Pafos Net

Πάφος: Καθαρίζοντας την πόλη

title image

Παράλληλα με τα νέα εργοτάξια που εμφανίζονται πλέον σε κεντρικές περιοχές της Πάφου για έργα υποδομής και ανάπτυξης, σε πλήρη εξέλιξη είναι εδώ και μήνες και ένα παράλληλο έργο-μαμούθ του Δήμου Πάφου που αφορά στην καθαριότητα της πόλης. Κυριολεκτικά από γειτονιά σε γειτονιά πλέον, τα συνεργεία της δημοτικής αρχής υλοποιούν μια εκστρατεία καθαριότητας που δεν είχε αναληφθεί ποτέ στο παρελθόν στην Πάφο, με στόχο όλη η δημαρχούμενη περιοχή και όχι μόνο οι περιοχές-βιτρίνα, να είναι πλέον καθαρές και ευπαρουσίαστες.

Αυτό που πριν μερικούς μήνες, με την εξαγγελία της καμπάνιας καθαριότητας είχε βαπτισθεί « Καθαριότητα της Δεκαετίας», μετρά ήδη πέραν των τριών χιλιάδων φορτηγών που έχουν μέχρι στιγμής απομακρύνει τόνους χωμάτων, μπάζων και άλλων ευτελών αντικειμένων από ανοικτούς χώρους σε όλες τις συνοικίες της Πάφου.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι του Δήμου, τα τελευταία χρόνια είχαν ήδη απομακρυνθεί από τη δημαρχούμενη περιοχή πέραν των 2.500 φορτηγών με αδρανή υλικά, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την πάταξη των παρανομιών, με τις κατεδαφίσεις παράνομων υποστατικών και την αποκατάσταση του ευπρεπισμού της πόλης. 

Υπό το φως της νέας αυτής προσπάθειας, της μεγαλύτερης και εκτενέστερης που πραγματοποιείται εντός της δημαρχούμενης περιοχής, ο Δήμος Πάφου εκφράζει για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητά του για την διατήρηση της καθαριότητας της πόλης, με την επιβολή αυστηρών εξώδικων προστίμων σε όσους παρανομούν. Επισημαίνεται ότι πέρα των εξώδικων προστίμων ύψους 85 ευρώ, ο Δήμος Πάφου κατόπιν εξουσιοδότησης του Υπουργού Γεωργίας, μπορεί να εκδίδει και πρόστιμα που κυμαίνονται από 200 μέχρι 2.000 ευρώ ανά περίπτωση.   

Ταυτόχρονα, ο Δήμος Πάφου καλεί το κοινό να αξιοποιεί το Πράσινο Σημείο, που βρίσκεται στη συνοικία Μουττάλου, προκειμένου να εναποθέτει εκεί άχρηστα αντικείμενα και υλικά όπως αλουμίνιο, γυαλί, έπιπλα, θερμόμετρα, λαμπτήρες, μεταλλικά αντικείμενα, μπαταρίες, ξύλο, παιγνίδια, ογκώδη πλαστικά, πράσινα-κλαδέματα, στρώματα, υλικά καθαρισμού υφάσματα, φάρμακα, χαλιά, χαρτί, χαρτόνια, χρώματα και  D.I.Y.

« Ο Δήμος Πάφου πράττει το καθήκον του», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. « Είναι όμως και στο χέρι του πολίτη να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης και να δώσει την ανάλογη συνέχεια διατηρώντας την πόλη  καθαρή, λειτουργική και ευπρεπή».

Η «καθαριότητα της δεκαετίας» κρίθηκε επιβεβλημένη, αφού το προηγούμενο διάστημα ακόμη και στις πλέον κεντρικές περιοχές ή στην καρδιά της τουριστικής περιοχής της Πάφου, διαπιστωνόταν ότι η κατάσταση θύμιζε χωματερές. Όπως αποκαλύπτεται σήμερα, στην τουριστικότερη περιοχή της Κύπρου συνέβαιναν πράματα και θάματα τα οποία όχι μόνο δεν προκάλεσαν αντίδραση κάποιων, αλλά κατέληξαν να θεωρούνται και ως παγιωμένα.

Χαρακτηριστική περίπτωση της εν εξελίξει επιχείρησης επαναφοράς της νομιμότητας, ήταν η αποκάλυψη ότι μέχρι και δύο δημόσιοι χώροι πρασίνου στην καρδιά της τουριστικής περιοχής, στην οδό Αγίου Αντωνίου, ήταν μέχρι πρότινος κατηλειμμένοι από ιδιώτες οι οποίοι ανήγειραν κατασκευές και τοίχους, μετέτρεψαν τις ανοιχτές εκτάσεις σε υπαίθριες χωματερές και δημιούργησαν μια κατάσταση που μόνο χώρους πρασίνου δεν θύμιζαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση του Δήμου Πάφου ο οποίος προχώρησε ήδη στην επαναχωρομέτρηση και χωροθέτηση των χώρων πρασίνου, στην αποκατάσταση της υδροδότησης τους και στην μετατροπή τους σε κανονικές οάσεις πρασίνου και ανάπαυσης.

kathariotita2

Εξίσου ασυνήθιστες καταστάσεις αντιμετωπίζουν οι δημοτικοί παράγοντες και  όσον αφορά σε ιδιοκτησιακά καθεστώτα υποστατικών που χρήζουν άμεσων βελτιώσεων για την αισθητική αναβάθμιση τους. Διαπιστώθηκαν, ειδικότερα, περιπτώσεις πολυκατοικιών ή συγκροτημάτων κατοικιών που οι ιδιοκτήτες ανέρχονται σε 30, 50 ή και 70 άτομα, γεγονός που καθιστά δυσχερή την λήψη απόφασης από πλευράς τους, όπως απαιτεί ο Δήμος Πάφου, για την εκτέλεση βελτιωτικών έργων στα υποστατικά αυτά ώστε να αναβαθμισθούν αισθητικά και μαζί και η ευρύτερη περιοχή.

