Pafos Net

Βελονισμός: Μιλά στο PafosNet η ιατρός συνεργάτης του Cyprus Pain Clinic, Χαρούλα Μαυρή

title image

Η λέξη βελονισμός (acupuncture) προέρχεται από τα συστατικά της λέξης acus – βελόνα και puncture – τρυπώ. Είναι μια θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Η ιστορία του ξεκινά πριν 4000 χρόνια στην Κίνα και πριν 160 χρόνια στην Ευρώπη. Αποτελεί μια ολοκληρωμένη και πολύπλοκη θεραπευτική τεχνική, η οποία βασίζεται στην τοποθέτηση βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του δέρματος.

Αυτό τονίζει με δηλώσεις της στο PafosNet η Χαρούλα Μαυρή, ειδικός παθολόγος, ιατρός βελονισμού και συνεργάτης στο Cyprus Pain Clinic. Ο κινέζικος βελονισμός βασίζεται στην ιδέα της εξισορρόπησης της ενέργειας (Qi), των δυο δυνάμεων που υπάρχουν μέσα στο σώμα (Yin και Yang) που ρέουν μέσα στους μεσημβρινούς και πρέπει να έρθουν σε ισορροπία μέχρι να επιτευχθεί η υγεία, εξηγεί.

« Ο Δυτικός, ιατρικός βελονισμός στηρίζεται στις αρχές της ανατομίας και της νευροφυσιολογίας και στην επιστημονικά αποδεδειγμένη Ιατρική», τονίζει η κ. Μαυρή. «Τα ειδικά σημεία βελονισμού θεωρούνται από τους ιατρούς ως σημεία όπου μπορούμε να έχουμε άμεση πρόσβαση στα νεύρα, στους μύες και στο συνδετικό ιστό. Η δράση των βελονών προκαλεί αύξηση της τοπικής αιμάτωσης των ιστών, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιεί τους ενδογενείς αναλγητικούς μηχανισμούς, οδηγώντας στην παραγωγή των φυσικών αναλγητικών του σώματός μας (ενδορφίνες – ενδογενή οπιοειδή) και της σεροτονίνης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε έναν κατάλογο ενδείξεων Ιατρικού βελονισμού, τον οποίο υιοθέτησε και η IASP (International association for the study of pain). Οι συχνότερες νόσοι και συμπτώματα που αντιμετωπίζονται μέσω του βελονισμού είναι:

Κεφαλαλγία – ημικρανία, νευραλγία τριδύμου, οσφυαλγία – ισχιαλγία, περιαρθρίτιδα ώμου, τενοντίτιδα, επικονδυλίτιδα αγκώνα, αυχενικό σύνδρομο, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, οστεοαρθρίτιδα

Ίλιγγος, εμβοές

Χρόνιος βήχας, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα

Σπαστική κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, διάρροια, δυσκοιλιότητα

Δυσμηνόρροια, συμπτώματα εμμηνόπαυσης, υπογονιμότητα

Άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία, γενικευμένη κόπωση

Αλλεργίες

Διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ, μείωση όρεξης – αδυνάτισμα

Δερματοπάθειες (ψωρίαση, κνίδωση, εκζέματα)».

mavri2

Απόλυτες αντενδείξεις δεν υπάρχουν, εκτός από την εφαρμογή σε τελειόμηνες έγκυες και μόνο για την περιοχή της κοιλιάς, σύμφωνα με την βελονίστρια στο Cyprus Pain Clinic: «Σχετική αντένδειξη είναι η λήψη αντιπηκτικών και η αιμορραγική διάθεση. Επίσης αποφεύγουμε τον ηλεκτροβελονισμό (ενώ μπορούμε να κάνουμε απλό βελονισμό) σε ασθενείς με επιληψία, σε ασθενείς που φέρουν βηματοδότη ή απινιδωτή ή έχουν υλικά εσωτερικής οστεοσύνθεσης ή ορθοπεδικές προθέσεις (βίδες, λάμες), στους ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή αρρυθμία και σε περιοχές του δέρματος που παρουσιάζουν φλεγμονή ή νεοπλασματική διήθηση.

Ο βελονισμός γενικά είναι μία ακίνδυνη και σχετικά ανώδυνη θεραπευτική μέθοδος, όταν φυσικά εφαρμόζεται σωστά, από εξειδικευμένους ιατρούς. Σοβαρές παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Μικροαιμορραγία ή μικρές εκχυμώσεις μπορεί να συμβούν κατά την έξοδο της βελόνας, φυσικά παροδικές και ανώδυνες.

