Pafos Net

Πόλη Χρυσοχούς: Ακτίδα φωτός για ανάπτυξη, διαβλέπει πλέον ο Γιώτης Παπαχριστοφή

title image

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο διαμέρισμα Χρυσοχούς για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής. Σε αποκλειστική του συνέντευξη σήμερα στο PafosNet ο Δήμαρχος Πόλης, Γιώτης Παπαχριστοφή, αναφέρεται στις χρόνιες εκκρεμότητες που κρατούν το διαμέρισμα καθηλωμένο και εκφράζει την πίστη ότι οι πρόσφατες επαφές με την Κυβέρνηση θα αποτελέσουν τη θρυαλλίδα για την υλοποίηση στοχεύσεων δεκαετιών.

-Μπαίνουμε αισίως στην καρδιά της τουριστικής περιόδου του 2018, κ. Δήμαρχε, χωρίς τα μεγάλα ζητήματα του διαμερίσματος Χρυσοχούς που αφορούν στην τουριστική ανάπτυξη του, να έχουν επιλυθεί: οι βελτιώσεις του δρόμου Πάφου-Πόλης ακόμη είναι σε επίπεδο σχεδιασμών, οι πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες δεν έχουν ακόμη αλλάξει, η συνδεσιμότητα της περιοχής με τα αεροδρόμια είναι ακόμη προβληματική. Πώς βιώνει η Πόλη Χρυσοχούς το καθεστώς αυτό;

« Στις 15 Ιουνίου είχα συνάντηση με την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Βασιλική Αναστασιάδου, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα του Αυτοκινητόδρομου Πάφου- Πόλης. Σύμφωνα με την επαναβεβαίωση που πήραμε από πλευράς Υπουργείου, θεωρούμε ότι προχωρά κανονικά η διαδικασία της πρώτης φάσης για την κατασκευή δύο λωρίδων από την Αγία Μαρινούδα προς τον Κάθηκα/ Στρουμπί, απόστασης 15.5 χιλιομέτρων, και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει και η δεύτερη φάση, ώστε ο αυτοκινητόδρομος να φτάσει μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς.

Επίσης, στα τέλη 2018 το Υπουργείο θα προχωρήσει με τη διαδικασία προκήρυξης προσφορών για την αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου Πάφου- Πόλης , με τη δημιουργία δύο σημείων με Τρίτη λωρίδα  και παράλληλα θα γίνουν βελτιώσεις σε πολλά σημεία, ώστε να γίνει πιο ασφαλής ο δρόμος.

Ακόμη, ζητήσαμε πιο επιτακτική αναβάθμιση του κομματιού από τον Κάθηκα/ Στρουμπί μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς.

Όσον αφορά το θέμα της συνδεσιμότητας της περιοχής με τα αεροδρόμια, το αίτημα του Δήμου είναι να λειτουργήσει κατά τη φετινή χρονιά η απευθείας σύνδεση της Πόλης Χρυσοχούς με το αεροδρόμιο Πάφου με έξι δρομολόγια λεωφορείων ημερησίως. Κατά την περσινή χρονιά λειτουργούσαν τέσσερα δρομολόγια σε απογευματινές ώρες και το αίτημα του Δήμου για τη φετινή χρονιά είναι να λειτουργήσουν τα δρομολόγια σε διαφορετικά ωράρια.

Επίσης ζητούμε τη σύνδεση της Πόλης και με το αεροδρόμιο Λάρνακας. Είμαστε σε διαβούλευση μαζί με το Υπουργείο Μεταφορών ώστε να εξευρεθεί ο νόμιμος τρόπος για σύνδεση της Πόλης με το αεροδρόμιο Πάφου με δρομολόγια της ΟΣΥΠΑ και της Πόλης με το αεροδρόμιο Λάρνακας με άλλη ιδιωτική εταιρεία. Επίσης, γίνονται προσπάθειες να ξαναλειτουργήσει το δρομολόγιο Πόλης- Λευκωσίας, κάτι το οποίο ήταν πολύ σημαντικό και εξυπηρετούσε πολύ τους κατοίκους της περιοχής μας, ευελπιστούμε ότι θα ξεπεραστούν τα νομικά κωλύματα που υπάρχουν και θα δοθεί η δυνατότητα σε ιδιώτη να εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο χωρίς χρηματοδότηση. Ζητούμε παράλληλα να προστεθεί και έξτρα πρωινό δρομολόγιο από Πόλη προς Λουτρά Αφροδίτης.

