο τόπο από αυτόν της κύριας του σπουδαστή, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης του προγράμματος σπουδών ανάλογα με το εισόδημα του υποψηφίου αφού δύναται να επιλέξει αριθμό ενοτήτων ή μαθημάτων που μπορεί να καλύψει».