Pafos Net

Τα πάρκα της Πάφου: Σε εξέλιξη η προσπάθεια μιας πιο πράσινης πόλης, εν μέσω προβλημάτων

title image

Μπορεί η Πάφος να μην είναι Λονδίνο ή Νέα Υόρκη, αλλά έχει πλέον δημιουργήσει αρκετά καταπράσινα πάρκα που δίνουν μια αναβαθμισμένη όψη σε ολόκληρη την δημαρχούμενη περιοχή. Αυτό επισημαίνει ο δημοτικός σύμβουλος Φίλιππος Φιλίππου, ο οποίος κρούει ωστόσο και τον κώδωνα του κινδύνου για ελλείψεις στους χώρους αυτούς που μπορεί να αποβούν επικίνδυνες κυρίως για τα παιδιά.

«Έχουμε δημιουργήσει όμορφα πάρκα σε πολλά σημεία της πόλης μας που ενισχύουν αισθητικά την περιοχή και ευελπιστούμε ότι θα καταπολεμήσουν την παρανομία, θα προσφέρουν χαρά και συγκίνηση στους κατοίκους της περιοχής και θα χαρίσουν ωραίες στιγμές στη νεολαία μας», αναφέρει. « Πραγματικά όμως, όλα αυτά τα πάρκα τα απολαμβάνουμε και τα καμαρώνουμε όλοι μας;

Δυστυχώς στην πλειοψηφία τους τα πάρκα που έχουν δημιουργηθεί είναι επικίνδυνα. Ενώ έχουν σχεδιαστεί, μελετηθεί και κατασκευαστεί με τις αυστηρότερες και τις καλύτερες προδιαγραφές, και ενώ διαθέτουν παιδότοπους άριστων προτύπων, δυστυχώς στην πλειοψηφία τους δε διαθέτουν καμία περίφραξη, με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πέσουν θύματα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος».

Το γεγονός ότι όλα τα πάρκα γειτνιάζουν με πολυσύχναστους δρόμους, υποστηρίζει ο δημοτικός σύμβουλος της ΕΔΕΚ, θα πρέπει να ανησυχήσει όλους περισσότερο και να δράσουν όσο πιο σύντομα γίνεται.

« Τα πάρκα προσφέρουν στα παιδιά τα καθημερινά οφέλη της άμεσης εμπειρίας με τη φύση, το κίνητρο να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν, και να μάθουν για το κόσμο τους και να εμπλακούν σε φυσική δραστηριότητα που προάγει την υγεία τους», επισημαίνει. « Δυστυχώς, οι γονείς δεν αισθανόμαστε ότι τα πάρκα της πόλης μας είναι ασφαλή αρκετά για να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να τα χαρούνε.

Θεωρώ, ότι άμεσα ο Δήμος Πάφου θα πρέπει να προβληματιστεί θετικά γύρω από αυτό το σοβαρό ζήτημα, προτού να υπάρξουν ατυχήματα ή χειρότερα γεγονότα. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου θα πρέπει να μελετήσουν και να δώσουν προτάσεις και λύσεις, είτε μέσω διαγωνισμών ή είτε μέσω κοινής πολιτικής, έτσι ώστε όλα τα πάρκα της πόλης να μετατραπούν σε ασφαλή παιδότοπους, που πραγματικά να προσφέρουν ευχάριστη επικοινωνία, ποιοτικής οικογενειακή χαλάρωση, ξεκούραση και όμορφη ψυχαγωγία σε όλους τους δημότες της Πάφου».

