Pafos Net

Πάφος: Ήρθε ο κορωνοιός, σχόλασε ο (πολιτικός) γάμος

title image

Δεν είναι μόνο από τον τουρισμό που έχει χάσει τεράστια ποσά η επαρχία Πάφου διαρκούσης της πανδημίας. Μια ακόμη δραστηριότητα που τα τελευταία χρόνια είχε αναχθεί ως μια από τις πλέον κερδοφόρες και ολόχρονες δραστηριότητες των τοπικών αρχών της επαρχίας, αυτή της τέλεσης πολιτικών γάμων, έχει σχεδόν εξαφανισθεί εδώ και ένα εξάμηνο και μαζί της έχουν καταβαραθρωθεί τα έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που εισέρρεαν στα δημοτικά ταμεία των αρχών.

Ειδικά σε Πάφο, Πέγεια και Γεροσκήπου, η τέλεση των πολιτικών γάμων είχε μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε μια από τις κεντρικότερες πολιτικές των οικείων αρχών και σε πηγή τεράστιων εσόδων. Η φετινή έκτακτη κατάσταση με την πανδημία ωστόσο έχει προκαλέσει ένα ασυνήθιστο σκηνικό, με τις απώλειες να εκτιμώνται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αθροιστικά.

Πλέον οι αρμόδιοι των δύο δημοτικών αρχών μελετούν τα επόμενα βήματα τους προκειμένου να επανέλθουν σε φουλ ρυθμούς με το νέο χρόνο, αφού το υπόλοιπο του 2020 θα είναι ούτως ή άλλως ανύπαρκτης δραστηριοποίησης στον τομέα της τέλεσης πολιτικών γάμων λόγω των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλες τις χώρες με τον ιό.

Η επαναφορά στην ομαλότητα στον κλάδο αυτό, κρίνεται από τους αρμόδιους των τριών Δήμων, αλλά και κοινοτικών αρχών που παρουσιάζουν τουριστική δραστηριότητα, όπως τα Κούκλια, το Νέο Χωριό και άλλες, ως ζωτικής σημασίας λόγω των πολύ μεγάλων εσόδων που έχουν από την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, όπως δήλωσε στο PafosNet η αρμόδια λειτουργός για τους πολιτικούς γάμους στον Δήμο Πέγειας, Μαρία Γιάγκου, ότι μόνο την προηγούμενη χρονιά στα δημοτικά ταμεία εισέρευσαν πέραν των 300 χιλιάδων ευρώ έσοδα από τη δραστηριότητα αυτή.

« Καταγράφηκε μια σημαντική αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο», διευκρίνισε. « Η Πέγεια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για την τέλεση πολιτικών γάμων στη Βρετανία κυρίως, αλλά και σε χώρες όπως η Ρωσία, το Ισραήλ, αλλά και ο Λίβανος».

Περιοχές της Πέγειας όπως η φημισμένη Βρύση της, ο Κόλπος των Κοραλλίων, το προσαραγμένο πλοίο Edro II ή οι Θαλασσινές Σπηλιές, έχουν μετατραπεί πλέον σε φημισμένα σημεία στον τομέα της οργάνωσης πολιτικών γάμων επεσήμανε η κ. Γιάγκου.

gamoi3

Ακόμη πιο « υψηλές πτήσεις», με διπλάσια κέρδη από την Πέγεια, καταγράφονταν προ της πανδημίας και στον Δήμο Πάφου, ο οποίος κατά το 2019 σημείωσε βάσει των επίσημων στοιχείων του, ρεκόρ στις απολαβές από την εν λόγω δραστηριότητα. Το σύνολο των κερδών του Δήμου Πάφου από την τέλεση των πολιτικών γάμων στον Δήμο για το 2019 ανέρχεται στις 722.000 ευρώ, σύμφωνα με την Λειτουργό Γάμων στον Δήμο, Λία Κωστή.

Παρόλα αυτά, αθροιστικά οι πολιτικοί γάμοι στον Δήμο Πάφου το περασμένο έτος κατέγραψαν μείωση κατά 104 σε σχέση με το 2018, εξέλιξη που εξηγείται από δύο σοβαρές εξελίξεις που καταγράφηκαν τον περασμένο χρόνο στη Βρετανία: Στο Brexit αλλά και στην κατάρρευση της Thomas Cook. 

