Pafos Net

Πάφος-Αθήνα: Η... πονεμένη ιστορία ενός αεροπορικού δρομολογίου

title image

Η ανακοίνωση την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου ότι η αεροπορική εταιρεία TUS Air αρχίζει από τον Δεκέμβριο πτήσεις από το αεροδρόμιο Πάφου προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος» των Αθηνών, προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού και διθυραμβικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους πολίτες της επαρχίας, που ενδεχομένως για τους άλλους κύπριους φάνταζαν ακατανόητα ή υπερβολικά. Και όμως, η σχέση των παφίων με το συγκεκριμένο δρομολόγιο έχει αποκτήσει άνευ προηγουμένου σημασία από την εποχή που η μια και μοναδική, έστω, πτήση Πάφος-Αθήνα την εβδομάδα, σταμάτησε όταν έπαψε να υπάρχει και ο εθνικός μεταφορέας, οι Κυπριακές Αερογραμμές.

Η εμμονή στην Πάφο με την πτήση για Αθήνα, τονίζουν οι παράγοντες της Πάφου, εδράζεται σε τρία γεγονότα: Αφενός μεν, στο αυταπόδεικτο γεγονός ότι όπως για όλη την Κύπρο, η Αθήνα είναι και για την Πάφο η υπ’ αριθμόν ένα επιλογή ταξιδίου, αφετέρου στο ότι οι πάφιοι κρίνουν υπερβολικό το να υπάρχουν συνολικά 10 ή και περισσότερες πτήσεις ημερησίως από τη Λάρνακα προς την ελληνική πρωτεύουσα και καμία από την Πάφο, έστω και μια φορά την εβδομάδα, ενώ ένας σοβαρός λόγος που προτάσσεται κυρίως την περίοδο των οικονομικών κρίσεων, είναι το συνεπαγόμενο κόστος που προσθέτει η μετάβαση από την Πάφο στη Λάρνακα.

«Είναι γελοίο», υποστηρίζει ο βουλευτής Πάφου Χρύσανθος Σαββίδης, « να κοστίζει η όλη διαδικασία της μετάβασης στο αεροδρόμιο Λάρνακας περισσότερο από το αεροπορικό εισιτήριο για Αθήνα. Διότι ο παφίτης πρέπει να υποστεί, πέραν της ταλαιπωρίας του πήγαινε-έλα με το αυτοκίνητο στη Λάρνακα, ένα καθόλου ευκαταφρόνητο κόστος για καύσιμα και ακόμη μεγαλύτερο κόστος για στάθμευση σε ένα χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου».

Η ανακοίνωση της TUS για έναρξη πτήσεων από την Πάφο, συνεπώς, αντιμετωπίσθηκε ως πρόωρο γιορτινό δώρο για όλους στην Πάφο. Με την ευκαιρία αυτή, το PafosNet κάνει σήμερα μια αναδρομή στα όσα συνέβησαν από την κατάργηση της Cyprus Airways και τους σταθμούς που υπήρξαν στο «καταραμένο» όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς στην Πάφο το εν λόγω δρομολόγιο.

Αναμφίβολα η καλύτερη περίοδος για τους παφίτες ταξιδιώτες όσον αφορά στα ταξίδια τους στην μητρόπολη του Ελληνισμού, ξεκίνησε το 2014 και διήρκεσε μόνο μια τριετία. Η Ryanair ανακοίνωνε τότε το καλοκαιρινό πρόγραμμα για το 2014 στην Πάφο με 10 δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένου και ενός δρομολογίου προς την Αθήνα το οποίο θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση.

Η συγκεκριμένη πτήση όχι μόνο αγκαλιάσθηκε από το κοινό της Πάφου, αλλά και ήταν σε καθημερινή βάση sold out χάρη στα πρωτοφανή νέα τιμολογιακά δεδομένα που εισήγαγε τότε ο κολοσσός των low cost αερομεταφορέων. Η συχνές πωλήσεις εισιτηρίων σε μονοψήφιους αριθμούς ευρώ ή σε 20, 30 ή 40 ευρώ, ήταν κάτι νέο για το επιβατικό κοινό, που έσπευσε να αγκαλιάσει την πτήση και που ώθησε την εταιρεία να ανακοινώσει λίγους μήνες μετά και δεύτερη πτήση καθημερινά από το Αεροδρόμιο Πάφου προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Μέχρι που το 2017 η ιρλανδική εταιρεία σταματά την πτήση Πάφος-Αθήνα, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι και σήμερα συνθήκες για το κοινό και ενώ συνεχίζει κανονικά τις πτήσεις σε δεκάδες άλλους προορισμούς ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη από το αεροδρόμιο Πάφου.

