Pafos Net

Ξενοδόχοι Πάφου: Πληρώνουμε την έλλειψη συνδεσιμότητας με μεγάλες αγορές

title image

Την έλλειψη επαρκούς συνδεσιμότητας της Πάφου και γενικότερα της Κύπρου με μεγάλες τουριστικές αγορές, θεωρούν ως τον κύριο λόγο της φετινής πτώσης του τουριστικού ρεύματος προς το νησί οι ξενοδόχοι της Πάφου. Η πτώχευση της γερμανικής εταιρείας Germania, υποστηρίζουν, είχε σοβαρότατες συνέπειες για την Πάφο, αφού η εν λόγω εταιρεία συνέδεε το αεροδρόμιο της επαρχίας με εννέα γερμανικές πόλεις σε καθημερινή βάση. Πληρώνουμε ακόμη την έλλειψη κρατικής αεροπορικής εταιρείας, αλλά και το φετινό άνοιγμα ανταγωνιστικών προορισμών, τονίζουν.

Μιλώντας στο PafosNet το μέλος του ΔΣ του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Μάριος Βασιλείου, επισημαίνει ότι ποσοτικά ο τουρισμός φέτος κινείται πτωτικά σε σχέση με την προηγούμενη διετία. Το ακριβές ύψος της μείωσης αυτής, αναφέρει, θα μπορεί να ειπωθεί στο τέλος της σεζόν, πολλοί ωστόσο εικάζουν μια μείωση της τάξης του 5% και άλλοι του 10%.

« Αυτό οφείλεται σε μια σειρά λόγων», υποστηρίζει. « Πρώτα πρώτα, έχουν ανοίξει μια σειρά ισχυρών ανταγωνιστών στην περιοχή, όπως η Αίγυπτος, οι βορειοαφρικανικές χώρες και η Τουρκία, ενώ μας επηρέασε πολύ η μείωση των διαθέσιμων πτήσεων εξαιτίας των σοβαρών θεμάτων που προέκυψαν με τα Boeing Max. Όλα αυτά τα αεροπλάνα που καθηλώθηκαν, συνέτειναν στο να παρατηρηθεί έλλειψη διαθέσιμων αεροπλάνων και θέσεων για να φέρουμε τουρίστες.

Εδώ ακριβώς, φτάνουμε στην αχίλλειο πτέρνα του Κυπριακού τουρισμού, δηλαδή την απώλεια εθνικού αερομεταφορέα. Η απώλεια μιας κρατικής εταιρείας, που θα μπορούσε να διαμορφώσει μια στρατηγική για τον τουρισμό, ανεξαρτήτως των καθαρώς οικονομικών συνισταμένων, αναδεικνύεται πλέον σε βασικό πρόβλημα.

Απαιτείται άμεσα η σύναψη μιας στρατηγικής συμφωνίας με κάποια μεγάλη αεροπορική εταιρεία που να μας συνδέει με ζωτικές μεγάλες αγορές».

Ο κ. Βασιλείου τονίζει ακόμη ότι η συνδεσιμότητα αναδεικνύεται πλέον σε κύριο βαρίδι του τουρισμού. Είδαμε την κατάρρευση της Cobalt και δεν αντιδράσαμε καθόλου, τονίζει, ενώ στη συνέχεια είδαμε την χρεοκοπία της Germania και πάλι χωρίς αντίδραση, αν και χάθηκαν ξαφνικά εννέα καθημερινές συνδέσεις με γερμανικές πόλεις από τα αεροδρόμια Πάφου και Λάρνακας.

« Συζητούμε μόνο για την Αθήνα», αναφέρει. «Σαφώς και απαιτείται συνδεσιμότητα με την Ελλάδα και είναι απαράδεκτο οι τιμές να εκτοξεύονται σε τέτοια ύψη, αφού εκ των πραγμάτων τίθεται πλέον θέμα καρτέλ, αλλά το θέμα της μη δυνατότητας του κράτους να παρέμβει σε θέματα τιμών και αισχροκέρδειας, είναι η μισή αλήθεια.

