Pafos Net

Πάφος: Η πρώτη κλειστή δομή μεταναστών μετατρέπεται σε βαρίδι για την πόλη

title image

Στις 30 Μαρτίου 2022 η Πάφος υποδέχθηκε για πρώτη φορά τους πρώτους μετανάστες οι οποίοι θα διαβιούσαν στο εξής σε μια κλειστή δομή που για πρώτη φορά δημιουργείται στην επαρχία. Πρόκειται για κλειστή δομή φιλοξενίας ανήλικων μεταναστών που μεταφέρθηκαν στην Πάφο από το Πουρνάρα, μετά από πολυήμερες διεργασίες και αντιπαραθέσεις περιοχών της Κύπρου ως προς την φιλοξενία των ανθρώπων αυτών. Σε αντίθεση με την δημοτική αρχή Παραλιμνίου, η δημοτική αρχή Πάφου εμφανίσθηκε εξ αρχής θετική στην προοπτική αυτή, προτάσσοντας την ανθρωπιστική της πτυχή. Σχεδόν ένα χρόνο από τότε όμως, το κλίμα στην Πάφο έχει αλλάξει: Οι αρχές εμφανίζονται σαφώς προβληματισμένες για το αποτέλεσμα της μετακίνησης αυτής, ενώ στην τοπική κοινωνία τα πράγματα είναι ακόμη πιο «κάθετα»: Περίοικοι και απλοί πολίτες ευρύτερα, κάνουν λόγο για ολέθρια κίνηση που έχει ήδη σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τους κατοίκους στην περιοχή που λειτουργεί η κλειστή δομή, αλλά και για την εικόνα της Πάφου ως τουριστικό προορισμό.

Η κλειστή δομή ανηλίκων λειτουργεί, κατόπιν συμφωνίας, σε συγκρότημα διαμερισμάτων επί της κεντρικής τουριστικής λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων στην Κάτω Πάφο. Συνολικά 150 μετανάστες έχουν μεταφερθεί και διαβιούν εκεί, με την ηλικιακή πτυχή των ανθρώπων αυτών να αποτελεί άλλο ένα σημείο τριβής, αφού πολλοί αμφισβητούν έντονα το ανήλικο πολλών εκ των μεταφερθέντων εκεί.

Πρόθεση των κρατικών αρχών εξ αρχής ήταν η λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου στην Κάτω Πάφο ως μια ελεγχόμενη κλειστή δομή που θα φιλοξενεί τα 150 ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων που μεταφέρθηκαν από το «Πουρνάρα». Στο χώρο πραγματοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους τμημάτων της Αστυνομίας, αλλά και διαφόρων κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών, που έχουν καθημερινή τριβή με τα παιδιά αυτά. Έγινε επίσης εκπαίδευση λειτουργών που έχουν την ευθύνη των ασυνόδευτων παιδιών αφού στην κλειστή δομή υποτίθεται ότι λειτουργεί και ένα είδος σχολείου για την εκμάθηση της Ελληνικής και για την απόκτηση διαφόρων δεξιοτήτων από τα ασυνόδευτα παιδιά.

Σε γενικές γραμμές, επισημαίνουν οι αρμόδιοι, η δομή αυτή δεν σχεδιάστηκε για να είναι μια κλειστή φυλακή για τα ασυνόδευτα παιδιά, αλλά να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος και ιδιαίτερα κατά την έξοδο τους να να συνοδεύονται από αρμόδιους λειτουργούς.  

Από τις προθέσεις στις πράξεις, η πραγματικότητα αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά πολύ διαφορετική. Μόλις λίγα 24ωρα με την μεταφορά των πρώτων εκ των 150 ασυνόδευτων ανηλίκων, καταγράφηκαν τα πρώτα επεισόδια μεταξύ ενοίκων, οι πρώτες έντονες διαμαρτυρίες περιοίκων για την οχληρία και το αίσθημα ανασφάλειας που προκαλεί στην περιοχή η συγκέντρωση των ανθρώπων αυτών, αλλά και τα πρώτα έντονα παράπονα των ίδιων των αλλοδαπών για συνθήκες διαβίωσης που παραπέμπουν σε φυλακή και όχι σε επιμορφωτική διαμονή, όπως υποστήριξαν, σε σημείο μάλιστα που κάποιοι εξ αυτών ζητούσαν επιστροφή τους στο «Πουρνάρα».

