Ακάμας: Βλέπει φως στο... τούνελ πλέον η κυβέρνηση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
07 Οκτωβρίου 2018Το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Δασικού Πάρκου Ακάμα παρουσίασε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στις κοινότητες της χερσονήσου και τους φορείς της επαρχίας Πάφου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία του ΕΒΕ Πάφου. Μιλώντας μετά την παρουσίαση εκείνη, ο Κώστας Καδής εκτίμησε ότι είμαστε πλέον ένα βήμα από την υλοποίηση των σχεδιασμών για το νέο διαχειριστικό καθεστώς του Ακάμα.
«Το σχέδιο είναι θα έλεγα σε πολύ τελικό στάδιο πλέον», είπε χαρακτηριστικά. «Έχουμε προσπαθήσει να εξασφαλίσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη συναίνεση των τοπικών αρχών και πιστεύω ότι το έχουμε πετύχει.
Αναμένουμε ότι οι βασικές αρχές του σχεδίου αυτού, μέσα στον Οκτώβρη θα κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο».
Ο αρμόδιος υπουργός επεσήμανε επίσης ότι το ολοκληρωμένο σχέδιο για το δασικό πάρκο, θα εγκριθεί μαζί με το Τοπικό Σχέδιο Περιοχής Ακάμα, το οποίο όπως τόνισε ετοιμάζεται αυτή την περίοδο από το Πολεοδομικό Συμβούλιο και θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.
Στη συγκεκριμένη σύσκεψη είπε ο κ. Καδής, παρουσιάσθηκαν στις τοπικές αρχές οι βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί στο σχέδιο για το δασικό πάρκο Ακάμα, όπως είναι η δημιουργία δρόμων και εκδρομικών χώρων.
«Πρώτιστος στόχος βεβαίως», επεσήμανε, « είναι να συμβάλουμε στην αειφόρο διαχείριση και διατήρηση του μοναδικού περιβάλλοντος της περιοχής, πράγμα που θα λειτουργήσει υπέρ των τοπικών κοινωνιών».
Το επίμαχο θέμα των περιουσιών που βρίσκονται εντός του Ακάμα, τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, θα αντιμετωπισθεί ολοκληρωμένα και τελεσίδικα με την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου της περιοχής.
Σημαντικό θέμα του υπό τελική διαμόρφωση σχεδιασμού, αναγνωρίζει ο αρμόδιος υπουργός, είναι οι πολλές παρανομίες που συναντώνται σε διάφορες περιοχές και σε διάφορες δραστηριότητες στη χερσόνησο.
« Παρατηρούμε μια ανεξέλεγκτη δραστηριότητα και από τους επισκέπτες», τονίζει, « αλλά όλα αυτά θα ρυθμιστούν στα πλαίσια των προνοιών του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης. Αυτός, άλλωστε, είναι ουσιαστικά ο στόχος του σχεδιασμού που ολοκληρώνεται: Να βελτιώσει τους δρόμους, να βελτιώσει την πρόσβαση, να βελτιώσει τις υποδομές ώστε ο επισκέπτης του Ακάμα να μπορεί πραγματικά να κινείται με άνεση και να μπορεί απρόσκοπτα να χαίρεται το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Ακάμα.
Παράλληλα, όμως, στοχεύουμε και στο να δώσουμε πρόσβαση στον επισκέπτη και στις υποδομές των κοινοτήτων ώστε να εμπλουτισθεί και η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των χωριών της περιοχής. Στο σχέδιο αναφέρεται ρητώς η δημιουργία συνθηκών αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής εκτός του Δάσους Ακάμα, μέσω της κατάλληλης και εύρυθμης ανάπτυξης της επισκεψιμότητας του δασικού πάρκου, της αξιοποίησης άλλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, της δημιουργίας ωφελειών από τη λειτουργία του πάρκου στις τοπικές κοινωνίες και η αύξηση του αισθήματος της ισότιμης και δίκαιης αντιμετώπισης των ανθρώπων της περιοχής έναντι όλων των άλλων κυπρίων.