Σχετικά με το Τοπικό Σχέδιο θα ήθελα να σημειώσω ότι  δυστυχώς συνεχίζει να είναι απαγορευτικός παράγοντας τουριστικής ανάπτυξης της Πόλης, γιατί το 15% που έγινε 25 ή 35 , δεν μπορεί να συγκριθεί με τα ποσοστά που υπήρχαν στις άλλες πόλεις της Κύπρου και τα οποία ήταν κατά πολύ πιο ψηλά. Οι άλλες πόλεις μπόρεσαν και πρόσθεσαν ακόμη ένα όροφο στις μονάδες τους, ενώ στη δική μας περίπτωση οι μονάδες θα μπορούσαν να προσθέσουν 1-2 δωμάτια, γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι αδικηθήκαμε σε σχέση με το καθεστώς που ισχύε σε άλλες πόλεις. Όπως διαφαίνεται , οι Κυβερνητικές Υπηρεσίες, δεν είχαν και δεν έχουν κανένα όραμα για την Πόλη Χρυσοχούς και με το σχέδιο NATURA μας περιθωριοποιούν ακόμα περισσότερο.

Το σημερινό Τοπικό Σχέδιο δεν μας ικανοποιεί καθόλου , γι’ αυτό και ζητάμε την αναθεώρηση του και ειδικά απαιτούμε την αύξηση του συντελεστή δόμησης όσον αφορά τον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, ούτως ώστε να γίνει εφικτή η ανέγερση βιώσιμων Τουριστικών μονάδων, για να πετύχουμε την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή μας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σε συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον περασμένο Ιούνιο στο Προεδρικό, διαφάνηκε πως η αύξηση  που προτάθηκε από τον Πρόεδρο κατά το 2013, ήταν η αύξηση κατά 15 μονάδες στους υφιστάμενους συντελεστές δόμησης. Θα έπρεπε δηλαδή , να προστεθεί αυτός ο αριθμός  στους υφιστάμενους συντελεστές και όχι να δοθεί μόνο η αύξηση που δόθηκε, της τάξης του 15%. Δηλαδή θα έπρεπε το 20 % να γίνει 35% και όχι 23 % και το 30% να γίνει 45% και όχι 34,5% , όπως και έγινε. Δυστυχώς ο λάθος χειρισμός ή η εκτίμηση από την Πολεοδομία, δεν εντοπίστηκε και δεν διεκδικήθηκε στα προηγούμενα χρόνια και έτσι παρέμειναν οι συντελεστές δόμησης στα ευτελή επίπεδα που βρίσκονται σήμερα.

Ζητήσαμε πρόσφατα με επιστολή μας προς τον Υπουργό Εσωτερικών να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία για την εκπόνηση νέου Τοπικού Σχεδίου, ώστε να μπορέσει ο Δήμος να παρουσιάσει τις προτάσεις του γιατί το υφιστάμενο Τοπικό Σχέδιο επιβάλλεται να αλλάξει το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορέσει ο Δήμος μας να αναπτυχθεί τουριστικά. Είναι γεγονός ότι σήμερα η τουριστική ανάπτυξη στο Δήμο μας είναι ανύπαρκτη, αφού υπάρχει μόλις ένα ξενοδοχείο των 2 αστέρων των 50 δωματίων και ακόμη ξενοδοχείο 3 αστέρων των 60 δωματίων».

poli1

-Αναλύοντας κάπως περισσότερο την τουριστική κίνηση στο διαμέρισμα Χρυσοχούς, ποια θα λέγατε ότι είναι τα χαρακτηριστικά της; Ποιοι δηλαδή είναι οι τουρίστες που παρά τα μειονεκτήματα στα οποία κάναμε λόγο μπαίνουν στη διαδικασία να έρθουν στην περιοχή, ποια η αγοραστική τους δύναμη, ποιες οι συνήθειες τους; Κάποιος θα έλεγε ότι πρόκειται για «φυλές τουριστών» που διαφοροποιούνται από τις αντίστοιχες πολυσύχναστων περιοχών όπως η Κάτω Πάφος ή η ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου. Ισχύει;

« Η Πόλη Χρυσοχούς διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, ούτως ώστε να αναπτυχθεί τουριστικά, αλλά και να προσελκύσει τουρίστες όλων των ειδών. Η Πόλη Χρυσοχούς είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Κύπρου. Είναι κτισμένη σε μια περιοχή χαρισματική με πλούσιο φυσικό περιβάλλον και θαυμάσιες παραλίες. Διατηρεί τη μαγεία της μικρής πόλης, που περιβάλλεται από την πλούσια ιστορία και τις αρχαιότητες της, καθώς και από τη μαγευτική περιοχή της χερσονήσου του Ακάμα.