Ξεχνούμε μεγάλες χώρες της Ευρώπης που θα μπορούσαν να μας έφερναν τουρισμό, όπως η Ισπανία και η Γαλλία. Δύο αγορές εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών, στις οποίες ουσιαστικά δεν πετούμε. Ακούγονται πληροφορίες ότι από του χρόνου, η συνδεσιμότητα με την Γερμανία θα αποκατασταθεί. Το ελπίζω, αλλιώς θα είναι χειρότερα τα πράγματα».

Σημαντικό ρόλο στην πτωτική σεζόν του τουρισμού, αναφέρει το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, διαδραματίζει το Brexit, αφού οι Βρετανοί είναι συν τοις άλλοις οι κατ’ εξοχήν λάτρεις των εκδρομικών πακέτων.

« Αναμένουν τα σημάδια γύρω από θέματα όπως η ιατρική περίθαλψη ή η διπλή φορολογία», τονίζει. «Πάντως, το μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι ότι η Κύπρος παραμένει δημοφιλής για την Βρετανική αγορά και είτε με Brexit είτε χωρίς, οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν».

tourismos4

Η Κύπρος χρειάζεται μια νέα στρατηγική, που να βασίζεται και στην επικερδότητα και στην ανταγωνιστικότητα, παρατηρεί ο Μάριος Βασιλείου.

«Πρέπει να αναπτύξουμε και νέους προορισμούς μέσα στην Κύπρο, όπως οι ορεινές μας περιοχές», τονίζει. « Έχουν αυτές οι περιοχές την ευχέρεια να δουλεύουν χειμώνα-καλοκαίρι, αλλά τις έχουμε εγκαταλείψει. Ομοίως, η βορειοδυτική περιοχή της Κύπρου, η Χρυσοχού και η Τηλλυρία, που είναι παρθένες περιοχές και θα μπορούσαν να αποτελέσουν την εναλλακτική πρόταση του τουρισμού μας».

Αναφορικά με το συζητούμενο θέμα της ακτοπλοικής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδος, ο κ. Βασιλείου παρατηρεί ότι εθνικά ομιλούντες, το θέμα αυτό αποτελεί ένα σωστό βήμα. Αν όμως κάποιοι το βλέπουν ως λύση στα προβλήματα συνδεσιμότητας μας με την Ελλάδα, τονίζει, απλώς στερούνται σοβαρότητας.

« Σίγουρα θα συμβάλει στην αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων που έχουμε σήμερα», αναφέρει, « μεταξύ των οποίων και η χρήση του κατεχόμενου λιμανιού της Κερύνειας για να αποστέλλονται προιόντα στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, που είναι πολύ πιο φθηνή οδός από ότι μέσω Ελλάδος.

Θα είναι ωστόσο μια άγονη γραμμή, οικονομικώς, αλλά θα έχει εθνική στόχευση, όχι στόχευση συνδεσιμότητας. Η Κύπρος θα αντιμετωπίσει τη συνδεσιμότητα μέσω των αεροπλάνων, όχι των πλοίων. Σήμερα, ο χρόνος του επιβάτη είναι πολύτιμος, δεν αποτελεί λύση το καράβι».

tourismos2

Σημαντικό λάθος που γίνεται στις μελέτες για το τουριστικό ρεύμα, τονίζει ο Μάριος Βασιλείου, είναι η σύγκριση της αύξησης του αριθμού των τουριστών με την αντίστοιχη αύξηση των εισοδημάτων που αυτοί οι τουρίστες φέρνουν.

