Pafos Net

Αγρόκτημα Γεροκηπιάς: Η διάσωση επετεύχθη, η αξιοποίηση θα αργήσει πολύ

title image

Είναι ένα από τα ιστορικότερα σημεία της επαρχίας Πάφου, που απασχολούν για πολλά χρόνια τώρα την τοπική επικαιρότητα χάρη στον κίνδυνο κατάρρευσης του και τις αγωνιώδεις προσπάθειες που καταβάλλονταν για τη διάσωση του. Ο λόγος για το αγρόκτημα Γεροκηπιάς, στον Δήμο Γεροσκήπου, το οποίο πλέον έχει εδώ και μερικές εβδομάδες αποφύγει οριστικά τον κίνδυνο κατάρρευσης. Οι σωστικές εργασίες που γίνονταν για μήνες ολοκληρώθηκαν και πλέον ο ορατός κίνδυνος που διέτρεχε έχει αποφευχθεί, με την προσοχή να επικεντρώνεται πλέον στον σαφώς δυσκολότερο στόχο της αξιοποίησης και ανάδειξης του.

Η ικανοποίηση για τη διάσωση του ιστορικού χώρου, είναι έκδηλη στην τοπική αρχή και κοινωνία. Δεν επιτρέπει όμως πανηγυρισμούς, αφού η ίδια η δημοτική αρχή αναγνωρίζει ότι η συνέχεια δεν προβλέπεται εύκολη, ούτε και ορατή στο άμεσο μέλλον. Μπορεί ο «μίνιμουμ» στόχος της σωστικής παρέμβασης των εναπομείναντων κτισμάτων, να επιτεύχθηκε εγκαίρως, παραδέχεται στο PafosNet ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης, παρατηρεί ωστόσο ότι το οικονομικό σκέλος για την αναζωογόνηση του ιστορικού χώρου θα χρειασθεί πολύ περισσότερο χρόνο και κονδύλια για να γίνει πραγματικότητα.

« Οι σωστικές εργασίες που έγιναν μετά την προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού από τον Δήμο Γεροσκήπου ολοκληρώθηκαν βάσει των προνοιών του συμβολαίου και πλέον έχει τουλάχιστον αποφευχθεί ο κίνδυνος της κατάρρευσης των κτισμάτων που ήταν σε κάκιστη κατάσταση», αναφέρει. « Πλέον, ο χώρος έχει περιφραχθεί, τελεί υπό την συνεχή εποπτεία και φύλαξη της δημοτικής αρχής και είμαστε σε αναμονή της αλλαγής των οικονομικών δεδομένων που θα επιτρέψουν και τον μέγιστο στόχο της αναγέννησης και αξιοποίησης του φορτισμένου ιστορικά χώρου.

Ο μέγιστος αυτός στόχος, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, ούτε και διαφαίνεται προώθηση του στο άμεσο μέλλον. Ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση του χώρου που έγινε προ της κρίσης του 2013, για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος, ήταν της τάξης των 7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μόνο η επικαιροποίηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων για την προκήρυξη διαγωνισμού κοστίζουν 150 χιλιάδες ευρώ.

Το γεγονός δε, ότι τα χρήματα των Διαρθρωτικών Ταμείων διαμοιράστηκαν μόνο στους μεγάλους Δήμους, αλλά και το ότι μετά το 2013 η οικονομική πολιτική του κράτους έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό, καθιστά τον προγραμματισμό μας αμφίβολο πλέον να υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον».

Επί της ουσίας, αναγνωρίζει ο Μιχάλης Παυλίδης, αν και ο Δήμος Γεροσκήπου δεν παγοποιεί το έργο, αντιλαμβάνεται ωστόσο ότι έχει χαθεί η μεγάλη ευκαιρία για ένταξη του στους μηχανισμούς ταχείας αδειοδότησης του μέσα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020.

Η αναβίωση της «Γερμανίνας» είχε εμπλακεί, συν τοις άλλοις, και στο αμφιλεγόμενο, πλέον, project  των 7 δις, στην παραλιακή περιοχή του Δήμου από την Αρχιεπισκοπή και τους ξένους επενδυτές, με αποτέλεσμα να τεθεί στο «ψυγείο» για αρκετό διάστημα, όπως όλες οι άλλες προγραμματιζόμενες αναπτύξεις του Δήμου στην παραλιακή του περιοχή.

germanina1

Αν και η προώθηση πρότυπων έργων ανάπτυξης που θα δώσουν νέα πνοή και προοπτικές ανάκαμψης, θεωρείται από όλους ως βασική παράμετρος εμπλουτισμού του προορισμού «Πάφος», η Γεροκηπιά σποτελεί το πιο τρανταχτό παράδειγμα έργου που παραμένει σε επίπεδο διακηρύξεων δεκαετίες ολόκληρες και όχι μόνο την πρόσφατη περίοδο της κρίσης.

Κάνοντας ένα απολογισμό των σταδίων από τα οποία πέρασαν οι σχεδιασμοί διάσωσης και ανάδειξης του ιστορικά φορτισμένου χώρου, ο Μιχάλης Παυλίδης τονίζει στο PafosNet ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στις  5 Νοεμβρίου 2014 είχε αποφασίσει να εγκρίνει την προώθηση της ανάπτυξης της κρατικής ιδιοκτησίας που βρίσκεται στη περιοχή τσιφλίκι «Γεροκηπιάς» στη Δημοτική Περιοχή Γεροσκήπου.