Η περιοχή προσφέρεται ιδιαίτερα για άτομα με ειδικά ενδιαφέροντα που αγαπούν τις δραστηριότητες στις διακοπές τους. Αποτελεί κατάλληλο καταφύγιο για ψυχική, φυσική χαλάρωση και αναψυχή. Η Πόλη Χρυσοχούς είναι η αγαπημένη περιοχή των εκλεκτικών και απαιτητικών που αναζητούν την ποιότητα στις διακοπές τους σε ένα φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον, ενώ με τις  ζεστές κρυστάλλινες θάλασσες, είναι ιδανική και για θαλάσσια σπορ.

Οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή μας προέρχονται γενικά από όλες τις χώρες, όμως ο μειωμένος αριθμός κλινών δεν δίνει τη δυνατότητα σε τουριστικές εταιρείες να ασχοληθούν με την περιοχή μας. Η αγοραστική δύναμη των ξένων επισκεπτών είναι θα έλεγα υψηλού επιπέδου και οι συνήθειες τους είναι να απολαμβάνουν τα ειδικά χαρίσματα που διαθέτει η περιοχή. Η μόνη διαφοροποίηση των τουριστών της περιοχής μας από τους τουρίστες άλλων πόλεων είναι η ηλικιακή, καθώς λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει η περιοχή  μας προσελκύει κυρίως ενήλικες ή ηλικιωμένους και σε λιγότερο βαθμό νεολαία».

-Συνυφασμένο με την τουριστική κίνηση και ανάπτυξη της περιοχής είναι το λιμανάκι στο Λατσί, κ. Δήμαρχε, οι βελτιώσεις στο οποίο ωστόσο που ζητά ο Δήμος όλο συζητούνται και όλο παραμένουν σε επίπεδο συζητήσεων.

« Εκτενής συζήτηση για τα θέματα, τα οποία αφορούν το λιμάνι του Λατσιού, πραγματοποιήθηκε με τον Πρόεδρο και  τη Διευθύντρια και άλλους υπηρεσιακούς της Αρχής Λιμένων, κατά τη συνάντησή μας στις 12 Ιουνίου. Κατά τη συνάντηση η Αρχή Λιμένων ενημέρωσε το Δήμο για τα έργα που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια, για τα υπό εξέλιξη έργα, αλλά και για τα προγραμματιζόμενα έργα. Πιο συγκεκριμένα, έχει ολοκληρωθεί το ξύλινο κατάστρωμα.

Στα υπό εξέλιξη έργα περιλαμβάνεται η δημιουργία άλλου ενός  ξύλινου καταστρώματος στην εξωτερική πλευρά για την εξυπηρέτηση σκαφών αναψυχής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η προσωρινή παραλαβή του έργου εκτιμάται να γίνει μέχρι τέλος του μήνα. Επίσης η εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης είναι σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 3 μηνών, όπως επίσης  και  η εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού καυσίμων.

Στα προγραμματιζόμενα έργα περιλαμβάνονται η κατασκευή δημοσίων αποχωρητηρίων από το Δήμο με χρηματοδότηση της Αρχής Λιμένων , η Αναπαλαίωση/ Αναβάθμιση και αξιοποίηση των πετρόκτιστων αποθηκών από το Δήμο, η  εκβάθυνση του  λιμανιού, η συντήρηση των μεταλλικών κολονών των σταθερών προβλητών , η δημιουργία στεγάστρου με δεξαμενή για εναπόθεση των λυμάτων των σκαφών και συστήματος άντλησης λυμάτων.

Με το τέλος της συνάντησης αποφασίστηκε όπως ο Δήμος αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών με αίτημα τη χρηματοδότηση της μελέτης βιωσιμότητας για την επέκταση του λιμανιού του Λατσιού και παράλληλα ο Δήμος να δώσει τις προτάσεις του στην Αρχή Λιμένων για το χερσαίο χώρο και τη λειτουργία του λιμανιού». 

