Pafos Net

Θεοπέμπτου: Αν θα γίνει, ας γίνει τουλάχιστον με καινοτόμες δράσεις ο νέος δρόμος Πάφου-Πόλης

title image

Η διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι ο σχεδιασμός για την κατασκευή του δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς δεν διακόπτεται λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, προκάλεσε ανακούφιση στους φορείς και παράγοντες της επαρχίας. Παράλληλα, ειδικοί επισημαίνουν ότι η εξέλιξη αυτή προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για να σχεδιαστεί ένας δρόμος πρότυπο που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, αλλά να βλέπει και στο μέλλον. 

Μιλώντας στο PafosNet ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συμμαχία Πολιτών και τέως Επίτροπος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, εξηγεί ποιες πρόνοιες θα πρέπει να ληφθούν ώστε ο νέος δρόμος να ανταποκρίνεται στις εξειδικευμένες ανάγκες πολλών χρηστών του οδικού δικτύου και κυρίως ξένων επισκεπτών, αλλά και να μην δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον και στην άγρια ζωή. Μια πρόνοια, παρατηρεί, που ουδόλως απασχολεί μέχρι σήμερα τους αρμόδιους στην Κύπρο κατά την εκτέλεση μεγάλων έργων. Διευκρινίζει εξ αρχής ότι οι θέσεις του αυτές δεν συνεπάγονται υποστήριξη των θέσεων όσων θεωρούν αναγκαίο το έργο, τονίζει όμως ότι αν τελικά αυτό προωθηθεί, θα πρέπει να γίνει στη βάση των νέων επιστημονικών και τεχνικών δεδομένων που προστατεύουν το οικοσύστημα και μεγιστοποιούν τα οφέλη για τον άνθρωπο με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

theopemptou

«Αναφορικά με τους σταθμούς εξυπηρέτησης στον αυτοκινητόδρομο», τονίζει ο βουλευτής των οικολόγων, « τα Δημόσια Έργα επιμένουν ότι οι αποστάσεις στην Κύπρο είναι μικρές και δεν δικαιολογούν τη δημιουργία σταθμών εξυπηρέτησης σε υπεραστικούς δρόμους. Αυτό μπορεί να είναι σωστό για τους πιο πολλούς πολίτες που ίσως να μην χρειάζονται τόπο ξεκούρασης, φαγητό ή αποχωρητήρια στη διαδρομή τους. Είμαι όμως βέβαιος ότι όταν τα κατασκευάσουμε όχι μόνο θα τα χρησιμοποιούν αλλά με τις σωστές πρόνοιες μπορούν να αναζωογονήσουν την περιοχή.
Όμως, είμαστε και τουριστικό νησί με πάρα πολλούς επισκέπτες που ενοικιάζουν αυτοκίνητο για να βγουν να απολαύσουν την κυπριακή φύση.
Παράλληλα οι σταθμοί θα προσφέρουν τόπο ξεκούρασης και ανέσεων και στους ταλαίπωρους επαγγελματίες οδηγούς αλλά και πολλές άλλες υπηρεσίες που θα σπρώξουν τον τόπο και την περιοχή μπροστά.
Τι θα πρέπει όμως να περιλαμβάνουν οι μοντέρνοι σταθμοί εξυπηρέτησης; Αναψυκτήριο ή και εστιατόριο με ελεύθερα καθίσματα εντός και εκτός του χώρου που οι επισκέπτες θα πρέπει μάλιστα να μπορούν ελεύθερα να τα χρησιμοποιήσουν είτε παραγγείλουν είτε όχι και θα μπορούν μάλιστα να φέρουν το δικό τους καφέ και φαγητό.
Μικρό κατάστημα με τοπικά προϊόντα είτε είναι χειροτεχνία είτε τρόφιμα όλων των ειδών. Το κατάστημα μαζί με το αναψυκτήριο θα πρέπει να αποφέρουν έσοδα στις γύρο κοινότητες.
Καθαρά κοινής χρήσης δημόσια αποχωρητήρια.
Πινακίδα όπου όποιος κάτοικος της περιοχής θα μπορεί να διαφημίζει υπηρεσίες, χειροτεχνίες, χώρους διαμονής ή και προϊόντα.
Σταθμός εναλλακτικών καυσίμων με δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και υγραερίου κίνησης. Ο νόμος 59/2017, ψηφίστηκε από τη Βουλή και θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα το κράτος να κάνει τις απαραίτητες υποδομές και όχι να περιμένει τον ιδιωτικό τομέα, αν πραγματικά νοιαζόμαστε να προωθήσουμε τα εναλλακτικά καύσιμα.
Τα λεωφορεία που θα συνδέουν την Πάφο με την Πόλη Χρυσοχούς θα πρέπει να μπορούν εύκολα να εξυπηρετούν και τις γύρο κοινότητες. Γι’ αυτό θα πρέπει να προβλεφθούν από τώρα οι σταθμοί των υπεραστικών λεωφορείων και παράλληλα να προσφέρουν και δωρεάν στάθμευση στους επιβάτες». 

