Pafos Net

Πάφος: Έργα ανακοπής διάβρωσης που έφτανε μέχρι και τα 70 μέτρα

title image

Η εντατική κατασκευή την τελευταία διετία 12 συνολικά κυματοθραυστών στην ακτογραμμή της Γεροσκήπου, σε μια μεγάλη έκταση από τα όρια της Αχέλειας μέχρι την Κάτω Πάφο, δεν είναι άσχετη με τα ανησυχητικά μηνύματα που εξάγονταν την τελευταία πενταετία από τις επιστημονικές μελέτες για τα επίπεδα της διάβρωσης των ακτών του Δήμου.

Η δημοτική αρχή θέλησε να αντιμετωπίσει δραστικά και κατά το δυνατό εγκαίρως το σημαντικό πρόβλημα, αποτεινόμενη προ τριετίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την εκπόνηση μελέτης για κατασκευή κυματοθραυστών στην παραλία του Δήμου ώστε να καλύπτει και τα 10 ξενοδοχεία της δημαρχούμενης περιοχής. Η σοβαρότητα του προβλήματος ήταν άλλωστε τέτοια, που και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι της Γεροσκήπου κοινοποίησαν εξ αρχής την πρόθεση τους να συνεισφέρουν και οι ίδιοι στην εκπόνηση της μελέτης, γεγονός που συνέτεινε στην επίσπευση των εξελίξεων.

Οι εκπρόσωποι του Πολυτεχνείου, με επικεφαλής τον καθηγητή Μουζούρη, επισκέφθηκαν σε διάφορες φάσεις το διάστημα εκείνο τη Γεροσκήπου, προκειμένου να δουν επί τόπου την έκταση του προβλήματος και να έχουν επαφές με τους αρμόδιους φορείς για την ετοιμασία της μελέτης τους. Προειδοποίησαν δε, ότι η διάβρωση μπροστά από κάποια ξενοδοχεία έχει φτάσει τα 14 μέτρα και ήδη αποτελεί εν δυνάμει απειλή για τις μονάδες.

Επιπρόσθετα όμως, οι ξενοδόχοι εμφανίστηκαν αυτή τη φορά θετικοί στην εκπόνηση της μελέτης για το έργο αυτό, αφού οι πολλοί ρώσοι τουρίστες στην περιοχή, θεωρούν την δημιουργία αμμώδους παραλίας ως πρώτιστης προυπόθεσης για να ξανάρθουν για διακοπές. Επομένως, το σχετικά μικρό κόστος της εκπόνησης της μελέτης για κατασκευή κυματοθραυστών μπροστά από τα 10 ξενοδοχεία της Γεροσκήπου, δεν είναι σημαντικό κώλυμα σε σχέση με τα τεράστια οφέλη που θα έχουν αύριο και οι ίδιοι.

Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ένας ακόμη Δήμος της επαρχίας Πάφου, στον οποίο μάλιστα το ζήτημα της διάβρωσης είναι ακόμη σοβαρότερο από αυτό της Γεροσκήπου: Ο λόγος για την Πόλη Χρυσοχούς, στην οποία είχαν καταγραφεί σημεία με το σχεδόν απίστευτο αριθμό των 70 μέτρων γης που «έφαγε» η θάλασσα.

Σήμερα, σε Γεροσκήπου και Πόλη Χρυσοχούς, το πρόβλημα έχει αντιμετωπισθεί με την κατασκευή των 12 κυματοθραυστών της πρώτης φάσης στον Δήμο Γεροσκήπου και των 14 στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς, ενώ στη Γεροσκήπου όλα είναι έτοιμα για την κατασκευή και των κυματοθραυστών της δεύτερης φάσης η οποία θα συμπεριλαμβάνει και την θαλάσσια περιοχή της Κάτω Πάφου, από τα όρια του Δήμου Γεροσκήπου μέχρι τα Δημοτικά Μπάνια Πάφου και η οποία θα εκτελεσθεί σε συνεργασία των δύο δημοτικών αρχών.                      

    diavrosi-2                                         

Από το 1985 μέχρι σήμερα, συνολική έκταση από 20 έως 40 μέτρα ακτής, έχουν εξαφανισθεί στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Γεροσκήπου συνεπεία της διάβρωσης, ενώ το πρόβλημα είναι ακόμη σημαντικότερο στην Πόλη Χρυσοχούς, όπου καταγράφονται σημεία διάβρωσης που φτάνουν και τα 70 μέτρα.

Το σημαντικό αυτό στοιχείο, που «μεταφράζεται» σε ένα περίπου μέτρο γης ανά έτος, βάσει επιστημονικής έρευνας του Τμήματος Θαλασσίων Ερευνών, έχει αποτελέσει την αφετηρία για την εντατικοποίηση τα τελευταία χρόνια του μεγαλόπνοου προγράμματος θωράκισης των ακτών και κατασκευής κυματοθραυστών στις ακτές των Δήμων Γεροσκήπου και Πόλης.

