Pafos Net

Ο νέος πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου εφ' όλης της ύλης στο PafosNet: Θα επανακάμψουμε

title image

Εξελέγη στην προεδρία του ΕΒΕ Πάφου λίγο πριν επανακάμψει η πανδημία. Ο Γιώργος Μάης αναγκάστηκε να διαχειριστεί με το «καλημέρα» μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που σύμφωνα με τον κλάδο είναι ακόμη σοβαρότερη από την κρίση του 2013, αφού δεν άπτεται μόνο των οικονομικών δεικτών.

Έχοντας ωστόσο ήδη την εμπειρία από την πολύχρονη θητεία του σε άλλα πόστα του ΕΒΕ, καθώς και στην προεδρία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, ο κ. Μάης εμφανίζεται βέβαιος ότι η Κύπρος και η Πάφος θα επανακάμψει και από αυτή τη συγκυρία.

Τα πράγματα είναι δύσκολα και θα εξακολουθήσουν για καιρό ακόμη, τονίζει. Η Πάφος όμως, διατηρεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και αργά ή γρήγορα αυτά θα επανέλθουν στην πρώτη γραμμή, στέλλει το μήνυμα. Ο Γιώργος Μάης δίνει την πρώτη εφ' όλης της ύλης συνέντευξη μετά την πρόσφατη εκλογή του, στο PafosNet.

-Η ανάληψη της προεδρίας του ΕΒΕ Πάφου, κ. Μάη, συμπίπτει με την μεγαλύτερης έκτασης έκτακτη ανάγκη στην οποία βρίσκεται ολόκληρη η υφήλιος. Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα όλων μας είναι εμφανείς, ωστόσο στον χώρο της οικονομίας τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα και σοβαρά στις μελλοντικές συνέπειες.

« Είναι γεγονός ότι η ανάληψη της προεδρίας του ΕΒΕ Πάφου από μέρους μου συνέπεσε με μια περίοδο όπου βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεπειών της, που είναι πρώτιστα οικονομικές χωρίς να παραγνωρίζονται και υπόλοιπες συνέπειες που όλες μαζί συνθέτουν μια απρόβλεπτη κατάσταση που ταρακουνά και χώρες με τις πλέον ανθεκτικές οικονομίες».

Πώς αντανακλά η κατάσταση αυτή στην ομαλότητα της οικονομικής δραστηριότητας σε ένα μικρό μέγεθος αγοράς όπως η Κύπρος και ακόμη περισσότερο η Πάφος;

« Όπως έχετε αναφέρει υπάρχει μια γενική αβεβαιότητα ανά το παγκόσμιο με πολύ αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες των κρατών και των κοινωνιών. Οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις εκτός των οικονομικών προβλημάτων βιώνουν και ένα ψυχολογικό άγχος εξαιτίας της γενικότερης αβεβαιότητας στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας, της υγείας κλπ.

Η Πάφος και κατ’ επέκταση η Κύπρος ως μικρές αγορές αισθάνονται τις επιπτώσεις των μεταβολών που αφορούν ή επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα πολύ πιο έντονα αλλά και άμεσα. Αν ληφθεί υπόψιν, ιδιαίτερα για την Πάφο, ότι η πανδημία έχει πλήξει πρώτιστα τον τουρισμό και την ανάπτυξη γης, τους δύο βασικότερους τομείς των δραστηριοτήτων της Επαρχίας, είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι βιώνουμε χωρίς υπερβολή μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

-Ως μια κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή η Πάφος βιώνει πολλαπλά τις συνέπειες της κρίσης που επέφερε η πανδημία. Έχοντας παράλληλα με το ΕΒΕ και την προεδρία της ΕΤΑΠ Πάφου, πώς βλέπετε εσείς τις προοπτικές για την επόμενη μέρα; Πολλοί προεξοφλούν ότι η επάνοδος σε επίπεδα της τριετίας 2017-2019 θα είναι απλώς αδύνατη.