Θα μπει τάξη στη χερσόνησο. Τόσο με τη βελτίωση των υποδομών, όσο και με την συνεχή επιτήρηση των όσων συμβαίνουν μέσα στον Ακάμα».
Ο Κώστας Καδής διευκρίνισε ότι στους σχεδιασμούς αυτούς θα έχουν ρόλο να διαδραματίσουν και οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί φορείς της επαρχίας Πάφου, οι οποίοι όπως τόνισε θα εκπροσωπούνται σε δομές διαχείρισης της περιοχής.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, Ανδρέας Δημητριάδης, τονίζει ότι ακράδαντη πεποίθηση του Επιμελητηρίου είναι πως η προστασία του μοναδικής φυσικής καλλονής οικοσυστήματος, καθώς και η προβολή του κάλλους της περιοχής, συμβάλλουν απόλυτα με μια λελογισμένη ανάπτυξη στην περιοχή.
« Αντιλαμβανόμαστε, μετά την σύσκεψη που είχαμε στα γραφεία μας με τον κ. Καδή», επεσήμανε, « ότι τόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών, προσπαθούν να συγκαιράσουν αυτά τα δύο κριτήρια, με τρόπο που να ληφθούν αποφάσεις και να υλοποιηθεί το έργο το ενωρίτερο δυνατό».
Ο βουλευτής Πάφου Ανδρέας Φακοντής χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι επί της ουσίας έχουν διαχωρισθεί τα προωθούμενα από την κυβέρνηση σχέδια για τον Ακάμα, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο για το δασικό πάρκο και το Τοπικό Σχέδιο για τις κοινότητες δεν προχωρούν παράλληλα, όπως επιθυμούν οι τοπικές κοινωνίες.
«Μας ανησυχεί γιατί δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα διαχειρισθεί τις περιουσίες του κόσμου», τόνισε. « Η παρούσα κυβέρνηση είναι στην εξουσία οκτώ χρόνια τώρα και ακόμη αναφέρεται σε αποφάσεις της κυβέρνησης Χριστόφια, η οποία θα προωθούσε τα αιτήματα αν δεν έφευγε από την εξουσία. Η παρούσα κυβέρνηση όμως, κρατά εγκλωβισμένες ιδιωτικές περιουσίες και χαλίτικη γη, η οποία υποτίθεται θα χρησίμευε για τις ανταλλαγές, προκειμένου να την παραχωρήσει κάπου αλλού.
Οφείλει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει συγκεκριμένα τι θα πράξει στο θέμα των περιουσιών, όχι μόνο γενικόλογες και ασαφείς διαβεβαιώσεις. Ο κόσμος της χερσονήσου δεν μπορεί να μένει στο σκοτάδι εσαεί. Δεν μπορεί να λέει η κυβέρνηση ότι τα προβλήματα θα λυθούν με το Τοπικό Σχέδιο. Μα πώς θα λυθούν με το σχέδιο αυτό; Θα τους δώσουν συντελεστή δόμησης; Και πού θα δοθεί αυτός; Παντού, μόνο εκτός των δασικών εκτάσεων, ακόμη και εκεί εντός δάσους που υπάρχουν ιδιωτικές περιουσίες, θα αποφασισθεί μηδενικός συντελεστής, θα γίνει ανταλλαγή, την οποία εμείς ούτως ή άλλως θεωρούμε ανεδαφική;
Πρέπει να απαντηθούν όλα αυτά όσο είναι καιρός».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν εκείνες οι ενέργειες από την κυβέρνηση που θα διασφαλίσουν την λελογισμένη ανάπτυξη των κοινοτήτων της περιοχής παράλληλα με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη αναταραχή στην Πέγεια για το θέμα της προστασίας της φώκιας, τονίζοντας ότι σε εκείνη την περίπτωση η κυβέρνηση έφερε ειδικούς, εκπονήθηκαν μελέτες και βάσει συγκεκριμένων και επικαιροποιημένων δεδομένων λήφθηκαν αποφάσεις.
