Ανδρέας Δημητριάδης: Να κάνουμε την Πάφο περιφερειακό κέντρο υπηρεσιών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
06 Ιανουαρίου 2017Ένα σημαντικό έργο και μια αναπροσαρμογή των κατευθύνσεων του επιχειρείν, στα πλαίσια των νέων συνθηκών που δημιουργήθηκαν μετά την κατάρρευση της οικονομίας και το νέο πλαίσιο που επέβαλε η μνημονική πορεία της Κύπρου, έχει ενώπιον της η ηγεσία του εμποροβιομηχανικού κόσμου της επαρχίας Πάφου. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, Ανδρέας Δημητριάδης, στην σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet, καθορίζει τους άξονες και στόχους στους οποίους επικεντρώνεται ήδη το Επιμελητήριο.
« Εξειδικευμένη, δυναμική και αποτελεσματική παροχή βοήθειας και υποστήριξης προς τις μικρές επιχειρήσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και την προώθηση των δραστηριοτήτων τους», τόνισε. «Καταλυτικές παρεμβάσεις για την συνεργασία και κοινοπραξία των επιχειρήσεων της Πάφου και την προώθηση κοινών σκοπών και στόχων, ανάληψη συλλογικής δράσης για τον προσδιορισμό και προώθηση δομημένου μοντέλου ανάπτυξης της Πάφου, το οποίο θα δίνει έμφαση στην προσέλκυση διεθνών επιχειρήσεων και στην καθιέρωση της Πάφου ως περιφερειακού κέντρου παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και συμμετοχή της Επαρχίας Πάφου στην παροχή υπηρεσιών προς εταιρείες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων καθώς και την μεταποίηση υποπροϊόντων υδρογονανθράκων που χαρακτηρίζονται από μηδενικές επιπτώσεις στον περιβάλλον».
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου αναφέρθηκε επίσης στην προώθηση της επαρχίας ως περιφερειακού κέντρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έρευνας και παροχής υψηλών ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, στην προώθηση της υλοποίησης μεγάλων και εμπλουτιστικών έργων υποδομής και ανάπτυξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στην στήριξη και ενδυνάμωση της οικοδομικής και τουριστικής βιομηχανίας, προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και εξασφάλιση νέων αεροπορικών συνδέσεων με προορισμούς που παρουσιάζουν προοπτικές.
Πέραν της προεδρίας του ΕΒΕ Πάφου, ο Ανδρέας Δημητριάδης είναι άμεσα αναμεμειγμένος και στα θέματα των μεγάλων αναπτύξεων, υπό την ιδιότητα του επικεφαλής του ΔΣ του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων Κύπρου.
Αποτελεί κοινή διαπίστωση, παρατηρεί, ότι η προσέλκυση ξένων επενδυτών αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για την υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων που προγραμματίζονται, η αποπεράτωση των οποίων θα αποτελέσει καταλύτη στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
« Συνεπώς, οι συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση, ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) και ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων, για προσέλκυση ξένων επενδύσεων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να συνεχιστούν και εντατικοποιηθούν», τονίζει. «Ωστόσο, για να μετουσιωθεί το ενδιαφέρον σε πράξη, θα πρέπει και να προσφέρουμε τα απαραίτητα κίνητρα.
Ένας από τους βασικότερους λόγους που μέχρι σήμερα δεν καρποφορεί η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων και κατ’ επέκταση η υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων είναι η πολύ χαμηλή αποδοτικότητα των επενδυτικών σχεδίων, η οποία σε συσχετισμό με τους υψηλούς επενδυτικούς κίνδυνους που παρουσιάζει η οικονομία μας και την ψηλή απόδοση επενδυτικών σχεδίων ανταγωνιστικών χωρών, καθιστά τα επενδυτικά μας σχέδια όχι τόσο ελκυστικά».
Σε συνδυασμό με τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση των απαιτούμενων πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών, τους επαχθείς και αδικαιολόγητους όρους που επιβάλουν οι πολεοδομικές αρχές και την απροθυμία ξένων τραπεζών να χρηματοδοτήσουν κυπριακά επενδυτικά σχέδια λόγω της πολύ χαμηλής χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης της οικονομίας μας από τους διεθνείς οίκους χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης, διαμορφώνεται ένα πολύ δύσκολο τοπίο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, εκτιμά ο κ. Δημητριάδης.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου τονίζει ιδιαίτερα ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει αντισταθμιστικά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, ώστε να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των έργων και παράλληλα να συνεχίσει με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που συντείνουν στη μείωση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού κλίματος.
« Θα μπορούσαν να συμβάλουν εποικοδομητικά στην επίτευξη αυτού του στόχου διάφορα οικονομικά κίνητρα που αποβλέπουν στη μείωση του κόστους της επένδυσης ή στην αύξηση της επικερδότητάς της, που συνήθως αυτά έχουν τη μορφή φορολογικών κινήτρων, κινήτρων ενίσχυσης της ρευστότητας καθώς και χωροταξικών κινήτρων», εξηγεί. « Στα κίνητρα των φορολογικών εκπτώσεων εντάσσονται φορολογικές εκπτώσεις από τα κέρδη της επενδύουσας επιχείρησης, πρόσθετες αποσβέσεις και μείωση της έμμεσης φορολογίας. Στην κατηγορία ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων εντάσσονται οι επιδοτήσεις και οι επιχορηγήσεις, η παροχή χαμηλότοκων και μακροπρόθεσμων δανείων, κίνητρα που δεν πρέπει να αποκλειστούν από το κράτος, έστω και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που περνά η Κύπρος, γιατί υπάρχουν επενδυτικά σχέδια που θα δημιουργήσουν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και θα μειώσουν σημαντικά τις δαπάνες τους κράτους σε ανεργιακά επιδόματα ή θα δημιουργήσουν στο κράτος σημαντικά φορολογικά έσοδα. Τα χωροταξικά κίνητρα προσφέρουν χωροταξικές διευκολύνσεις ή διευκολύνσεις τους επενδυτές και μειώνουν το κόστος της επένδυσης αυξάνοντας ταυτόχρονα την ελκυστικότητα των επενδύσεων στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για επένδυση».
Πέραν των κινήτρων αυτών, επισημαίνει ιδιαίτερα ο Ανδρέας Δημητριάδης, απαιτούνται και κίνητρα υποδομής για να ενθαρρυνθεί η προσέλκυση επενδύσεων, όπως είναι η νομισματική και τραπεζική σταθερότητα, η νομοθετική σταθερότητα, η κοινωνική σταθερότητα, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας και η δημιουργία ικανής οικονομικής υποδομής.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι διεθνώς ο ανταγωνισμός είναι έντονος», καταλήγει. « Σε πολλές περιπτώσεις οι γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες και οι παράλογοι όροι οδήγησαν ξένους επενδυτές να αναζητούν άλλους, πιο φιλικούς προς την επιχειρηματικότητα, προορισμούς. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε νοοτροπία και να αυξήσουμε ταχύτητα».