Pafos Net

Πολυθεματικό Πολιτιστικό Κέντρο Στρουμπιού: Μια νέα εστία πολιτισμού στα σκαριά

title image

Το Στρουμπί υπήρξε πάντοτε ένα ξεχωριστό  κεφαλοχώρι της Πάφου δια μέσου των αιώνων, με την πολιτιστική του προφορά να είναι πάντοτε αξιόλογη και να εκδηλωνόταν σε όλες τις πτυχές της πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου. Μια Ομάδα Πρωτοβουλίας αποφάσισε τις μέρες αυτές να αξιοποιήσει αυτή τη διαχρονική πολιτιστική προσφορά, ιδρύοντας ένα Πολυθεματικό Πολιτιστικό Κέντρο,  που θα έχει ως βασικό του σκοπό την γνωριμία με αυτό τον πολιτισμό, την διάδοση του στους σημερινούς κατοίκους  και του υπόλοιπους  Κυπρίους, καθώς και την αξιοποίηση της δυναμικής που κρύβουν τα πολιτιστικά δημιουργήματα, σύμβολα πολιτιστικής ανάπτυξης και καλλιτεχνικής έκφρασης.

Ο Πρέσβης Νέαρχος Παλάς, εκ των ιδρυτικών μελών του νέου πολιτιστικού οργανισμού, υπογράμμισε με δηλώσεις του στο PafosNet ότι η ίδρυση πολυθεματικού Πολιτιστικού Κέντρου δεν είναι ταυτόσημη με την έννοια της μουσειακής έκθεσης των δημιουργημάτων της λαϊκής τέχνης παρόλο που είναι μέρος της.

« Δηλαδή, μας ενδιαφέρει απόλυτα να μαζέψουμε τα τέχνεργα και τα δημιουργήματα της λαϊκής τέχνης στους διάφορους τομείς της ζωής  σε ένα μουσειακό χώρο, αλλά μας ενδιαφέρει εξίσου, ίσως πιο πολύ,  η πολιτιστική ερμηνεία  τους», εξηγεί. « Άμεσος στόχος είναι η συγκέντρωση, η προστασία και η πολιτιστική αξιοποίηση του μουσειακού υλικού που σχετίζεται με τους τομείς της λαϊκής ζωής και της λαϊκής τέχνης.  Η γνωριμία μας με τα μουσειακά εκθέματα δεν εξαντλεί το ενδιαφέρον μας για την πολιτιστική δημιουργία. Ως πολιτιστική παράδoση μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ γιατί αυτά τα εκθέματα υπήρξαν φάρος και τρόπος ζωής για τις διαδοχικές γενιές των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή μας.  Μας ενδιαφέρουν ως πολιτιστικά ερεθίσματα και όχι απλώς ως γνωριμία, αλλά ως μία συνεχής έκφραση πολιτιστικής δημιουργίας, που το τέλος της βρίσκεται στο σήμερα αλλά η αρχή της ανάγεται στα βάθη των αιώνων του παρελθόντος. Μας ενδιαφέρει όχι απλώς η τυπική καταγραφή, η άρτια μουσειακή παρουσίαση τους ή η άψογη καταλογραφική παρουσία τους, αλλά προ πάντων το πώς και το γιατί, δηλαδή η πολύπτυχη αιτιολόγηση της ύπαρξης των και η εν δυνάμει σύγχρονη επίδραση τους σε όλους τους τομείς της ζωής.

Θα ερμηνεύεται έτσι η ζωή του παρελθόντος μέσα από τα τέχνεργα αυτά αλλά, την ίδια στιγμή θα αναβιώνουν ήθη και έθιμα και τρόποι ζωής που είναι απαραίτητα στοιχεία της μακράς παράδοσης του χωριού στον πολιτιστικό τομέα καθώς και σύγκριση των παλαιών αυτών εθίμων με την   σύγχρονη  πραγματικότητα».

