Pafos Net

Πάφος: Ζήτηση-ρεκόρ στην τεχνική εκπαίδευση από τον μαθητικό πληθυσμό

title image

Το θέμα της αναγκαιότητας λειτουργίας δεύτερης Τεχνικής Σχολής στην Πάφο, είναι την τελευταία τριετία στην επικαιρότητα των εκπαιδευτικών πραγμάτων της Πάφου, λόγω της πρωτοφανούς για τα κυπριακά δεδομένα ζήτησης για φοίτηση στην τεχνική εκπαίδευση. Σήμερα, επανέρχεται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο, με αφορμή την αυτεπάγγελτη εγγραφή του στη Βουλή από τον βουλευτή Πάφου του ΔΗΚΟ, Χρύσανθο Σαββίδη.

Στην αιτιολογική έκθεση ο κ. Σαββίδης επισημαίνει ότι η δημιουργία δεύτερης Τεχνικής Σχολής στην Πάφο αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη. Η ανάγκη αυτή, τονίζει, προκύπτει από το γεγονός ότι σήμερα οι παφίτες μαθητές που επιθυμούν να εγγραφούν στους κλάδους της Τεχνικής Σχολής αδικούνται αφού́ δεν υπάρχει ο απαραίτητος διαθέσιμος αριθμός θέσεων για εγγραφή́ τους και προτρέπονται, είτε να εγγράφουν σε λυκειακό κύκλο, είτε να εγγραφούν στην Τεχνική́ Σχολή Πόλεως Χρυσοχούς.

Μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο εισηγητής του θέματος, παρατηρεί ότι η αναγκαιότητα δημιουργίας δεύτερης Τεχνικής Σχολής στην Πάφο είναι αίτημα που δυστυχώς μετατίθεται απο τον ένα χρόνο στον άλλο. Η λύση του να μοιράζουμε το Λύκειο Αγίου Χαραλάμπους Έμπας στην μέση, ούσα η μόνη επαρχία που δέχεται να μοιράζουν σχολεία, και να μεταφέρουμε κάποια τμήματα της Τεχνικής Σχολής Πάφου σε αυτό, δεν είναι λύση αλλά μπαλώματα, τονίζει.

« Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι από την μιά το κράτος θέλει να αναπτύξει την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, αλλά απο την άλλη δεν επενδύει σε υποδομές. Η Πάφος των εξαιρετικών αποτελεσμάτων στερείται ίσων ευκαιριών σε θέματα παιδείας. Πολλά παιδιά αναγκάζονται να φοιτήσουν σε Λύκεια γιατί δεν υπάρχουν θέσεις στην Τεχνική Σχολή Πάφου, όπου όντως θα επιθυμούσαν να φοιτήσουν. ‘Οταν στην μόρφωση που αποτελεί την καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει ένα κράτος στην νεολαία του και στην ίδια την κοινωνία συμπεριφερόμαστε έτσι, τι άλλο να σχολιάσουμε».

Μαθητές οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν τη φοίτηση τους στον τεχνικό κλάδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν γίνονται αποδεκτοί στην Τεχνική Σχολή Πάφου ή αναγκάζονται να επιλέγουν κλάδους σπουδών άλλους από αυτούς που πραγματικά τους ενδιαφέρουν, αφού η Τεχνική δεν μπορεί να απορροφήσει άλλους μαθητές. Η κατάσταση στην Πάφο έχει φτάσει στα όρια της στο θέμα αυτό τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της στροφής νέων προς τεχνικά επαγγέλματα από την εποχή της οικονομικής κρίσης.

Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στην Τεχνική Εκπαίδευση στην Πάφο έχει αυξηθεί κατά 37%, ενώ παράλληλα ο αριθμός των μαθητών που πετυχαίνουν στις Παγκύπριες εξετάσεις, έχει αυξηθεί σημαντικά.

Μιλώντας στο PafosNet ο Διευθυντής της Τεχνικής Σχολής Πάφου, Άκης Ηλία, επεσήμανε ότι για επτά συνεχή έτη εφαρμόζεται το πρόγραμμα εισαγωγικών μαθημάτων για τους μαθητές πρώτου έτους πρακτικής κατεύθυνσης. Στόχος των μαθημάτων αυτών είναι, πρωτίστως η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των μαθητών, αλλά και η βελτίωση των βασικών τους γνώσεων, εξήγησε.

