Pafos Net

Παιδική Εξοχή Χρυσορρογιάτισσας: Το 2019 αποκτά ζωή μετά από δεκαετίες

title image

Μετά από πολύμηνη απραξία, συνεπεία της οικονομικής στενότητας, οι εμπλεκόμενοι φορείς στην αναστήλωση και επαναλειτουργία της Παιδικής Εξοχής Κτήματος, στην περιοχή της Χρυσορρογιάτισσας, επιχειρούν να κινήσουν και πάλι τις διαδικασίες. Με «όχημα» αυτή τη φορά ευρωπαικά κονδύλια, αλλά και δωρεές από οργανισμούς και επιχειρηματίες της Πάφου, η Διοικούσα Επιτροπή της Παιδικής Εξοχής προσπαθεί, να βάλει και πάλι σε τροχιά τις διαδικασίες αποπεράτωσης των έργων που έχουν παραμείνει ημιτελή λόγω της εξάλειψης των κονδυλίων που είχαν εξασφαλισθεί την περασμένη τριετία.

Τις πληροφορίες μας επιβεβαίωσε ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου και μέλος της Διοικούσης, Βάσος Δημητρίου, ο οποίος ανέλαβε πρωτοβουλία για πραγματοποίηση τις προσεχείς μέρες νέας σύσκεψης για το θέμα. Ο κ. Δημητρίου αποκάλυψε ότι έχει ήδη γίνει διευθέτηση ώστε αμέσως μετά τις γιορτές πραγματοποιηθεί η πρώτη μιας σειράς συσκέψεων με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Πάφου, του Δημάρχου Πάφου, της κοινοτικής αρχής Παναγιάς και των φορέων που ήταν ανέκαθεν εμπλεκόμενοι στην λειτουργία του χώρου, ώστε να δρομολογηθούν οι διεργασίες εξεύρεσης των πρώτων κονδυλίων που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των έργων.

«Το 2018 εκτιμώ ότι θα είναι έτος οικοδομικών εργασιών και είμαι βέβαιος ότι εντός του χρόνου θα ολοκληρωθεί το έργο. Το 2019, μετά από δεκαετίες ερήμωσης, η Παιδική Εξοχή θα φιλοξενήσει και πάλι παιδιά της επαρχίας μας για τις διακοπές τους».

Η λύση πλέον, εκτιμά ο κ. Δημητρίου, μπορεί να προέλθει μόνο με την εμπλοκή ιδιωτών δωρητών, αλλά και την διεκδίκηση 300 χιλιάδων ευρώ από τα ευρωπαικά προγράμματα για την εκτέλεση έργων στον Κατασκηνωτικό Χώρο της Μονής.

« Οι εργασίες αυτές μπορούν βάσει των μελετών να συνδυασθούν με τα έργα στην Παιδική Εξοχή», υποστήριξε, « δεδομένου ότι κάποιες απαιτούμενες εγκαταστάσεις για τον κατασκηνωτικό χώρο, μπορούν να παρασχεθούν από την Παιδική Εξοχή, όπως είναι η κουζίνα, χώροι υγιεινής κλπ. Με αυτό το δεδομένο, εμείς εκτιμούμε ότι το ευρωπαικό κονδύλι που διεκδικείται από την Ιερά Μονή Χρυσορρογιάτισσας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αποπεράτωση των έργων στην Παιδική Εξοχή».

Ο Βάσος Δημητρίου τόνισε ότι η Ηγούμενος της Μονής είναι ένθερμος υποστηρικτής των προσπαθειών για συνέχιση των έργων για την Εξοχή, γεγονός που δημιουργεί, όπως είπε, την αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα κινηθούν σύντομα.

paidiki-exohi2

Τα κονδύλια για την συνέχιση των ημιτελών έργων στο μεταξύ έχουν εξαντληθεί, ενώ παρατηρείται δυστοκία στην εξεύρεση νέων πόρων προκειμένου οι εργασίες να συνεχισθούν.

