Pafos Net

Ο Θάνος Μιχαηλίδης στο PafosNet: Από Φλεβάρη τα νέα για άνοιγμα της τουριστικής αγοράς

title image

Μόλις 10 ξενοδοχειακές μονάδες σε ολόκληρη την επαρχία Πάφου εξακολουθούν να είναι σε λειτουργία σήμερα, εκ των οποίων καμία πεντάστερη και μόλις δύο τεσσάρων αστέρων. Η πρωτοφανής αυτή για τα τουριστικά πράγματα της Πάφου κατάσταση, είναι απόρροια της νεφελώδους κατάστασης για την επόμενη μέρα της πανδημίας, τονίζει σήμερα στο PafosNet ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης.

Οι μονάδες αυτές, επισημαίνει, παραμένουν ανοιχτές με πολύ χαμηλές πληρότητες και για την περίπτωση που υπάρξουν κάποιες κρατήσεις για την περίοδο του Δεκεμβρίου, αν και το πιθανότερο, εκτιμά, είναι να ελαττωθεί ο αριθμός τους δεδομένης της ολοένα και επιδεινούμενης κατάστασης στον ευρωπαικό χώρο.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάφου εμφανίζεται απαισιόδοξος για το άμεσο μέλλον, τονίζοντας ότι ουδείς μπορεί να εκτιμήσει έστω και κατά προσέγγιση πώς θα είναι η αυριανή μέρα για να κινηθεί αναλόγως.

« Αγορές που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Κύπρο και ακόμη πιο ειδικά την Πάφο, όπως είναι η Βρετανική και η Γερμανική», αναφέρει, «έχουν μεγάλη επιδείνωση, σε σημείο που να μην κινείται τίποτα σε επίπεδο κρατήσεων για το 2021 ή εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Αντιλαμβάνεσθε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα ξενοδοχεία της Πάφου δεν μπορούν να προγραμματίσουν το παραμικρό και δυστυχώς θα πρέπει να αρκεστούν αυτή τη χειμερινή περίοδο σε εργασίες συντήρησης ή βελτιώσεων, ώστε να είναι έτοιμα για επαναλειτουργία όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Ο Θάνος Μιχαηλίδης εκτίμησε επίσης ότι μόνο από τον Φεβρουάριο και μετά είναι δυνατό να υπάρξουν τα πρώτα δείγματα των προθέσεων της τουριστικής αγοράς στην Ευρώπη, ώστε να έχουμε ένα δείγμα του πώς θα είναι ο τουρισμός το επόμενο καλοκαίρι.

« Μια περίοδος δηλαδή που παραδοσιακά συνεχιζόταν με υψηλότατα ποσοστά πληροτήτων για τις μονάδες της επαρχίας μας», ανέφερε, « φέτος δεν μπόρεσε να υποστηρίξει τη λειτουργία των μονάδων που είχαν ανοίξει μετά το πρώτο lockdown. Και είναι επιπροσθέτως ανησυχητικό, επειδή αν ένα ξενοδοχείο αναγκάστηκε να κλείσει ξανά από τώρα, επί της ουσίας σημαίνει ότι είναι εκτός αγοράς για περίοδο σχεδόν ενός χρόνου, πράγμα που θα καταστήσει ακόμη δυσκολότερη την ομαλή επαναλειτουργία του το επόμενο καλοκαίρι».

Είναι πλέον σαφές, τονίζει, ότι αυτή την χειμερινή περίοδο η τουριστική βιομηχανία δεν μπορεί να είναι λειτουργίσιμη. Θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε, όπως είχε γίνει και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη, όταν πια σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Κύπρο και κατά το δεύτερο αυτό κύμα, πώς θα εξελίσσεται το πρόβλημα σε μεγάλες αγορές, όπως η Βρετανία, η Γερμανία ή η Ισπανία:

« Είναι τεράστιο πρόβλημα η ομαλοποίηση διεθνώς, διότι οι ξενοδοχειακές μονάδες χρειάζονται μια σταθερή ροή πελατών για να λειτουργήσουν σωστά, δεν μπορεί να λειτουργεί η ξενοδοχειακή βιομηχανία αποσπασματικά: Έχω δουλειά αυτό το σαββατοκύριακο, δεν έχω τα δύο επόμενα και ούτω καθεξής».