-Είχατε την περασμένη εβδομάδα σειρά επαφών με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Υγείας . Τι εισπράξατε από τις επαφές αυτές και ποια ζητήματα νομίζετε ότι θα δουν στην πράξη να προωθούνται το επόμενο διάστημα οι δημότες σας;

« Ενημερώσαμε τον κ. Υπουργό για όλα τα θέματα που άπτονται του Αστυνομικού Σταθμού Πόλης, αλλά και του θέματος της γενικότερης αστυνόμευσης της περιοχής. θέσαμε την έντονη ανησυχία μας και την ανασφάλεια των κατοίκων εξαιτίας της υποστελέχωσης και υπολειτουργίας του αστυνομικού σταθμού, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχουν σήμερα από πλευράς Υπουργείου οι δυνατότητες για μεγαλύτερη επάνδρωση του σταθμού, όμως δόθηκε η υπόσχεση ότι με την ενσωμάτωση των 250 νέων μελών στην Αστυνομική Δύναμη, κάποιος αριθμός θα τοποθετηθεί και στην Πόλη Χρυσοχούς. Αυτό που μπορεί να γίνει στο παρόν στάδιο είναι η αστυνόμευση της περιοχής να γίνει σε πιο τακτικά διαστήματα από κλιμάκιο της Τροχαίας Πάφου.

Επίσης, σημειώθηκε ότι ο αστυνομικός της γειτονιάς είναι πολύ αναγκαίος και πρέπει το συντομότερο δυνατόν να οριστεί και στην περιοχή μας, ώστε να οργανώσει και το θεσμό του παρατηρητή της γειτονιάς, που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει πολύ το έργο της Αστυνομίας.

Όσον αφορά στο θέμα των διαρρήξεων το Υπουργείο εισηγήθηκε όπως ο Δήμος παροτρύνει τους ιδιοκτήτες να τοποθετηθούν στις κατοικίες και στις επιχειρήσεις τους συστήματα συναγερμού, ώστε να λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για τη διάπραξη κλοπών. Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα των ναρκωτικών και μας δόθηκε η υπόσχεση ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να επιτηρείται και η Πόλη Χρυσοχούς και θα γίνονται περισσότεροι έλεγχοι.

Στη συνάντηση μας με τον Υπουργό Υγείας, συζητήθηκαν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία του Νοσοκομείου Πόλεως Χρυσοχούς.

Όσον αφορά στο αίτημα των τοπικών αρχών του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς για ανέγερση νέου σύγχρονου νοσοκομείου ενημερωθήκαμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη του Υπουργείου υγείας σε παγκύπρια βάση, η οποία θα καταδείξει τις ανάγκες κάθε περιοχής και ποια νοσοκομεία χρειάζονται αναβάθμιση ή επέκταση.

Αναφορικά δε με το θέμα που προέκυψε με τη λήξη της σύμβασης του νοσοκομείου με ιδιωτικά κέντρα υγείας στην Πόλη για ακτινογραφίες και αναλύσεις αίματος, ενημερωθήκαμε ότι έχει ήδη επιλυθεί το θέμα και έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις και θεωρούμε ότι δεν θα ξαναδημιουργηθεί πρόβλημα. Όσον αφορά το μηχάνημα του τεστ κοπώσεως θα γίνει η αντικατάσταση του παλιού με καινούριο μηχάνημα τις επόμενες μέρες».                                         

poli2

-Στα οικολογικά ζητήματα, τα οποία μονίμως θα λέγαμε είναι στην επικαιρότητα κάθε καλοκαίρι με τρόπο όχι πάντα θετικό για το διαμέρισμα Χρυσοχούς, βλέπουμε αυτή τη χρονιά μια «ησυχία» που απουσίαζε πέρυσι. Καταφέρατε να βρείτε την «χρυσή τομή» με τους περιβαλλοντιστές σε όσα σας χώριζαν κ. Δήμαρχε;

« Αυτό που έχουμε πει και εξηγήσει σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι ότι εμείς οι κάτοικοι της περιοχής Πόλης Χρυσοχούς πάντα σεβόμασταν και εξακολουθούμε να σεβόμαστε και να αγαπούμε το περιβάλλον, το οποίο προστατεύσαμε  εμείς και οι πρόγονοί μας και σίγουρα η αγάπη και η εκτίμηση μας προς το περιβάλλον είναι πολύ μεγαλύτερη από κάποιους που έρχονται από μακριά για να δείξουν δήθεν την αγάπη τους προς το περιβάλλον της περιοχής μας.

Ο Δήμος πάντα επεδίωκε και συνεχίζει να επιδιώκει την αειφόρο ανάπτυξη με σεβασμό στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, όμως διαφωνεί κάθετα με τις απαιτήσεις που έχουν κάποιοι παριστάνοντας τους ειδήμονες και απαιτώντας ακόμη περισσότερους περιορισμούς και απαγορεύσεις σε ότι αφορά την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής Πόλης Χρυσοχούς.

