Pafos Net

Παντελής Σκλιάς: Νησίδα εκπαιδευτικής σταθερότητας και ανάπτυξης το Νεάπολις Πάφου

title image

Η περίοδος της πανδημίας με τις συνεπαγόμενες αναγκαίες τροποποιήσεις των προγραμμάτων του και την καθιέρωση καινοτόμων πρακτικών, όπως η εξ αποστάσεως φοίτηση, κατέδειξε ότι το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου αποτελεί μια σταθερή συνισταμένη για τα ακαδημαικά πράγματα του τόπου.

Αυτό επισημαίνει σε σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet ο Πρύτανης του Νεάπολις και πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, Παντελής Σκλιάς, ο οποίος τονίζει ότι το ακαδημαικό ίδρυμα της Πάφου έχει όλες τις προυποθέσεις για να αναπληρώσει στο σύνολο τους τις ανάγκες που δημιουργεί τόσο η κατάσταση σε χώρες του εξωτερικού μετά την πανδημία, όσο κυρίως και η αρνητική τροπή για τις κυπριακές οικογένειες από την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια της Αγγλίας.

-κ. Πρύτανη, διάγουμε μια εκπαιδευτική περίοδο πρωτοφανή, αφενός μεν λόγω πανδημίας και αφετέρου λόγω των σημαντικών διαφοροποιήσεων που επιφέρει σε συνήθειες δεκαετιών για τα κυπριακά νοικοκυριά η σημαντική αύξηση των διδάκτρων που επιφέρει πλέον η Βρετανία.

Πώς αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου τα νέα αυτά δεδομένα και πόσο αισθάνεσθε ότι όλα είναι αντιμετωπίσιμα με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς;

« Ο επιχειρησιακός στόχος του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου της συνεχούς  αναβάθμισης των στρατηγικών υποδομών του και της επένδυσης σε ανθρώπινο δυναμικό διασφάλισε την δυνατότητα του Πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια του lock down να συνεχίσει την παροχή αξιόπιστης και ποιοτικής εκπαίδευσης.

Η απρόσκοπτη λειτουργία και η OnLine παροχή του συνόλου των υπηρεσιών του ανέδειξε το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου σε αυτή τη δύσκολη περίοδο σε νησίδα κοινωνικής σταθερότητας και ασφάλειας για τη τοπική κοινωνία της Πάφου καθώς και αξιόπιστης ακαδημαϊκής αριστείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση στη Κυπριακή Δημοκρατία.

Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία την διαδικασία μετατροπής της συμβατικής ακαδημαϊκής λειτουργίας σε εξ αποστάσεως μορφή – γιατί δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η λειτουργία ενός Πανεπιστημίου δεν εξαντλείται μόνο στην παροχή διδασκαλίας, αλλά περιλαμβάνει  ευρύτερη παροχή υπηρεσιών προς τη φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως ερευνητικών, διοικητικών, γραμματειακών, οικονομικών, υποστηρικτικών ηλεκτρονικών λειτουργιών, βιβλιογραφικών, κλπ., είμαστε προετοιμασμένοι - σε περίπτωση οιουδήποτε αρνητικού σεναρίου σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας τον Σεπτέμβριο - να συνεχίσουμε την συνολική λειτουργία μας παρέχοντας μικτή (blended) μορφή εκπαίδευσης.

Αυτή η δυνατότητα αντιμετωπίζει  και το σημαντικό πρόβλημα της έλλειψης χώρων με προδιαγραφές για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θέμα που αντιμετωπίζουν όλα τα Κυπριακά Πανεπιστήμια, πολλώ μάλλον αν προκύψουν σημαντικές νέες εγγραφές ή μετεγγραφές λόγω  Ηνωμένου Βασιλείου.

-Συγκεκριμενοποιώντας λίγο τα δεδομένα, ανά ενότητα, θα πρότεινα να ξεκινήσουμε με αυτό που «καίει» γονείς και φοιτητές: το οικονομικό σκέλος. Έχοντας ως δεδομένο πλέον το ύψος της αύξησης των διδάκτρων στο Η.Β., τι έχει να αντιπαραβάλει στο θέμα αυτό το Νεάπολις; Θα μπορέσει ο κύπριος γονέας να νοιώσει ότι έχει στον τόπο του μια λύση που, οικονομικά, του λύνει τα χέρια μετά τις δυσάρεστες εξελίξεις στη Βρετανία;

« Το διακύβευμα της επόμενης μέρας αφορά καταρχήν  την αντοχή της κοινωνίας και της οικονομίας στη πατρίδα μας να ανακάμψουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα από τις επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων αντιμετώπισής της.

Ήδη οι συνέπειες της πανδημίας στον τουριστικό τομέα και στις σχετιζόμενες επιχειρήσεις και υπηρεσίες είναι βαριές και θα ανακάμψουν σε βάθος χρόνου μόνο με την εφαρμογή στοχευμένων δημοσίων πολιτικών και την συνεισφορά σημαντικών οικονομικών πόρων από την Πολιτεία.

Όσον αφορά στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης -  θα μου επιτρέψετε να εκφραστώ και με  την ιδιότητά μου ως  Προέδρου της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων - αποδείχτηκε ότι τα Κυπριακά Πανεπιστήμια  αποτελούν παράγοντα  σταθερότητας και συνοχής για τον τόπο μας και πολύτιμο μοχλό κοινωνικής και οικονομικής ανάταξης για τις  επόμενες δύσκολες ημέρες στον τόπο μας.