«Τα εν λόγω κρατικά τεμάχια αποτελούνται από γεωργικούς κλήρους, συνολικού εμβαδού 640.863 τ.μ,  οι συμβάσεις των οποίων έχουν λήξει και δεν έχουν ανανεωθεί», επισημαίνει. « Η υλοποίηση του έργου αυτού θα γινόταν στα πλαίσια προκήρυξης για εκδήλωση ενδιαφέροντος  με την μέθοδο μακροχρόνιας αδειοδότησης- μίσθωσης για περίοδο μέχρι 99 ή 125 χρόνια ανάλογα με την ανάπτυξη. Το έργο αυτό εντασσόταν στις εναλλακτικές μεθόδους σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και το Υπουργικό Συμβούλιο είχεαναθέσει στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, (Τμήμα Δημοσίων Έργων), την άμεση προώθηση του».

Σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και την Προκήρυξη Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, εξηγεί ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης διελάμβανε ότι η αξιοποίηση της κρατικής ιδιοκτησίας θα γίνει στη βάση της φιλοσοφίας και των στόχων του Κεφαλαίου 24 του εγκριμένου Τοπικού Σχεδίου Πάφου, 2013, το οποίο προάγει τη δημιουργία Ενοποιημένων Αναπτύξεων Μεγάλων και Σύνθετων Αστικών Χρήσεων, με στόχο την εξέλιξη της Κύπρου σε περιφερειακό και διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η βασικότερη πρόνοια του εν λόγω Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης, τονίζει, ήταν ότι η ενοποιημένη ανάπτυξη θα περιλάμβανε απαραιτήτως δύο στρατηγικές χρήσεις, καθώς και έργα πολιτισμού και περιβαλλοντικού εμπλουτισμού. Μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει και συμπληρωματικές χρήσεις, όπως  οικιστικές, εμπορικές, γραφειακές και άλλες.

« Η κρατική ιδιοκτησία υποτίθεται ότι θα αναπτυσσόταν με συντελεστή δόμησης 0,60:1, ο οποίος συνυπολογίζοντας το κίνητρο αύξησης του συντελεστή δόμησης που παρέχει στις Ενοποιημένες Αναπτύξεις Μεγάλων και Σύνθετων Αστικών Χρήσεων, το Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για σκοπούς ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, αυξάνεται στο 90:1», τονίζει ο Δήμαρχος Γεροσκήπου. « Ο πιο πάνω αναφερόμενος συντελεστής δόμησης δύναται να αυξηθεί περαιτέρω, ανάλογα με τη πρόταση που θα υποβληθεί, νοουμένου ότι η αναγκαιότητα αύξησης του θα τεκμηριώνεται επαρκώς στην τεχνοοικονομική μελέτη βιωσιμότητας και δεν θα προκύπτουν πολεοδομικά, κυκλοφοριακά και άλλα προβλήματα, παράμετροι που θα αξιολογηθούν στα πλαίσια εξέτασης των σχετικών μελετών που θα υποβληθούν».

Εξηγεί επίσης ότι βάσει των όσων προωθούνταν προς αξιοποίηση της «Γεροκηπιάς», θα παρέχετο η δυνατότητα υποβολής πρότασης για τη δημιουργία επίχωσης εντός του παρακείμενου θαλάσσιου χώρου, η οποία θα αποτελούσε, μαζί με τη χερσαία κρατική γη, τη συνολική κρατική ιδιοκτησία που θα συμμετείχε στη διαδικασία των προσφορών, νοουμένου ότι θα τηρούνταν όλες οι νενομισμένες προϋποθέσεις.

Η γη που θα δημιουργείτο με την επίχωση, επισημαίνει, θα εγγραφόταν ως κρατική ακίνητη ιδιοκτησία.

germanina3

Η Πολεοδομική Αρχή, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γεροσκήπου, θα επέβαλλε αντισταθμιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν επιβαρύνσεων που θα δημιουργούσε στην περιοχή η προτεινόμενη ανάπτυξη. Τέτοια μέτρα, αναφέρει, ήταν η συμπλήρωση, αναβάθμιση και κατασκευή του αναγκαίου οδικού δικτύου, περιβαλλοντικά έργα, εμπλουτισμός των παρεχόμενων διευκολύνσεων προς όφελος της φιλοξενούσας κοινότητας και άλλα.

« Θεωρητικά, επομένως, μιλάμε για ένα μεγαλεπήβολο σχεδιασμό για τα Κυπριακά δεδομένα, το μεγαλύτερο στο είδος του έργο που είχε προγραμματισθεί μέχρι σήμερα στον τόπο μας», τονίζει ο Μιχάλης Παυλίδης.  « Ένα έργο, συνεπώς, που εάν και εφόσον υλοποιηθεί, εφόσον δεν έχει οριστικώς ακυρωθεί, δεν θα επηρεάσει μόνο την καθημερινότητά μας, αλλά θα επηρεάσει και αυτό ακόμη το μέλλον της οικονομίας της πατρίδας μας. Σε μια εποχή μάλιστα που η Κύπρος πέρασε δύσκολα οικονομικά, που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα όλοι οι τομείς της οικονομίας, που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλειναν η μια μετά την άλλη, που η ανεργία βρέθηκε σε πρωτόγνωρα ψηλά επίπεδα, που οι νέοι μας μεταναστεύουν στο εξωτερικό και τα νοικοκυριά δεν τα έβγαζαν πέρα, όλοι αντιλαμβανόμαστε τι θα σήμαινε σήμερα η υλοποίηση παρόμοιων μοναδικών αναπτύξεων.

Τα οικονομικά δεδομένα δεν μας ευνοούν πλέον, ωστόσο θα συνεχίσουμε να αναζητούμε λύσεις για την προώθηση του συγκεκριμένου έργου και των σημαντικών οφελών του για την τοπική και παγκύπρια οικονομία».

germanina4