Pafos Net

Τεχνητός ύφαλος Γεροσκήπου: Εμπλουτίζεται για να αποτελέσει τουριστική ατραξιόν

title image

Τέσσερα χρόνια μετά την επίσημη λειτουργία του, ο τεχνητός ύφαλος Γεροσκήπου θα αρχίσει πλέον να θυμίζει αυτό για το οποίο είχε δημιουργηθεί: Ένα σημείο τουριστικής προσέλκυσης, δηλαδή, με την ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου είδους τουρισμού που απουσιάζει σήμερα από την Πάφο, του καταδυτικού τουρισμού.

Το Υπουργείο Γεωργίας βγαίνει σε προσφορές για την προμήθεια υλικών που θα τοποθετηθούν στον τεχνητό ύφαλο στη θάλασσα της Γεροσκήπου για τον εμπλουτισμό του και την ανάδειξη του ως εμπλουτιστικού τουριστικού σημείου. Πληροφορίες του PafosNet που επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης, αναφέρουν ότι οι προσφορές είναι έτοιμες για προκήρυξη με στόχο την προμήθεια, μεταξύ άλλων, αγαλμάτων και άλλων αντικειμένων που θα διασπαρθούν στην περιοχή πέριξ του σκάφους Laboe που έχει ποντισθεί στο σημείο δημιουργίας του τεχνητού υφάλου για να αποτελέσει το επίκεντρο του.

«Μετά τη δημιουργία του υφάλου με τη βύθιση του σκάφους», είπε ο κ. Παυλίδης, «επί της ουσίας ουδεμία περαιτέρω ενέργεια είχε αναληφθεί από το κράτος για την ολοκλήρωση του έργου και τον εμπλουτισμό του ώστε να αποτελέσει κέντρο καταδυτικού τουρισμού όπως ήταν ο αρχικός στόχος.

Μας ενημερώνουν οι ψαράδες ότι έχουν δημιουργηθεί εντός του πλοίου αποικίες ψαριών, πέραν τούτου όμως ουδέν».

Με την προκήρυξη των προσφορών και την τοποθέτηση διαφόρων αντικειμένων στον υποθαλάσσιο χώρο που έχει ορισθεί για τη λειτουργία του τεχνητού υφάλου, τόνισε ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, θα μπορεί η τοπική αρχή και οι τουριστικοί φορείς της επαρχίας να διαφημίσουν και να προωθήσουν το χώρο ως εμπλουτιστικό έργο της τουριστικής βιομηχανίας της Πάφου και ιδιαίτερα για τουρισμό εξειδικευμένων ενδιαφερόντων, όπως ο καταδυτικός τουρισμός.

Ο τεχνητός ύφαλος της Γεροσκήπου εγκαινιάσθηκε στις 22 Ιουνίου 2014 από τον τέως Υπουργό Γεωργίας, Νίκο Κουγιάλη. Οι πολύχρονες προσπάθειες των τουριστικών και αυτοδιοικητικών αρχών της επαρχίας καρποφόρησαν και την ημέρα εκείνη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για πόντιση του σκάφους «Laboe » που ναυπηγήθηκε πριν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως αλιευτικό, ως μέρος της εγκαθίδρυσης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής με τεχνητό ύφαλου στην θαλάσσια περιοχή κοντά στα Μουλιά της Γεροσκήπου.  

Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 50% από την Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέρος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας 2007-2013. Η πόντιση του σκάφους Laboe, που αγοράστηκε από τον ΚΟΤ και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου,  έγινε σε απόσταση δυο περίπου χιλιομέτρων από την ακτή σε βάθος 25 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

mesoselido 4

Ο τότε Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης σε ομιλία του στην εκδήλωση  τόνισε ότι οι δραστηριότητες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για την γαλάζια ανάπτυξη. Ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί, όπως είπε, ένα δίκτυο με τέτοιες προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές με τεχνητούς ύφαλους με στόχο την ενίσχυση της βιοποικιλότητας της ανάκαμψης των αλιευτικών αποθεμάτων, της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και της διαφοροποίησης και του εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος. Είπε ακόμη ότι η θάλασσα είναι ο βασικός πυλώνας στον οποίο στηρίζεται η οικονομία του τόπου και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την προστασία του.  

