Pafos Net

Πάφος: SOS από τους οργανωμένους κολυμβητές για τα προβλήματα των παραλιών

title image

Μπορεί φέτος στην Πάφο να έχει ανακοινωθεί ότι θα εργαστούν συνολικά 122 ναυαγοσώστες, ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία της επαρχίας, ωστόσο οι οργανωμένοι κολυμβητές της πόλης προειδοποιούν για σειρά σημαντικών προβλημάτων και ελλείψεων σε θέματα οργάνωσης και ασφάλειας. Μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο πρόεδρος των Χειμερινών Κολυμβητών Πάφου, Ματθαίος Ιεροκηπιώτης, προειδοποιεί ότι οι πλείστοι ναυαγοσώστες στην επαρχία Πάφου εργάζονται ακόμη χωρίς τα απαραίτητα μέσα ναυαγοσωστικής.

«Σημαντική εκκρεμότητα είναι και αυτή του ωραρίου», τονίζει. « Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι το ωράριο σε όλες τις παραλίες θα έπρεπε να ήταν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ, αυτό μόνο στα Δημοτικά Μπάνια Κάτω Πάφου τηρείται. Σε όλες τις άλλες παραλίες της Πάφου οι ναυαγοσώστες δουλεύουν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, γεγονός επιεικώς απαράδεκτο.

Την ίδια στιγμή και μετά από πάρα πολλές εκκλήσεις μας, μόλις πρόσφατα ο Δήμος Πάφου άνοιξε τους ναυαγοσωστικούς πύργους, τους οποίους για αρκετό καιρό αδικαιολόγητα κρατούσε κλειστούς με τους ναυαγοσώστες να μην έχουν πρόσβαση ακόμη και στα απολύτως απαραίτητα, αλλά και να μην μπορούν να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα το δυνατό ήλιο. Ήταν απίστευτο οι ναυαγοσώστες να ήταν έξω από τον Πύργο και μέσα να ήταν κλειδωμένος ο απινιδωτής. Διερωτώμαστε πραγματικά αν γινόταν κάποιο ατυχές περιστατικό ποιός θα αναλάμβανε την ευθύνη. Το πιθανότερο σενάριο ήταν να μην έπαιρνε κανένας την ευθύνη και θα γινόταν αυτό που συμβαίνει συνήθως στον τόπο μας η αλληλοεπίρριψη ευθυνών».

Θα πρέπει άπαντες να καταλάβουν, αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Χειμερινών Κολυμβητών Πάφου, ότι δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ζωές των λουομένων και πρέπει και προς τα έξω να βγαίνει μια σωστή εικόνα για την Πάφο.

Η Πάφος θα κατακλυστεί από χιλιάδες τουρίστες αυτό το καλοκαίρι, επισημαίνει, τα ξενοδοχεία ξεκίνησαν ήδη να είναι υπερπλήρη, όλες οι παραλίες έχουν αρχίσει να κατακλύζονται από χιλιάδες ντόπιους και ξένους κολυμβητές, επομένως οφείλουμε και έχουμε καθήκον να τους προσφέρουμε τουλάχιστο ασφάλεια.

« Δεν μπορεί, π.χ., ο Δήμος Πάφου να εισπράττει χιλιάδες ευρώ από τις παραλίες και να μην επιστρέφει και κάτι πίσω, τουλάχιστον για τους δημότες του», συνέχισε ο κ. Ιεροκηπιώτης. « Δεν δεχόμαστε επίσης ως επαρχία να είμαστε η μοναδική που δεν πήρε τζετ σκι με το δικαιολογητικό ότι δεν το ζητήσαμε. Απαιτούμε και εμείς ως Πάφος να παίρνουμε εκείνα που δικαιούμαστε.

