Αφίξεις ρεκόρ, αλλά…
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
10 Ιουλίου 2017Του Παναγιώτη Α. Βορκά
Γενετιστή
Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Πάφου της ΕΔΕΚ
Το 2016 υπήρξε χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό της χώρας μας καθώς η ροή αφίξεων κατέγραψε αύξηση της τάξης του 16% σε σχέση με το 2001, χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε το προηγούμενο ρεκόρ αφίξεων. Επιπλέον, το 2016 υπήρξε και η χρονιά με τα μεγαλύτερα έσοδα από τον τουρισμό της τάξης των 2.4 δις ευρώ.
Τα δεδομένα για το 2017 είναι ιδιαίτερα ευοίωνα, τόσο για την πόλη μας αλλά και τη χώρα γενικότερα, γεγονός όμως που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Οι χρονικές συγκυρίες και τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή ευνόησαν την ανταγωνιστικότητα και προβολή του δικού μας τουριστικού προϊόντος σε σχέση με αυτό άλλων γειτονικών χωρών. Παρόλα αυτά, τα δεδομένα ποτέ δεν είναι στατικά και αν όχι άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου μπορούν ν’ αλλάξουν με τρόπο αρνητικό για τη χώρα μας.
Η ανάκαμψη που παρατηρείται σήμερα θα πρέπει να λειτουργήσει ως βάλσαμο και ευκαιρία διορθωτικών κινήσεων για να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος. Ταυτόχρονα, η δυναμική που βιώνουμε σήμερα σε επίπεδο τουριστικών ροών θα πρέπει να συνοδευτεί και από τον απαιτούμενο εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και των κρατικών δομών έτσι ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα και κατά τρόπο δραστικό οι ανάγκες της τουριστικής μας βιομηχανίας. Μια βιομηχανία την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού, αφού εδώ και δεκαετίες αποτελεί την αιχμή του δόρατος και τον βασικότερο ίσως βραχίονα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.
Το πολυσυζητημένο θέμα της δημιουργίας υφυπουργείου τουρισμού θα πρέπει να εδράζεται στη βάση της δημιουργίας ενός ισχυρού και οργανωμένου πυλώνα στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού μας. Στη δική μου αντίληψη αυτό το έργο επιτελείται και σήμερα, κατά ένα σημαντικό βαθμό, από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού. Κατά συνέπεια, για αποφυγή δημιουργίας δομών που καταλήγουν να είναι δαιδαλώδεις, αλληλοσυγκρουόμενες και επικαλυπτόμενες, ο ΚΟΤ θα μπορούσε να μετεξελιχθεί κάλλιστα σε υφυπουργείο τουρισμού. Με αυτό τον τρόπο χωρίς να επαναλαμβάνονται προσπάθειες, χωρίς πολλαπλά κόστη αλλά με την υφιστάμενη εμπειρογνωμοσύνη του οργανισμού να τεθούν οι βάσεις για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και σωστά δομημένης εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό.
Μια πανεθνική στρατηγική που να μπορεί να υλοποιηθεί κατά τρόπο οριζόντιο προς όφελος όλων των τουριστικών περιοχών του νησιού μας. Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απλοποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, τη χρήση των νέων τεχνολογιών για σκοπούς προώθησης αλλά και παροχής υπηρεσιών και την ενίσχυση της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων σε όλα τα δυνατά επίπεδα.