Pafos Net

Πάφος: Μετά από 30 και πλέον χρόνια, φάνηκε φως στην άκρη του…δρόμου

title image

Για τρεις και πλέον δεκαετίες, βρισκόταν συνεχώς στην επικαιρότητα της επαρχίας Πάφου, πάντοτε όμως για τους λάθος λόγους: Πότε για το οικονομικό κόστος που δεν επέτρεπε την προώθηση του, πότε για τις ενστάσεις περιβαλλοντικής φύσης, πότε για τις νομικές διελκυστίνδες γύρω από την υλοποίηση του. Από την περασμένη εβδομάδα όμως, για πρώτη φορά ο περί ου ο λόγος νέος αυτοκινητόδρομος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς απασχολεί πια το επίσημο κράτος και τους φορείς της επαρχίας με το καθαρά διαδικαστικό ζήτημα της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών.

Τα καλά νέα για την επαρχία και κυρίως για το διαμέρισμα Χρυσοχούς, ήρθαν παραμονή της μεγάλης εορτής της 25ης Μαρτίου από τον ίδιο τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πάφου, Γιώργο Μάη, ο Γιάννης Καρούσος του μετέφερε τα ευχάριστα και πολυαναμενόμενα νέα αναφορικά με το δρόμο Πάφου - Πόλις Χρυσοχούς.

« Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, « μετά και τις εξελίξεις που σημειώθηκαν προσφάτως για το έργο στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου του είχε προχωρήσει σε κατακύρωση του Διαγωνισμού «Μελέτη και Κατασκευή του Αυτοκινητοδρόμου Πάφου Πόλης Χρυσοχούς, Τμήμα 1 – Φάση (Α)» στον επιτυχόντα προσφοροδότη και απέμενε ουσιαστικά να παρέλθει ο χρόνος που δικαιούντο τα επηρεαζόμενα μέρη να προχωρήσουν σε ενστάσεις.

Ο χρόνος χρήσης του πιο πάνω δικαιώματος έχει εκλείψει και ως εκ τούτου η προσφορά έχει οριστικά κατακυρωθεί στον επιτυχόντα προσφοροδότη και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει αυτό το σημαντικό έργο υποδομής για την πόλη και επαρχία Πάφου που για δεκαετίες τώρα συζητείτο».

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, ευχαρίστησε τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την στήριξη του στις προσπάθειες αυτές, καθώς και για τους χειρισμούς από μέρους του ιδίου και γενικά των υπηρεσιακών του Υπουργείου του.

« Ως Επιμελητήριο, θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου», κατέληξε ο Γιώργος Μάης.  

Τα καλά νέα προκάλεσαν όπως ήταν αναμενόμενο ενθουσιασμό και πανηγυρικό κλίμα στην επαρχία Πάφου. Κόμματα, φορείς, παράγοντες και οργανώσεις τόνισαν τη σπουδαιότητα της εξέλιξης της απεμπλοκής του μεγάλου έργου από τις νομικές διεργασίες και τη σημασία της απρόσκοπτης προώθησης του, κυρίως την περίοδο αυτή που η οικονομική κρίση λόγω πανδημίας δημιουργεί ξανά την ανάγκη στήριξης μη προνομιούχων περιοχών όπως το διαμέρισμα Χρυσοχούς.

Ο πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, τόνισε από πλευράς του ότι ένα σημαντικότατο έργο υποδομής το οποίο βγάζει από την απομόνωση το διαμέρισμα Πόλεως Χρυσοχούς και θα θέσει σε τροχιά ανάπτυξης τις κοινότητες της κεντρικής και βορειοδυτικής περιφέρειας της επαρχίας Πάφου, είναι πλέον γεγονός. «Οι επίμονες και συντονισμένες ενέργειες του συνόλου των παραγόντων της επαρχίας μας, καθώς και η αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος στέφθηκαν με επιτυχία και ένα όνειρο δεκαετιών μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης», ανέφερε. « Ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους όσοι συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο για να έχουμε το τελικό θετικό αποτέλεσμα και να διαβεβαιώσω τους συνεπαρχιώτες μου ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση του τετραπλής κατεύθυνσης αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλεως Χρυσοχούς».    

dromos3

Η 24η Μαρτίου είναι μια ξεχωριστή μέρα για την περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς και την επαρχία Πάφου, ανέφερε για τις εξελίξεις στο μέτωπο του νέου δρόμου, ο βουλευτής Πάφου της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους:

« Μετά από ατέρμονες διαδικασίες που διήρκεσαν πέραν των δύο δεκαετιών που αφορούσαν την προσφοροδότηση και την κατασκευή του νέου δρόμου Πάφου - Πόλεως Χρυσοχούς, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων μας ενημέρωσε την ημέρα αυτή ότι έληξε η προθεσμία υποβολής ενστάσεων εναντίον της απόφασης για την κατακύρωση της προσφοράς στον επιτυχόντα  προσφοροδότη.