Η υποβόσκουσα αναταραχή κορυφώθηκε στις 13 Μαίου με σοβαρά επεισόδια. Σύμφωνα με την Αστυνομία, δύο ομάδες ανηλίκων ήρθαν σε συμπλοκή εντός του χώρου και έξω από το χώρο του ξενοδοχείου που διαμένουν. Μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου και της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης μετέβησαν στην σκηνή και μετά από παρέμβαση της Αστυνομίας αποτράπηκε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. Ωστόσο, στο μεταξύ από τα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά πέντε άτομα και δύο πρόσωπα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Πάφου και ακολούθως πήραν εξιτήριο.

metanastes2

Οι εικόνες των οδομαχιών για ώρες σε ένα από τα τουριστικότερα και πολυσύχναστα σημεία της Πάφου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αυτή τη φορά μεταξύ περιοίκων, αλλά και επιχειρηματιών. Ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής της περιοχής ανέφεραν στο PafosNet ότι η κατάσταση ακόμη και στις περιόδους που δεν καταγράφονται σημαντικά επεισόδια μεταξύ των ενοίκων της δομής, είναι πολύ άσχημη για την ευρύτερη περιοχή.

«Είμαστε ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της Πάφου και απορούμε ακόμη με το σκεπτικό της απόφασης που λήφθηκε», είπαν. « Δεν είναι θέμα ρατσισμού, ξενοφοβίας ή οτιδήποτε άλλο, είναι καθαρή λογική. Σε ένα μέρος με εκατοντάδες επιχειρήσεις που όλες έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, με μια τουριστική κίνηση που μετά από μια διετία νεκρή είναι σήμερα στα ύψη, το να τοποθετείς 150 ασυνόδευτους αλλοδαπούς χωρίς καν να τους δίνεις κάτι να κάνουν για να απασχολούνται, φαντάζει αδιανόητη απόφαση».

Πέραν των καταστηματαρχών, κάτοικοι της περιοχής πνέουν τα μένεα κατά των κρατικών αρχών, αλλά και του Δήμου Πάφου. Πολλοί περίοικοι χαρακτήρισαν ακατονόητη την ευκολία με την οποία ο Δήμος έσπευσε να πει το ναι στη λειτουργία της κλειστής δομής τη στιγμή που άλλες τουριστικές περιοχές ενήργησαν με τρόπο που άγγιζε και τα όρια της ξενοφοβίας.

«Δεν ξέρω τι θέλαμε να δείξουμε εμείς στο θέμα αυτό, η ουσία όμως είναι ότι πρώτα μας έφεραν την βόμβα και τώρα οι δημοτικοί άρχοντες φωνάζουν στο κράτος να την πάρει πίσω», είπε χαρακτηριστικά γυναίκα που κατοικεί πολύ κοντά στην κλειστή δομή.

metanastes3

Ο Δήμαρχος Πάφου με παρέμβαση του έθεσε ευρύτερο θέμα διαχείρισης του μεταναστευτικού από το κράτος.

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος κάλεσε την Κυβέρνηση να εφαρμόσει αποτελεσματικές πολιτικές διαχείρισης αυτού του ζητήματος, σημειώνοντας πως το θέμα των μεταναστευτικών ροών και των χιλιάδων προσφύγων θα συνεχιστεί και θα είναι υπαρκτό για την επόμενη 20ετία, κατά την έκφραση του. Κυβέρνηση, Υπουργοί, κόμματα, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να δουν το θέμα πολύ σοβαρά και ασχέτως ζητήματος ξενοφοβίας, τόνισε.

