Pafos Net

Πάφος: Η πανδημία αφορμή για ανάπτυξη και προβολή της υπαίθρου

title image

Οι δραματικές ανακατατάξεις που για δύο σχεδόν χρόνια τώρα φέρνει στον τουριστικό και οικονομικό τομέα η πανδημία, λειτουργεί στην επαρχία Πάφου ως η αφορμή για την επαναφορά της υπαίθρου της στο προσκήνιο. Αναζητώντας νέες στρατηγικές και προτάσεις για την ανάπτυξη του τουριστικού προιόντος, με έμφαση πλέον και στον εγχώριο τουρισμό, οι φορείς της επαρχίας σε συνεργασία με τους κρατικούς φορείς, προχωρούν πλέον σε έργα και δράσεις που προτάσσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της φυσικής καλλονής και της διατήρησης της γραφικότητας της παφίτικης υπαίθρου.

Η έλλειψη κοινής ταυτότητας και κοινής στρατηγικής ήταν ένας παράγοντας που ανέκαθεν προβλημάτιζε τους τουριστικούς παράγοντες. Η διόρθωση της «ανορθογραφίας» αυτής ήταν και στη βάση της ενέργειας του Υφυπουργείου Τουρισμού να προκηρύξει διαγωνισμό για την προώθηση του  βορειοδυτικού μέρους της Κύπρου. Ουσιαστικά, το Υφυπουργείο Τουρισμού επιδιώκει να προωθήσει τον τουρισμό σε περιοχές που δεν έχουν αναπτυχθεί μέχρι στιγμής από τον Πωμό, το Νέο Χωριό και την Πόλη Χρυσοχούς με τα χωριά Ανδρολύκου, Κάθηκα, Κρήτου Τέρρα κ.τ.λ.

Στόχος είναι να συγκεντρώσει όλες τις μικρές κοινότητες κάτω από μια ομπρέλα η οποία θα έχει ένα ενιαίο brand name, με το οποίο θα συστήνεται και θα προσελκύει τις εξωτερικές αγορές τουρισμού. Όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα, η περιοχή χρειάζεται ένα ξεχωριστό όνομα, προκειμένου να προωθηθεί στην ολότητα της από το Στρουμπί, τον Κάθηκα, την Ίνια, τον Ακάμα και τον Πύργο. Υπάρχουν εισηγήσεις όπως προωθηθεί ως «κυπριακή Ριβιέρα», ή «Ριβιέρα της Αφροδίτης», ή «Ριβιέρα του Ακάμα».

Σήμερα η κάθε μια κοινότητα προωθείται ως επί το πλείστον μεμονωμένα από την οικεία αρχή. Όπως εκτιμά το υφυπουργείο, με την προώθηση των κρυμμένων θησαυρών της περιοχής, το προσφερόμενο προϊόν θα αναβαθμιστεί και θα αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα στις κοινότητες Ακάμα και κατ’ επέκταση θα δημιουργήσει συνθήκες για ανάπτυξη στην περιοχή. Η περιοχή μπορεί να επωφεληθεί από τον οικολογικό τουρισμό, τον αγροτουρισμό και αλλά και τον τουρισμό υγείας και ευεξίας. 

Η νέα αυτή προσέγγιση έγινε αισθητή τους μήνες αυτούς της πανδημίας με τις συνεχείς επισκέψεις και τις αποφάσεις για εκτέλεση έργων σε κοινότητες της ορεινής και ημιορεινής Πάφου από εκπροσώπους του Υφυπουργείου Τουρισμού, της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ), του Συνδέσμου Ξενοδόχων, του ΕΒΕ Πάφου και άλλων φορέων.

Ενδεικτική της εξειδίκευσης που προωθείται πλέον ως δέλεαρ για την ανάδειξη μοναδικών περιοχών και την προσέλκυση επισκεπτών σε μέρη της Πάφου εκτός της «τουριστικής βιτρίνας», είναι η τελευταία κοινή δράση των φορέων αυτών, που αφορά σε ένα εξειδικευμένο ζήτημα: Πρακτική μορφή λαμβάνει πλέον η προσπάθεια του Υφυπουργείου Τουρισμού και της ΕΤΑΠ Πάφου για ανάδειξη των φαραγγιών της χερσονήσου του Ακάμα. Σε αυτά τα πλαίσια, πραγματοποιήθηκε ήδη πρόσφατα η πρώτη επιτόπια επίσκεψη σε τέσσερα φαράγγια της κοινότητας Αρόδων.

Την ομάδα που συμμετείχε στην περιήγηση αποτελούσαν στελέχη της ΕΤΑΠ Πάφου, λειτουργός του Υφυπουργείου Τουρισμού,  εξωτερικοί συνεργάτες της ΕΤΑΠ σε θέματα περιπατητικών διαδρομών και  ο Κοινοτάρχης Πάνω Αρόδων. Μέσα στο πλαίσιο της επίσκεψης δόθηκε η ευκαιρία στους εμπλεκόμενους να διέλθουν τα φαράγγια Κραμίνους, Ειρήνης, Διπόταμου και Κουφών και να ζήσουν την εμπειρία του απόκρυφου κόσμου των φαραγγιών από πρώτο χέρι, καθώς και να  ανταλλάξουν απόψεις και εισηγήσεις για την πιθανή αξιοποίηση τους και ενσωμάτωση τους στο τουριστικό προϊόν της επαρχίας. 

Όπως διαφάνηκε, η περιοχή έχει να προσφέρει κάτι πολύ μοναδικό και υπό προϋποθέσεις, αρκετά σημεία από τα φαράγγια και την  ευρύτερη περιοχή θα μπορούσαν να ενταχθούν στην τουριστική εμπειρία  και να αποτελέσουν ακόμη ένα σημαντικό πόλο έλξης  κυρίως περιπατητών και φυσιολατρών, ντόπιων και ξένων.