Ο χώρος του Στρουμπιού υπήρξε το θέατρο της δημιουργίας πολιτισμού από διάφορους κατοίκους που διαδοχικά εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του χωριού μας τουλάχιστον από την Νεολιθική εποχή, αναφέρει ο κ. Παλάς. Δείγματα της κατοίκησης αυτού του χώρου είναι ο πρόσφατα ανακαλυφθείς οικισμός της Χαλκολιθικής εποχής  Στρουμπί-Πηγή, Άγιος Ανδρόνικος, όπου δηλαδή, τονίζει, στους λόφους που περιβάλλουν σήμερα την κοινότητα και τους ανθρώπους της, έζησαν διαδοχικά,για χιλιάδες χρόνια, άνθρωποι που είχαν πολιτισμό και ταυτίσθηκαν με το τόπο όπου έζησαν.

« Έχουμε δείγματα πολιτισμού που είναι μπροστά στα μάτια μας και που η δημιουργία τους ανάγεται σε χιλιάδες χρόνια πριν», αναφέρει ο Νέαρχος Παλάς. « Στα τέλη του 2000 -2001 ανακαλύφθηκε στο χωριό μας ένας οικισμός που ονομάσθηκε από τους ειδικούς αρχαιολόγους  «Οικισμός Πηγή- Άγιος Ανδρόνικος» με πρόθεση του ονόματος του χωριού μας: Δηλαδή, στον αρχαιολογικό χάρτη του κόσμου μνημονεύεται και το χωριό μας  ως « Στρουμπί-Πηγή, Άγιος Ανδρόνικος» που ανάγεται χρονολογικά στον κεραμικό πολιτισμό της Σωτήρας και  στην Χαλκολιθική περίοδο.

Οι άλλοι οικισμοί της ιδίας περιόδου στην ομάδα όπου ανήκει ο οικισμός του χωριού μας,  είναι ο Οικισμός «Άγιος Επίκτητος-Βρύση», ο Οικισμός «Καντού-Κουφόβουνος», ο Οικισμός «Παραλίμνι -Νησιά, ο Οικισμός « Φιλιά- Δράκος»  κι ασφαλώς ο κύριος οικισμός της Σωτήρας, που είναι ο σπουδαιότερος κεραμικός οικισμός που βρέθηκε μέχρι σήμερα.

Από τότε έχουμε συνεχή παρουσία ανθρώπινης κατοίκησης  από την νεολιθική εποχή, την εποχή του χαλκού, την εποχή της έλευσης των Ελλήνων στο νησί 1500-1100 π.Χ., την κλασσική εποχή,  την ελληνιστική περίοδο, την περίοδο της ρωμαιο-κρατίας,  την βυζαντινή περίοδο, την φραγκοκρατία, την ενετοκρατία, την τουρκοκρατία, την αγγλοκρατία και την περίοδο της  Ανεξαρτησίας μέχρι των ημερών μας».

 

periohi-polemi-strpumbi

 

Στον πολιτιστικό πολυχώρο στο Στρουμπί, μεταξύ άλλων οι επισκέπτες θα εισάγονται στον θαυμαστό κόσμο της γεωλογίας του πλανήτη, από την μεγάλη συμπαντική έκρηξη, θα πληροφορούνται για την δημιουργία της Κύπρου και την ανάδυση της από τα βάθη της θάλασσας, την διαδικασία της μετατροπής της σε ενιαίο νησί  με τις οροσειρές του Τροόδους και του Πενταδακτύλου, θα πληροφορούνται με ειδικά τεχνολογικά μέσα για τις λιθοσφαιρικές πλάκες πάνω στις οποίες είναι «επιβάτες» οι ήπειροι και οι ωκεανοί και θα βλέπουν σε προοπτική τους επανειλημμένους σεισμούς από τους οποίους υπέφερε η Κύπρος από την ανάδυση της μέχρι σήμερα και θα ερμηνεύουν σωστά ένα φυσικό φαινόμενο που έπληξε και το χωριό μας τόσο καταστροφικά κατά τον σεισμό του 1953 και θα αποκτούν άμεση γνώση για τα πετρώματα που δημιουργήθηκαν στη Κύπρο κατά την διάρκεια των μακρών γεωλογικών αιώνων.

