Αντιδήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς: Μετεξεταστέα η δημοτική αρχή Πόλης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
14 Μαρτίου 2015«Πιστεύω αν κάποιος μας βαθμολογούσε σύμφωνα με το έργο που έχουμε κάνει, θα μας άφηνε πολύ κάτω από τη βάση. Αυτό επισημαίνει με σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet ο Αντιδήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, Γιώτης Παπαχριστοφή, ο οποίος επιρρίπτει το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για την κατάσταση αυτή στον Δήμαρχο.
Η ευθύνη βαραίνει όλους, αλλά σαν μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, εγώ προσωπικά και τα άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έχουμε την ίδια ευθύνη όπως έχει ο Δήμαρχος, επισημαίνει χαρακτηριστικά.
« Πήραμε πάρα πολλές αποφάσεις οι οποίες δυστυχώς δεν υλοποιούνται», υποστηρίζει. «Την εκτελεστική εξουσία για να υλοποιούνται οι αποφάσεις την έχει ο Δήμαρχος με τον Γραμματέα, αλλά δυστυχώς δεν συνεργάζονται για την προώθηση και την υλοποίηση των αποφάσεων αυτών».
Κληθής να σχολιάσει τις γνωστές σε όλη την επαρχία μη αγαστές σχέσεις του με τον Δήμαρχο Άγγελο Οδυσσέως, ο Γιώτης Παπαχριστοφή παραδέχεται ότι οι σχέσεις του με τον Δήμαρχο δεν είναι τόσο καλές όσο έπρεπε.
Ο λόγος είναι, υποστηρίζει, επειδή στην προσπάθειά του να αναδείξει και να προωθήσει τα διάφορα προβλήματα που διαχρονικά δεν προωθούνται, έρχεται σε κόντρα με τον Δήμαρχο.
« Αν συνεργαζόταν μαζί μας και προωθούσε τις διάφορες θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε οι σχέσεις μας θα ήταν άριστες», αναφέρει. « Ο Δήμαρχος θα μπορούσε να είχε μια καλύτερη σχέση και επικοινωνία και συνεργασία με όλα τα μέλη του Συμβουλίου και τους υπηρεσιακούς, που αυτό θα σήμαινε ότι θα εξυπηρετούσαμε τον κόσμο για το σκοπό που μας εμπιστεύτηκε, δηλαδή θα συνεργαζόμασταν, θα προωθούσαμε και θα λύναμε, σχεδόν στο σύνολό τους, τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει το διαμέρισμα Πόλη Χρυσοχούς. Δυστυχώς δεν το θέλει».
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς, ο Αντιδήμαρχος την χαρακτηρίζει «πλασματικά καλή».
Η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι πλασματικά καλή διότι δεν προχώρησε σε υλοποίηση των διαφόρων έργων και υποδομών που χρονίζουν στον Δήμο και τώρα έχουν μαζευτεί τόσα πολλά, αναφέρει.
«Πρέπει να προωθήσουμε τους τομείς αυτούς που θα μπορούν να αυξήσουν τα έσοδά του, όπως είναι οι πολιτικοί γάμοι, οι χώροι στάθμευσης και τα υποστατικά του Δήμου, τα οποία υποτίθεται ότι τα νοικιάζει χωρίς να εισπράττει τίποτε σε κάποια από αυτά», καταγγέλλει. «Επίσης υπάρχουν και οι τομείς που μπορούμε να μειώσουμε τα έξοδα, όπως είναι τα σκύβαλα. Πρέπει να προχωρούσαμε σε ειδικοποίηση αλλά παράλληλα πρέπει να προωθήσουμε το πρόγραμμα για αφυπηρέτηση κάποιων από το εργατικό δυναμικό. Αν προσπαθήσουμε να κάνουμε όλα αυτά, συν κάποια άλλα, τότε ο δήμος θα είχει πραγματικά αναβαθμισμένα έσοδα και θα μπορούσε να προχωρήσει σε διάφορα αναπτυξιακά έργα, μικρά και μεγάλα, που θα άλλαζαν την εικόνα του».
Πρόσφατα έχει ληφθεί απόφαση για την επιστροφή του Δήμου Πόλης στον Οργανισμόπ για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης « Πάφος 2017». Εξηγώντας την αλλαγή αυτή της στάσης του Δημοτικού Συμβουλίου Πόλης, ο Αντιδήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς εξήγησε ότι αυτό έχει να κάνει με την οικονομική διαφοροποίηση της πρότασης που είχε πλέον ενώπιον της η δημοτική αρχή.
«Σαν επιχειρηματίας έμαθα να σταθμίζω σε κάθε μου απόφαση, σύμφωνα με αυτά που θα ξοδέψω, να έχω το ανάλογο όφελος», τονίζει. « Η άποψή μου ήταν ότι τα λεφτά που θα δίναμε για να συμμετείχαμε στο «Πάφος 2017», ήταν πάρα πολλά, διότι συνεπεία της γεωγραφικής της θέσης, η Πόλη Χρυσοχούς δεν θα είχε τα ίδια οφέλη από τους υπόλοιπους Δήμους που συμμετείχαν στον Οργανισμό.