«Στην περίπτωση του Ακάμα, που η ανάπτυξη θα είναι πολύ μικρότερη από ότι στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών», τόνισε, « δεν μπορεί να εφαρμοσθεί κάτι αντίστοιχο; Θα πρέπει πάντα στην περίπτωση του Ακάμα να ακολουθούμε είτε το μαύρο είτε το άσπρο;.
Να θυμίσω μόνο ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στην Πάφο πρόσφατα ότι το 2019 τελειώνει το θέμα του Ακάμα, πρόσφατα είδαμε νέα τετελεσμένα στην περιοχή της Λάρας με αποφάσεις τεχνοκρατών που αφορούσαν στην τοποθέτηση ομπρελών στην παραλία. Εμείς λέμε στους αρμόδιους υπουργούς ότι υπάρχουν δίπλα τους τεχνοκράτες που δεν θέλουν λογική και δίκαιη λύση αυτού του προβλήματος.
Για αυτό θεωρούμε ότι πρέπει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πάρει πάνω του το θέμα και να δώσει τελική λύση».
Επιφυλακτικές στις τελευταίες διαβεβαιώσεις του Υπουργού Γεωργίας από την Πάφο, την περασμένη εβδομάδα, εμφανίζονται οι κοινοτικές αρχές της χερσονήσου. Επισημαίνοντας ότι διαβεβαιώσεις δόθηκαν πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια, ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, τόνισε ότι τα όσα ανέφερε ο κ. Καδής στη σύσκεψη του ΕΒΕ Πάφου ήταν πολύ θετικά, πλην όμως απομένει να διαφανεί, κατά την έκφραση του, ότι αυτή τη φορά δεν θα μείνουν στα «θα» προηγούμενων διαδικασιών και συζητήσεων.
« Μετρά 30 χρόνια εκκρεμότητας το θέμα του Ακάμα», τόνισε χαρακτηριστικά. «Υποτίθεται ότι από την κατάληξη του, θα επωφεληθούν οι κοινότητες. Για πόσο καιρό όμως θα επωφεληθούν; Λόγου χάρη, το Νέο Χωριό πώς και πότε θα επωφεληθεί, γλυτώνοντας από τους τόνους των σκυβάλων που είναι «βουνά» κάθε φορά που φεύγουν οι εκδρομείς του καλοκαιριού;
Το Τοπικό Σχέδιο για τις κοινότητες μας, πότε θα ολοκληρωθεί; Θα έπρεπε ήδη το Πολεοδομικό Συμβούλιο να λάβει τις τελικές του αποφάσεις και η διαδικασία να είναι τώρα προς το τέλος, όχι να ερχόμαστε σήμερα, τέλη του 2018 και να παραδεχόμαστε ότι εμείς ως κοινότητες τουλάχιστον δεν έχουμε την παραμικρή ενημέρωση για το Τοπικό Σχέδιο.
Επί της ουσίας, αναμένουμε ακόμη στο ακουστικό μας για συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα, όχι για νέα «θα». Ο κ. υπουργός μας τα είπε πολύ ωραία στη σύσκεψη με τις τοπικές αρχές του Ακάμα στα γραφεία του Επιμελητηρίου Πάφου. Τον εμπιστευόμαστε και ευελπιστούμε ότι διαρκούσης της θητείας του, θα δούμε επιτέλους άσπρο καπνό στον Ακάμα».
Ο κοινοτάρχης Κάθηκα, Μενέλαος Τούρβας, τονίζει στον «Φ» ότι η κοινότητα του συμφωνεί απολύτως με τη δημιουργία ήπιων υποδομών για εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Ακάμα, ωστόσο διαφωνεί κάθετα με αναπτύξεις που θα περιλαμβάνουν και διανυκτερεύσεις επισκεπτών εντός του Ακάμα.
« Ακούμε από επιχειρηματίες για ξενοδοχεία και άλλες υποδομές εντός του Ακάμα», είπε. «Εμείς λέμε ότι όσοι θέλουν να αναπτύξουν, ας έρθουν να αναπτύξουν εντός των τουριστικών ζωνών των κοινοτήτων της περιοχής. Δεν μπορείς τη στιγμή που η φιλοσοφία του όλου σχεδίου είναι για ανάπτυξη των κοινοτήτων της χερσονήσου, να έρχεσαι και να ζητάς να κάνεις ξενοδοχεία πάνω στις παραλίες.