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι πάντα μιας χρήσης και αποστειρωμένες. Είναι φτιαγμένες από χειρουργικό ατσάλι. Είναι  πάρα πολύ λεπτές (διάμετρο 0,15 – 0,25 χιλιοστά) και διαφόρου μήκους. Οι βελόνες που θα χρησιμοποιηθούν επιλέγονται ανάλογα με τον σωματότυπο και την περιοχή του σώματος στην οποία θα εφαρμοστούν.

Ο βελονισμός είναι ανώδυνος. Μπορεί να υπάρξει μια ελαφριά αίσθηση επώδυνου τσιμπήματος κατά την τοποθέτηση της βελόνας.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να χειροτερέψουν μετά την πρώτη συνεδρία, πριν αρχίσουν να βελτιώνονται και συνήθως αυτό αποτελεί θετικό σημείο, σημαίνει ότι ο ασθενής ανταποκρίνεται στον βελονισμό.

mavri3

Ο ασθενής δεν διακόπτει την φαρμακευτική του αγωγή όταν ξεκινάνε οι συνεδρίες του βελονισμού. Η θεραπεία του βελονισμού είναι συμπληρωματική της φαρμακευτικής αγωγής. Ο ιατρός όταν λαμβάνει το ατομικό ιατρικό ιστορικό του ασθενή, ενημερώνεται για τυχόν λήψη φαρμάκων και στην πορεία επανεξετάζεται η συνέχιση, τροποποίηση ή διακοπή της αγωγής, ανάλογα με την κλινική πορεία του ασθενούς.

Καθώς όλο και περισσότεροι ιατροί αποδέχονται και ασχολούνται με τον βελονισμό, αποδεικνύεται μέσω μελετών η αποτελεσματικότητά του σε διάφορες καταστάσεις. Επειδή είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν επιστημονικές έρευνες που να αξιολογούν την υπεροχή του έναντι του εικονικού (placebo) βελονισμού, είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη λίστα νοσημάτων στα οποία ο βελονισμός μπορεί να έχει ένδειξη. Παρ’όλα αυτά υπάρχουν κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του σε διάφορες νόσους (π.χ. οσφυαλγία, ινομυαλγία, ημικρανία, αδυνάτισμα, δυσμηνόρροια). Σε κάποια νοσήματα μάλιστα φαίνεται να υπερέχει και των φαρμακευτικών θεραπειών.

Μετά από κάθε συνεδρία βελονισμού, οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν χαλάρωση, ξεκούραση, περισσότερη ενέργεια και ευεξία. Βελτιώνεται ο ύπνος τους, μειώνεται το άγχος. Με τον βελονισμό το σώμα αρχίζει να λειτουργεί καλύτερα και αρμονικότερα.

Ο μέσος όρος συνεδριών για ένα χρόνιο πρόβλημα είναι 10-12, αρχικά 2-3 την εβδομάδα και στη συνέχεια πιο αραιά ανάλογα με την ανταπόκριση του ασθενούς. Το αποτέλεσμα δρα αθροιστικά. Για ένα οξύ πρόβλημα ο αριθμός των συνεδριών είναι λιγότερος. Οι βελόνες παραμένουν στα σημεία 15-30 λεπτά και μετά αφαιρούνται. Χρησιμοποιούνται περίπου 5-25 βελόνες».

mavri4

Τα είδη βελονισμού, αναφέρει η γιατρός Χαρούλα Μαυρή, διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

Σωματοβελονισμός: οι βελόνες τοποθετούνται σε καθορισμένα σημεία του σώματος ανάλογα με την πάθηση και παραμένουν για περίπου 20 λεπτά.

Ωτοβελονισμός: τοποθετούμε αυτοκόλλητα με μια πολύ μικρή βελόνα στο αυτί. Εφαρμόζεται ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με σωματοβελονισμό.

Ηλεκτροβελονισμός: οι βελόνες που έχουν εισαχθεί στο δέρμα δέχονται μια επιπλέον διέγερση μέσω ηλεκτρικού ρεύματος συγκεκριμένων συχνοτήτων.

Φαρμακοβελονισμός: σε συγκεκριμένα σημεία γίνεται έγχυση φαρμακευτικών ουσιών (φυσιολογικός ορός, αντιφλεγμονώδη κ.ά.)

Κρανιοβελονισμός: οι βελόνες εφαρμόζονται σε συγκεκριμένα σημεία και περιοχές του κρανίου.

Laser βελονισμός: το laser δρα απευθείας στα βελονιστικά σημεία, χωρίς να χρειάζεται η τοποθέτηση βελονών.

mavri5