Pafos Net

Ανδρέας Σιήκκης: Η εμπορία αυτοκινήτων ορθοποδεί μετά από δύο διαδοχικές καταστροφές

title image

Μετά από δύο διαδοχικές και σε μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ τους καταστροφικές για τον κλάδο συγκυρίες, ο κλάδος της εμπορίας αυτοκινήτου βρίσκει σιγά σιγά τον δρόμο του ξανά. Αυτό επισημαίνει μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο εκπρόσωπος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εμπορίας Οχημάτων, Ανδρέας Σιήκκης, επισημαίνοντας ότι αρχικά η κατάρρευση της οικονομίας και το κούρεμα των καταθέσεων το 2013 και στη συνέχεια η πανδημία που επί δύο χρόνια περιόρισε τα πάντα σε επίπεδο εμπορίου και συναλλαγών, ανάγκασαν τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων του κλάδου να βάλουν λουκέτο και όλες τις εναπομείνασες να εργάζονται άνευ κέρδους, απλώς για να διατηρηθούν. Σήμερα όμως, ο κλάδος της εμπορίας αυτοκινήτου άρχισε να κινείται ξανά ανοδικά, παρατηρεί.

Ο τομέας των εισαγωγών αυτοκινήτων και περισσότερο των μεταχειρισμένων, ήταν ένας εκ των τριών τομέων της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο που πλήγηκε περισσότερο από την κατάρρευση της οικονομίας και τη μνημονιακή περίοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζει ο πρόεδρος των εισαγωγέων μεταχειρισμένων της Πάφου.

« Με την ένταξη της Κύπρου στο μνημόνιο και μέχρι το 2017», επισημαίνει, « είμαστε απλώς βιώσιμοι ως επιχειρήσεις. Πάρα πολλοί συνάδελφοι έβαλαν λουκέτο λόγω των οικονομικών προβλημάτων και οι υπόλοιποι εργάζονταν χωρίς κέρδος.

Το 2018 ήταν η χρονιά που καταγράφηκε η αναβάθμιση και για πρώτη φορά έκτοτε κατέστησαν κερδοφόρες οι επιχειρήσεις. Το γεγονός ότι στον τόπο μας ήρθαν στο μεταξύ πολλοί Ρώσοι, Κινέζοι και άλλοι ξένοι μόνιμοι κάτοικοι, έδωσε μια νέα ώθηση στις επιχειρήσεις του κλάδου και μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας μπορούμε να πούμε ότι ο κλάδος ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση».

Η πορεία αυτή της ανόδου, παρατηρεί ο Ανδρέας Σιήκκης, φυσιολογικά ανακόπηκε εκ νέου με την εμφάνιση του κορωνοιού και τα όσα πρωτοφανή βίωνε η κοινωνία και οι επιχειρήσεις την διετία που ακολούθησε. Με την ανεργία να έχει στο διάστημα εκείνο εκτοξευθεί, με επιχειρήσεις να διέκοπταν τη λειτουργία τους, με πολλούς ξένους να έφευγαν από την Κύπρο, προσωρινά ή μόνιμα, και με τον εγκλεισμό να γινόταν δεύτερη φύση των ανθρώπων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το τελευταίο που θα σκεφτόταν ο πολίτης ήταν να προχωρήσει σε έξοδα για μια τάξη αγαθών μάλιστα που δεν είναι και κεφαλαιώδους σημασίας για την επιβίωση του.

Εν έτει 2022 πλέον, η αγορά του αυτοκινήτου δείχνει να επανακάμπτει ξανά. Στο διάστημα που προηγήθηκε υπήρξαν κινήσεις που στόχο είχαν να θωρακίσουν τον κλάδο από επερχόμενες δυσκολίες, αναφέρει:

« Υπήρξε, επί παραδείγματι, σε εξέλιξη το θέμα της μεταρρύθμισης της φορολογίας και της παροχής κινήτρων για αγορά ή απόσυρση αυτοκινήτων. Υπάρχει πλέον μια συνεχής και αποδοτική συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και κρατικά τμήματα, κυρίως την Αρχή Αδειών, ώστε να μπορέσουν οι επαγγελματίες να συμβάλουν με τις θέσεις τους στην εφαρμογή μιας νομοθεσίας που πρωτίστως να ευνοεί και να συμφέρει τον καταναλωτή.