Η ΕΤΑΠ Πάφου προγραμματίζει τις επόμενες μέρες να καταγράψει πρακτικές εισηγήσεις και να προχωρήσει σε προκαταρκτικό σχεδιασμό ενώ, στην συνέχεια, θα ζητήσει την εμπλοκή και συνεργασία του Τμήματος Δασών και άλλων εμπλεκόμενων  υπηρεσιών για μια πιο λεπτομερή εξέταση του όλου θέματος.

Η περιοχή Λαόνας-Ακάμα έχει να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες  και είναι μεγάλη η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και τον εμπλουτισμό των προσφερόμενων εμπειριών, αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΕΤΑΠ.  

Η Επιτροπή Τουρισμού του ΕΒΕ Πάφου, επίσης, εντατικοποιεί το τελευταίο διάστημα τις επαφές της με Κοινοτικά Συμβούλια με σκοπό να καταγραφούν προβλήματα, να ανταλλαγούν απόψεις και να ιεραρχηθούν προτεραιότητες και έργα που θα εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν και θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του ΕΒΕ Πάφου, Χρύσης Χρυσάνθου, συνοδευόμενος από το μέλος της Επιτροπής, Αγαθόκλη Κωνσταντίνου και τον Διευθυντή του ΕΒΕ Πάφου, Μαρίνο Στυλιανού, συναντήθηκε με του Κοινοτάρχες Αργάκας και Πωμού, Βαγγέλη Στυλιανού και Σπύρο Πελοπίδα.  Κατά τις συναντήσεις οι αρμόδιοι του Επιμελητηρίου Πάφου κατέστησαν σαφές στους κοινοτάρχες ότι το ΕΒΕ είναι πρόθυμο να υποστηρίξει τις ενέργειες των Κοινοτικών Συμβουλίων και να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί στην ωρίμανση και υλοποίηση έργων υποδομής που θα επιφέρουν ανάπτυξη στην περιοχή και ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος.

ypaithros2

Η προώθηση των μέχρι πρότινος «ξεχασμένων» περιοχών της επαρχίας, προωθείται πλέον και με σειρά έργων που γίνονται σε κάθε μια κοινότητα που εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δραστηριότητες.

Μέσα στο τελευταίο δίμηνο, υπεγράφησαν στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου μεταξύ του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Λυσού και του εργολάβου, τα κατασκευαστικά συμβόλαια για το έργο του πυρήνα της κοινότητας, για το ποσό των  527 χιλιάδων ευρώ πλέον ΦΠΑ με διάρκεια εκτέλεσης 15 μήνες.

Όπως ανέφερε η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, το έργο διαλαμβάνει ανάπλαση και εξωραϊσμό δρόμων για ανάδειξη του παραδοσιακού κέντρου της κοινότητας. Το έργο περιλαμβάνεται στους Προϋπολογισμούς της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου για το 2021 και 2022, τόνισε, με  συνεισφορά του Κοινοτικού Συμβουλίου σε ποσοστό 10%. Αναμένεται με την αναβάθμιση του πυρήνα, να δημιουργηθούν συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη.

Στις Αρόδες επίσης, ολοκληρώθηκαν πρόσφατα με τη συμβολή του Υφυπουργείου Τουρισμού και της ΕΤΑΠ Πάφου έργα διαμόρφωσης του νέου κεντρικού ιστού του χωριού, με εμφανώς αναβαθμισμένη εικόνα της πλατείας και των υποστατικών που την περιβάλλουν πλέον. Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις περιέλαβαν την αντικατάσταση των πλαστικών καρεκλών και σιδερένιων τραπεζιών του κοινοτικού καφενείου με παραδοσιακό ξύλινο εξοπλισμό, την απομάκρυνση της διαφημιστικής πολύχρωμης ομπρέλας και αντικατάσταση της με δύο ομπρέλες βαρέως τύπου που συνάδουν με την αρχιτεκτονική και τους χρωματισμούς της πλατείας, καθώς και το φύτεμα λουλουδιών πέριξ της πλατείας. Επιπρόσθετα έγινε συντήρηση και βάψιμο του υπόλοιπου αστικού εξοπλισμού όπως παγκάκια, κάδοι, καθώς και αντικατάσταση μεταλλικών πινακίδων.  

ypaithros3

Ένα μοναδικό  έργο στην Κύπρο, το Κέντρο Πληροφόρησης Πτηνοπανίδας και Χερσαίας Χλωρίδας της περιοχής του Ακάμα, είναι το επόμενο εμπλουτιστικό έργο για την ύπαιθρο της Πάφου, που θα δημιουργηθεί στον Κάθηκα.

Μιλώντας στο PafosNet η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, επεσήμανε ότι με την ολοκλήρωση του συνόλου του έργου. η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει χώρους ενημέρωσης με πινακίδες και άλλες διαμορφώσεις καθώς και εκθεμάτων για την πτηνοπανίδα και την χερσαία χλωρίδα και οικότοπους του Ακάμα, υποδοχή, γραφείο, πωλητήριο, βοηθητικούς χώρους, χώρους υγιεινής και κουζίνας.

«  Η έκταση του κτιρίου ανέρχεται στα 210 τ.μ. Πρόκειται για το παλαιό κτίριο της ΣΠΕ που παραχωρήθηκε μακροχρόνια στο Κοινοτικό Συμβούλιο Κάθηκα, όπου θα προωθηθούν οι αναγκαίες βελτιώσεις και προσθηκομετατροπές», ανέφερε.

ypaithros4