Pafos Net

Project X: Τα μπουτίκ κρασιά μπαίνουν στη ζωή μας

title image

Κάθε κρασί που γευόμαστε είναι κι ένα ταξίδι. Είναι μαγικό το πόσα μυστικά κρύβει μέσα του. Όλα τα αρώματα της γης, όλοι οι άνεμοι του κόσμου, όλες οι σκέψεις του μόχθου, χωρούν μέσα σε μία και μόνο φιάλη κρασιού. Με αυτό το σκεπτικό, οι άνθρωποι του οινοποιείου Καμαντέρενα στο Στρουμπί της Πάφου, σε συνεργασία με μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας κρασιού παγκοσμίως, ξεκίνησαν εδώ και λίγο καιρό ένα νέο «μαγικό ταξίδι», υπό την επωνυμία «Project X». Το οποίο, τονίζουν, συμβολίζει το ταξίδι με βάρκα όχι την ελπίδα, αλλά το όραμα των δημιουργών του.

Το νέο προιόν του σύγχρονου οινοποιείου του ΣΟΔΑΠ, λανσαρίστηκε στην Κυπριακή αγορά με την κωδική ονομασία «Project X», και αποτελεί το πρώτο στάδιο της συνεργασίας της TEMPO Κύπρου και του Οινοποιείου Καμαντέρενα, που οραματίστηκαν από κοινού, την παραγωγή μιας σειράς μπουτίκ κρασιών, με έμφαση στις οινικές δυνατότητες των γηγενών ποικιλιών και στην τέχνη της οινοποίησης τους.

Ο επιφανής οινοποιός Ido Lewinsohn, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 409 Μasters of Wine ανά το παγκόσμιο, σε συνεργασία με τους αξιόλογους οινολόγους του Οινοποιείου Καμαντέρενα, Στέφανο Στεφάνου και Λούκα Παπαλουκά, ένωσαν τις γνώσεις τους και την αγάπη τους για την οινοποίηση, για την παραγωγή του Project X Single Vineyard Xynisteri 2019, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Κυπριακή αγορά, σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.

Μιλώντας σήμερα στο PafosNet οι οινολόγοι της Καμαντέρενας εξηγούν ότι ο άγνωστος Χ, συντρόφευε την ομάδα από τα πρώιμα στάδια του εν λόγο project, δεδομένου ότι καλούνταν να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα που θα αποτελούσαν τους βασικούς πυλώνες για την περεταίρω εξέλιξη του:

« Λευκό ή ερυθρό; Ποικιλία; Αμπελώνας; Μέθοδος οινοποίησης; Γεύσεις; Αρώματα; Πολυπλοκότητα; Χαρακτήρας;

Ένας «άγνωστος Χ» ταλάνιζε την ομάδα, δημιουργώντας αλλεπάλληλες προκλήσεις. Παρά ταύτα, προσεγγίζοντας το κρασί, με μεράκι και υπευθυνότητα, οι αρχικές προκλήσεις, μετατράπηκαν σε ευκαιρίες».

Στο γραφικό χωριό Ίνια της Πάφου, εντοπίστηκε ο ιδανικός αμπελώνας με την ονομασία Αετόπετρα, που εκτείνεται σε 11,4 εκτάρια χαρακτηριστικού λευκού ασβεστολιθικού υπεδάφους, με απρόσκοπτη θέα στη Μεσόγειο θάλασσα, ενώ αποτελεί συγχρόνως φυσικό βιότοπο για το σπάνιο είδος αετών Bonelli.

krasi1

Το Project X Single Vineyard Xynisteri 2019, με περιορισμένη παραγωγή μόνο πέντε βαρελιών, τονίζουν οι εμπνευστές του νέου μπουτίκ κρασιού, ζυμώθηκε και παλαιώθηκε σε δρύινα βαρέλια των 500 λίτρων, για μεγαλύτερη ένταση, μοναδικό πλούτο στη γεύση, φινέτσα και έκφραση του terroir. Με δέσμευση απέναντι στην παράδοση, αποτελεί ένα κρασί που αντιπροσωπεύει στο έπακρο την καινοτομία στον χώρο της Κυπριακής οινοποίησης, επισημαίνουν.