« Τα αποτελέσματα μετά από την ανάλυση των δεδομένων και τη σύγκριση του αρχικού διαγνωστικού δοκιμίου με το τελικό, δείχνουν την εξελικτική πρόοδο των μαθητών που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 42%», επεσήμανε. « Επιπλέον, σε συνεργασία με την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του Υπουργείου Παιδείας και ειδικού συνεργάτη παρέχεται εξειδικευμένη βοήθεια σε δώδεκα μαθητές ετησίως, οι οποίοι χρήζουν βοήθειας, λόγω ειδικών κριτηρίων.

texniki2

« Η Τεχνική Σχολή Πάφου βρίσκεται αναμφίβολα σε συνεχή ανοδική και πετυχημένη πορεία», τονίζει ο κ. Ηλία. « H επιτυχία δεν ήρθε ούτε μόνη της, αλλά ούτε από τη μια ημέρα στην επόμενη. Δημιουργήθηκε με συστηματική, οργανωμένη και καλά προγραμματισμένη δουλειά, με σαφείς και ξεκάθαρους στόχους, με συστηματικό σχέδιο δράσης και με ακριβή χρονοδιαγράμματα».

Στην Τεχνική Σχολή Πάφου, τονίζει ο διευθυντής της, φοιτούσαν την τελευταία χρονιά 595 μαθητές και εργάζονταν 116 εκπαιδευτικοί. Οι 46 εκπαιδευτικοί προέρχονται από τη Μέση Γενική Εκπαίδευση και οι 70 από τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Αξίζει να σημειωθεί, επισημαίνει, ότι το 42% των μαθητών του σχολείου αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, τα οποία αναλύονται και κατηγοριοποιούνται, ώστε να μπορούν οι αρμόδιοι να προσφέρουν μέσω  εξειδικευμένων προγραμμάτων στήριξη και βοήθεια στα παιδιά αυτά.   

« Από τη σχολική χρονιά 2019-2020, λειτουργούν στο Λύκειο Έμπας τέσσερις κλάδοι και ειδικότητες», αναφέρει ο κ. Ηλία. « Πρόκειται για τους κλάδους Αισθητικής και Κομμωτικής, Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων, Βιομηχανικού Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Προσωπικά, πιστεύω ότι η ανέγερση μιας νέας Τεχνικής Σχολής στην επαρχία της Πάφου πρέπει να αρχίσει να σχεδιάζεται άμεσα για δυο βασικούς λόγους: Πρώτον, για να εξυπηρετήσει τις συνεχώς αυξημένες ανάγκες της Τεχνικής Εκπαίδευσης, όπως δείχνουν οι αριθμοί των μαθητών, οι οποίοι αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο  και δεύτερον, γιατί η Πάφος είναι η μόνη επαρχία που διαθέτει μόνο μια Τεχνική Σχολή. Αυτό δημιουργεί μαθητές δυο ταχυτήτων, αφού σε όλες τις άλλες επαρχίες υπάρχουν τρεις Τεχνικές Σχολές.

Είναι πεποίθησή μου ότι για την ποιοτική αναβάθμιση και τις μεγάλες επιτυχίες στα αποτελέσματα των μαθητών μας, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η συστηματική, μεθοδική και άριστα προγραμματισμένη δουλειά, η οποία επιτελείται από τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τη διεύθυνση του σχολείου μας. Εργαζόμαστε καθημερινά, θέτοντας συγκεκριμένους βραχυπρόθεσμους, αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι  δε μένουμε στη θεωρία. Έχουμε αναπτύξει έναν στρατηγικό σχεδιασμό, με καθορισμένους τρόπους και ενέργειες, αλλά και προτεραιότητες για την υλοποίηση των στόχων αυτών».

     texniki3 

«Στην Τεχνική Σχολή Πάφου», αναφέρει ο κ. Ηλία, « εφαρμόζουμε τέσσερα καινοτόμα προγράμματα και δράσεις, με βασικό στόχο τη βελτίωση και στήριξη των μαθητών μας.  

