Pafos Net

Παιδική Εξοχή Χρυσορρογιάτισσας: Το 2019 αποκτά ζωή μετά από δεκαετίες

title image

Μετά από πολύμηνη απραξία, συνεπεία της οικονομικής στενότητας, οι εμπλεκόμενοι φορείς στην αναστήλωση και επαναλειτουργία της Παιδικής Εξοχής Κτήματος, στην περιοχή της Μονής Χρυσορρογιάτισσας, στην Παναγιά, επιχειρούν να κινήσουν και πάλι τις διαδικασίες. Με «όχημα» αυτή τη φορά την προσπάθεια εκταμίευσης ενός ποσού 300 χιλιάδων ευρώ από τα κρατικά ταμεία, την υπαγωγή του έργου σε ευρωπαικά προγράμματα, αλλά και δωρεές από οργανισμούς και επιχειρηματίες της Πάφου που δείχνουν να προχωρούν και πάλι σε οικονομικές δραστηριότητες κοινωφελούς δράσης μετά την κρίση, η Διοικούσα Επιτροπή της Παιδικής Εξοχής προσπαθεί να βάλει και πάλι σε τροχιά τις διαδικασίες αποπεράτωσης των έργων που έχουν παραμείνει ημιτελή λόγω της εξάλειψης των κονδυλίων που είχαν εξασφαλισθεί την περασμένη πενταετία.

Η Παιδική Εξοχή Κτήματος, που λειτουργούσε υπό την ευθύνη της Μητρόπολης Πάφου, του Δήμου Πάφου και κοινωνικών φιλανθρωπικών σωματείων της επαρχίας πριν αρκετές δεκαετίες, καταβάλλεται προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να αναβιώσει. Παρά τις προσπάθειες αυτές ωστόσο, που έφτασαν μέχρι και το σημείο της έναρξης οικοδομικών εργασιών, το έργο παρέμεινε την τελευταία πενταετία ημιτελές ελλείψει κονδυλίων και οι προσπάθειες του προηγούμενου διαστήματος στόχευαν πρωτίστως στην εκταμίευση ευρωπαικών κονδυλίων μέσα από διάφορα προγράμματα που προωθεί η Μονή Χρυσορρογιάτισσας. Η καθυστέρηση που συνεπάγεται η διαδικασία αυτή, ωστόσο, έχει στρέψει το τελευταίο διάστημα την προσοχή της Διοικούσας Επιτροπής προς την πλευρά της Κυβέρνησης.

Τις πληροφορίες μας επιβεβαίωσε ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου και μέλος της Διοικούσης Επιτροπής του έργου, Βάσος Δημητρίου, ο οποίος ανέλαβε πρωτοβουλία για πραγματοποίηση το προσεχές διάστημα νέων δράσεων για το θέμα. Ο κ. Δημητρίου αποκάλυψε στο PafosNet ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για την στήριξη του κράτους στη νέα προσπάθεια αποπεράτωσης του έργου, με την εμπλοκή και του ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, που κατάγεται όπως είναι γνωστό από την Πάφο. Ήδη έχει σταλεί σχετική επιστολή την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, προς την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, τόνισε, στην οποία ζητείται όπως χορηγηθεί το κονδύλι που απαιτείται για την επανέναρξη και αποπεράτωση των έργων από τα σχετικά προγράμματα κοινωνικής πολιτικής του Υπουργείου.

Ο κ. Δημητρίου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το ποσό που απαιτείται μπορεί να διατεθεί από το κράτος σήμερα, ώστε το έργο να λάβει επιτέλους «σάρκα και οστά». Η Επιτροπή ωστόσο, τόνισε, διατηρεί στο τραπέζι και την προοπτική των ευρωπαικών κονδυλίων.

« Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση μιας διευθέτησης ώστε αμέσως μετά τις διακοπές να  πραγματοποιηθεί η πρώτη μιας σειράς συσκέψεων με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Πάφου, του Δημάρχου Πάφου, της κοινοτικής αρχής Παναγιάς και των φορέων που ήταν ανέκαθεν εμπλεκόμενοι στην λειτουργία του χώρου, ώστε να δρομολογηθούν οι διεργασίες εξεύρεσης των πρώτων κονδυλίων που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των έργων», επεσήμανε ο Βάσος Δημητρίου. «Το 2019 εκτιμώ ότι θα είναι έτος οικοδομικών εργασιών και είμαι βέβαιος ότι εντός του χρόνου θα ολοκληρωθεί το έργο. Το 2019, μετά από δεκαετίες ερήμωσης, η Παιδική Εξοχή θα φιλοξενήσει και πάλι παιδιά της επαρχίας μας για τις διακοπές τους.

Η λύση πλέον μπορεί να προέλθει μόνο με την εμπλοκή του κράτους, ή ιδιωτών δωρητών, αλλά και την διεκδίκηση 300 χιλιάδων ευρώ από τα ευρωπαικά προγράμματα για την εκτέλεση έργων στον Κατασκηνωτικό Χώρο της Μονής».

Οι εργασίες αυτές μπορούν βάσει των μελετών να συνδυασθούν με τα έργα στην Παιδική Εξοχή, υποστήριξε ο κ. Δημητρίου, δεδομένου ότι κάποιες απαιτούμενες εγκαταστάσεις για τον κατασκηνωτικό χώρο, μπορούν να παρασχεθούν από την Παιδική Εξοχή, όπως είναι η κουζίνα, χώροι υγιεινής και άλλοι. Με αυτό το δεδομένο, επεσήμανε, εκτιμούμε ότι το ευρωπαικό κονδύλι που διεκδικείται από την Ιερά Μονή Χρυσορρογιάτισσας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αποπεράτωση των έργων στην Παιδική Εξοχή.