Πέραν των οργανωμένων χώρων πρασίνου που χρησιμεύουν και ως παιγνιδότοποι και ως χώροι κοινωνικών συναναστροφών, στην Πάφο είναι σε εξέλιξη και η δημιουργία μεγάλων έργων αναφορικά με το πράσινο. Η δημιουργία δύο γραμμικών πάρκων, που στόχο έχουν να αναβαθμισθεί το φυσικό περιβάλλον της πόλης, να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής και ποιότητας ζωής και να αναβαθμισθεί αισθητικά ολόκληρη η Πάφος, είναι πλέον ένα βήμα από την έναρξη υλοποίησης τους και αποτελεί το επόμενο μεγάλο έργο που υλοποιείται στην πόλη, μετά τα έργα ανάπλασης του κέντρου. Εντός των ημερών η δημοτική αρχή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», προχωρά στην προκήρυξη των σχετικών προσφορών για την υλοποίηση του έργου.

parka2

Τα γραμμικά πάρκα θα καλύπτουν τα όρια του Δήμου από όλες τις πλευρές, στην ουσία, αφού το μεν πρώτο θα ξεκινά από τα όρια των Κονιών και διαμέσου του μεγάλου αργακιού που διέρχεται από το Παφιακό Στάδιο καταλήγει στην παραλιακή περιοχή Κάτω Πάφου, το δε δεύτερο ξεκινά από την περιοχή του Λυκείου Αγίου Νεοφύτου και καταλήγει στο δυτικό παραλιακό μέτωπο της Πάφου.

Πρόκειται για μεγαλόπνοο σχεδιασμό, ο οποίος υπάρχει στο τραπέζι εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς ωστόσο πρακτικό αποτέλεσμα, παρά την δυνατότητα συγχρηματοδότησης του από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαικής Ένωσης.

Πιο γνωστή προσπάθεια δημιουργίας του γραμμικού πάρκου είναι αυτή που αφορά στην περιοχή Κονιών-Παφιακού-Κάτω Πάφου, ενώ ο δεύτερος χώρος εφάπτεται με τις κοινότητες Χλώρακα, Έμπα και Μεσόγη. Πρόκειται συγκεκριμένα για έκταση παραπλεύρως του αργακιού που ξεκινά από την περιοχή Μεσόγης, περνάει πίσω από το Λύκειο Αγίου Νεοφύτου, συνεχίζει παρά το 10ο Δημοτικό Σχολείο, διασχίζει τα «Διπλαρκάτζια» και την περιοχή Μουττάλλου και εκχύνεται στη θάλασσα, στην Ιστορική Ακτή «Βρέξη» της Χλώρακας. 

Με την κατασκευή εκτεταμένων ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων, με τη διαμόρφωση μικρών πλατειών που θα αποτελούσαν χώρους συνάθροισης και κοινωνικών δραστηριοτήτων, δεντροφύτευση, δημιουργία γεφυριών και  δημιουργία κατά μήκος του μικρών παιδότοπων, τα γραμμικά αυτά πάρκα θα μπορούσαν να αποτελέσουν στολίδι για τα δεδομένα της Πάφου, εκτιμούν οι τοπικοί παράγοντες.

Την ίδια στιγμή, υποστηρίζουν, θα σταματούσε η περιθωριοποίηση που επικρατεί, αντιστροφή της υφιστάμενης αρνητικής περιβαλλοντικής εικόνας και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από αυθαίρετες επεμβάσεις ασυνείδητων.

« Από το έργο θα ωφελούνταν κυρίως ο πληθυσμός των παρακείμενων αναπτυγμένων οικιστικών περιοχών όπου υπάρχουν σχολεία και προσφυγικοί οικισμοί, θα δημιουργείτο ένα ασφαλές δίκτυο διαδρομής για ποδηλατιστές και πεζοπόρους, ενώ η σύνδεση του με το παραλιακό μέτωπο θα μπορούσε να προσελκύσει και τουρίστες σε μια διαφορετική περιήγηση», τονίζουν. «Επιπρόσθετα θα βοηθούσε στον περιορισμό και αποτροπή ρύπανσης της κοίτης με άχρηστα υλικά και σκουπίδια όπως συμβαίνει σήμερα σε πολλά σημεία».              

 parka3                              

Και αν τα πράγματα πάνε καλά, έστω και χρήζοντας βελτιώσεων στο θέμα των πάρκων, σε μια άλλη πτυχή της ανάπτυξης του πρασίνου οι δημοτικοί σχεδιασμοί φαίνεται να «κολλούν» στη διαφορετική αντίληψη και προθέσεις Δήμου και δημοτών.