Οι διαδικασίες στον τραπεζικό τομέα επίσης, είναι διαχρονικά ένας παράγοντας που επηρεάζει άμεσα και καθοριστικά την εμπορία αυτοκινήτου. Η εμπλοκή του τραπεζικού τομέα στην αγορά αυτοκινήτων, ήταν πάντα ο ένας βασικός πυλώνας της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

Ο άλλος βεβαίως ήταν και είναι η καλή κατάσταση της οικονομίας των νοικοκυριών. Σήμερα βλέπουμε και εμείς, εμπειρικά, ότι μετά την καταστροφική πενταετία που όλοι περάσαμε λόγω κουρέματος, τα πράγματα άρχισαν να βελτιώνονται κατά πολύ.

Αυτό το πράγμα και οι τράπεζες το έχουν προφανώς καταγράψει, για αυτό και άρχισαν να πρωταγωνιστούν ξανά στη χρηματοδότηση της αγοράς οχημάτων. Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός, πέραν της βελτίωσης της οικονομίας, ότι πλέον μιλάμε για ένα νέο καταναλωτικό κοινό, απαλλαγμένο από τα χρέη των παλαιοτέρων.

Από το 2008 που άρχισαν τα πρώτα προβλήματα της οικονομίας και να γίνονται εμφανείς οι υπερχρεώσεις ατόμων και νοικοκυριών, σήμερα είμαστε πια μια 15ετία σχεδόν αργότερα. Πράγμα που σημαίνει ότι οι σημερινοί 20ρηδες ή 25ρηδες, που ενδιαφέρονται για την αγορά του προιόντος, τότε ήταν πολύ μικροί και άρα δεν είναι «επιβαρυμένοι» με δάνεια, εγγυήσεις και όλα αυτά που θα τους καθιστούσαν «προβληματικούς» πελάτες για τις τράπεζες. Άρα, όταν εργάζονται και έχουν μισθό και κοινωνικές ασφαλίσεις, είναι «καθαροί» για την τράπεζα και μπορούν να αποτελέσουν εν δυνάμει πελάτες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να ανοίγουν τις στρόφιγγες και να γίνονται πια χρηματοδοτήσεις για αγορά αυτοκινήτων. Αυτό ενθαρρύνει τον κλάδο πάρα πολύ, υπάρχουν πολλοί νεαροί πελάτες που ενδιαφέρονται. Και ειδικά στην Πάφο, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι δεν υπάρχει και ένα δημόσιο δίκτυο συγκοινωνιών που να επιτρέπει την απρόσκοπτη διακίνηση σε όσους δεν έχουν δικό τους αυτοκίνητο. Επομένως, η ζήτηση είναι ακόμη περισσότερη στην περιοχή μας».

cars4

Ειδικά στην Πάφο, παρατηρεί ο Ανδρέας Σιήκκης, η αγορά αυτοκινήτου κρατήθηκε εν ζωή μέσα στην κρίση σχεδόν αποκλειστικά χάρη στους ξένους μόνιμους κατοίκους της επαρχίας.

Χαρακτηρίζοντας «νοικοκύρηδες» τους πολλούς πόντιους, τους βούλγαρους και τους ρουμάνους που αποτελούν το μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης στην Πάφο σήμερα, ο εκπρόσωπος των εμπόρων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τονίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί μπόρεσαν να διατηρήσουν αγοραστική δύναμη όταν οι πλείστοι κύπριοι είχαν καταρρεύσει οικονομικά, χάρη στην νοικοκυροσύνη τους:

« Οι άνθρωποι αυτοί ήταν ίσως η κυριότερη πηγή εισοδήματος για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας την επίμαχη περίοδο της κρίσης, αλλά όχι μόνο. Και για τις υπεραγορές και για τις καφετέριες και για τα περίπτερα κλπ».

Αντιθέτως, μια διαφορετική τάξη αλλοδαπών μόνιμων κατοίκων της Πάφου, αποτέλεσαν τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι και οι Κινέζοι, αναφέρει. Οι οποίοι αφορούν στο εύπορο κομμάτι της νέας παφιακής κοινωνίας, με ευνόητες τις διαφορές στον τρόπο συμπεριφοράς τους και γύρω από την αγορά αυτοκινήτου.

