«Αρμαγεδδών» το 2021 για την τουριστική βιομηχανία, προειδοποιούν οι ξενοδόχοι της Πάφου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
09 Αυγούστου 2020Αυτό που μέχρι πρότινος θεωρείτο ως δεδομένο, ότι δηλαδή το 2021 η ομαλότητα θα επέλθει εγκαίρως ώστε η τουριστική βιομηχανία να πάρει ξανά μπρος το επόμενο καλοκαίρι, ανατρέπεται πλέον ολοσχερώς. Αυτό εκτιμούν οι εκπρόσωποι της ξενοδοχειακής βιομηχανίας της Πάφου, κάνοντας λόγο για ένα 2021 που όχι απλώς δεν θα βελτιώσει όσα βιώνουμε σήμερα ελέω πανδημίας, αλλά που θα αποδειχθεί «Αρμαγεδδών» για την οικονομία και την τουριστική βιομηχανία.
Το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Μάριος Βασιλείου, μιλώντας σήμερα στο PafosNet επισημαίνει ότι έχοντας πλέον εισέλθει στον Αύγουστο, όταν και αρχικά αναμέναμε να ξεκινούσε η ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος, μόλις το 20% των ξενοδοχειακών μονάδων και το 20% όλων των άλλων υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό έχουν λειτουργήσει στην Πάφο μέχρι σήμερα.
« Και αυτές οι λίγες μονάδες που έχουν ανοίξει, έχουν πληρότητες ή κίνηση κάτω του 20% των συνηθισμένων», επισημαίνει. « Η κατάσταση αυτή καταρρίπτει τις αιτιάσεις κάποιων ότι οι ξενοδόχοι δήθεν δεν ανοίγουν τα ξενοδοχεία τους επειδή βολεύτηκαν με την κατάσταση. Πληρότητα κάτω του 20%, σημαίνει ότι χάνεις πολύ περισσότερα χρήματα παρά αν παρέμενες κλειστός».
Το πρόβλημα της ζήτησης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι τεράστιο και μη βελτιούμενο, τονίζει ο κ. Βασιλείου. Επισκέπτες της Πάφου είναι σήμερα λίγοι Γερμανοί, Ολλανδοί και Πολωνοί.
«Οι κύριες αγορές είναι κλειστές ως γνωστό», παρατηρεί. « Οι κύπριοι οι οποίοι επιλέγουν τα ξενοδοχεία της Πάφου ή του Πρωταρά, το πράττουν μόνο για ολιγοήμερες διακοπές και συνήθως για ένα σαββατοκύριακο.
Δυστυχώς, από πλευράς tour operators δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Φαίνεται ότι έχουν χωνέψει και οι ίδιοι ότι η σεζόν έχει χαθεί πια και δεν κινούνται ούτε αυτοί. Έγινε μια προσπάθεια-πιλότος με την Ισπανία, η οποία απέτυχε κακήν-κακώς. Και μάλιστα αυτό δημιούργησε περαιτέρω προβλήματα, αφού ο οργανωτής έρχεται και λέει ότι θέλω και να μπω στην κατηγορία Α και να συνεχίσω να πετώ αν προκύψει πρόβλημα, ζητώντας μου έστω το τεστ».
Ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων της Πάφου θέτει σήμερα και θέμα λανθασμένου σχεδιασμού στο θέμα της κατηγοριοποίησης των χωρών. Δεν υπήρχε λόγος να υπάρχει κατηγοριοποίηση, υποστήριξε, αλλά θα έπρεπε κάθε ένας που ερχόταν στην Κύπρο απλώς να έχει κάνει το τεστ.
« Γιατί, στο τέλος της ημέρας», τονίζει, «έχουμε κατηγορία Α, αλλά δεν ξέρουμε ούτε από πού έρχεται, ούτε ποιοι έρχονται. Χρησιμοποιούν αεροδρόμια της κατηγορίας Α για να έρθουν στην Πάφο ή τη Λάρνακα, αλλά αν οι ίδιοι δεν είναι ώριμοι να γράψουν στο έντυπο από πού ξεκίνησε το ταξίδι τους, άντε να το ανακαλύψεις.
Το τεστ θα έδινε περισσότερη ασφάλεια σε όλους».
Μια παράμετρος που έχει σχέση με το ζήτημα αυτό, επισημαίνει ο Μάριος Βασιλείου, είναι και η προκατάληψη που πλέον κυριαρχεί σε μερίδα του πληθυσμού ότι δεν θέλουμε τουρίστες και ότι μια χαρά ασφαλείς είμαστε σήμερα.