Η κ. Κωστή τόνισε ότι βάσει των στοιχείων που διατηρεί ο Δήμος Πάφου, το 80% όσων επέλεξαν την πόλη της θεάς Αφροδίτης για την τέλεση του γάμου τους, ήταν ζευγάρια από τη Βρετανία, 15% Ισραηλίτες και το υπόλοιπο 5% ποσοστό από διάφορες εθνότητες, όπως Κύπριοι με αλλοδαπούς ή αλλοδαποί μεταξύ τους οι οποίο διαμένουν στην Κύπρο. 

« Οι μελλόνυμφοι προτιμούν  να τελέσουν τον πολιτικό τους γάμο εντός του Δημοτικού Μεγάρου και σε χώρους της δημαρχούμενης περιοχής όπως σε ξενοδοχειακά καταλύματα, στο παραλιακό μέτωπο, αλλά και σε σημεία της πόλης με παραδοσιακό χρώμα».

Σε αντίθεση με Πάφο, Γεροσκήπου και Πέγεια, ο τέταρτος Δήμος της επαρχίας, η Πόλη Χρυσοχούς, εμφανίζει μικρότερη δραστηριότητα στον τομέα αυτό, αν και τα τελευταία δύο χρόνια έχει εμφανίσει μια αύξηση στην τέλεση γάμων, κυρίως λόγω της εκμετάλλευσης μαζί με την γειτονική κοινότητα Νέου Χωριού του διεθνώς φημισμένου τοπωνυμίου των Λουτρών της Αφροδίτης.

gamoi4

Η επέλαση του κορωνοιού πέραν των άμεσων επιπτώσεων που είχε στα οικονομικά των τοπικών αρχών, είχε και μια ακόμη αρνητική επίπτωση στο θέμα της βιομηχανίας των πολιτικών γάμων: Διέκοψε ένα μεγαλεπίβολο σχεδιασμό που βρισκόταν ήδη υπό συζήτηση μεταξύ των αρχών της Πάφου, για αποφάσεις και μέτρα που θα μετέτρεπαν την επαρχία Πάφου ως την «μητρόπολη» της δραστηριότητας αυτής σε όλη την Κύπρο, αλλά και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα.

Οι τέσσερις δημοτικές αρχές Πάφου, στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας και ειδικοί του κλάδου που ασχολούνται με παρεμφερείς δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτούς, είχαν αρχίσει την μελέτη των δεδομένων της τέλεσης πολιτικών γάμων στην επαρχία Πάφου, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες κινήσεις μπορούσαν να γίνουν για την περαιτέρω βελτίωση του προιόντος και για την καθιέρωση του προορισμού Πάφος ως κατ’ εξοχήν προορισμού για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Οι αρμόδιοι της επαρχίας εκτιμούσαν ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια προσέλκυσης και άλλων ζευγαριών για την τέλεση του γάμου τους στην Πάφο, μαζί με ότι αυτές οι τελετές συνεπάγονται σε επίπεδο έλευσης επισκεπτών και διεθνούς διαφήμισης. Στα ίδια πλαίσια είχε αποφασισθεί και η συνεργασία με διοργανωτές γαμήλιων τελετών προκειμένου να γίνει μια καλύτερη κατανομή των πολιτικών γάμων σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Και αυτό αφού διαπιστώνεται από τα στοιχεία που καταγράφονται από τον κάθε Δήμο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των τελετών αφορούν στους μήνες αιχμής, δηλαδή από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο, οπότε και τελούνταν ακόμη και επτά γάμοι ημερησίως. Αντιθέτως, στους υπόλοιπους μήνες οι σχετικές τελετές ήταν πολύ λιγότερες.

gamoi2

Η κάθετη πτώση στην προσοδοφόρο αυτή διαδικασία, δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις μόνο στα ταμεία των δημοτικών και κοινοτικών αρχών. Μια ευρεία γκάμα επαγγελματιών, έχει απωλέσει επίσης σημαντικά οικονομικά έσοδα, παρακολουθώντας και αυτή με αγωνία την εξέλιξη της επιδημίας και τις ενέργειες κράτους και τοπικών αρχών για επαναφορά της δραστηριότητας αυτής στο προσκήνιο όσο το δυνατό συντομότερα.

Φωτογράφοι, ιδιοκτήτες ανθοπωλείων και επιχειρήσεων διακόσμησης, χώροι εστίασης και παροχής υπηρεσιών, έχουν επίσης χτυπηθεί από την δραματική μείωση του κύκλου εργασιών των τοπικών αρχών ως προς την εν λόγω δραστηριότητα.

gamoi1