Σύμφωνα με αρμόδιους κρατικούς παράγοντες επίσης, αυξημένο σε κοινοτικούς πόρους κατά 20 εκατομμύρια για την Κύπρο θα είναι το πρόγραμμα αλιείας της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Ουσιαστικά το πρόγραμμα διπλασιάζεται από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Μαζί με τους κρατικούς πόρους, το πρόγραμμα θα ανέλθει στα 53 εκατομμύρια ευρώ με στόχο να ενισχυθούν οι αλιείς, να αναπτυχθούν οι παράκτιες περιοχές, να βοηθηθεί η ιχθυοκαλλιέργεια και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.  

Οι τουριστικοί φορείς της Πάφου εκτιμούσαν με την δημιουργία του τεχνητού υφάλου ότι η ένταξη της Πάφου στον τουριστικό χάρτη προωθείται ακόμη περισσότερα και υλοποιείται ένα εξειδικευμένο εμπλουτιστικό έργο στην θάλασσα της. Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης σημείωσε ότι με την βύθιση του σκάφους κατατίθεται ουσιαστικά ο θεμέλιος λίθος για την δημιουργία τεχνητού ύφαλου, σημαντική εξέλιξη για την ευρύτερη περιοχή, η οποία θα καταστεί ακόμη πιο αποδοτική με την ολοκλήρωση των έργων το επόμενο διάστημα.  

yfalos-2

Μετά την δημιουργία του τεχνητού υφάλου στην περιοχή της Γεροσκήπου, οι προσπάθειες των αρχών της Πάφου στρέφονται πλέον στην αξιοποίηση των υποδομών στον χερσαίο χώρο, προκειμένου ο τεχνητός ύφαλος να αποδειχθεί προσοδοφόρος για τις τοπικές αρχές και κοινωνίες της Πάφου και της Γεροσκήπου.

Αποκαλυπτικές πληροφορίες του PafosNet αναφέρουν ότι το θέμα συζητήθηκε ήδη με τους αρμόδιους κρατικούς παράγοντες που συμφώνησαν με τις παρατηρήσεις των αρχών της Γεροσκήπου ότι θα πρέπει πλέον η λειτουργία του έργου να έχει και πρακτικό όφελος για το ευρύτερο τουριστικό προιόν στην ακτογραμμή της Πάφου και της Γεροσκήπου, το οποίο θα προέλθει με την αξιοποίηση επιχειρήσεων και άλλων δραστηριοτήτων.

Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι πλέον η εμπλοκή ιδιωτών επενδυτών στην ακτογραμμή της Γεροσκήπου, προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι υποδομές που θα συμβάλουν στην εμπορική αξιοποίηση και όφελος από την επισκεψιμότητα στον τεχνητό ύφαλο.

« Θέση μας είναι ότι η λειτουργία του υφάλου στα ανοιχτά της πλαζ μας», τόνισαν δημοτικοί παράγοντες, « δεν θα πρέπει να παραμείνει μόνο στο ποιοί θα κάνουν καταδύσεις εκεί και στο ότι θα ωφελούνται οι λάτρεις των καταδύσεων και οι επιχειρηματίες του κλάδου. Μεγάλος στόχος θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη, εξαιτίας του υφάλου, των ευρύτερων τουριστικών υποδομών και στον χερσαίο χώρο της περιοχής, προκειμένου να έχει η δημοτική αρχή οφέλη από το έργο, αλλά και η κοινωνία της Γεροσκήπου πρακτικό όφελος από το εμπλουτιστικό έργο».

yfalos-3

                                           

Σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας οι τεχνητοί ύφαλοι είναι κατασκευές σκόπιμα τοποθετημένες στο θαλάσσιο πυθμένα, οι οποίες στοχεύουν στη μίμηση των ιδιοτήτων που παρέχει ένας φυσικός ύφαλος: δηλαδή λειτουργούν ως καταφύγιο, χώρος διατροφής, αναπαραγωγής, ανάπτυξης και αύξησης σε μέγεθος και αριθμό του πληθυσμού των έμβιων θαλάσσιων οργανισμών.

Ο καθαρισμός και η προετοιμασία του σκάφους «Laboe» έγιναν σύμφωνα με τις σχετικές κατευθυντήριες αρχές του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, στα πλαίσια του Μεσογειακού Σχεδίου δράσης στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου Απόρριψης της Σύμβασης της Βαρκελώνης.