« Όντως, οι δύο αυτές εθνότητες αποτελούν μια άλλη αγορά για τον κλάδο», αναφέρει ο Ανδρέας Σιήκκης. « Απευθύνονται σε μεγάλης αγοραστικής αξίας προιόντα, σε super cars και όλα αυτά».     

cars2

Σαν να μην έφταναν στους εμπόρους οχημάτων οι καταστροφικές συνέπειες της κατάρρευσης της οικονομίας και της πανδημίας, είχαν στο ίδιο διάστημα να διαχειριστούν και ένα σημαντικότατο εξωγενή παράγοντα για την επιβίωση τους: Την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και την συνακόλουθη αλλαγή στάτους στις εισαγωγές μεταχειρισμένων οχημάτων από την χώρα αυτή στην Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος του κλάδου παρατηρεί ότι η εκτόξευση των τιμών που προκάλεσε το νέο φορολογικό πλαίσιο που συνεπαγόταν το καθεστώς της τρίτης χώρας για το Ηνωμένο Βασίλειο, προκάλεσε πολλές δυσκολίες και τριγμούς στον κλάδο. Η πρώτο προσπάθεια που επιχειρήθηκε να αναληφθεί για αντιμετώπιση της απρόοπτης αυτής δυσκολίας, τονίζει, ήταν να στραφούν οι έμποροι στην αγορά της Ιρλανδίας, εκτιμώντας ότι παρέχει σχεδόν τις ίδιες προοπτικές και πλεονετήματα για τον Κύπρο αγοραστή.

Η προσδοκία αυτή, όμως, διαψεύσθηκε στην πορεία παραδέχεται ο Ανδρέας Σιήκκης:

«Η προσπάθεια δεκάδων εισαγωγέων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων για να αντικαταστήσουν την βρετανική αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, λόγω του Brexit, με την Ιρλανδία, δεν είχε θετική κατάληξη.

Τα μέλη του Συνδέσμου μας, που ήδη μετέβησαν στην Ιρλανδία για τις σχετικές επαφές και τη διερεύνηση των συνθηκών της αγοράς, διαπίστωσαν ότι η εξυπηρέτηση των Κυπρίων εμπόρων και αγοραστών από την χώρα αυτή, δεν είναι τελικά και τόσο εύκολη.

Διαπιστώσαμε ότι η ιρλανδική αγορά δεν έχει δυστυχώς το εύρος και τις δυνατότητες της πολύ μεγαλύτερης βρετανικής αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Και η προσφορά είναι περιορισμένη για τις ανάγκες των πελατών μας, αλλά και οι τιμές διαπιστώσαμε ότι είναι κατά πολύ ψηλότερες από ότι εκτιμούσαμε και συνεπώς η οργανωμένη και μόνιμη εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από την χώρα αυτή, δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνει.

cars3

Ο κ. Σιήκκης παρατηρεί, τέλος, με βάση την πείρα δεκαετιών του στον κλάδο ότι πρώτιστη πτυχή που απασχολεί τον κύπριο αγοραστή είναι η τιμή του προιόντος και σε δεύτερο ρόλο η ποιότητα.

« Θέλει να πάρει κάτι φτηνό και αποδέχεται και τον βαθμό ποιότητας», υποστηρίζει. «Ειδικά στην Πάφο, αυτό είναι ακόμη πιο εμφανές από ότι στη Λευκωσία ή τη Λεμεσό, όπου υπάρχει περισσότερο χρήμα. Προσπαθεί να πάρει ένα μεσαίας κατηγορίας αυτοκίνητο, για να κινείται στην πόλη του με ασφάλεια και οικονομία. Δεν ενδιαφέρεται για μεγάλα αυτοκίνητα, όπως πριν, γιατί έχει συνειδητοποιήσει ότι η οικονομική πραγματικότητα αλλάζει πολύ εύκολα. Θα προσδιόριζα τους αγοραστές που ξεφεύγουν από αυτό τον γενικό κανόνα μόλις στο 5%».