Pafos Net

Πάρκο Δασούδι Πάφου: Υπογράφεται σήμερα το συμβόλαιο για την συντήρηση και τον εξωραισμό του

title image

Αποτελούσε πάντοτε τον σπουδαιότερο και κεντρικότερο πνεύμονα πρασίνου της πόλης της Πάφου. Μέχρι πριν μερικά χρόνια τουλάχιστον, όταν και το περί ου ο λόγος Πάρκο Δασούδι, στη βόρειο έξοδο της πόλης προς τη Μεσόγη, μύριζε όντως χώρο πρασίνου. Ατυχείς παρεμβάσεις και εγκατάλειψη ωστόσο, μετέτρεψαν τον αλλοτινό πνεύμονα της Πάφου σε εγκαταλελειμμένο απλώς πάρκο που ουδείς επισκεπτόταν και ουδείς ασχολείτο μαζί του. Μόνη αλλαγή, η ονομασία του σε «Πάρκο Ηρώων Αγώνα ΕΟΚΑ 55-59», αφού εκεί βρίσκεται ο ιστορικός χώρος κράτησης του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Σήμερα όμως, φαίνεται να ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να καταστεί και πάλι το «Δασούδι», όπως όλοι το ξέρουν και το αναφέρουν στην Πάφο, σε ένα χώρο περιβαλλοντικής και αστικής αξίας για τον Δήμο Πάφου. Η δημοτική αρχή προχωρεί στην εκτέλεση ενός έργου που εμπλουτίζει το πράσινο της πόλης και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Αφού στα τέλη του 2020 προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός για την  εκτέλεση εργασιών συντήρησης και εξωραϊσμού στο Δημοτικό Πάρκο, με προεκτίμηση δαπάνης 195.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και διάρκεια εργασιών πέντε μήνες από την υπογραφή του συμβολαίου, σήμερα περνάμε στο επόμενο στάδιο: Στην υπογραφή του συμβολαίου για τον εξωραισμό και τη συντήρηση του χώρου. Η τελετή της υπογραφής θα πραγματοποιηθεί στις 12 σήμερα το μεσημέρι, στον χώρο του πάρκου.

Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει συντήρηση, ανάπλαση και διαμόρφωση του χώρου, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δαπεδοστρώσεις τοπιοτέχνηση φυτεύσεων, περιφράξεις, αστικό εξοπλισμό, παιδική χαρά και ηλεκτροφωτισμό.

Μιλώντας στο PafosNet ο δημοτικός σύμβουλος Εύρος Λοιζίδης, τόνισε ότι η δημοτική αρχή κρίνει ότι η κατάσταση στον χώρο πρασίνου είναι καθόλου ικανοποιητική, ενώ παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα τόσο με τις υποδομές, όσο και με τη λειτουργία του χώρου πρασίνου σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων.

« Για την αναβάθμιση του χώρου και την βελτίωση των υποδομών στο κεντρικό αυτό πάρκο της πόλης μας», τόνισε, « ο Δήμος Πάφου είχε ζητήσει και εκπονήθηκε από παλαιότερα από ιδιώτη μελετητή σχετική μελέτη. Πλέον, αποφασίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσουμε με διαγωνισμό ο οποίος θα μπορέσει να δώσει το νέο, σύγχρονο πρόσωπο και την αρμόζουσα λειτουργική θέση του πάρκου στην καθημερινότητα της πόλης και των ανθρώπων της».

Την σημασία του έργου επισημαίνει με παρέμβαση του και ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου Μαρίνος Στυλιανού. Το πάρκο Δασούσι, τονίζει, αποτέλεσε σημείο κατατεθέν για πολλές γενεές παφιτών και το μεγαλύτερο πάρκο στη δημαρχούμενη περιοχή της Πάφου.

« Άλλοτε έσφυζε από ζωή, ενώ τα τελευταία χρόνια δίνει την εικόνα ενός παραμελημένου πάρκου. Ένας πνεύμονας πρασίνου που αφέθηκε στο χρόνο ξεχασμένος. Είναι πραγματικά λυπηρό και προκαλεί το λιγότερο δυσφορία και θυμό όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με εικόνες ντροπής, εικόνες που εκπέμπουν λανθασμένα μηνύματα, εικόνες που επιβεβαιώνουν την εγκατάλειψη, τον μαρασμό ή και την αμέλεια.

Ο Δήμος Πάφου έχει υποχρέωση απέναντι στους δημότες, έχει υποχρέωση όλα τα πάρκα που βρίσκονται κάτω από την εποπτεία και διαχείριση του όπως συντηρούνται, δεντροφυτεύονται, εξωραϊζονται και βελτιώνονται ώστε να χρησιμοποιούνται ευρέως από τους συμπολίτες μας όπου και αν βρίσκονται αυτά. Πάφος δεν είναι μόνο το ιστορικό, πλέον ανανεωμένο κέντρο με τις σύγχρονες πλατείες και έργα υποδομής, δεν είναι μόνο η τουριστική περιοχή, αλλά όλη η δημαρχούμενη περιοχή της Πάφου με τις γειτονιές της και τους παράδρομους της».

