Pafos Net

5+1 απορίες γύρω από το θέμα του BREXIT

title image

ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΤΑΡΑΠΟΥΛΟΥΖΗ 

ΤΜΗΜΑ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ-ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

 

Τις τελευταίες μέρες επικρατεί χάσμα απόψεων όσον αφορά το θέμα της Βρετανικής αποχώρησης από το σύνολο της Ευρωζώνης.

Μια χώρα μέσω δημοκρατικής διαδικασίας ενέκρινε την έξοδο της από την ευρωζώνη, θα ακολουθήσουν κι’άλλες ;

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα κράτος μέλος χρησιμοποίησε το άρθρο 50 του Ευρωπαϊκού Κώδικα. Εντούτοις,  η πρώτη αποχώρηση έγινε το 1975 από το Groenland το οποίο κερδίζει την αυτονομία του αφού ήταν προσκολλημένο στην Δανία και έτσι αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1982.

 

Ποιες οι συνέπειες για τους φοιτητές;

Για τους φοιτητές με αγγλική υπηκοότητα που όλο και αυξάνονται στο εξωτερικό θα δυσκολευτούν περισσότερο αφού θα χάσουν την οικονομική βοήθεια ρου Ευρωπαϊκού επιχορηγημένου προγράμματος κινητικότητας ERASMUS. Από την άλλη και οι Ευρωπαίοι φοιτητές θα τυχαίνουν πλέον βαριάς δαπάνης  όσον αφορά το επίπεδο διδάκτρων των αγγλικών πανεπιστημίων αφού θα θεωρούνται : διεθνής φοιτητές.

 

Επιπλέον τόκοι στα αγαπημένα μας αγγλικά καταστήματα ;

Σίγουρα θα τα αγοράζουμε! Σύμφωνα με της αρχικές συνομιλίες ο φόρος εισαγωγής θα αυξηθεί αφού δεν ξέρουμε ακόμη εάν η κοινή αγορά θα αντέξει αυτές την ‘’εξωτερικές’’ τιμές πλέον από την Μεγάλη Βρετανία.

 

Η Αγγλική γλώσσα παραμένει μια ‘’γλώσσα εργασίας’’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ;

Ναι η αγγλική γλωσσά χρησιμοποιείται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή-  Commission Européenne από το 38% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού μετά την Γαλλική στον χώρο εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Έτσι από γλωσσολογικής πλευράς σαν μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας θα συνδέει  για παράδειγμα έναν Ιταλό και έναν Κύπριο εάν δεν έχουν άλλη κοινή γλωσσά.

 

Θα χρειαζόμαστε έκδοση βίζας για παραμονή ;

Εάν η Μεγάλη Βρετανία την επόμενη μέρα συμφωνήσει στο τραπέζι τον διαπραγματεύσεων την παραμονή της στην Κοινή Ευρωπαϊκή Αγορά που προβλέπει : ελεύθερη διακίνηση ανθρώπινου δυναμικού και αγαθών τότε όλα καλά. Εν τούτοις, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές  θα επηρεαστούν περισσότερο.  Επιπλέον θα υποστούμε έξτρα χρεώσεις σαν τουρίστες στην Αγγλική επικράτεια όσο και οι ‘’πιθανοί’’ διεθνής Άγγλοι τουρίστες στον Ευρωπαϊκό  χώρο.  Το θέμα που μένει ανοικτό προς συζήτηση στο επόμενο μεταρρυθμιστικό Εurogroup είναι η τύχη των χιλιάδων μεταναστών της διασποράς.

Το Λονδίνο την είδε Μονακό;

Στον ευρωπαϊκό αέρα κινείτε μια ιδέα που προβλέπει την διατήρηση της αγγλικής πρωτεύουσας εκτός της αποφάσεις του BREXIT, οδηγούμαστε ίσως σε ένα καινούριο πριγκιπάτο;

Εντούτοις, οι 5+1 απόψεις μπορούν να μεταλλαχτούν σε 100 και βάλε αφού η Ευρωπαϊκή νομοθεσία τρέχει και όλα τα πιθανά πλάνα θα συζητηθούν μεταξύ των Ευρωπαϊκών μελών και της Μεγάλη Βρετανία  την επόμενη βδομάδα.