Pafos Net

Πάρκο Χρωμάτων: Το μεγαλύτερο αστικό πάρκο της Κύπρου δημιουργείται στην Πάφο

title image

Στη δημιουργία του μεγαλύτερου αστικού πάρκου της Κύπρου προχωρεί σύντομα  ο Δήμος Πάφου. Πρόκειται για πάρκο που θα καλύπτει ένα τεράστιο τμήμα του κεντρικού ιστού της πόλης μεταξύ της λεωφόρου Ελλάδος, των δρόμων του εμπορικού κέντρου προς τη συνοικία Μουττάλλου και που περιλαμβάνει την πολύ καλά γνωστή στους παφίτες περιοχή της «Πεμπές», που υπήρξε ένας από τους γνωστότερους χώρους πρασίνου της πόλης και που τις τελευταίες δεκαετίες είχε υποβαθμισθεί σε εστία ρύπανσης και αντικοινωνικών δραστηριοτήτων.

Το Πάρκο των Χρωμάτων επισήμως τέθηκε στην καθημερινότητα της πόλης από τον περασμένο Ιούλιο, όταν στο Πολυχώρο «Αττικόν» πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Βραβείων του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που προκήρυξε ο Δήμος για την υλοποίηση του μεγάλου περιβαλλοντικού και αστικού έργου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, έγινε επίσης για πρώτη φορά η παρουσίαση του σχεδιασμού από την ομάδα που κέρδισε το Α’ Βραβείο. 

Το «Πάρκο των Χρωμάτων» καλύπτει έκτασης 32 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, καθιστώντας το ως το μεγαλύτερο αστικό πάρκο στην Κύπρο και το πιο «πλούσιο» στο νησί τόσο από άποψη πρασίνου, όσο και υποδομών. Στο Πάρκο θα φυτευτούν εκατοντάδες νέα δέντρα, ενώ θα περιλαμβάνει πλατειακούς χώρους συνάθροισης, παιδική χαρά, καφετέρια, γήπεδο αντισφαίρισης, γήπεδο καλαθόσφαιρας, μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου, αποδυτήρια, τροχοπεδιλοδρόμιο, skateboard, τοίχο αναρρίχησης 3-6 μέτρων, γραφείο διαχείρισης και πληροφόρησης, εκθεσιακό υπαίθριο χώρο, αρωματικό-βοτανικό κήπο, χώρους υγιεινής, 83 χώρους στάθμευσης για κοινό και ΑΜΕΑ, χώρους υπηρεσιών, κεντρική διαδρομή, και πύλες εισόδου.  

Η πρόταση ονοματοδοσίας του πάρκου ανήκει στον Δημοτικό Γραμματέα Πάφου. Το «Πάρκο των Χρωμάτων» επιλέγηκε μεταξύ άλλων επτά προτάσεων από την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου. Βάσει του σκεπτικού της απόφασης, η ονομασία του πάρκου στο τεμάχιο παρά τις οδούς Χαριλάου Τρικούπη, Αθηνάς και Αμαθούντος στοχεύει στην προβολή της αξίας και της σημασίας των χρωμάτων στην καθημερινή ζωή. Οι υπόλοιπες προτάσεις που είχαν κατατεθεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούσαν σε «Πάρκο Αειφορίας» με στόχο την προβολή της αειφορίας ως άνθησης, διαρκούς προόδου και ανάπτυξης, «Πάρκο Εύ Ζην», στέλνοντας το μήνυμα για την ζωή που χαρακτηρίζεται από ηθικές και πνευματικές αξίες, «Μεγάλο Πάρκο», που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο πάρκο από τα άλλα ως προς την έκτασή του, «Μεγάλο Αστικό Πάρκο», ονομασία που παραπέμπει σε κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο, «Πάρκο Ευφορίας» με την έννοια του συναισθήματος ή κατάσταση ψυχικής/σωματικής ευεξίας,
«Πάρκο Ελευθερίας», με στόχο την ανάδειξη του κορυφαίου ιδανικού και την διαχρονική κεντρική θέση στην ιστορία της Κύπρου και της Πάφου και «Πάρκο Τεσσάρων Εποχών», με στόχο την ανάδειξη της αξίας των πάρκων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και του κύκλου του χρόνου και της φύσης.

       parko2                                     

Το γνωστό στους γηραιότερους, κυρίως, κατοίκους της πόλης και επαρχίας Πάφου,  «Άλσος της Πεμπές», το οποίο καλύπτει την περιοχή που ξεκινά πίσω από την κεντρική υπεραγορά Παπαντωνίου και φθάνει μέχρι την οδό Χαριλάου Τρικούπη, θα είναι η «βάση» του μεγαλόπνοου σχεδιασμού προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό πάρκο με όλες απαιτούμενες ανέσεις και προδιαγραφές.