Ο Βάσος Δημητρίου τόνισε ότι η Ηγούμενος της Μονής είναι ένθερμος υποστηρικτής των προσπαθειών για συνέχιση των έργων για την Εξοχή, γεγονός που δημιουργεί, όπως είπε, την αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα κινηθούν σύντομα.

paidiki-exohi2

Τα κονδύλια για την συνέχιση των ημιτελών έργων στο μεταξύ έχουν προ πολλού εξαντληθεί, ενώ παρατηρείται δυστοκία στην εξεύρεση νέων πόρων προκειμένου οι εργασίες να συνεχισθούν.

Αυτό που ανησυχεί κυρίως τους εμπλεκόμενους φορείς, διευκρινίζει ο Βάσος Δημητρίου, είναι το γεγονός ότι ήδη έχουν παρέλθει άλλα τέσσερα με πέντε χρόνια από την εκτέλεση των πρώτων εργασιών στα κτίρια, πράγμα που σε συνδυασμό με τους βαριούς χειμώνες της περιοχής σημαίνει ότι οι φθορές που προκαλούνται είναι τόσο σημαντικές που στην ουσία ακυρώνουν όποια έργα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και καθιστούν τα έξοδα «πεταμένα λεφτά.

Ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι μετά από πολύχρονη απραξία, συνεπεία της οικονομικής στενότητας, οι εμπλεκόμενοι φορείς στην αναστήλωση και επαναλειτουργία της Παιδικής Εξοχής Κτήματος επιχειρούν να κινήσουν και πάλι τις διαδικασίες.

Το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής  της Παιδικής Εξοχής Κτήματος, συναντήθηκε πρόσφατα στο ημιτελές κτίριο των εγκαταστάσεων με τον Κοινοτάρχη Παναγιάς και μέλη τοπικών φορέων και κομματικών οργανώσεων, σε μια προσπάθεια να δρομολογηθούν το ταχύτερο δυνατό οι διεργασίες για την προώθηση των εργασιών.

« Το κύριο μας μέλημα είναι να εξευρεθούν οι οικονομικοί πόροι ώστε οι οικοδομικές εργασίες να αρχίσουν και να αποπερατωθούν εντός του 2019», επεσήμανε. « Όπως δήλωνα από τις αρχές του 2012, τα άπορα παιδιά των δημοτικών σχολείων της Πάφου με την λειτουργία της Παιδικής Εξοχής θα έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν ψυχαγωγία μέσα σε ποιοτικές συνθήκες κατασκήνωσης σε συνδυασμό με κοινωνική επιμόρφωση κατά την διάρκεια των θερινών διακοπών τους».

Οφέλη από την επαναλειτουργία της Παιδικής Εξοχής Κτήματος, κατέληξε ο Βάσος Δημητρίου, θα έχει και η Παναγιά.          

       

xrysorogiatissa

Ένα έργο που ξεκίνησε εδώ και χρόνια, η Παιδική Εξοχή Κτήματος στην Χρυσορρογιάτισσα, παραμένει ανολοκλήρωτο, στο έλεος του Θεού και των καιρικών φαινομένων.

Αυτό τονίζει με πρόσφατη παρέμβαση του ο τέως επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΚΟ στον Δήμο Πάφου και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, Χρύσανθος Σαββίδης, μετά από επίσκεψη του στην περιοχή.

« Αν και δεν είμαι μηχανικός, θεωρώ ότι η οικοδομή έχει υποστεί σημαντικές φθορές λόγω της εγκατάλειψης και πρέπει άμεσα ο Δήμος Πάφου και όλοι οι αρμόδιοι φορείς να μεριμνήσουν και να δώσουν λύση στο συγκεκριμένο θέμα», παρατηρεί. « Η συγκεκριμένη κατασκήνωση από τη δεκαετία του ‘80 αποτελούσε χώρο εναλλακτικής απασχόλησης των νέων της επαρχίας μας κατά τους θερινούς μήνες και είναι κρίμα να μην μπορούμε να της δώσουμε ξανά ζωή». 

panagia

 

Ενεργό ρόλο στην επανεκκίνηση των έργων για την «ανάσταση» της Παιδικής Εξοχής Κτήματος, διαδραματίζει και ένα από τα πλέον δραστήρια κομμάτια της τοπικής κοινωνίας της Παναγιάς: Το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ της κοινότητας.

Μιλώντας στο PafosNet, ο πρόεδρος του, Κώστας Χριστοδούλου, επεσήμανε ότι αν και η Παιδική Εξοχή Κτήματος δεν είναι κυριότητα της κοινότητας, αλλά του Δήμου και της Μητρόπολης Πάφου, εντούτοις η κοινωνική σημασία που είχε ανέκαθεν στην καθημερινότητα των παιδιών και οικογενειών της επαρχίας, ωθεί το Κέντρο να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην αναβίωση της.

«Είναι γνωστό ότι τις προηγούμενες δεκαετίες στην Παιδική Εξοχή φιλοξενούνταν παιδιά από όλη την Πάφο και μάλιστα οικογενειών με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες», είπε. « Σε αυτά τα πλαίσια κρίνουμε ότι το έργο έχει ρόλο να διαδραματίσει και στις σημερινές συνθήκες, για αυτό και εμείς από την πλευρά μας βοηθούμε όπως και όσο μπορούμε στις προσπάθειες.

Ήδη είχαμε πρόσφατα την πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Διοικούσας, Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι εντός του 2019 θα προσπαθήσει να καταλήξει σε αίσιο τέλος την προσπάθεια άντλησης πόρων από ΜΚΟ του εξωτερικού που στοχεύουν σε παρόμοια προγράμματα κοινωνικής φύσης».