Όπως έχουμε αντιληφθεί, πολλά πράγματα στην Πάφο δεν γίνονται όπως θα έπρεπε γιατί  υπάρχει μια διαφωνία της δημοτικής αρχής της Πάφου με το Εθνικό Σχέδιο Ναυαγοσωστικής, το οποίο έχει εκπονηθεί από τον Διοικητή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Αρχιπλοίαρχο Κώστα Φυτιρή.

Εμείς, ως Διοίκηση των Χειμερινών Κολυμβητών, εκτιμούμε ότι θα πρέπει ο Δήμος Πάφου μαζί με την Έπαρχο Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, που δείχνει να έχει όλη την καλή διάθεση, να βοηθήσει να βρεθεί ένας τρόπος για να έχουν μια αγαστή συνεργασία, με βασικό συνεπακόλουθο την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ναυαγοσωστικής, με πρώτιστο στόχο την  ασφάλεια του απλού κόσμου».

Ο Ματθαίος Ιεροκηπιώτης υποστηρίζει ότι βάσει της ενημέρωσης που έτυχαν τα οργανωμένα σύνολα, πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο σχέδιο και χαρακτήρισε κρίμα το γεγονός ότι κάποιοι στέκονται τροχοπέδη για δικούς τους λόγους και δεν το εφαρμόζουν. «Τη μεγαλύτερη όμως ευθύνη, σύμφωνα με την ταπεινή μας άποψη, για την επίλυση όλων των προβλημάτων των ναυαγοσωστών, έχει το Υπουργείο Εσωτερικών και σίγουρα είναι πολύ καλύτερα να γίνονται αυτά που πρέπει να γίνουν άμεσα και όχι ύστερα από αρκετές πιέσεις και δημόσιες καταγγελίες Η μπάλα είναι λοιπόν στο συγκεκριμένο Υπουργείο, που θα πρέπει να δίνει και να χαράσσει μια ενιαία στρατηγική για όλους τους Δήμους».

paralies-4

Μετά από αίτημα των ναυαγοσωστών, η Έπαρχος Πάφου δέχθηκε την περασμένη Παρασκευή αντιπροσωπεία τους, με επικεφαλής τον πρόεδρο Χρίστο Μαυρομμάτη. Στη σύσκεψη η Έπαρχος άκουσε τα προβλήματα των ναυαγοσωστών. ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας τους ανακοίνωσε την απόφαση του Υπουργείου για αγορά πρόσθετου εξοπλισμού όπως τηλεβόες, αναπνευστήρες, σωσίβια, πέδιλα και άλλα, τα οποία θα διευκολύνουν το έργο τους.  

Στη Σύσκεψη παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία των Χειμερινών Κολυμβητών, όπως και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ναυαγοσωστών Αντρέας Ευτυχίου.

Ο Ματθαίος Ιεροκηπιώτης τονίζει ότι οι Χειμερινοί Κολυμβητές έχουν  πρωτοστατήσει για την αύξηση του ωραρίου των Ναυαγοσωστών, γιατί εκτιμούν ότι επιτελούν  λειτούργημα και όσο πιο νωρίς το αντιληφθούν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, θα είναι προς το συμφέρον του τόπου, παρατηρεί.

« Με τις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί μας θεωρούμε, ότι οι παραλίες μας πρέπει να έχουν ολόχρονα ναυαγοσωστική κάλυψη. Ειδικά το καλοκαίρι η παρουσία ναυαγοσωστών από την ανατολή μέχρι την δύση του ηλίου θεωρούμε ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ. Δε γίνεται οι παραλίες μας να είναι γεμάτες από κόσμο και να μην υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη. Ο οποιοσδήποτε πνιγμός, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στην προβολή του τουριστικού προιόντος».  

Οι Χειμερινοί Κολυμβητές χαιρετίζουν με ενθουσιασμό την απόφαση των κυβερνώντων για επέκταση της απασχόλησης των ναυαγοσωστών, αλλά και όλων των ωρομίσθιων υπαλλήλων του Δημοσίου από τους 8 στους 11 μήνες, ανέφερε, γιατί βλέπουν ότι ένα πάγιο αίτημά τους , για την ολόχρονη ναυαγοσωστική κάλυψη, επιτέλους έχει εισακουσθεί και θα υλοποιηθεί.  