Το πρώτο εξ αυτών είναι το Πρόγραμμα Εισαγωγικών Μαθημάτων στα Νέα Ελληνικά, τα Μαθηματικά, τα Αγγλικά και τη Φυσική για τη βελτίωση των βασικών γνώσεων, αλλά και τη βελτίωση της αυτοεικόνας των μαθητών. Τα τελευταία επτά συνεχή χρόνια κατά τα οποία εφαρμόζουμε το πρόγραμμα, οι στατιστικές αναλύσεις δείχνουν βελτίωση των μαθητών μας και στα τέσσερα μαθήματα, της τάξης του 45%. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι έγινε, επίσης, σύγκριση των μαθητών του σχολείου μας με μαθητές άλλης επαρχίας, που δεν είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό. Η έρευνα έδειξε ότι οι μαθητές της Τεχνικής Σχολής Πάφου που παρακολούθησαν το πρόγραμμα των εισαγωγικών μαθημάτων, είχαν 38% καλύτερη απόδοση στο τελικό δοκίμιο αξιολόγησης από αυτούς που δεν το παρακολούθησαν. 

Το δεύτερο είναι το Πρόγραμμα για στήριξη εξαιρετικά δύσκολων περιπτώσεων μαθητών με πολλαπλά προβλήματα, σε συνεργασία με την Ο.Α.Π. και εξωτερικό συνεργάτη. Για τρίτη συνεχή χρονιά εφαρμόζουμε το πρόγραμμα αυτό, κατά το οποίο μετά από ειδική έρευνα που πραγματοποιείται μέσω σχετικού ερωτηματολογίου, επιλέγονται περίπου δέκα με δώδεκα μαθητές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Οι μαθητές αυτοί εντάσσονται στο πρόγραμμα, στο οποίο ειδικός εξωτερικός συνεργάτης με τη συνεχή στήριξη της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τους καθοδηγεί και τους βοηθά καθημερινά σε μια προσπάθεια ομαλής ένταξης των παιδιών αυτών στο σχολείο.

Τρίτη δράση είναι το Προσωπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Ικανοτήτων (Π.Σ.Α.Ι.). Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, για την κοινωνική, συναισθηματική και γνωσιολογική εξέλιξη των μαθητών μας. Επιδιώκεται η κατάκτηση της ικανότητας αυτογνωσίας εκ μέρους του ίδιου του μαθητή, αφού καταγράφει βασικά στοιχεία της προσωπικότητάς του, τα προτερήματα και τα ελαττώματά του, τις στάσεις,  τις αξίες, καθώς και τα ενδιαφέροντά του.  Ταυτόχρονα, ο μαθητής καλείται να θέσει τους προσωπικούς του στόχους, τους οποίους θα αξιολογήσει, στη συνέχεια,  ώστε να οδηγηθεί στην αυτοβελτίωση. Την ίδια στιγμή, μέσω του εργαλείου αυτού, τόσο ο Υπεύθυνος Καθηγητής του μαθητή, όσο και ο ΣΕΑ του σχολείου θα είναι σε θέση να καθοδηγήσουν τον μαθητή ανάλογα με την προσωπικότητα, τα ενδιαφέροντα και τους στόχους που έχει θέσει. 

Το τέταρτο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε είναι η Αξιοποίηση των ΤΠΕ (Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας) τόσο στη διοίκηση του σχολείου, όσο και στην αξιοποίησή τους στην τάξη από τους μαθητές.  Η ηλεκτρονική διοίκηση του σχολείου είναι πια γεγονός και αυτό μας βοηθά, ώστε να μπορούμε άμεσα και αποτελεσματικά, να λαμβάνουμε σοφότερες αποφάσεις για πολλά ζητήματα. Οι απουσίες, τα πειθαρχικά προβλήματα, τα διαγωνίσματα, αλλά και  οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά. Επίσης, στην καθημερινή διδακτική πράξη, οι εκπαιδευτικοί αξιοποιούν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, ώστε να επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα προς όφελος των μαθητών μας».

texniki4