Στο πλαίσιο αυτό απευθύνω ένα κάλεσμα προς  τις  κυπριακές  οικογένειες να εμπιστευτούν ως προορισμό βασικής επιλογής για τη φοίτηση των παιδιών τους το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, καθόσον αποδείξαμε έμπρακτα την ικανότητά μας  να προσφέρουμε άριστο ακαδημαϊκό έργο με διεθνείς προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας, ανταποκρινόμενοι άμεσα και αποτελεσματικά στις προσδοκίες της Κυπριακής και διεθνούς φοιτητικής κοινότητας, αλλά και στις μειωμένες  οικονομικές δυνατότητες της Κυπριακής οικογένειας».

neapolis-pafou

-Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται, προφανώς, η δυνατότητα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Κύπρου να απορροφήσουν ικανό τμήμα των φοιτητών που θα έσπευδαν στη Βρετανία για σπουδές και που λόγω οικονομικού δεν θα το πράξουν.

Το Νεάπολις πόση τέτοια ικανότητα θεωρείτε ότι διαθέτει, τόσο από πλευράς αριθμών φοιτητών, όσο κυρίως και από πλευράς προσφερομένων κλάδων και προγραμμάτων σπουδών;

« Πέρα από τα γνωστά και καταξιωμένα Προγράμματα Σπουδών της Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής, Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Νομικής, Ψυχολογίας, Αρχιτεκτονικής, Πολιτικής Μηχανικής, Κτηματομεσιτικών, Πληροφορικής,  Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας  και Διεθνών Σχέσεων, επενδύουμε συνεχώς  στην έρευνα παράγοντας νέα γνώση αιχμής με εξωστρέφεια και διεθνή αναγνώριση και εισάγοντας νέα Προγράμματα Σπουδών, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσας σε συμβατική και εξ αποστάσεως μορφή διδασκαλίας,  τα οποία ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες της 4IR (Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης) και το νέο σύνθετο εθνικό γεωπολιτικοοικονομικό περιβάλλον.

Ως εκ τούτου,  έχουν πιστοποιηθεί κατά τη διάρκεια του 2019 από τον Φορέα ΔΙΠΑΕ και λειτουργούν από την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδος νέα Προγράμματα Σπουδών, όπως το Πρόγραμμα στα Πληροφορικά Συστήματα και Ψηφιακή Καινοτομία, το Πρόγραμμα Διεθνείς Σχέσεις, Στρατηγική και Ασφάλεια, το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Διακυβέρνηση, το Πρόγραμμα Ποινική Δικαιοσύνη και Οικονομικό Έγκλημα, το  Πρόγραμμα στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, το Πρόγραμμα στην Ανθεκτικότητα Κατασκευών σε Ακραίες Συνθήκες Φόρτισης, τα Προγράμματα στη Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα και Ψηφιακό Marketing.

Επομένως οι νέες προκλήσεις και  η πιθανή αναδιάταξη του χάρτη ζήτησης από τις κυπριακές οικογένειες για παροχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, βρίσκει το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου έτοιμο να ανταποκριθεί προσφέροντας Προγράμματα Σπουδών με ακαδημαϊκή αριστεία και εφαρμοσμένη γνώση αιχμής σε ένα ποιοτικό, διεθνοποιημένο  και ασφαλές φοιτητικό περιβάλλον".

-Οι διεθνείς εξελίξεις, κ. Πρύτανη, φέρνουν στο προσκήνιο και ένα ζήτημα ευρύτερης πολιτικής: Κατά πόσο δηλαδή είναι εφικτό να επιτευχθεί άμεσα ο διακηρυγμένος στόχος όλων για μετατροπή της Κύπρου σε κέντρο ακαδημαϊκής αριστείας στην ευρύτερη περιοχή.

Αισθάνεσθε ότι η συγκυρία αποτελεί ευκαιρία για κάτι τέτοιο;

« Οι επενδύσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί  από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις  τα τελευταία χρόνια στις ψηφιακές υποδομές του, στην ενσωμάτωση  νέων καινοτόμων τεχνολογιών στην εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία, στην εναρμόνιση των Προγραμμάτων Σπουδών μας μέσω της αυστηρής διαδικασίας αξιολόγησης με βέλτιστα διεθνή ακαδημαϊκά  πρότυπα καθώς και στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας του άριστου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού μας, διασφάλισαν τη δυνατότητα του Πανεπιστημίου να συνεχίσει την εκπαιδευτική αποστολή του κατά τη διάρκεια των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ παράλληλα στήριξε  και ενδυνάμωσε την κοινωνική συνοχή της τοπικής κοινωνίας και την οικονομική δραστηριότητα τη δύσκολη αυτή στιγμή για τον τόπο μας.

Επίσης, η περαιτέρω αξιοποίηση και θεσμική θωράκιση της εξ αποστάσεως και της μικτής (blended) εκπαίδευσης, η οποία έχει ήδη επιτευχθεί με την αγαστή συνεργασία του ΥΠΑΝ και του Φορέα ΔΙΠΑΕ και σε συναντίληψη με τις αντίστοιχους θεσμικούς φορείς της ελληνικής Πολιτείας,  αποτελούν προκλήσεις που καλούμαστε όλοι, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Πολιτεία και κοινωνία να αντιμετωπίσουμε και επιλύσουμε σε βάθος χρόνου, προσδίδοντας ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα στην Ανώτατη Εκπαίδευση στη Κύπρο.

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου μαζί με τα άλλα Πανεπιστήμια ανέδειξαν τη σημασία της βέλτιστης λειτουργίας, ορθολογικής διαχείρισης κρίσεων και περαιτέρω ανάπτυξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Κυπριακή Δημοκρατία ως μοχλού κοινωνικής συνοχής, οικονομικής σταθερότητας, διεθνοποίησης  και αναπτυξιακής προοπτικής των επομένων ημερών και γενεών για τον τόπο μας».

neapolis-pafou-2