Χωρίς να υπάρχει πλέον οποιαδήποτε ένσταση, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει ειδοποιήσει και επίσημα τον επιτυχόντα προσφοροδότη να ετοιμαστεί για να υπογράψει το σχετικό συμβόλαιο για την κατασκευή του.

Με ιδιαίτερη λοιπόν ικανοποίηση χαιρετίζουμε την εξέλιξη αυτή και την ίδια στιγμή ευχόμαστε ότι με την έναρξη της πρώτης φάσης θα ξεκινήσει και ο σχεδιασμός για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης της κατασκευής  του νέου δρόμου όπως άλλωστε ήταν και οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής».

Ο επαρχιακός γραμματέας του ΔΗΣΥ Πάφου, Λίνος Τσοκκάς, χαιρετίζει από πλευράς του τις δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσου, σύμφωνα με τις οποίες ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για υλοποίηση του δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς.

« Πρόκειται για ένα έργο υποδομής υψίστης σημασίας για την επαρχία μας», επισημαίνει ο κ. Τσοκκάς, « η υλοποίηση του οποίου καθυστερούσε εδώ και δεκαετίες.  Ο δρόμος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της περιοχής, στην ασφάλεια των πολιτών και στη συγκράτηση των νέων μας στα χωριά τους.

Προσβλέπουμε σε υπογραφή των συμβολαίων με τον επιτυχόντα προσφοροδότη και έναρξη κατασκευαστικών εργασιών το συντομότερο δυνατό».

dromos4

Το κλίμα αναφορικά με το «πολύπαθο» όπως εξελίχθηκε στο πέρασμα των δεκαετιών θέμα του νέου δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, είχε αρχίσει να αλλάζει προς το θετικότερο στην επαρχία Πάφου από τις 5 Μαρτίου.

Τότε ολοκληρώθηκε η επανεξέταση της τελευταίας ένστασης που είχε υποβληθεί από προσφοροδότη από το Συμβούλιο Προσφορών με κατακύρωση της σχετικής προσφοράς, όπως ήλπιζαν οι τοπικοί φορείς και όχι με νομική εμπλοκή και πάλι. Την πολύ θετική αυτή εξέλιξη για το έργο ανακοίνωσε ο ίδιος ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, εκφράζοντας την βούληση του ιδίου και της κυβέρνησης για προώθηση όσο το δυνατό πιο άμεσα προς υλοποίηση ενός έργου δημοσίου συμφέροντος και ύψιστης σημασίας για μια ολόκληρη επαρχία.

Το θέμα επαναπροωθήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου Προσφορών, με την τελευταία απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής που απέρριψε την προσφυγή της κοινοπραξίας. Όπως εκτιμούν οι φορείς της Πάφου, η νέα προσφυγή της δεύτερης κοινοπραξίας έγινε προκειμένου να μπλοκάρει την επαναφορά του θέματος στην εν λόγω επιτροπή, δεδομένου ότι βάσει της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, με βάση το νόμο που ψηφίσθηκε το 2016, ο προτιμητέος προσφοροδότης έχει την δυνατότητα να προβεί σε αλλαγές σε ότι αφορά επιμέρους ζητήματα του διαγωνισμού και κατόπιν τούτου ο διαγωνισμός να κατακυρωθεί εκ νέου σε αυτόν από τον αρμόδιο φορέα.

«Το σημαντικό είναι ότι με την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής», τόνιζαν τότε παράγοντες της Πάφου, « μπόρεσε το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει σε διάστημα άμεσο με την ανάθεση του έργου και οι κατασκευαστικές εργασίες να μπορούν να προωθούνται πλέον ασχέτως των επόμενων νομικών κινήσεων οποιουδήποτε».

Οι νομικές αυτές κινήσεις που πολλοί προεξοφλούσαν, δηλαδή άλλη μια ένσταση, δεν προέκυψαν τελικά και πλέον οι εξελίξεις μεταφέρονται (κυριολεκτικά) σε επίπεδο έργων.

dromos2