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης, ανέφερε ότι το έργο των 12 συνολικά κυματοθραυστών στην θάλασσα της Γεροσκήπου προτείνεται ήδη από το 2009 και ήδη η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό την υλοποίηση του στον θαλάσσιο χώρο που εκτείνεται ανατολικά των ξενοδοχειακών του μονάδων.

«Η νέα τεχνολογία στην ακτομηχανική», τονίζει, « προνοεί την κατασκευή κυματοθραυστών κάτω από τη στάθμη του νερού ώστε να μην προκαλούν συν τοις άλλοις και οπτική ρύπανση.

Η μελέτη που ετοίμασε το Πολυτεχνείο για τον Δήμο μας, είμαστε βέβαιοι ότι απαντά ουσιαστικά με τα νεότερα δεδομένα στα προβλήματα αυτά».                                             

diavrosi-3

Η διάβρωση  που παρατηρείται στην παραλιακή περιοχή του Δήμου Πόλης, αλλά και των κοινοτήτων του κόλπου  Χρυσοχούς,  σε κάποιες περιπτώσεις  έχει ξεπεράσει και τα 70 μέτρα, σύμφωνα με τον τέως Δήμαρχο Πόλης και πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών Κύπρου, Άγγελο Οδυσσέως.

Ο κ. Οδυσσέως επισημαίνει ότι λόγω των έντονων φαινομένων στην περιοχή της Πόλης, η δημοτική αρχή υλοποίησε σχετική μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου η οποία προνοούσε την θωράκιση τμήματος της παραλίας και την κατασκευή 14 ίσαλων κυμματοθραυστών μπροστά από την Δημοτική ακτή του Δήμου μέχρι τον κατασκηνωτικό χώρο, με προτεραιότητα την κατασκευή τεσσάρων από αυτούς μπροστά από την Δημοτική Ακτή.

« Το έργο υλοποιήθηκε   με συνεισφορά 50% από τον Δήμο Πόλεως και 50% από το κράτος με σύνολο δαπάνης της πρώτης φάσης 3,5 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε. « Στο διάστημα από την ολοκλήρωση του έργου, τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, υπήρξε σημαντική βελτίωση της παραλίας. Ενώ προηγουμένως η συγκεκριμένη παραλία συγκέντρωνε μερικές δεκάδες λουσμένους, μετά την εκτέλεση των έργων κατέστη μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες, συγκεντρώνοντας σε καθημερινή βάση εκατοντάδες λουόμενους, τα δε Σαββατοκύριακα ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 1000 άτομα, γεγονός που είχε πολύ ευεργετικά αποτελέσματα στον τομέα της οικονομικής και ιδιαίτερα της τουριστικής ανάπτυξης με τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος».                                          

diavrosi-4

H ακτογραμμή της επαρχίας Πάφου, σε μια έκταση 20 και πλέον χιλιομέτρων, από τα δημοτικά όρια Γεροσκήπου μέχρι την Πέγεια και τον Κόλπο των Κοραλλίων, αποτελεί παράλληλα το πεδίο ενός μεγαλόπνοου σχεδιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε η ακτογραμμή της χαμηλής Πάφου να αποτελέσει το «δυνατό χαρτί» της παφίτικης οικονομίας με την «εκτόξευση» των αφίξεων τουριστών την τελευταία διετία.

Πρώτο μέλημα των τοπικών φορέων, η εξάλειψη κάθε πιθανότητας επαναφοράς του μείζονος ζητήματος της ελλιπούς ασφάλειας των παραλιών. Σε αυτά τα πλαίσια, αναμένεται η υλοποίηση της μελέτης προστασίας και βελτίωσης της ακτής του βορειοδυτικού παραλιακού μετώπου που έχει εκπονηθεί από ιδιωτικό οίκο κατ’ ανάθεση του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

Αντικείμενο του masterplan είναι η προτεινόμενη λύση για την περιοχή που εμπίπτει στα διοικητικά όρια του Δήμου Πάφου. Οι μελετητές πρότειναν ως μέτρο προσαρμογής παντρέματος του φυσικού περιβάλλοντος με τα τεχνικά έργα, την κατασκευή νέων έργων μέσα στην θάλασσα και οι παράλληλοι κυματοθραύστες να έχουν σχήματα που να προσομοιάζουν το περιβάλλον και να τους δοθούν σχήματα με φυσικό τρόπο.

Το ρυθμιστικό σχέδιο για τον Δήμο Πάφου προνοεί κατασκευή παράλληλων κυματοθραυστών στην δημοτική πλαζ , μέτρα προστασίας των λουομένων στην περιοχή βόρεια των Τάφων των Βασιλέων καθώς και μικρές επεμβάσεις σε άλλες περιοχές.

Το masterplan καθορίζει το σχέδιο την πολιτική για την προστασία των ακτών, ενθαρρύνοντας ωστόσο την δημιουργία του παραλιακού πεζόδρομου κατά μήκος όλης της περιοχής από την Πάφο μέχρι τον Άγιο Γεώργιο της Πέγειας, τη δημιουργία προσβάσεων όπου μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει την παραλία, και  την προβολή των παραλιών της Πάφου οι οποίες όπως είπε είναι μοναδικές ιδίως στο βόρειο μέτωπο της Πάφου.