Όταν όμως ήρθε η νέα πρόταση με μείωση του κόστους συμμετοχής μας, περισσότερο από 70%, έκρινα εγώ και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ωφέλιμο να συμμετέχουμε στο «Πάφος 2017». Θέση μου είναι ότι πρέπει να έχουμε καλή συνεργασία με τον Δήμο της Πάφου και τους υπόλοιπους Δήμους, αλλά πάντοτε μέσα στα πλαίσια των οικονομικών μας δυνατοτήτων».
Σχετικά με το αν σκοπεύει να διεκδικήσει την δημαρχία της Πόλης Χρυσοχούς στις επόμενες δημοτικές εκλογές, ο Γιώτης Παπαχριστοφή απαντά εμμέσως θετικά, ρίχνοντας και πάλι βολές κατά του νυν Δημάρχου.
«Ο λόγος που διεκδίκησα να είμαι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν γιατί θεώρησα ότι θα μπορούσα να προωθήσω τα διάφορα προβλήματα του Δήμου και της περιοχής», τονίζει. « Στην διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων που είμαι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, έχω καταλάβει ότι όταν ο Δήμαρχος δεν έχει όραμα και δεν συνεργάζεται με τα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους υπηρεσιακούς, με αποτέλεσμα δυστυχώς να συνεχίζουμε να έχουμε αυτήν την εικόνα που έχει σήμερα ο Δήμος.
Κατά την άποψή μου η εικόνα αυτή θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη αν οι ιδέες, οι απόψεις και οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου προωθούνταν προς επίλυση. Σταθμίζοντας όλα αυτά, και μετά από πολλές παροτρύνσεις συνδημοτών μου, σκέφτομαι σοβαρά να διεκδικήσω το αξίωμα του δημάρχου, διότι πιστεύω μόνο από αυτό το αξίωμα θα μπορέσω να προωθήσω όλα αυτά τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία 15 – 20 χρόνια».
Η στάση των πολιτικών κομμάτων για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς, θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο δυναμική και διεκδικητική, υποστηρίζει ο κ. Παπαχριστοφή. Τονίζει δε, ότι η ευθύνη ανήκει στον Δήμο Πόλης ο οποίος οφείλει να παίξει τον ηγετικό ρόλο στο διαμέρισμα, δηλαδή να συνεργάζεται με τις 25 περίπου κοινότητες, με τα πολιτικά κόμματα και με τους τέσσερις βουλευτές Πάφου, οι οποίοι θα προωθούν, θα προβάλουν και θα διεκδικούν δυναμικά τα διάφορα προβλήματα.
« Δυστυχώς είναι ο μόνος τρόπος οι εκάστοτε κυβερνώντες να ευαισθητοποιούνται όταν η φωνή της περιοχής, σε συνεργασία όλων αυτών των παραγόντων, είναι δυναμική. Αυτό το έχουμε δει στον δρόμο Πόλης – Πάφου και σε άλλα έργα υποδομής στον Δήμο, που δυστυχώς δεν προωθήθηκαν για υλοποίηση παρά την υπόσχεση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».
Ο λόγος που η Πόλη Χρυσοχούς δεν έχει αναπτυχθεί τόσο όσο οι υπόλοιπες παραλιακές πόλεις της Κύπρου και κυρίως στον τουριστικό τομέα, επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος, είναι κυρίως το τοπικό σχέδιο:
« Ο συντελεστής δόμησης σε τουριστικές ζώνες στην υπόλοιπη Κύπρο για ξενοδοχεία, είναι ο πιο μικρός 60% και 4 ορόφοι. Αντιθέτως, στην Πόλη Χρυσοχούς ήταν 2 ορόφοι και 20 – 25% συντελεστής δόμησης. Με αυτά τα κριτήρια ήταν αδύνατο κάποιος να προχωρήσει σε τουριστική ανάπτυξη διότι η μονάδα που επιτρεπόταν να κάνει θα ήταν τόσο μικρή και μη βιώσιμη.
Έπρεπε έγκαιρα ο Δήμος Πόλης να είχε αντιδράσει, να στείλει το μήνυμα στα κέντρα λήψεως αποφάσεων ότι αν ήθελαν πραγματικά αυτή η ακριτική περιοχή να αναπτυχθεί τουριστικά θα έπρεπε να δώσουν στο ελάχιστο τα ίδια κριτήρια που είχε η υπόλοιπη Κύπρος, αλλά δυστυχώς αυτοί που ηγούνται αυτής της περιοχής δεν είχαν καταλάβει το πρόβλημα. Μέχρι και σήμερα μέσα από πολλές συζητήσεις που έχουμε κάνει, εγώ προσωπικά διαπιστώνω ότι ο Δήμαρχος δεν έχει αντιληφθεί τίποτα, γιατί αν το αντιλαμβανόταν και το πίστευε θα αντιδρούσε δυναμικά στο Κοινό Συμβούλιο που συμμετείχε».