Όλοι αποφεύγουν να ακουμπήσουν το πρόβλημα, υποστηρίζει, αρκούμενοι σε λανθασμένες και γενικευμένες θέσεις περί μείωσης της αγοραστικής δύναμης των σημερινών τουριστών στην Κύπρο:

«Ουδέν αναληθέστερο. Αντιθέτως, ο τουρισμός που φθάνει σήμερα στη Λεμεσό, πχ, είναι πολύ υψηλότερου οικονομικού επιπέδου από ότι πριν 10 χρόνια, ενώ στην Αγία Νάπα οι τιμές των ξενοδοχείων είναι σήμερα πολύ ψηλότερες από ότι πριν 10 χρόνια.

Εκείνο που συμβαίνει, είναι ότι μετρούμε κεφάλια, αντί διανυκτερεύσεις. Έχουμε δηλαδή περισσότερες αφίξεις, αλλά με λιγότερο χρόνο παραμονής και άρα με λιγότερα χρήματα που ξοδεύουν αυτοί οι άνθρωποι. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουν ανοίξει νέοι κοντινοί προορισμοί και σε συνδυασμό με την συνδεσιμότητα των προορισμών αυτών, οι επισκέπτες μένουν λιγότερο χρονικό διάστημα στον τόπο μας.

Ο άλλος λόγος, τον οποίο κανείς δεν αγγίζει γιατί είναι πολιτικός, είναι το θέμα των οδοφραγμάτων και η μέσω αυτών διοχέτευση τουρισμού στα κατεχόμενα. Ναι μεν εμείς μετρούμε αφίξεις, αλλά εισοδήματα είναι μηδέν αν κάποιοι από τις αφίξεις αυτές μεταβαίνουν κατευθείαν από τα αεροδρόμια μας στα κατεχόμενα.

Οι τούρκοι κατάφεραν να αναπτύξουν ένα ολόκληρο σύστημα τουρισμού που εκμεταλλεύεται τις δικές μας υποδομές και υπηρεσίες, με αποτέλεσμα ενώ το 2003 στα κατεχόμενα να μετρούν μόλις 35 χιλιάδες τουρίστες, το 2018 να έχουν φθάσει τα 2 εκατομμύρια. Αντιθέτως, στα ελεγχόμενα από την Δημοκρατία εδάφη, το 2003 ο τουρισμός ανερχόταν στα 2,7 εκ. ανθρώπους, ενώ το 2018 μόλις τα 3,8 εκατομμύρια. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους».

tourismos3

Το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου εκτιμά ότι η φετινή πτωτική πορεία του τουριστικού ρεύματος προς την Πάφο και την Κύπρο γενικά, θα συνεχισθεί και την φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο.

«Το πρόβλημα που δημιούργησε η πτώχευση της Germania», εξηγεί, « θα μας επηρεάζει έτσι κι’ αλλιώς, αφού οι γερμανοί ταξιδεύουν πολύ στις εκτός θέρους περιόδους. Σίγουρα, πολλά ξενοδοχεία θα κλείσουν φέτος ενωρίτερα από ότι τα περασμένα δύο χρόνια.

Θα πρέπει αν αναμένουμε επίσης διαφοροποιήσεις στις ελεύσεις από τη Βρετανία, αφού το χρονοδιάγραμμα για το Brexit είναι στα τέλη Οκτωβρίου. Άρα, πολλοί Βρετανοί τουρίστες θα επανακαθορίσουν τότε, αναλόγως, το θέμα των ταξιδιών τους».

Ερωτηθείς κατά πόσο οι επεκτάσεις που έγιναν την τελευταία διετία στις ξενοδοχειακές μονάδες λόγω των ρεκόρ τουριστών του 2017 και του 2018 θα είναι σήμερα πρόβλημα λόγω των μειωμένων πληροτήτων, ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι οι βελτιώσεις του προιόντος ποτέ δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα.

«Εκείνο που πρέπει να γίνει, είναι οι βελτιώσεις των υποδομών του τόπου», κατέληξε. « Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, έκαναν ότι τους αναλογεί. Είναι οι υποδομές που πρέπει να αναπτυχθούν πλέον».

mesoselido-marios vasileiou