Η εξέλιξη αυτή, έφερε σε θέση ετοιμότητας άλλους αερομεταφορείς για κάλυψη του κενού που δημιούργησε η εγκατάλειψη από την Ryanair του δημοφιλούς δρομολογίου: Blue Air και Ellinair αρχικά, εξέφρασαν τον Ιανουάριο του 2017 την πρόθεση και το ενδιαφέρον τους για να λάβουν θέση στη γραμμή Πάφος-Αθήνα. Πράγμα που αποδείχθηκε εξαιρετικά βραχύβιο στην περίπτωση της Blue Air και καθόλου αποδοτικό στην περίπτωση της δεύτερης. Εξίσου άδοξη κατάληξη είχε και η προσπάθεια της νέας Cyprus Airways να καθιερωθεί στο εν λόγω δρομολόγιο με τρεις πτήσεις την εβδομάδα. Πολύ σύντομα όμως, φάνηκε ότι το επίσης υψηλό κόστος του εισιτηρίου θα καθιστούσε αμφίβολη την συνέχιση της παρουσίας της στην Πάφο, πράγμα που έγινε τελικά τον Μάιο του 2020.

Λίγες μέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της Cyprus Airways ότι τερματίζει το (ολιγόμηνο) δρομολόγιο Πάφος-Αθήνα που εκτελούσε, επικαλούμενη οικονομικούς λόγους, ο δεύτερος αερομεταφορέας που είχε δραστηριοποιηθεί στο μεταξύ στο ίδιο δρομολόγιο, η ελλαδική Aegean, δίνει και αυτή ένα ακόμη χτύπημα: Ο ελλαδικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε το πρόγραμμα των πτήσεων στο οποίο διαφημίζεται ιδιαίτερα η εγκαινίαση της πτήσης Θεσσαλονίκη-Λάρνακα, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες καθημερινές πτήσεις Αθήνα-Λάρνακα. Το Πάφος-Αθήνα, πουθενά.

Η προσπάθεια του χρήστη της επίσημης ιστοσελίδας της Aegean να αγοράσει εισιτήριο για το επόμενο δίμηνο για το δρομολόγιο Πάφος-Αθήνα, αποδεικνύεται άκαρπη. Για να επιβεβαιωθεί τις επόμενες μέρες η οριστική κατάργηση του, πράγμα που από άπαντες στην Πάφο αποδίδεται στις πολύ υψηλές τιμές των εισιτηρίων της, που τα καθιστούσαν ουσιαστικά απαγορευτικά.

Μακροβιότερη από τις τρεις τελευταίες αποδείχθηκε στο δρομολόγιο Πάφος-Αθήνα η τέταρτη απόπειρα μετά Ryanair: Τον Απρίλιο του 2017 η Cobalt ανοίγει επισήμως το σύστημα αγοράς εισιτηρίων και κρατήσεων της για τις πτήσεις Πάφος-Αθήνα-Πάφος, με τρεις πτήσεις εβδομαδιαίως από την Πάφο, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή. Η πτήση αυτή τη φορά φάνηκε να στεριώνει για μια διετία, αφού οι καλύτερες τιμές που προσέφερε η εταιρεία κατέστησε το δρομολόγιο δημοφιλές και πάλι. Μέχρι που ήρθε η κατάρρευση της εταιρείας για να καταρρεύσει μαζί της και το όνειρο της Πάφου για μια μόνιμη σύνδεση της με την Αθήνα.

ptiseis2

Με το αεροδρόμιο Πάφου να είναι την τελευταία τριετία αποκομμένο από τον όποιο σχεδιασμό κράτους και αερομεταφορέων προς την Αθήνα, η κοινωνική πίεση που ασκείται πλέον μαζικά από τους πολίτες της Πάφου, γίνεται ασφυκτική. Οι επηρεαζόμενοι πολίτες που λόγω παιδιών φοιτητών στην Αθήνα, επαγγελματικών λόγων ή απλώς επειδή επιθυμούν να μεταβαίνουν για την αναψυχή τους εκεί, οργανώνονται και αναλαμβάνουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία, τον Αύγουστο του 2021, να έρθουν σε επαφή με την κυπριακών συμφερόντων TUS Air.