Ο Δήμαρχος Πάφου απάντησε και στις αυξημένες πιέσεις και αντιδράσεις των απλών ανθρώπων της πόλης για την στάση της τοπικής αρχής στο θέμα της δημιουργίας της κλειστής δομής. Όταν ρωτήθηκε προσωπικά εάν η πόλη της Πάφου είναι σε θέση να δεχτεί αυτά τα ασυνόδευτα παιδιά, απήντησε θετικά, είπε, επισημαίνοντας ότι σκέφτηκε πως είναι παιδιά μικρά που βρέθηκαν σε εμπόλεμες περιοχές.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι μετά την μεταφορά των 150 ασυνόδευτων παιδιών στο κτιριακό συγκρότημα στην Πάφο, τα πράγματα φαίνεται να είναι πολύ διαφορετικά από τον αρχικό σχεδιασμό: « Δεν φαίνεται τα παιδιά αυτά να είναι υπό την ευθύνη κοινωνικών λειτουργών ή να τυγχάνουν εκπαίδευσης και δεν φαίνεται να γίνεται οποιαδήποτε προσπάθεια για εκπαίδευσή τους στην ελληνική γλώσσα», είπε. « Είναι γεγονός ότι δεχόμαστε ως Δήμος συνεχόμενα παράπονα από τους περίοικους από την 8η κιόλας ημέρα εγκατάστασης των ασυνόδευτων ανηλίκων. Οι αρμόδιοι Υπουργοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο κ. Φαίδωνος θέτει με αφορμή την δυσλειτουργία της κλειστής δομής ανηλίκων και ευρύτερο θέμα διαχείρισης και αντιπετώπισης του μεταναστευτικού στην επαρχία Πάφου. Από την απογραφή πληθυσμού που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, τόνισε, και βάσει των στοιχείων του έτους 2021, το 38% του πληθυσμού της επαρχίας Πάφου είναι μη Κύπριοι, ενώ με βάση και αυτά που προκύπτουν τους τελευταίους έξι μήνες, το ποσοστό έχει ανέβει στο 40%.

« Αυτή την στιγμή στην Πάφο ζουν 60% Κύπριοι και 40% μη Κύπριοι», τόνισε. « Ωστόσο σε αυτό το 40% περιλαμβάνονται ομογενείς Έλληνες Πόντιοι ή κάποιοι άλλοι Ευρωπαίοι ή και από τρίτες χώρες που ζούν στην Πάφο τριάντα με σαράντα χρόνια, έχουν μάθει την ελληνική γλώσσα και έχουν ενσωματωθεί. Γεγονός όμως είναι ότι η Πάφος δεν αντέχει να απορροφεί και να ενσωματώνει άλλους αλλοδαπούς, αφού έχει φτάσει στα όρια της και ο μεγάλος ζημιωμένος είναι η παιδεία του τόπου».

Σε κάποια θέματα έχω δώσει τα εύσημα στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά σ’ αυτό το θέμα απέτυχε, παρατήρησε ο Δήμαρχος Πάφου, κάνοντας λόγο για « άκρατο συνδικαλισμό της ΠΟΕΔ»:

« Όποια προγράμματα προσπαθήσουν να φέρουν, θέτουν θέματα δικαιωμάτων, συνδικαλιστικά, ώρες και μέρες διδασκαλίας, με αποτέλεσμα το 12% των μαθητών να μην ομιλούν την ελληνική, πλην όμως να είναι μέσα στις τάξεις των δημοτικών σχολείων. Υπάρχουν τμήματα που το 70%- 80% των παιδιών που φοιτούν δεν μπορούν να μετρήσουν μέχρι το δέκα στην ελληνική.  

Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου για το θέμα ως Πάφος, δεν αντέχουμε άλλες ροές και πρέπει να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός».

metanastes4

Έχοντας την ατυχία να είναι η κοινότητα στην οποία πρώτη φορά σε παγκύπριο επίπεδο καταγράφηκαν σε τόσο έντονο και σοβαρό βαθμό τα φαινόμενα από την υπερσυγκέντρωση μεταναστών, ο κοινοτάρχης Χλώρακας ήταν εκ των πρώτων που τοποθετήθηκε στο θέμα της μεταφοράς μεταναστών στην επαρχία και στην δημιουργία κλειστών δομών και στην Πάφο.

Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Χλώρακας, Νικόλας Λιασίδης, αναφέρει πως με τη σημερινή κατάσταση όπως διαμορφώνεται στο μεταναστευτικό, η μόνη λύση είναι η άμεση δημιουργία κλειστών δομών, για μαζική εγκατάσταση των μεταναστών σε παλιά εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές.

« Το μοντέλο των κλειστών δομών το εφαρμόζουν και άλλες χώρες», επισημαίνει. «Σε ξεχωριστή κλειστή δομή θα πρέπει να οδηγούνται επίσης και όλοι οι παραβατικοί και οι επιρρεπείς στην παρανομία.

Θα πρέπει να διευθετούνται, όπου είναι εφικτό, απελάσεις πίσω στις χώρες τους ή και μετεγκατάστασεις σε μεγάλες οικονομίες όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας ή σε αραβικές χώρες του Κόλπου που έχουν ανάγκη απο εργατικό δυναμικό».

epeisodia3