« Αυτοί που το υποστηρίζουν όμως, είναι αυτοί που έχουν ούτως ή άλλως την εργασία τους», παρατηρεί. «Υπάρχει όμως και το άλλο κομμάτι των συνανθρώπων μας, που βασίζεται στον τουρισμό για να έχει δουλειά, διότι έτσι χτίστηκε η οικονομία της Κύπρου.
Είναι επομένως εγωιστικό να θεωρεί κάποιος ότι ας μείνουμε χωρίς τουρισμό για να έχουμε την ασφάλεια μας. Και η Κυβέρνηση φαίνεται να έχει αρχίσει να ακούει αυτή την μερίδα της κοινής γνώμης, διστάζοντας να λάβει αποφάσεις για ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο».
Το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση έχει πλέον εγκλωβιστεί στα διατάγματα της. Από τις ανακοινώσεις που γίνονται πλέον, τονίζει, φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν έχουμε ανακοινώσεις σχεδιασμού, αλλά επισήμανσης της κακής κατάστασης και της αβεβαιότητας. Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στα ίδια της τα διατάγματα, επισημαίνει, αφού ξεκινήσαμε με το «κλείνουμε τα πάντα» και όταν με την επανεκκίνηση της οικονομίας άρχισαν τα κρούσματα να αυξάνονται, άρχισε να επικρατεί πανικός.
« Η προοπτική για φέτος είναι ανύπαρκτη, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το βέβαιο είναι ότι όσα ξενοδοχεία έχουν ήδη ανοίξει, θα παραμείνουν σε λειτουργία τον Αύγουστο και πιθανώς κάποιες εβδομάδες του Σεπτέμβρη, αλλά δεν νομίζω να αντέξουν όλο τον Σεπτέμβριο.
Το μείζον όμως είναι ότι πλέον με σχετική βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η αβεβαιότητα αυτή θα συνεχισθεί και το 2021. Πολύ φοβόμαστε ότι στον τουριστικό τομέα το 2021 θα είναι ένας Αρμαγεδδών. Αν δεν ενεργοποιηθούν συμβόλαια, αν ο Σύνδεσμος Τραπεζών δεν προχωρήσει σε περαιτέρω αναστολές δόσεων και τόκων για να δώσει την δυνατότητα μιας μικρής ρευστότητας, τότε θα έχουμε θέμα επιβίωσης επιχειρήσεων. Και δυστυχώς, αντιλαμβάνεσθε ότι όπως πάντοτε πρώτα θύματα θα είναι οι εργαζόμενοι».
Αν και τη νέα σεζόν η ζήτηση εξακολουθήσει τόσο χαμηλή, όπως ήδη φαίνεται, τονίζει ο κ. Βασιλείου, η τουριστική περίοδος του 2021 θα λογίζεται από τον Απρίλιο ή και τον Μάιο. Εκεί θα δημιουργηθεί και μια σημαντική οικονομική δυστοκία των τουριστικών επιχειρήσεων, εκτιμά, αφού με τα σχέδια που εφαρμόσθηκαν ήδη έχει απομυζηθεί η όποια ρευστότητα υπήρχε από το τέλος του 2019.
« Πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε και του χρόνου το φαινόμενο πολλά ξενοδοχεία να μην μπορούν να ανοίξουν καν, αφού δεν θα έχουν τα χρήματα να προετοιμάσουν τις μονάδες για την επαναλειτουργία τους. Και αυτή είναι η προοπτική που ανησυχεί πάρα πολύ τον ξενοδοχειακό κλάδο».
Ειδικότερα για το θέμα της Βρετανίας, που «καίει» την Κύπρο, το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου παρατηρεί ότι εσχάτως γίνονται κάποια μεμονωμένα τεστ και από ιδιώτες που θέλουν να έρθουν στην Κύπρο και από το NHS.
« Θα υπάρξει τις μέρες αυτές του Αυγούστου ένα ενδιαφέρον από τη Βρετανία για μεμονωμένες αφίξεις και όχι οργανωμένα πακέτα», εκτιμά, « αλλά με πενιχρά στοχεία και αποτελέσματα.