« Κάθε αριθμημένη φιάλη, αποτελεί μια εμπειρία, που οι αισθήσεις λειτουργούν συμπληρωματικά. Η όσφρηση ενισχύει τη γεύση, τα αρώματα γίνονται εικόνες και το ταξίδι συνεχίζεται για έναν ακόμη νέο προορισμό. Αφεθείτε στα αρώματα κι απολαύστε μία υπέροχη γευστική διαδρομή».

Αναφερόμενοι στα γευστικά χαρακτηριστικά του πρώτου μπουτίκ κρασιού στην Κύπρο, οι κ. Στεφάνου και Παπαλουκά, τονίζουν ότι το χρώμα είναι ανοιχτόχρωμο κίτρινο, με φωτεινές χρυσαφένιες ανταύγειες.

«Στη μύτη φέρνει φρέσκα αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων και εσπεριδοειδών, με νότες ανθών και φυτικών στοιχείων, σε συνδυασμό με μπαχάρια που προκύπτουν από τα δρύινα βαρέλια, αλλά και με διακριτικές νότες ζύμης από την παραμονή στις οινολάσπες», εξηγούν. «Στο στόμα είναι πλούσιο και συνάμα λιπαρό, με ζωηρή οξύτητα και μακρόχρονο φινίρισμα. Στη γεύση, φρουτώδη στοιχεία συναγωνίζονται με τη βανίλια, ενώ κάνουν την εμφάνιση τους κάποιες νότες ορυκτών στην επίγευση».

Το Project X Single Vineyard Xynisteri 2019 καθώς και τα προϊόντα του οινοποιείου Καμαντέρενα, διανέμονται από την TΕΜΡΟ Κύπρου, η οποία μετρά τέσσερα χρόνια παρουσίας στην Κυπριακή αγορά και θεωρείται ήδη ως μία από τις σημαντικότερες εταιρείες στον τομέα ποτών, αντιπροσωπεύοντας τις διεθνώς κορυφαίες μάρκες του Ομίλου HEINEKEN και της Pernod Ricard (όπως την Absolut & το Chivas Regal), τα Three Cents καθώς και ένα μεγάλο εύρος από διεθνή κρασιά και άλλα αλκοολούχα ποτά.

krasi2

Το Οινοποιείο Καμαντέρενα, στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας του, για την εξέλιξη και την αναβάθμιση της γκάμας των προϊόντων του, φροντίζει παράλληλα να βελτιώνεται στο σύνολο του, ανεβάζοντας συνεχώς τον πήχη της ποιότητας των οίνων που παράγει, σε άμεση συνάρτηση με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού.

Το τελευταίο διάστημα, το Οινοποιείο προχώρησε στην εντατική υλοποίηση ενός ολοκληρωτικού πλάνου, που αφορά τον επανασχεδιασμό, των περισσοτέρων από τις υφιστάμενες ετικέτες εμφιαλωμένων οίνων, συμπεριλαμβανομένων των ευρέως διαδεδομένων κρασιών, της Καμαντέρενας και της Στρούμπελης. Συγχρόνως με εξ’ ολοκλήρου νέα εμφάνιση, λανσαρίστηκαν εκ νέου στην Κυπριακή αγορά, οι δυο ζιβανίες του Οινοποιείου, με τις αντίστοιχες ονομασίες, «Ζιβανία του Βρακά» και »Ζιβανία 10». Οι παραπάνω ενέργειες, είναι σε απόλυτη αρμονία, με το ευρύτερο πλάνο εκσυγχρονισμού και εκμοντερνισμού των προϊόντων, αλλά και του ιδίου του Οινοποιείου, αποσκοπώντας σε μια πιο σύγχρονη και καθ’ όλα «φρέσκια» εικόνα στην αγορά, καταλήγουν οι επιτελείς του οργανισμού.

sodap

 

krasi4