«Το κόστος των 1665 συνολικά ωρομίσθιων υπαλλήλων, αναμένεται να αυξηθεί από  τα 18 εκ. ευρώ στα 25 εκ. ευρώ και το σχέδιο παρόλα τα εμπόδια που συναντά ξεκίνησε σιγά σιγά να υλοποιείται», τονίζει ο Ματθαίος Ιεροκηπιώτης. « Η προσπάθεια η δική μας και δεν κουραζόμαστε να το φωνάζουμε, είναι να πετύχουμε ώστε τουλάχιστο στις κύριες παραλίες να υπάρχει για όλο το χρόνο ναυαγοσωστική κάλυψη, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. Δεν σταματούμε ποτέ να το λέμε ότι η ανθρώπινη ζωή δεν εξαγοράζεται και οφείλουμε ο καθένας από την δική του σκοπιά να κάνει τα πάντα για να προστατεύουμε τις χιλιάδες ντόπιους και ξένους λουομένους. Έστω και μια ζωή να σωθεί από από αυτή την πολύ σωστή απόφαση, για μας είναι πάνω από όλα».

paralies-3

Εξαιρετική πρωτοβουλία συνιστά, σύμφωνα με τον Ματθαίο Ιεροκηπιώτη, και η δημιουργία Ομάδας Άμεσης Δράσης Ναυαγοσωστικής, που έχει πάρει σάρκα και οστά από την 1 Φεβρουαρίου 2018.

Συνολικά 18 ναυαγοσώστες με έδρα το αεροδρόμιο της Πάφου, προσφέρουν ασφάλεια τόσο εντός αεροδρομίου, όσο και στις παραλίες σε μια ακτίνα οκτώ χιλιομέτρων, επεισημαίνει. Από την 1η Ιουνίου δε, θα ενισχυθούν με υπερσύγχρονα μικρά σκάφη με τα οποία θα «οργώνουν» τις παφίτικες θάλασσες.

paralies-2

Ο πρόεδρος των οργανωμένων κολυμβητών Πάφου τονίζει ιδιαίτερα ότι μέγιστη υπηρεσία προσέφεραν ο τέως Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης και ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παραλιών του Δήμου Πάφου, Νίκος Σιμιλλίδης, οι οποίοι έχουν συμβάλει τα μέγιστα για να ολοκληρωθούν τα έργα για θωράκιση της επικίνδυνης παραλίας παρά τους Τάφους των Βασιλέων.

« Ένα έργο που στοίχισε κοντά στα δύο εκατομμύρια ευρώ, με την δημιουργία δυο κυματοθραυστών, ενός οριζόντιου και ενός κάθετου», ανέφερε. « Εκτιμούμε ότι πλέον δίνει άλλη οντότητα στην παραλία και από παραλία των πνιγμών μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε « ονειρεμένη παραλία».

Τώρα το μπαλάκι είναι στο γήπεδο του Δήμου Πάφου, που έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά για να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για  να κηρυχθεί άμεσα σε παραλία λουομένων για να μπορεί να επανδρώνεται και από ναυαγοσώστες και να έχει όλα τα ωφελήματα που έχει μια παραλία λουομένων».

Ο κ. Ιεροκηπιώτης κατέληξε ότι προσωπική του εκτίμηση είναι πως πολύ σύντομα και με την άμμο που θα αυξηθεί λόγω των κυματοθραυστών, η συγκεκριμένη παραλία θα γίνει μια πανέμορφη παραλία, η οποία θα αποτελεί πλέον την προμετωπίδα για προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, αφού βρίσκεται σε μια περιοχή απείρου κάλλους και μοναδικής ομορφιάς.

paralies-5