Αρόδες: Ο... πόλεμος των αγίων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
24 Απριλίου 2023Είναι ένα από τα μικρά γραφικά χωριά του Ακάμα που προσελκύουν ντόπιο και ξένο τουρισμό λόγω της φυσικής καλλονής της περιοχής. Οι Πάνω Αρόδες όμως, έχουν κάποια επιπλέον πλεονεκτήματα που τις καθιστούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εκδρομέων ολόχρονα: Η εκκλησία της κοινότητας, αφιερωμένη στον Άγιο Καλανδίωνα, είναι η μοναδική στην Κύπρο για τον συγκεκριμένο άγιο, ενώ η ιστορία των Αγίων Αγαπητικού και Μισητικού, των οποίων οι λάρνακες είναι έξω από την εκκλησία, δίνει ένα ρομαντικό τόνο στις αφηγήσεις και είναι η μοναδική περίπτωση παγκυπρίως που εμφανίζεται «αντιπαλότητα» αγίων εις το όνομα της αγάπης.
Εσχάτως, οι Αρόδες έγιναν και επίκεντρο περιβαλλοντικής δραστηριότητας, με την αποπεράτωση και λειτουργία του Κέντρου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ακάμα.
Μιλώντας στο PafosNet ο κοινοτάρχης Πάνω Αρόδων, Ματθαίος Στεφάνου, επισημαίνει ότι η εκκλησία του Αγίου Καλανδίωνα, μόνη στο νησί και σε όλο τον χριστιανικό κόσμο που είναι αφιερωμένη σε αυτόν, αφορά σε άγιο που όπως οι πλείστοι ενδεχομένως αγνοούν, υπήρξε και επίσκοπος Πάφου.
« Έφθασε και πέτυχε την αγιότητα του στην κοινότητα μας, μαζί με άλλες δύο άγιες μορφές της θρησκείας μας, τον Άγιο Αγαπητικό ή Αγάπιο και τον Άγιο Βαρλαάμ», τονίζει. « Είχαν εκδιωχθεί από την Παλαιστίνη μαζί με 300 αλαμάνους και έφθασαν στην Κύπρο. Οι συγκεκριμένοι τρεις, έφθασαν στις Αρόδες, όπου διαβιούσαν ως ασκητές και τελικά κηρύχθηκαν άγιοι από την Εκκλησία.
Στον χώρο όπου ασκήτευαν, τον 18ο αιώνα, υπάρχει πηγή με νερό το οποιο χάρη στην σύσταση του θεωρείται θεραπευτικό για δερματικές παθήσεις. Μέχρι σήμερα μεγάλος αριθμός επισκεπτών από όλη την Κύπρο χρησιμοποιεί το αγίασμα για θεραπευτικούς λόγους, πλην των θρησκευτικών».
Ο μύθος των αγίων αγαπητικού και μισητικού, υποστηρίζει ο κοινοτάρχης Αρόδων, εξακολουθεί να συγκινεί και σήμερα ουκ ολίγους, παρά το ότι η σημερινή εποχή απέχει πολύ από τις παλιότερες όσον αφορά στον ενστερνισμό μυθοπλασιών και δοξασιών.
« Είναι όμως ένα είδος παράδοσης και ένδειξης αγάπης», αναφέρει, « το ότι κάποιος ερωτευμένος ή κάποια ερωτευμένη βάζει σήμερα λίγο ξύσμα από την λάρνακα του αγίου στο ποτήρι αυτού που αγαπά, ώστε να έχει ανταπόκριση για πάντα. Αντιθέτως, ο σκοπός της λήψης ξύσματος από την λάρνακα του αγίου μισητικού έχει την αντίθετη στόχευση».