Αυτό που ανησυχεί κυρίως τους εμπλεκόμενους φορείς, διευκρινίζει ο Βάσος Δημητρίου, είναι το γεγονός ότι ήδη έχουν παρέλθει άλλα τρία χρόνια από την εκτέλεση των πρώτων εργασιών στα κτίρια, πράγμα που σε συνδυασμό με τους βαριούς χειμώνες της περιοχής σημαίνει ότι οι φθορές που προκαλούνται είναι τόσο σημαντικές που στην ουσία ακυρώνουν όποια έργα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και καθιστούν τα έξοδα «πεταμένα λεφτά».

Ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι μετά από πολύχρονη απραξία, συνεπεία της οικονομικής στενότητας, οι εμπλεκόμενοι φορείς στην αναστήλωση και επαναλειτουργία της Παιδικής Εξοχής Κτήματος επιχειρούν να κινήσουν και πάλι τις διαδικασίες.

Το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής  της Παιδικής Εξοχής Κτήματος, συναντήθηκε πρόσφατα στο ημιτελές κτίριο των εγκαταστάσεων με τον Κοινοτάρχη Παναγιάς, Σάββα Νικολάου και μέλη της τοπικής οργάνωσης της ΕΔΕΚ, σε μια προσπάθεια να δρομολογηθούν το ταχύτερο δυνατό οι διεργασίες για την προώθηση των εργασιών.

« Το κύριο μας μέλημα είναι να εξευρεθούν οι οικονομικοί πόροι ώστε οι οικοδομικές εργασίες να αρχίσουν και να αποπερατωθούν εντός του 2018», επεσήμανε. « Όπως δήλωνα από τις αρχές του 2012, τα άπορα παιδιά των δημοτικών σχολείων της Πάφου με την λειτουργία της Παιδικής Εξοχής θα έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν ψυχαγωγία μέσα σε ποιοτικές συνθήκες κατασκήνωσης σε συνδυασμό με κοινωνική επιμόρφωση κατά την διάρκεια των θερινών διακοπών τους».

Οφέλη από την επαναλειτουργία της Παιδικής Εξοχής Κτήματος, κατέληξε ο Βάσος Δημητρίου, θα έχει και η Παναγιά.                    

xrysorogiatissa

Ένα έργο που ξεκίνησε εδώ και χρόνια, η Παιδική Εξοχή Κτήματος στην Χρυσορρογιάτισσα, παραμένει ανολοκλήρωτο, στο έλεος του Θεού και των καιρικών φαινομένων.

Αυτό τονίζει ο τέως επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΚΟ στον Δήμο Πάφου, Χρύσανθος Σαββίδης, μετά από επίσκεψη του στην περιοχή.

« Αν και δεν είμαι μηχανικός, θεωρώ ότι η οικοδομή έχει υποστεί σημαντικές φθορές λόγω της εγκατάλειψης και πρέπει άμεσα ο Δήμος Πάφου και όλοι οι αρμόδιοι φορείς να μεριμνήσουν και να δώσουν λύση στο συγκεκριμένο θέμα», παρατηρεί. « Η συγκεκριμένη κατασκήνωση από τη δεκαετία του ‘80 αποτελούσε χώρο εναλλακτικής απασχόλησης των νέων της επαρχίας μας κατά τους θερινούς μήνες και είναι κρίμα να μην μπορούμε να της δώσουμε ξανά ζωή». 

Η Παιδική Εξοχή Κτήματος, που λειτουργούσε υπό την ευθύνη της Μητρόπολης Πάφου, του Δήμου Πάφου και κοινωνικών φιλανθρωπικών σωματείων της επαρχίας πριν αρκετές δεκαετίες, καταβάλλεται προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να αναβιώσει. Παρά τις προσπάθειες αυτές ωστόσο, που έφτασαν μέχρι και το σημείο της έναρξης οικοδομικών εργασιών, το έργο παρέμεινε την τελευταία διετία ημιτελές ελλείψει κονδυλίων και πλέον οι προσπάθειες στοχεύουν στην εκταμίευση ευρωπαικών κονδυλίων μέσα από διάφορα προγράμματα που προωθεί η Μονή Χρυσορρογιάτισσας.

panagia