Θα πρέπει να πούμε εδώ ότι κάπου πάει να περάσει στον κόσμο και τα μήντια μια εικόνα πως οι tour operators μας εκδικούνται, λόγω των αποφάσεων μας για τις προυποθέσεις αφίξεων στο νησί. Αυτό είναι λάθος και επικίνδυνο να λέγεται. Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι tour operators είναι αυτοί που στήριξαν τον τουρισμό της Κύπρου.
Ευνόητα οι αποφάσεις τους κινούνται πάντοτε με οικονομικούς όρους, είναι επιχειρήσεις, όχι κράτη για να κάνουν κοινωνική πολιτική. Και εκείνοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες».
Οι ξενοδόχοι βγαίνουν στην «αντιπέθεση» για τις καταγγελίες περί ακριβών τιμών. Όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, αναφέρει ο Μάριος Βασιλείου, κινούνται με αλλότριους σκοπούς:
«Τα ξενοδοχεία στην Κύπρο έχουν όντως προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις φέτος. Δεν υπάρχει ξενοδοχείο που δεν έχει μειώσει τιμές στο μισό ή κάτι αντίστοιχο. Τώρα, αν κάποιοι σπεύδουν και κάνουν επιλεκτική έρευνα διαλέγοντας πχ το πιο ακριβό δωμάτιο που ήταν 500 ευρώ και έγινε 400 ευρώ, αυτός που πέρυσι δεν διέθετε τα 500, δεν θα διαθέτει φέτος ούτε τα 400.
Αλλά υπάρχουν πολύ πιο φθηνά καταλύματα και ακόμη και δωμάτια στα πιο ακριβά ξενοδοχεία που είναι κατά πολύ πιο προσιτά για όλους.
Οι ξενοδόχοι όμως έχουν μια ερώτηση: Πότε έγινε μετά την έλευση της πανδημίας στην Κύπρο μείωση τιμών από οποιονδήποτε άλλο κλάδο; Μείωσαν τιμές οι υπηρεσίες τηλεφωνίας; Μείωσαν τιμές οι υπεραγορές ή οι δημόσιοι οργανισμοί;
Η απάντηση είναι κατηγορηματική: Όχι! Μόνο τα ξενοδοχεία μείωσαν τιμές, για αυτό ας μην βγαίνουν λανθασμένα μηνύματα».
Ο κ. Βασιλείου εκτιμά ότι το 2021 θα είναι ακόμη πιο δύσκολο και λόγω απουσίας σχεδιασμού, όπως υποστηρίζει. Μεγαλύτερος εχθρός μας για την επόμενη χρονιά θα είναι η έλλειψη ρευστότητας, τονίζει.
« Σε αυτό το ζήτημα θα κριθεί ποιες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου θα επιβιώσουν», αναφέρει. « Κάποιες μονάδες πιθανό να χρειασθεί να «σκοτώσουν» περιουσιακά τους στοιχεία προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν.
Και δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι η έλλειψη κρατικού αερομεταφορέα ήταν το μέγα έγκλημα των τελευταίων χρόνων. Η δυστοκία των tour operators να έχουν πτητικά προγράμματα, θα ήταν μικρότερο πρόβλημα για την Κύπρο σήμερα.
Αν είχαμε πχ την Eurocypria τώρα, θα μπορούσαμε να πετάμε αεροπλάνα όπου θέλαμε ως Κύπρος, να κάνουμε τα τεστ και να φέρναμε κόσμο στο νησί. Έτσι, θα φεύγαμε ένα μεγάλο βάρος από τους ώμους των οργανωτών ταξιδίων και επί της ουσίας θα μοιράζαμε το ρίσκο.
Σήμερα, αντιθέτως, είμαστε στο έλεος των ξένων. Και αποδεικνύεται τεράστιο το λάθος που έγινε με το θέμα των αερογραμμών, διότι κάποιοι ήθελαν να πουλήσουν λαικισμό».
Η σημερινή κατάσταση, καταλήγει ο Μάριος Βασιλείου, φέρνει στο προσκήνιο και ένα καθεστώς συγκεκαλυμένης αύξησης της ανεργίας, το οποίο αν οι κακές εκτιμήσεις για το 2021 επιβεβαιωθούν, τότε θα αυξηθεί σε δραστικό βαθμό, θέτοντας εκ των πραγμάτων επί τάπητος και το ζήτημα των ξένων εργαζομένων στην Κύπρο.
«Δεν υπάρχει λόγος να εργοδοτούνται τόσοι ξένοι όταν θα υπάρχουν πλέον Κύπριοι διαθέσιμοι για εργασία», υποστηρίζει.