Ο Ματθαίος Στεφάνου τονίζει ότι οι θρησκευτικές αυτές παράμετροι καθιστούν τις Αρόδες ένα δημοφιλή επισκέψιμο προορισμό και για ένα κοινό διαφορετικό από το περιηγητικό κοινό που λόγω Ακάμα φθάνει στην περιοχή. Η δε ύπαρξη πλέον του Κέντρου Γεωλογογίας και Παλαιοντολογίας Ακάμα, παρατηρεί, συνέτεινε στο να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στην κοινότητα και να καλύπτει πλέον αυτή όλο τον χρόνο.
« Η κοινότητα μας έχει σχέδια για πολλές ακόμη αναπτύξεις και βελτιώσεις», αναφέρει. «Δυστυχώς όμως, τα αρμόδια κρατικά τμήματα έχουν πολύ περισσότερο την προσοχή στραμμένη στις περιβαλλοντικές οργανώσεις που μονίνως βλέπουν σε ότι πούμε ή προτείνουμε ύποπτα κίνητρα. Κοιτάζουν όλα τα άλλα, πλην του ανθρώπου.
Και δυστυχώς, η προσπάθεια που καταβάλλεται το τελευταίο διάστημα για την ενίσχυση των κοινοτήτων των ορεινών περιοχών, αφορά σε όλες τις άλλες περιοχές πλην, πάλι, του Ακάμα».
Μιλώντας για το νέο εμπλουτιστικό έργο της κοινότητας, το Κέντρο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ακάμα, η γεωλόγος και υπεύθυνη του έργου, Αρσινόη Παπαλλά, αναφέρει ότι εδώ μπορεί κανείς να δει απολιθώματα ιπποπόταμων, των πρώτων θηλαστικών της περιοχής, πετρώματα από την περιοχή του Ακάμα και από το εξωτερικό, ενώ υπάρχει και ειδική αίθουσα στην οποία μαθητές, σπουδαστές και άλλοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γνωρίσουν καλύτερα και με επιστημονικό τρόπο την γεωλογία της Κύπρου.
« Υπάρχουν στο Κέντρο ειδικοί χάρτες με σχηματισμούς πετρωμάτων ανά περιοχή και κατηγορία περιοχών», τονίζει, « καθώς και λίγα λόγια για το πώς δημιουργήθηκε η Κύπρος.
Η περιοχή του Ακάμα είναι σπουδαία από γεωλογικής απόψεως. Εδώ υπάρχουν όλων των ειδών οι σχηματισμοί, όπως είναι πχ τα φαράγγια, υπάρχουν απολιθώματα θαλασσίων ειδών που δεν τα συναντάς εύκολα αλλού, ενώ υπάρχουν και σπάνια πετρώματα, κυρίως για όσους έρχονται από το εξωτερικό».
Η Αρσινόη Παπαλλά τονίζει επίσης στο PafosNet ότι η έντονη σεισμική δραστηριότητα που υπήρχε από πολύ παλιά στην περιοχή του Ακάμα, συντείνει ώστε να είναι ορατή στον επιστήμονα η εξελικτική διαδικασία της γεωλογίας στο πέρασμα των αιώνων.
« Το Κέντρο άνοιξε τις πύλες του μόλις τον φετινό Απρίλιο», επισημαίνει. « Παρόλα αυτά, ήδη το επισκέπτονται μέλη ευρωπαικών προγραμμάτων Erasmus για το επιστημονικό αυτό πεδίο, λειτουργοί αρμοδίων κρατικών υπηρεσίων, όπως η Υπηρεσία Μεταλλείων, καθώς επίσης και μέλη οργανωμένων συνόλων και φορέων. Οργανωμένες επισκέψεις γίονται επίσης από σχολεία και στην ειδική εκπαιδευτική αίθουσα που ανέφερα προηγουμένως, κάνουμε παρουσιάσεις στα παιδιά για το πώς σχηματίστηκε γεωλογικά η Κύπρος.
Είναι αρκετοί και οι μεμονωμένοι τουρίστες που έρχονται εδώ, κυρίως βρετανοί και κεντροευρωπαίοι».