« Η Πάφος σίγουρα εξακολουθεί να διατηρεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ελκυστική για τους ξένους επισκέπτες και οι οποίοι με την βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών θα επιστρέψουν. Αυτό πιστεύω ότι θα αρχίσει να γίνεται μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα, όσον αφορά στον τουρισμό, δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη γι’ αυτό πιστεύω ότι θα χρειαστεί χρόνος και σκληρή δουλειά από όλους όσοι εμπλέκονται στον τομέα αυτό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για τη χώρα μας ο νευραλγικός αυτός τομέας αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις, όπως ο ανταγωνισμός, οι αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις των επισκεπτών, οι αστάθμητοι παράγοντες, όπως οι κλιματικές αλλαγές, οι εξελίξεις στην περιοχή κά., γι’ αυτό απαιτείται συνεχής εγρήγορση και προσαρμοστικότητα».

tourismos-2

-Είναι πραγματική η αίσθηση πολλών ότι, εν αντιθέσει με τον τουριστικό τομέα, ο έταιρος πυλώνας της οικονομίας του τόπου, ο κατασκευαστικός, θα ξεπεράσει σχετικά άνετα τις συνέπειες της κρίσης που βιώνουμε σήμερα;

« Ο άλλος βασικός πυλώνας της οικονομίας που είναι η ανάπτυξη γης έχει επηρεαστεί σχεδόν εξίσου με τον τουρισμό. Ο περιορισμός των μετακινήσεων των ξένων αγοραστών εξαιτίας της πανδημίας, η γενικότερη οικονομική ύφεση που πλήττει τον πλανήτη, η αρνητική ψυχολογία και ο τερματισμός του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος έχουν καθηλώσει τον τομέα ο οποίος περνά και θα εξακολουθήσει να περνά δύσκολες καταστάσεις.

Οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και κατ’ επέκταση ο κατασκευαστικός τομέας έχουν επιδείξει στο παρελθόν μία αξιοσημείωτη ευελιξία και προσαρμοστικότητα γι’ αυτ;o πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να ξεπεραστούν τα προβλήματα, τα οποία όμως για να ξεπεραστούν θα πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη στήριξη από το κράτος και τους χρηματοδοτικούς οργανισμούς».

-Από την άλλη βέβαια, κ. Μάη, ο κλάδος των κατασκευών έχει δεχθεί ένα ηχηρότατο ράπισμα με την υπόθεση των πολιτογραφήσεων. Τι εκτιμούν οι εμποροβιομήχανοι ότι θα προκύψει στο μέλλον σε αυτό το θέμα; Θα βρεθεί η αποδεκτή και από την ΕΕ φόρμουλα επαναφοράς ενός προσοδοφόρου προγράμματος ή θα πρέπει να ξεγράψουμε την πολιτική αυτή;

« Πιστεύω ότι το κράτος θα πρέπει να επαναφέρει ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα και μάλλον αυτό θα πράξει. Φυσικά η φιλοσοφία του νέου επενδυτικού προγράμματος αναμένεται να είναι διαφορετική από την φιλοσοφία του τερματισθέντος προγράμματος.

Η Κύπρος παρά την κρίση και την διεθνή δυσφήμιση της χώρας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ελκυστική για ξένες επενδύσεις και αυτά τα πλεονεκτήματα πρέπει αυτή τη στιγμή να προβληθούν εντονότερα. Η στρατηγική γεωγραφική μας θέση, το υψηλό επίπεδο επαγγελματικών υπηρεσιών, η προσβασιμότητα, το φορολογικό μας σύστημα και υφιστάμενες υποδομές μαζί με άλλα θετικά χαρακτηριστικά που διαθέτουμε μας επιτρέπουν να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε ένα αξιοσημείωτο μερίδιο των επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή».  

-Η κρίση δείχνει να αλλάζει δραματικά τα δεδομένα όσον αφορά και στο θέμα των υπερπολυτελών κατοικιών, ουρανοξυστών, κλπ, για τους ξένους εκατομμυριούχους. Εκτιμάτε ότι θα προκύψουν πλέον αρνητικές συνέπειες για την οικονομία ευρύτερη και την ευρωστία των κατασκευαστικών εταιρειών του τόπου από την δυσκολία εξεύρεσης πλέον αγοράς για τέτοιου μεγέθους έργα;

« Δεν είναι σίγουρο ότι η κρίση θα αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά τις πολυτελείς κατοικίες και τα ψηλά κτίρια. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα είναι πρόθυμοι να αποκτήσουν τέτοιες περιουσίες. Αν κατορθώσουμε για παράδειγμα να προσελκύσουμε μεγάλες εταιρείες οι οποίες να εγκατασταθούν στην Κύπρο, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα διαφοροποιούνται γιατί και οι εταιρείες θα θέλουν να αποκτήσουν πολυτελή γραφεία αλλά και τα υψηλά αμειβόμενα διευθυντικά στελέχη θα αναζητούν πολυτελείς κατοικίες για αγορά ή ενοικίαση.