« Υπάρχουν στην περιοχή μας πετρώματα που έχουν σχηματισθεί στο βάθος  της θάλασσας και άλλα αυτόχθονα πετρώματα που σχηματίσθηκαν κατά την διάρκεια της αλληλεπίδρασης τους με τα υπάρχοντα γεωλογικά σχήματα (διαβρώσεις/προσχώσεις)», αναφέρει ο κ. Παλάς. «Τα ιζηματογενή αυτά πετρώματα ονομάζονται από τους κατοίκους της περιοχής μας μαυρόκοννοι  και οι ασβεστολιθικοί ψαμμίτες και οι  γκριζωποί λεπτόκοκκοι ιλυόλιθοι  πουρόπετρα. Επίσης, στη περιοχή υπάρχουν άφθονα πετρώματα του λεγόμενου Σχηματισμού της Πάχνας  και ιδιαίτερα  οι εναλασσόμενες στρώσεις κρητίδων μαργών και ψαμμιτών. Ιδιαίτερη μνεία και σημασία θα δοθεί  βέβαια και σε  μεγάλες εκτάσεις από τους γνωστούς γιαλλόροτσους που υψώνονται  αιώνια αμετακίνητοι και συμπαγείς προς τον ουρανό.

Επίσης, στο Στρουμπί υπάρχουν πλήθος αλλουβιακών αποθέσεων που είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης  διαδικασίας διάβρωσης όπως επίσης και  αναρίθμητες εναλλασόμενες παραποτάμιες κοιλάδες του χωριού (τζιλαούδκια) και πλήθος αποστρογγυλωμένων λόφων».

Στην περιοχή Στρουμπιού ευδοκιμούν σπάνια είδη χλωρίδας και μοναδικοί δρυμώνες   όπως παλαιά η περιοχή του Ρου και  η περιοχή στα Αλαπάτσια  που προσφέρουν  ευκαιρίες για μελέτες περιβαλλοντικού χαρακτήρα, αναφέρει, ενώ το Στρουμπί έχει μακρόχρονη παράδοση παραγωγής κρασιού και ζιβανίας με εξαγωγή κρασιού από το 1920. Για το λόγο αυτό, θα εδραιωθεί συνεργασία με το εργοστάσιο ΚΑΜΑΝΤΕΡΕΝΑ που βρίσκεται και λειτουργεί στο Στρουμπί, με ευνόητα αποτελέσματα και για Κυπρίους και για ξένους.

 

stroumpi 1

 

Την περασμένη Κυριακή, πραγματοποιήθηκε  στο Κοινοτικό Κέντρο  Στρουμπιού ιδρυτική συνέλευση του σωματείου «Πολυθεματικό Πολιτιστικό Κέντρο Στρουμπιού»  στη παρουσία δεκάδων μελών και φίλων  της Κοινότητας  που αγκαλιάζουν και στηρίζουν την προσπάθεια.

Ο Ανδρέας Αγγελίδης και η Κλεοπάτρα Σοφιανού, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της προσωρινής επιτροπής, αντίστοιχα, προέβησαν σε αναλυτική ενημέρωση  για τις μέχρι τούδε ενέργειες και τις συναντήσεις  που έγιναν με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Επεξηγήθηκαν ξανά τόσο η ανάγκη για την δημιουργία όσο και  οι στόχοι του  Πολυθεματικού Πολιτιστικού Κέντρου Στρουμπιού και διανεμήθηκε η  επισυναπτόμενη  περιληπτική επεξήγηση.

Το Πολυθεματικό Πολιτιστικό Κέντρο Στρουμπιού θα απαρτίζεται από το τα πιο κάτω τμήματα, χωρίς να αποκλείονται τυχόν άλλα που οι ανάγκες θα επιβάλουν μελλοντικά:  

Μουσείο Λαϊκής Ζωής και Λαϊκής Τέχνης,

Ιστορίας και Αρχαιολογίας,

Γεωλογίας,

Περιβάλλοντος  και

Οινικών Προϊόντων.