Προκειμένου ο σχεδιασμός αυτός να αρχίσει να υλοποιείται, μετά την κατακύρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, χρειάσθηκε ο Δήμος Πάφου να αρχίσει ένα τεράστιο έργο καθαριότητας, αφού το αλλοτινό άλσος δεν ήταν τίποτα άλλο τις τελευταίες δεκαετίες παρά μια μεγάλη εστία ρύπανσης, ακαλαισθησίας και οχληρίας στην καρδιά της Πάφου.

Ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου, Παναγιώτης Βορκάς, δήλωσε στο PafosNet ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών καθαρισμού, εντοπίστηκαν και απομακρύνθηκαν τόνοι ολόκληροι σκουπιδιών, όπως επίσης αυθαίρετα παραπήγματα και ευτελή υλικά.

« Και αυτό, αφού η περιοχή είχε αφεθεί στην εγκατάλειψη και την ερήμωση τα τελευταία 50 τουλάχιστον χρόνια», είπε χαρακτηριστικά, « πράγμα που προκαλούσε σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, αλλά και πιθανή εστία πρόκλησης πυρκαγιάς στην καρδιά της πόλης».

Οι εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης των υλικών αυτών, επεσήμανε ο κ. Βορκάς, έγιναν παρουσία λειτουργών του Τμήματος Δασών, ώστε να αποφευχθούν πιθανές αντιδράσεις κύκλων, οι οποίοι συχνά επικαλούνται την προστασία του πρασίνου για να συγκαλύψουν επεμβάσεις και αυθαιρεσίες δεκαετιών σε δημόσιους ανοικτούς χώρους της πόλης.

parko3

Μια αλλιώτικη πτυχή του υπό δημιουργία νέου πάρκου της Πάφου, έχει άμεση σχέση και με τους νέους της πόλης, ή καλύτερα με όσους εξ αυτών ασχολούνται με δραστηριότητες για τις οποίες οι υποδομές απουσιάζουν από την Πάφο, όπως είναι το skateboard.

Το Νοέμβριο του 2018, αντιπροσωπεία μαθητών της πόλης επέδωσε στο Δήμαρχο Πάφου, επιστολή με την οποία ζητούσε τη δημιουργία χώρου για skateboard στην πόλη. Πλέον, το αίτημα τους οδεύει ολοταχώς προς υλοποίηση μέσω της κατασκευής του « Πάρκου των Χρωμάτων», το οποίο μεταξύ άλλων υποδομών θα φιλοξενήσει και πίστα για skateboard, διαφοροποιώντας το αρχικό πλάνο της δημοτικής αρχής που προνοούσε την κατασκευή της πίστας αυτής στα οικόπεδα του Αχμέτ Ρασιήτ.

Οι 60 μαθητές της Πάφου που υπέγραφαν την επιστολή εκείνη, επεσήμαναν προς τον Φαίδωνα Φαίδωνος ότι στόχος της παρέμβασης τους ήταν να μην παραπεμφθεί το θέμα στις ελληνικές καλένδες και εκτιμούν ότι είναι καλή η χρονική συγκυρία για υλοποίηση και του αιτήματος τους, αφού όπως επισημαίνουν παρατηρούν την έναρξη πολλών έργων στην πόλη της Πάφου τα τελευταία χρόνια.

Η αντιπροσωπεία των παιδιών είχε επισκεφθεί τον Δήμαρχο Πάφου και του επέδωσε τη σχετική επιστολή, υπογεγραμμένη από τους συμμαθητές τους, με την παράκληση το αίτημά τους να εξεταστεί θετικά.

Παραλαμβάνοντας την επιστολή, ο κ. Φαίδωνος συνεχάρη του μαθητές για την πρωτοβουλία τους να επισκεφθούν τον Δήμαρχο και να του διαβιβάσουν εγγράφως το αίτημά τους, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί δείγμα ενεργού και υπεύθυνου πολίτη. Διαβεβαίωσε μάλιστα τους μαθητές ότι το αίτημα θα εξεταστεί από το Δήμο με καλή διάθεση και πρόθεση για υλοποίηση το συντομότερο δυνατό. 

Σχεδόν δύο χρόνια από τότε, οι λάτρεις του εντυπωσιακού αυτού αθλήματος, μπορούν πλέον να... ζεσταίνουν μηχανές.

mathites-se-faidona