Pafos Net

O Νίκος Παλιός μιλά στο PafosNet για Τοπική Αυτοδιοίκηση και έκτακτες συνθήκες

title image

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπάθησε να εξισορροπήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή με την αυξημένη ανάγκη κοινωνικών παροχών, λαμβάνοντας μέτρα για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Και παρά τα προβλήματα, ελέω υποστελέχωσης και σημαντικής μείωσης της κρατικής χορηγίας, τα κατάφεραν, λειτουργώντας ως πολύτιμοι αρωγοί στους ανθρώπους και στις κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν, κυρίως μέσα από την ίδρυση και λειτουργία κοινωνικών παντοπωλείων.

Αυτό αναφέρει μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο Πολιτιστικός Λειτουργός του Δήμου Γεροσκήπου και πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Γεροσκήπου, Νίκος Παλιός, επισημαίνοντας ότι κάτι ανάλογο πράττουν και σήμερα. Οι έκτακτες  συνθήκες που επικρατούν στις μέρες μας, λόγω της υγειονομικής κρίσης, ανέδειξαν εκ νέου την ανάγκη να λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως κύριος πυλώνας άσκησης κοινωνικής πολιτικής και κινητοποίησης εθελοντών, προκειμένου να υποστηριχθούν υλικά και ψυχολογικά οι ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας και οι οικονομικά ασθενέστεροι, επισημαίνει.

« Στη διάρκεια της εν εξελίξει πανδημίας, οι τοπικές αρχές με τις δυναμικές τους πρωτοβουλίες, τα μέτρα που παίρνουν και τη στάση τους στην ευόδωση της όλης προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καλύπτουν αρκετές από τις αδυναμίες του κράτους, στο οποίο ανήκει η κύρια ευθύνη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων σαν κι αυτή που βιώνουμε», ανέφερε. « Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έγινε ορατός από τις πρώτες κιόλας μέρες της πανδημίας. Συμμετείχε ενεργά στην εμπέδωση κλίματος επαγρύπνησης, αξιοποιώντας και τους «Παρατηρητές της Γειτονιάς», προχώρησε σε ενέργειες βελτίωσης της υγιεινής των δημόσιων χώρων, διευκόλυνε το κράτος στην εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων συγκράτησης του κορωνοϊού, ανέλαβε ενεργητικές πρωτοβουλίες όταν και όπου χρειάστηκε, με τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων, λειτούργησε ως πολλαπλασιαστής των οδηγιών και των κατευθύνσεων που δίνονται από τις αρμόδιες αρχές, συνέβαλε στην εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών, παρείχε τρόφιμα και αναγκαία είδη σε συμπολίτες μας που βρέθηκαν σε δυσχερή οικονομικά θέση».

Η πρωτοφανής κρίση, τονίζει ο Νίκος Παλιός, απέδειξε ακόμα μία φορά την αναντικατάστατη αξία του θεσμού. Είναι προφανές ότι είμαστε ακόμα στην αρχή και στην πορεία θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα που θα υποστηρίξουν τη μεγαλειώδη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην υγεία των πολιτών, στην κοινωνία και στην οικονομία, παρατηρεί:

« Είναι ανάγκη όμως να ενισχυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να ενδυναμωθεί περαιτέρω. Πάντως, δύο μήνες μετά από την έναρξη της κρίσης, καμία απόφαση και κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί από την Κυβέρνηση που να στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση πέραν από την καταβολή, νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως, της κρατικής χορηγίας. Το κράτος θα πρέπει βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, για να μπορέσει αυτή να γίνει ασπίδα προστασίας των πολιτών απέναντι στην επερχόμενη οικονομική κρίση και να στηρίξει την κοινωνική συνοχή».

palios

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τοπικές αρχές σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, λόγω της κατάρρευσης των εσόδων τους, επιβάλλονται από το κράτος, αλλά και τους εξαρτώμενους οργανισμούς του, γενναίες παρεμβάσεις και μέτρα για να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» των προϋπολογισμών τους, παρατηρεί ο Νίκος Παλιός.

Ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για δήμους, όπου η βασικότερη πηγή εισοδήματός τους, ο τουρισμός, έχει ήδη πληγεί και θα επηρεαστεί και στο μέλλον από την πανδημία, υποστηρίζει.

« Τέτοια μέτρα είναι η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των τοπικών αρχών για το 2020, η μη εγκατάλειψη ή καθυστέρηση ώριμων πολεοδομικών έργων, ιδιαίτερα όσων αξιολογηθούν ότι έχουν προστιθέμενη αξία για τον τόπο, η πρόβλεψη ειδικών μειωμένων τιμολογίων για τις ανάγκες λειτουργίας των τοπικών αρχών σε ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και νερό και η μαζική προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας, αντισηψίας και απολύμανσης στις τοπικές αρχές από το κράτος».

Ο κ. Παλιός αναφέρει ακόμη ότι δεν θα πρέπει να επωμιστούν οι τοπικές επιχειρήσεις τα δημοτικά τέλη για την περίοδο που είναι κλειστές, αλλά και να τύχουν μειώσεων για το υπόλοιπο του 2020, να δοθούν διευκολύνσεις στην καταβολή των καθυστερημένων δημοτικών οφειλών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

topiki-autodioikisi2

Επειδή η συζήτηση για την επόμενη ημέρα έχει ήδη ανοίξει, επισημαίνει ο Πολιτιστικός Λειτουργός του Δήμου Γεροσκήπου, η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να εξετάσει τη δική της προσαρμογή ως ο κατ’ εξοχήν θεσμός που έχει τη μεγαλύτερη εγγύτητα με τον πολίτη.

« Η επόμενη μέρα χρειάζεται ένα σύγχρονο «οδικό χάρτη», που θα σχεδιαστεί με την εμπειρία του πριν και με το βλέμμα στο μετά, για να γίνουν οι πράξεις και οι παρεμβάσεις που θα περάσουν τον θεσμό. σε μια καλύτερη εποχή», τονίζει. « Η επόμενη μέρα συνδέεται άμεσα και με τον εκσυγχρονισμό του νόμου που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο θεσμός θα πρέπει να γίνει πιο ισχυρός και πιο αυτόνομος για να συνεχίσει να διεκδικεί νέες καινοτόμες πολιτικές για την αυτοδιοίκηση και κατ' επέκταση για την κοινωνία.

H εμπειρία της πανδημίας κατέδειξε ότι ο τόπος έχει ανάγκη μια αυτοδιοίκηση καλύτερη και όχι κατ’ ανάγκην λιγότερη. Απεδείχθη π.χ. ότι οι μικροί Δήμοι ήταν πιο έτοιμοι και πιο αποτελεσματικοί στην επιτέλεση του κοινωνικού τους ρόλου. Αναδείχθηκε επίσης η ανάγκη όπως στο νέο θεσμικό πλαίσιο περιληφθούν περισσότερες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γύρω από θέματα υγείας, όπως ήταν και η απαίτηση της Ένωσης Δήμων».

Το χρώμα που θα κυριαρχήσει στον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταλήγει ο κ. Παλιός, δεν πρέπει να είναι το ζητούμενο, αλλά για να αποτελεί κύτταρο δημοκρατίας, θα πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν τις τύχες του τόπου τους.

topiki-autodioikisi3