Ο Μαρίνος Στυλιανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι το «Δασούδι» έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή του και θα ανοίξει ένα νέο με τον δρομολογούμενο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, που θα οδηγήσει στην βελτίωση του ώστε να ανταποκρίνετε στις ανάγκες της κοινωνίας, με σύγχρονο παιδότοπο, με χώρους άθλησης και υγείας, με διαθέσιμους χώρους υποδομής για φιλοξενία πολιτισμικών και μουσικών εκδηλώσεων με αυξημένους χώρους στάθμευσης, με παρουσία του υγρού και υδάτινου στοιχείου και τη δημιουργία Κηποθέατρου που θα μπορεί να φιλοξενεί επιτέλους μεγάλες εκδηλώσεις και μουσικές συναυλίες.

parko-dasoudi

Τα τελευταία χρόνια, παραδέχονται οι δημοτικοί παράγοντες, δεν είναι μόνο η εγκατάλειψη και η έλλειψη βελτιώσεων που ενοχλεί γύρω από τον ιστορικό χώρο πρασίνου της Πάφου. Πονοκέφαλο προκαλεί σε αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, Δήμο Πάφου, αλλά και περίοικους, και η κατάσταση του κυκλοφοριακού χάους που επικρατεί καθημερινά και όλες τις ώρες της ημέρας στην περιοχή παρά το πάρκο, συνεπεία της έντονης εμπορικής δραστηριότητας στην περιοχή και της λειτουργίας τριών τραπεζικών καταστημάτων σε μια ακτίνα μερικών μόνο μέτρων.

Το πρόβλημα στην κεντρική αυτή περιοχή της Πάφου καθίσταται σοβαρό σε ανησυχητικό βαθμό, τονίζουν περίοικοι και παραδέχονται πλέον αρμόδιοι κρατικοί και δημοτικοί φορείς, αφού η υπερσυγκέντρωση μεγάλων εμπορικών αναπτύξεων περιμετρικά του πάρκου έχουν καταστήσει κυριολεκτικά καθημερινό φαινόμενο τα τροχαία ατυχήματα, την κυκλοφοριακή συμφόρηση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και τις αντεκκλήσεις οδηγών.

Σημαντικά προβλήματα δημιουργούνται στην περιοχή με κυκλοφοριακό κομφούζιο με παράνομες επαναστροφές, με εισόδους σε αντίθετα ρεύματα κυκλοφορίας ή με μπλοκαρίσματα των εξόδων από αυτά, αλλά και με παράνομες σταθμεύσεις σε χώρους στάθμευσης λεωφορείων και οικιών.

Περίοικοι υποστηρίζουν ότι οι ρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν και ειδικότερα η τοποθέτηση διαχωριστικής νησίδας για απαγόρευση της αμφίδρομης κίνησης στην έξοδο επιχειρήσεων, δεν επιλύει, αλλά μάλλον επιτείνει το πρόβλημα, αφού πολλοί οδηγοί δεν συμμορφώνονται με αποτέλεσμα να δημιουργούν κυκλοφοριακό κομφούζιο και κινδύνους ατυχημάτων.

logolo

Και όμως το Δασούδι της Πάφου, δεν έχει εγκαταλειφθεί από όλους, ακόμη και στο σημερινό καθεστώς της υπολειτουργίας του. Μπορεί αρμόδιοι και το συντριπτικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού των παφιτών να έχουν βγάλει το πάρκο από την καθημερινότητα τους, συχνά όμως εικόνες από τα παλιά, όταν ο κύριος πνεύμονας πρασίνου της πόλης αποτελούσε τον αγαπημένο προορισμό των παφίων για μια βόλτα και για ολιγόωρη ανάπαυση, ξαναζεί και σήμερα εκεί.

Με την λειτουργία του αναψυκτηρίου και την βελτίωση του συγκεκριμένου κομματιού της έκτασης και των υποδομών της, με πρωτοβουλία των ενοικιαστών του αναχυκτηρίου, το μετατρέπουν συχνά σε μια όαση δροσιάς και παιγνιδιού τουλάχιστον για τους μικρούς κατοίκους της πόλης.

Γιορτές, παιγνίδια και εκδηλώσεις, πραγματοποιούνται εκεί σε συχνή βάση με επίκεντρο τα παιδιά, δίνοντας την ευκαιρία και σε ανθρώπους κάθε ηλικίας να κάνουν τη βόλτα τους στο πάρκο, να απολαμβάνουν τον καφέ τους στο αναψυκτήριο, να βλέπουν τα παιδιά να διασκεδάζουν στον παιγνιδότοπο που παρέχει πλέον πλήρη ασφάλεια για τους μικρούς επισκέπτες του χώρου και να θυμούνται παλιές καλές εποχές του Δημοτικού Πάρκου «Δασούδι».

Οι οποίες ευελπιστούν στην Πάφο ότι θα επιστρέψουν πλέον, ως αποτέλεσμα της ανάπλασης και εξωραισμού που προωθεί πλέον ο Δήμος της πόλης.

dasoudi3