Αν παρ’ ελπίδα δοθούν τέτοιες άδειες για αναπτύξεις επί των παραλιών σε κάποιους επώνυμους, οι κοινότητες θα ξεσηκωθούν. Ας δώσουν τότε κίνητρα και άδειες ανάπτυξης σε όλους τους ιδιοκτήτες γης σε ζώνες Νατούρα, γιατί να δοθούν μόνο σε μερικούς επώνυμους και πλούσιους;».
Ο κοινοτάρχης Αρόδων, Ματθαίος Στεφάνου, επεσήμανε ότι εδώ και 30 χρόνια ανακυκλώνεται η ίδια συζήτηση γύρω από το μέλλον του Ακάμα και εξέφρασε τον προβληματισμό του ότι και την επόμενη πενταετία όλοι οι τοπικοί φορείς θα είναι στην ίδια θέση να ακούνε νέες εξαγγελίες για αποφάσεις.
« Εδώ και τόσα χρόνια, όλες οι αποφάσεις έχουν τεθεί ενώπιον των αρμοδίων τμημάτων του κράτους, Πολεοδομίας, Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, κλπ. Ήταν πάντα παρούσες όλες οι υπηρεσίες σε όλες τις συσκέψεις και εξαγγελίες των εκάστοτε κυβερνώντων. Άρα, μας κοροιδεύουν τόσο καιρό, μη προωθώντας τις αποφάσεις».
Βάσει των σχεδιασμών που ανακοινώθηκαν στην εν λόγω σύσκεψη στις αρχές της χερσονήσου, το κύριο οδικό δίκτυο που θα οδηγεί από κάθε κοινότητα εντός του κρατικού δάσους, θα είναι συνολικής έκτασης 90 χιλιομέτρων και θα τύχει σημαντικών βελτιώσεων.
Ωστόσο, όπως αναγνώρισαν και οι υπηρεσιακοί λειτουργοί που συνόδευαν τον κ. Καδή στις επαφές αυτές, περίπου το 10% των δρόμων αυτών δεν είναι καν εγγεγραμμένοι ακόμη, αποτελώντας μονοπάτια ή εκτάσεις μη χαρακτηρισμένες.
Απαντώντας στους φόβους των τοπικών αρχών ότι λόγω της εμπλοκής πολλών κρατικών υπηρεσιών και τμημάτων στο θέμα, η προώθηση της εγγραφής των δρόμων αυτών και η βελτίωση τους θα αποδεχθεί και αυτή χρονοβόρα, ο Υπουργός Γεωργίας επεσήμανε ότι το πρόβλημα αυτό θα είναι μια από τις πρώτες δράσεις του κράτους στα πλαίσια των αλλαγών που θα δρομολογηθούν.
« Μέσα στις 20 πρώτες ενέργειες που λέμε ότι θα οδηγήσουν στην εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου Ακάμα το 2022», τόνισε ο κ. Καδής, « είναι και το ξεκαθάρισμα του καθεστώτος αυτών των δρόμων με το ιδιότυπο σημερινό καθεστώς».
Ειδικά για το θέμα της Λάρας ωστόσο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, εμφανίσθηκε πολύ έντονος και απόλυτος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εκεί η «κατάσταση έχει ξεφύγει». Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή, τονίζοντας ότι ο ίδιος με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες την έχουν επισκεφθεί και έχει ιδίαν άποψη.
«Λυπάμαι, αλλά στη Λάρα τα πράγματα έχουν ξεφύγει, δεν είναι θέμα ομπρελών», είπε. « Κυκλοφορούν τζιπ πάνω στην άμμο, «γουρούνες» να πηγαινοέρχονται ανενόχλητες, παράνομες εγκαταστάσεις να έχουν στηθεί και να λειτουργούν. Έπρεπε να λάβουμε μέτρα και πρέπει να προσέχουμε".