Στις περιπτώσεις αυτές, η δημοτική αρχή έχει διαμηνύσει στους ιδιοκτήτες ότι αν δεν προχωρήσουν άμεσα σε εργασίες αποκατάστασης και αισθητικής βελτίωσης, ο Δήμος θα επέμβει με νομική συνδρομή και θα χρεώσει τις όποιες εργασίες και τα νομικά έξοδα σε αυτούς.

Η επιχείρηση του Δήμου Πάφου για άρση των παρανομιών στην καρδιά της τουριστικής περιοχής Κάτω Πάφου θα συνεχισθεί, ενώ η δημοτική αρχή στέλλει σαφές μήνυμα ότι « η μπάλα πλέον θα είναι στα πόδια» των ιδιωτών, οι οποίοι οφείλουν να αναβαθμίσουν και τις δικές τους περιουσίες για να είναι αντίστοιχα καλή η εικόνα της πόλης.

kathariotita4

Δημοτικοί παράγοντες και πολίτες απονέμουν τα εύσημα στον επικεφαλής της υπηρεσίας, Χρίστο Χρίστου για την μεθοδικότητα με την οποία προωθείται η καθαριότητα αυτή φέτος, αφού σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές η διαδικασία γίνεται με μέθοδο που δεν επιτρέπει το να «λερώνονται» και πάλι οι δρόμοι ή οι ανοιχτοί χώροι αφότου περάσει από εκεί το συνεργείο καθαριότητας. 

Παράλληλα, η Δήμος Πάφου έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να βελτιώσει την εικόνα της πόλης και όσον αφορά στην συγκέντρωση μεγάλων αντικειμένων σε ανοιχτούς χώρους. Το πρόβλημα είχε λάβει σχεδόν ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Πάφο μετά την προβληματική αρχική λειτουργία του θεσμού των Πράσινων Σημείων, με αποτέλεσμα κάθε ανοιχτός χώρος να παρουσιάζει μέχρι πρότινος την εικόνα «χωματερής», με πεταμένα στρώματα, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και κάθε άλλο είδος αδρανών υλικών.

Οι αρμόδιοι της υπηρεσίας και της Επιτροπής Υγείας και Καθαριότητας του Δήμου Πάφου, τονίζουν ωστόσο ότι θα πρέπει ο κάθε δημότης Πάφου να αναλάβει την ευθύνη της καθαριότητας στο μέρος που τον αφορά, αντί να ρίχνει ότι άχρηστο αντικείμενο θέλει να ξεφορτωθεί στο οικόπεδο του γείτονα.

« Δεν είναι δυνατό να γεμίζουμε τις συνοικίες της πόλης μας με πεταμένα στρώματα, κρεββάτια, καναπέδες, τηλεοράσεις, φούρνους μικροκυμάτων και άλλα τέτοια υλικά, ως να είμαστε σκουπιδότοπος, ενώ πλέον υπάρχουν τα Πράσινα Σημεία», κατέληξαν.

kathariotita5

Η καμπάνια για μια καθαρότερη Πάφο, άγγιξε και τους αρχαιολογικούς της χώρους. Ο καθαρισμός της λιμενολεκάνης που περιβάλλει το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μνημεία της Κύπρου διεθνώς, που μέχρι πρότινος αποτελούσε μια ρυπαρή λιμενολεκάνη με ολέθριες επιπτώσεις σε επίπεδο εντυπώσεων έναντι χιλιάδων επισκεπτών, αποτέλεσε επίσης πεδίο πρωτοβουλίας της δημοτικής αρχής.

Η πρωτοβουλία του Δήμου Πάφου, με τη συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Τμήματος Αλιείας, θα έχει και συνέχεια, με σττόχο, τονίζουν οι αρμόδιοι του Δήμου, την καταπολέμηση της ακαλαισθησίας που παρουσιάζουν αρχαιολογικοί χώροι της πόλης.

Μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου συστάθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου αποτελούμενη από τον αντιδήμαρχο, Χρίστο Μακαρίου, τον ανώτερο υγειονομικό λειτουργό του Δήμου Πάφου, Χρίστο Χρίστου και δημοτικούς συμβούλους, με σκοπό να γίνουν οι διευθετήσεις με τα εμπλεκόμενα κρατικά ή ημικρατικά τμήματα για να εξευρεθούν λύσεις όπου αυτό είναι κατορθωτό.

Μιλώντας στο PafosNet ο αντιδήμαρχος, Χρίστος Μακαρίου, τόνισε ότι μέσα από τις επαφές αυτές, υπήρξαν οι θετικές διευθετήσεις όσον αφορά στο Μεσαιωνικό Κάστρο.

kathariotita3