Η εισαγωγή του θεσμού της «Υιοθεσίας Χώρων Πρασίνου» στον Δήμου Πάφου, όπως άλλωστε και στο γειτονικό Δήμο Γεροσκήπου, αν και ξεκίνησε πολύ φιλόδοξα δεν φαίνεται να προχωρεί το ίδιο αποτελεσματικά σε πρακτικό επίπεδο. Ελάχιστοι δημότες ή ομάδες δημοτών ενεπλάκησαν σε πρακτικό επίπεδο στο πρόγραμμα, αν και το ενδιαφέρον σε επίπεδο πληροφοριών ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο με την ανακοίνωση του θεσμού με αποτέλεσμα αυτό να έχει εγκαταλειφθεί πλέον οριστικά, αν και όχι επισήμως.

Οι αρμόδιοι των Δήμων Πάφου και Γεροσκήπου εκτιμούν ότι το μειωμένο σε σχέση με τις προσδοκίες ενδιαφέρον του κοινού οφείλεται πρωτίστως στην οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και την αβεβαιότητα για το αύριο, γεγονός που δεν επέτρεψε σε πολλούς να αφιερωθούν σε παρόμοιες εκστρατείες ή που φοβίζει κάποιους ως προς τα έξοδα που θεωρούν ότι θα επιφορτίσουν τα ήδη βεβαρημένα νοικοκυριά τους.

Σημαντική παράμετρος, ωστόσο, θεωρείται από τις δημοτικές αρχές και η πτυχή των διαφορετικών επιδιώξεων όσον εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον. Διευκρίνισαν, συγκεκριμένα, ότι πολλές ομάδες πολιτών ή άτομα που εξέφρασαν ενδιαφέρον, το είχαν πράξει βλέποντας στην ενέργεια αυτή μια καλή αφορμή για να «οικειοποιηθούν» δημόσιους χώρους ώστε να δημιουργήσουν τους δικούς τους... κήπους με λαχανικά και φρούτα, γεγονός που είναι εκτός των επιτρεπτών δράσεων που καθόρισαν οι αρχές.

Βάσει του σχεδιασμού των δύο τοπικών αρχών, η υιοθεσία θα μπορούσε να γίνει από άτομα, οργανωμένα σύνολα, φορείς, εκπαιδευτήρια, ή και επιχειρηματίες. Οι εθελοντές θα είχαν την ευθύνη καθαρισμού του Πάρκου μια φορά το μήνα ή συχνότερα, τοποθέτησης των απορριμμάτων ή κλαδεμάτων σε σακούλες σε συμφωνημένο σημείο, της φύτευσης δέντρων ή φυτών μόνο μετά από γραπτή άδεια της υπηρεσίας και της άρδευσης του χώρου με πρόγραμμα που θα εγκρίνεται από την υπηρεσία.

Από την πλευρά τους, οι δημοτικές αρχές θα αναλάμβαναν να μαζεύουν τα συγκεντρωμένα απορρίμματα και τα κλαδέματα, να αποκαθιστούν τυχόν βανδαλισμούς, να παρέχουν σακούλες απορριμμάτων, να πληρώνουν για τις δαπάνες λιπασμάτων, νερού, ρεύματος, να συμβάλουν στις εξειδικευμένες ανάγκες, να στηρίζουν τους εθελοντές και να τοποθετούν συγκεκριμένη διακριτική πινακίδα υιοθεσίας.

Η απόσταση ωστόσο των σχεδιασμών από την πραγματικότητα αποδείχθηκε αρκετά μεγάλη για να διατηρήσει εν ζωή το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα αυτό να έχει σιωπηρώς εγκαταλειφθεί ήδη.

parka4