Σαν τοπική αρχή δείξαμε και δείχνουμε μεγάλη ευαισθησία στο περιβάλλον, όμως δεν συμφωνούμε με αυτούς  που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος επιδιώκουν μηδενική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, όπου η ευαισθησία και η αυστηρότητα κάποιων εξαντλείται όταν πρόκειται για ανάπτυξη στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς, και ούτε υπάρχει άλλη περιοχή στην Κύπρο που να έχει το μέγεθος και το εύρος των ζωνών προστασίας και ένταξης στο δίκτυο «ΝΑΤΟΥΡΑ 2000», και ούτε υπάρχει άλλη περιοχή που να έχει διατηρήσει το φυσικό περιβάλλον σε τόσο καλή κατάσταση».                                  

poli3

-Σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, η Πόλη Χρυσοχούς είχε την αρνητική πρωτιά τα προηγούμενα χρόνια στην επεισοδιακή δραστηριότητα του, στις μη αρμονικές σχέσεις των μελών του ή ακόμη και σε συνεχείς διακοπές συνεδριάσεων. Βλέπετε να έχει αλλάξει πλέον το κλίμα; Θα λέγατε ότι ομαλοποιήθηκε η κατάσταση;

« Θα ήθελα να σημειώσω ότι ο λόγος ύπαρξης τεταμένου κλίματος στις συνεδριάσεις του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η διαφωνία που υπήρχε για τον λανθασμένο τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης ορισμένων θεμάτων. Στο νυν Δημοτικό Συμβούλιο υπάρχει πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση για όλες τις ενέργειες του Δήμου και ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος έχει χώρο να δουλέψει και να παράξει έργο στο Δήμο. Δυστυχώς, όμως, η παρουσία κάποιων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, που ευτυχώς είναι η μειοψηφία, είναι για να δημιουργούν προβλήματα, και όχι για να παράξουν έργο, αφού δεν ασχολούνται καθόλου με τα θέματα που απασχολούν το Δήμο αλλά η προσπάθειά τους είναι για να δυναμιτίζουν το κλίμα των συνεδριάσεων και να δημιουργούν προβλήματα, πιστεύοντας  ότι με το να μην παραχθεί έργο θα εκτεθεί ο Δήμαρχος. Επίσης, η νεολαία της Πόλης είχε υποβάλει πρόταση για ζωντανή διαδικτυακή προβολή των συνεδριάσεων της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των δημοτών για τον τρόπο διεξαγωγής των συνεδριάσεων και για τα θέματα που συζητούνται, όμως δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το εφαρμόσουμε λόγω επίκλησης του θέματος προστασίας προσωπικών δεδομένων από τους υπηρεσιακούς που παρακάθονται στις συνεδρίες.

Θα πρέπει λοιπόν να αντιληφθούν όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ότι οι δημότες μας έχουν εμπιστευτεί με την ψήφο τους για να παράξουμε έργο για το καλό της Πόλης μας και απαιτείται να υπάρχει κλίμα σύμπνοιας και συλλογικότητας».                                               

poli4

-Ολοκληρώνοντας, κ. Παπαχριστοφή, ποια θα ιεραρχούσατε ως τα κυριότερα ζητήματα που θα πρέπει να αναμένουν οι δημότες σας να δουν να υλοποιούνται στο άμεσο μέλλον, με βάση τις πραγματικότητες που υπάρχουν ενώπιον σας;

« Όραμα δικό μου αλλά και πιστεύω ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να μετατρέψουμε την Πόλη Χρυσοχούς σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη, με υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής για όλους τους κατοίκους. Στόχος και επίκεντρο κάθε δράσης μας είναι ο Δημότης. Η όποια προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική. Μόνο μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες και τις αναγκαίες υποδομές, ώστε να μπορούμε να χαιρόμαστε τα επιτεύγματα προόδου της πόλης μας.

Κατά τη θητεία του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου έχουν τροχιοδρομηθεί οι διαδικασίες για υλοποίηση όλων των αναπτυξιακών έργων, που χρειάζονται να γίνουν στο Δήμο μας, κάποια από τα οποία θα υλοποιηθούν στο άμεσο και κάποια άλλα σε μεταγενέστερο στάδιο, όμως το σημαντικότερο είναι να γίνουν ώριμα έργα, δηλ. να σχεδιαστούν και να αδειοδοτηθούν, και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

poli5