hotel2

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Πάφου ουσιαστικά λειτούργησε φέτος μόνο την περίοδο του δεκαπενταύγουστου, που στις έκτακτες συνθήκες που ζούμε σήμερα χαρακτηρίσθηκε ως ανάσα για την τουριστική βιομηχανία. Η επιστροφή των εγχώριων τουριστών στην καθημερινότητα τους μετά τις παραδοσιακές για τον Κύπριο εργαζόμενο διακοπές του Αυγούστου, είχε ήδη σημάνει και την επιστροφή των ξενοδοχείων της Πάφου στα μονοψήφια νούμερα πληροτήτων, για να εξαφανισθούν και αυτά με την ραγδαία επιδείνωση των υγειονομικών δεικτών ανά την Ευρώπη και να ακολουθήσει το τελειωτικό χτύπημα με την καραντίνα στην οποία τέθηκε η Πάφος και η Λεμεσός.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάφου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ήταν που ήταν δυσοίωνα όλα τα δεδομένα και προβλέψεις για τον τουρισμό, οι ελπίδες γρήγορης επανάκαμψης το 2021, άρχισαν ήδη να εξανεμίζονται με την υποβάθμιση της υγειονομικής κατηγοριοποίησης της Κύπρου από τη Βρετανία, γεγονός που χαρακτήρισε ως τη χαριστική βολή στην ξενοδοχειακή βιομηχανία του τόπου.

« Από εκείνη τη στιγμή», είπε. « και τα λίγα ξενοδοχεία που είχαν πλάνο λειτουργίας μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ή και τις γιορτές του Δεκεμβρίου, άλλαξαν άρδην προγραμματισμό με στόχο την άμεση διακοπή λειτουργίας τους αφού το τουριστικό ρεύμα από το εξωτερικό έπεσε σε μηδενικά επίπεδα, ενώ και οι συνθήκες στην Κύπρο, με την έξαρση της πανδημίας και την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, δεν ευνοούν πλέον ούτε την στόχευση στον εγχώριο τουρισμό».

hotel3

Αυτό που προσθέτει στις ανησυχίες των τουριστικών παραγόντων της επαρχίας, είναι το γεγονός ότι η επιθετική συμπεριφορά της πανδημίας σε αυτό το δεύτερο κύμα εμφάνισης της, πανευρωπαικώς, καθιστά αδύνατο τον οποιονδήποτε προγραμματισμό ή πρόβλεψη και για το ερχόμενο καλοκαίρι.

« Υπολογίζουμε ότι και στο διάστημα από την αρχή του 2021 μέχρι τιο καλοκαίρι, θα εξακολουθεί δυστυχώς να παραμένει σε λειτουργία πολύ μικρός αριθμός καταλυμάτων της επαρχίας Πάφου», είπε χαρακτηριστικά. « Η κατάσταση αγγίζει τα όρια του δραματικού, αφού πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι και το κλείσιμο μιας μονάδας δεν σημαίνει τον μηδενισμό των εξόδων της. Αντιθέτως, ένα ξενοδοχείο για να παραμένει κλειστό απαιτεί δεκάδες χιλιάδες ευρώ μηνιαίως ως πάγια έξοδα, ενώ παράλληλα βγαίνει εκτός αγοράς για μήνες με ότι αυτό συνεπάγεται».

Με τα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα και με την επάνοδο των υψηλών ποσοστών του ιού ανά την Ευρώπη, επισημαίνει ο κ. Μιχαηλίδης, οποιαδήποτε πρόβλεψη για το 2021 καθίσταται αδύνατη.

hotel4

Μόνη ακτίδα φωτός στη ζοφερή κατάσταση που βιώνει η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου, αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, είναι το σχέδιο στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων που εξήγγειλε η Υπουργός Εργασίας  και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάφου επεσήμανε ότι ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι το σχέδιο που ανέλυσε η Ζέτα Αιμιλιανίδου έχει διάρκεια μέχρι το τέλος της χειμερινής περιόδου, γεγονός εξήγησε που θα παράσχει την δυνατότητα προγραμματισμού των ενεργειών εξόδου από την κρίση στους ξενοδόχους.

Με βάση τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης, θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου να προβούν σε εργασίες συντηρήσεων ή άλλες βελτιωτικές εργασίες με το υφιστάμενο προσωπικό, ενώ ενδεχομένως θα έχουν πλέον την δυνατότητα και να προσλάβουν κάποιο επιπλέον προσωπικό για την προπαρασκευαστική αυτή περίοδο.