Σε συνάντηση στις 27 Αυγούστου στην Πάφο με τους εκπροσώπους της, προσπαθούν να πείσουν τους εκπροσώπους της εταιρείας να δρομολογήσουν σε σταθερή βάση πτήση από την Πάφο προς την Αθήνα.

Τους επόμενους μήνες, η προσπάθεια αυτή προσλαμβάνει πλέον καθολική διάσταση. Μετά τις παραστάσεις εμποροβιομηχανικών, τουριστικών και οικονομικών φορέων, την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την συνδυασμένη παρέμβαση των τεσσάρων βουλευτών Πάφου στη Βουλή για το θέμα αυτό, πλέον και οργανωμένοι πολίτες ενεπλάκησαν στις προσπάθειες, κάνοντας μάλιστα το πρώτο πρακτικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι οργανωμένοι πολίτες και θεσμικοί φορείς της επαρχίας επεσήμαναν προς τους εκπροσώπους του νέου αερομεταφορέα την πολύ έντονη και ολόχρονη ζήτηση του επιβατικού κοινού της Πάφου για το συγκεκριμένο δρομολόγιο, επισημαίνοντας ότι η πληρότητα κάθε πτήσης είναι εξασφαλισμένη, ενώ και η ίδια η εταιρεία θα έχει περαιτέρω όφελος από την αναγνώριση που θα απολαμβάνει στην Πάφο ως η μόνη αερογραμμή που υλοποίησε την καθολική απαίτηση των πολιτών της επαρχίας.

ptiseis4

Τον Οκτώβριο τα πράγματα έδειχναν να σκαλώνουν και πάλι, μετά τα όσα ειπώθηκαν ή δεν ειπώθηκαν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, που συζήτησε το θέμα βάσει κοινής ερώτησης που κατέθεσαν και οι τέσσερις βουλευτές Πάφου: Αυτό που ειπώθηκε στους φορείς της Πάφου στη συνεδρία εκείνη, ήταν ότι η αεροπορική σύνδεση της Πάφου με την Αθήνα επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στις ίδιες τις αεροπορικές εταιρείες. Τόσο το κράτος, δια του Υφυπουργείου Τουρισμού, όσο και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας δεν μπορούν να επηρεάσουν αερογραμμές για να προσθέσουν την συγκεκριμένη γραμμή στο πτητικό τους πρόγραμμα. 

Οι βουλευτές Πάφου εξέφρασαν δυσαρέσκεια του για την κατάσταση αυτή, τονίζοντας ότι η επαρχία Πάφου αδικείται από την μη ύπαρξη πτήσεων από και προς την Αθήνα. Τόνισαν πως η κατάργηση της αεροπορικης διασύνδεσης Πάφου-Αθήνας, έχει ως αποτέλεσμα την αγανάκτηση των κατοίκων της Πάφου και όχι μόνο, καθώς ενώ θα είχαν την διευκόλυνση να ταξιδεύουν προς την Αθήνα εύκολα και γρήγορα, αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο αεροδρόμιο Λάρνακας με σημαντικές επιπρόσθετες οικονομικές σπατάλες και χάσιμο χρόνου.

Και εκεί που τα πράγματα έδειξαν να παραπέμπτονται οριστικά στις ελληνικές καλένδες, με μια αιφνιδιαστική κίνηση της η TUS ανακοίνωσε το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου την έναρξη πτήσεων από την 10η Δεκεμβρίου προς και από την Αθήνα. Μια κίνηση που άπαντες πίστωσαν και στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσο.

Πλέον, απομένει να φανεί αν η Πάφος βρήκε την… Ιθάκη της μετά από μια σχεδόν 10ετία. Ή αν σε μερικούς μήνες και πάλι θα βυθιστεί στην εσωστρέφεια της.

ptiseis3

Η καθιέρωση μιας πτήσης από την Πάφο στην Αθήνα, είναι και η μοναδική αιτία που κατέβασε τα τελευταία λίγα, τουλάχιστον, χρόνια τους πολίτες της Πάφου στους δρόμους. Πριν ένα χρόνο περίπου, πραγματοποίησαν δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το αεροδρόμιο Πάφου με το συγκεκριμένο αίτημα.

Μια εκδήλωση που είχε ήδη ανακοινωθεί και για τις μέρες αυτές, αλλά που αναστάληκε μετά την θετική εξέλιξη με την TUS.