dromos3

Η λειτουργία ενός δρόμου που περνά μέσα από τη φύση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην άγρια ζωή, επισημαίνει επίσης ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Η ενόχληση γίνεται όχι μόνο από τα φώτα και το δρόμο αλλά και από το γεγονός ότι ο δρόμος είναι πλέον απροσπέλαστος και αν καταφέρει οτιδήποτε να βγει στο οδόστρωμα ο θάνατος από τα αυτοκίνητα είναι σχεδόν σίγουρος.

« Για αυτό το λόγο στο εξωτερικό κατασκευάζονται σε στρατηγικά σημεία είτε υπέργειες είτε υπόγειες διαβάσεις ζώων ούτως ώστε να μειώνονται οι θάνατοι. Το κόστος, ιδιαίτερα των υπόγειων διαβάσεων δεν είναι αποτρεπτικό», υποστηρίζει. 
Στο θέμα της ενέργειας, ο κ. Θεοπέμπτου αναφέρει ότι για λόγους ασφάλειας, όλες οι είσοδοι και έξοδοι των υπεραστικών δρόμων, φωτίζονται όλο το βράδυ. Όμως η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και οι νέοι λαμπτήρες LED μπορούν να προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα:
« Έχουν εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση και μεγάλη διάρκεια ζωής με μεγάλο οικονομικό όφελος όχι μόνο στην κατανάλωση αλλά και στα μειωμένα έξοδα συντήρησης», αναλύει. «Μπορούν να ανάβουν πολύ γρήγορα. Έτσι με ένα αυτόματα σύστημα μπορούν να ανάβουν μόνο όταν πλησιάζει ένα όχημα και να σβήνουν όταν πλέον το αυτοκίνητο φύγει και όχι να μένουν αναμμένα όλο το βράδυ». 
Για την σημαντική παράμετρο της ηχορύπανσης, ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου τονίζει ότι ο θόρυβος από τα διερχόμενα αυτοκίνητα δημιουργεί πολλά προβλήματα στους περίοικους και θα πρέπει να το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη στο στάδιο του σχεδιασμού.

« Λύση μπορεί να είναι η άσφαλτος χαμηλού θορύβου, αισθητικά όμορφα ηχοπετάσματα, βύθιση ή ανύψωση του δρόμου ή ακόμη και η επιλογή της διαδρομής», προτείνει. « Αυτές είναι οι προτάσεις για ένα υπεραστικό δρόμο που θα μας οδηγήσει στο μέλλον, φτάνει να θέλουμε. 
Και το ερώτημα: Αυτό είναι που θέλουμε;».

dromos2

Για την κατασκευή του δρόμου είχαν ετοιμαστεί δύο σενάρια και έχει ήδη επιλεγεί το εξ αρχής επικρατέστερο, αυτό της Αγίας Μαρινούδας, το οποίο θα ενώνει τον αυτοκινητόδρομο με το Στρουμπί. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ συν τη δαπάνη για τις απαλλοτριώσεις.

Προνοείται η κατασκευή δρόμου από την Αγία Μαρινούδα προς το Στρουμπί, μήκους 15,5 χλμ. Ο σχεδιασμός προνοεί ακόμα την κατασκευή ανισόπεδου κόμβου στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου, δύο διατρητικές σήραγγες (730 μ. και 290 μ. αντίστοιχα), πέντε κοιλαδογέφυρες, δύο υπέργειες διαβάσεις και εννέα υπόγειες διαβάσεις.
Ο δρόμος θα έχει δύο λωρίδες με δυνατότητα επέκτασης του στο μέλλον σε τέσσερις λωρίδες.
 

dromos4