Pafos Net

Ακάμας: Κολλούν για τα σημαντικά ζητήματα, πετούν για τα εμπλουτιστικά στις κοινότητες

title image

Το πολυαναμενόμενο Εθνικό Πάρκο Ακάμα και το νέο Τοπικό Σχέδιο της χερσονήσου μπορεί να συνεχίζουν να είναι θολά, με αποφάσεις να ανατρέπονται συνεχώς, με καθυστερήσεις να διαδέχονται η μια την άλλη, με προπαρασκευαστικά έργα να σταματούν λόγω κακής εκτέλεσης, ωστόσο πίσω από την μεγάλη εικόνα οι μικρότερες ψηφίδες που θα δημιουργήσουν το μεγάλο πάζλ μπαίνουν με γοργό ρυθμό στις θέσεις τους. Στις ίδιες τις κοινότητες του Ακάμα την ίδια στιγμή, έργα πολιτιστικής και περιβαλλοντικής σημασίας δημιουργούνται το ένα μετά το άλλο, συντελώντας σε μια νέα πραγματικότητα που έχει άμεση σχέση με την επιβίωση των ανθρώπων στην περιοχή.

Ο οργασμός των έργων στις κοινότητες της χερσονήσου είναι ιδιαίτερα έντονος τον τελευταίο χρόνο. Δύο μόλις μήνες μετά τα εγκαίνια έργων σε Αρόδες, Κάθηκα και Δρούσεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιστρέφει στην χερσόνησο το ερχόμενο Σάββατο 20 Ιανουαρίου για να εγκαινιάσει άλλα τρία έργα στην περιοχή της Ίνειας αυτή τη φορά.

Πρόκειται συγκεκριμένα για την Θεματική Διαδρομή Αφροδίτη, την ανάπλαση του πυρήνα της κοινότητας και το Εκθεσιακό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Χελώνας.

Το έργο Θεματική Διαδρομή Αφροδίτη χρηματοδοτήθηκε από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ τα δύο άλλα έργα χρηματοδοτήθηκαν από εθνικούς πόρους.

Το Μουσείο Χελώνων έχει κτηριολογικά ολοκληρωθεί εδώ και μερικά χρόνια, ενώ πρόσφατα εξοπλίσθηκε και με τον αναγκαίο εξοπλισμό για την λειτουργία του. Η κοινοτική αρχή προσέλαβε κατόπιν σχετικής προκήρυξης και τον ειδικό συνεργάτη που θα είναι ο υπεύθυνος του μουσειακού χώρου και πλέον το πολυαναμενόμενο έργο άνοιξε τις πύλες του για τους επισκέπτες.

Τα τρία νέα έργα που εγκαινιάζει τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμπληρώνουν το κάδρο των παρεμβάσεων που άλλαξαν τα τελευταία χρόνια τις κοινότητες της Λαόνας. Ίννεια, Αρόδες, Κάθηκας, Δρούσεια, Νέο Χωριό, δημιούργησαν πλέον έργα με κατεύθυνση περιβαλλοντική και πολιτιστική, ώστε να αναδειχθεί η μοναδική ιδιαιτερότητα του Ακάμα και των κοινοτήτων του, προχωρούν ασχέτως των δυστοκιών που συνεχίζονται χρόνια τώρα ως προς την τελική λύση στη χερσόνησο, βελτιώνοντας την καθημερινότητα και δημιουργώντας μέλλον για τις ίδιες.

Στις Αρόδες το Κέντρο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ακάμα είναι ήδη ολοκληρωμένο και επισκέψιμο, ενώ σειρά έχουν πάρει οι περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές και το μικρό αστεροσκοπείο, τα συμβόλαια για την υλοποίηση των οποίων έχουν ήδη υπογραφεί από την Έπαρχο Πάφου.

Το κόστος για τα συγκεκριμένα έργα ανέρχεται σε πέραν του μισού εκατομμυρίου ευρώ και η διάρκεια εκτέλεσης του έργου είναι 12 μήνες, δηλώνει στο PafosNet η Μαίρη Λάμπρου, που επισημαίνει ότι τα εν λόγω έργα ωρίμασαν μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου με τις αναγκαίες μελέτες και προεργασία σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και τους ιδιώτες μελετητές.

akamas3

Στην γειτονική Δρούσεια, έχει επίσης ολοκληρωθεί και εγκαινιασθεί πρόσφατα ένας μουσειακός χώρος για την καθημερινότητα των ανθρώπων της περιοχής τις προηγούμενες δεκαετίες και όλα όσα αποτελούν σήμερα την πολιτιστική κληρονομιά των ανθρώπων. Πρόκειται για το Περιφερειακό Μουσείο Αγροτικής Ζωής Ακάμα, που συστεγάζεται στο νέο κτιριακό συγκρότημα του Κοινοτικού Συμβουλίου Δρούσειας. Μαζί με τον μουσειακό χώρο στο κτιριακό συγκρότημα στεγάζεται και ένα εκπαιδευτικό κέντρο, τα οποία σύμφωνα με τους παράγοντες της κοινότητας αναδεικνύουν τις πτυχές της αγροτικής ζωής και της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής του Ακάμα, προστατεύοντας και αξιοποιώντας παράλληλα όλα εκείνα τα στοιχεία που φωτίζουν την ιστορική παράδοση του τόπου, καθώς και την κληρονομιά των ανθρώπων του Ακάμα και της Λαόνας. Το έργο ήταν κόστους 1,2 εκατομμυρίου ευρώ, εκ των οποίων 430 χιλιάδες καταβλήθηκαν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και οι υπόλοιπες από το Κοινοτικό Συμβούλιο.

akamas2

Μοναδικό στην Κύπρο, είναι και το Κέντρο Πληροφόρησης Πτηνοπανίδας και Χερσαίας Χλωρίδας Ακάμα, που ολοκληρώθηκε στον Κάθηκα. Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται στις 350 χιλιάδες ευρώ περίπου, που εκταμιεύθηκαν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.  

Σύμφωνα με την Έπαρχο Πάφου, το έργο περιλαμβάνει χώρους ενημέρωσης με πινακίδες, καθώς και εκθεμάτων για την πτηνοπανίδα και την χερσαία χλωρίδα και οικότοπους του Ακάμα, υποδοχή, γραφείο, πωλητήριο, βοηθητικούς χώρους, χώρους υγιεινής και κουζίνας. Πρόκειται για το παλαιό κτίριο της ΣΠΕ που παραχωρήθηκε μακροχρόνια στο Κοινοτικό Συμβούλιο Κάθηκα και στο οποίο έχουν προωθηθεί οι αναγκαίες βελτιώσεις και προσθηκομετατροπές.

Οι αίθουσες διαμορφώθηκαν σε τομείς και θεματολογία, η οποία διαλαμβάνει ποικιλία εγκαταστάσεων εντός δαπέδου, αναρτήσεις από την οροφή, διαδραστικών εκθεμάτων, διοραμάτων, δηλαδή απεικόνιση της φύσης σε φυσικό μέγεθος, εγκαταστάσεις και υποδομές για οθόνες αφής και άλλα ψηφιακά εργαλεία σε σχέση με τα χερσαία οικοσυστήματα και την πτηνοπανίδα του Ακάμα. Τα εκθέματα συνοδεύονται με επεξηγηματικά κείμενα, φωτογραφίες, βίντεοπροβολές, διαδραστικά μέσα, παιγνίδια και άλλα.

akamas4