Το θέμα με τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου είναι όντως υπαρκτό και έχει απαντηθεί πιο πάνω. Να επαναλάβω ότι αυτό που θα απαιτηθεί είναι ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής και πιστωτικές διευκολύνσεις».

kataskeues

-Με δεδομένη πλέον τη νέα οικονομική πραγματικότητα που δημιούργησε η πανδημία, κ. Μάη, πώς εκτιμάται ότι θα είναι η κατάσταση στην Πάφο στο άμεσο μέλλον σε επίπεδο ανάπτυξης;

« Η αναστάτωση και οι οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού επηρέασαν και θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν την επαρχία πολύ αρνητικά τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Για τις αναπτύξεις που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα έχουμε αναφερθεί περιληπτικά πιο πάνω, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί και στα αναπτυξιακά έργα που χρηματοδοτούνται από το κράτος και που είναι καθήκον όλων μας να εργαστούμε για την υλοποίηση τους χωρίς καθυστερήσεις».

-Σε καθαρά τοπικό επίπεδο: Έργα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην πόλη και επαρχία Πάφου, πλην όμως τα κεφαλαιώδη από αυτά εξακολουθούν να παραμένουν επί χάρτου. Μαρίνα, αυτοκινητόδρομος Πάφου-Πόλης, αγκυροβόλιο, νέος δρόμος αεροδρομίου, συναντούν προβλήματα που στην περίπτωση της Πάφου αποδεικνύονται ανυπέρβλητα.

Πόσο αισιόδοξος είστε, κ. Μάη, ότι η κατάσταση αυτή αναστρέφεται άμεσα;

« Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά έργα κυρίως στον Δήμο Πάφου αλλά και στους υπόλοιπους Δήμους της επαρχίας μας, τα οποία είναι κυρίως έργα εξωραϊσμού και ανάπλασης που προσφέρουν στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Υπάρχουν όπως σωστά επισημαίνετε και αρκετά έργα βασικών υποδομών τα οποία θεωρούνται υπερτοπικής σημασίας τα οποία παραμένουν καθηλωμένα.

Το ΕΒΕ Πάφου σε συνεργασία με τους βουλευτές, τους Δημάρχους και άλλους οργανωμένους φορείς της επαρχίας, έχουν ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια προώθησης αυτών των έργων και πιστέψετε με αυτή τη φορά θα είμαστε πολύ επίμονοι και πιεστικοί προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου τα έργα αυτά να αρχίσουν να υλοποιούνται το συντομότερο.

Μπορώ πολύ συνοπτικά να αναφέρω ότι για τον Δρόμο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς αναμένεται η έκδοση της απόφασης της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών για την ένσταση που κατέθεσε ο 2ος προσφοροδότης του έργου. Οι διαβεβαιώσεις που έχουμε από πλευράς της Κυβέρνησης είναι ότι εάν η απόφαση δικαιώσει τον 1ο προσφοροδότη, θα προχωρήσει άμεσα στην κατακύρωση της προσφοράς και την έναρξη εργασιών ανεξαρτήτως τυχόν δικαστικών προσφυγών από τους ενδιαφερόμενους.

Το θέμα της Μαρίνας στην τοποθεσία Πότιμα και του αγκυροβολίου αποτελεί μία συνδυαστική ανάπτυξη. Το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει προκηρύξει διαγωνισμό για επιλογή μελετητή και η προσφορά αναμένεται να κατακυρωθεί εντός του Δεκεμβρίου 2020. Προσωπικά, όπως και όλοι οι συνεπαρχιώτες μας, είμαι απογοητευμένος για την έκβαση του συγκεκριμένου έργου αφού είχαμε ξεκινήσει τις διαδικασίες ταυτόχρονα με την Μαρίνα Λεμεσού, από τους πρώτους δηλαδή, καταλήξαμε να έχουν κατασκευαστεί Μαρίνες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο εκτός της Πάφου.      

Για το έργο σύνδεσης του νέου δρόμου Πάφου - αεροδρομίου (Τμήμα ποταμού Έζουσας – αεροδρόμιο) που είναι μήκους 2,5km περίπου, όπως και για τον δρόμο Τάφοι των Βασιλέων  - Περιοχή Ποτίμων Κισσόνεργας, έχει ασχοληθεί το σώμα που προανάφερα πιο πάνω και έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις οι οποίες προωθούνται με γρήγορους ρυθμούς με στόχο να ξεπεραστούν κάποια τεχνικά και γραφειοκρατικά προβλήματα.

Πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε όλοι ενωμένοι με επιμονή και μεθοδικότητα, τα προβλήματα θα ξεπεραστούν».

tourismos