Pafos Net

O Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός στην πρώτη συνέντευξη μετά την εκλογή του, μιλά στο PafosNet

title image

Ο νέος Μητροπολίτης Πάφου δικαιώνει με το καλημέρα όσους τον γνώριζαν από την μέχρι τώρα πορεία του μέσα στην Εκκλησία και στη Μητρόπολη Πάφου: Δίνει αμέσως στον συνομιλητή του την αίσθηση ενός χαμηλών τόνων ανθρώπου, πολύ καταρτισμένου που εκπέμπει μια θρησκευτικότητα και μια εσωτερική γαλήνη, που έρχεται σε αντίθεση με τον εξωστρεφή και πιο κοσμικό τρόπο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου και πρώην Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου.

Στα συγχαρητήρια μας για την εκλογή του στον μητροπολιτικό θρόνο Πάφου, αρχίζοντας την πρώτη αυτή συνέντευξη που παραχωρεί μετά την ενθρόνιση του, ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός παρατηρεί με συγκρατημένο χαμόγελο και ίχνος αμηχανίας: « Μου δίνετε συγχαρητήρια, αλλά εγώ δεν αγωνίστηκα για να έρθω εδώ, ο κόσμος και η Ιερά Σύνοδος με επέλεξαν. Κυρίως όμως, ήταν το θέλημα του Θεού το οποίο αποδέχθηκα και ζητώ από τον Θεό και τους αγίους να με βοηθήσουν να φέρω εις πέρας το δύσκολο έργο που αναλαμβάνω, ώστε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας στις ανάγκες τους και στο να σωθούν οι ψυχές τους».

Ερωτηθείς για τα πρώτα βήματα και τις πρώτες ενέργειες του τον πρώτο αυτό μήνα από την εκλογή του, ο νέος προκαθήμενος της Μητρόπολης Πάφου δείχνει να μην βιάζεται να λάβει από μόνος του αποφάσεις. Τονίζει ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει τις επαφές και συνεννοήσεις του με τους κληρικούς συνεργάτες του και τους υπεύθυνους της Μητρόπολης.

« Ο κεντρικός πυρήνας των ενεργειών μου πάντως, είναι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να συνεχίσουμε το έργο των προηγούμενων δύο Επισκόπων», παρατηρεί. «Έζησα μέσα από την Εκκλησία και την Μητρόπολη Πάφου και τους δύο τελευταίους Αρχιεπισκόπους, τον μακαριστό Χρυσόστομο Β’ και τον νυν Αρχιεπίσκοπο, Γεώργιο.

Ήταν και οι δύο χαρισματικοί Μητροπολίτες και Αρχιεπίσκοποι, με μεγάλο έργο και εδώ στην Πάφο και στην Αρχιεπισκοπή μετέπειτα. Συνέβαλαν τα μέγιστα στο να συνεισφέρει η Εκκλησία της Κύπρου και στον πνευματικό τομέα και στον εθνικό τομέα. Είχαν και οι δύο όπως τους έζησα από κοντά, αγωνία μεγάλη για το εθνικό θέμα και το μέλλον του τόπου.

Τον Χρυσόστομο τον έζησα από παιδάκι ως Μητροπολίτη, τον θυμάμαι να έρχεται στα Μέσανα από όπου κατάγομαι και να κάνει κηρύγματα τα οποία μου έκαναν μεγάλη εντύπωση. Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού εκεί στη Σαλαμιού που πηγαίναμε και στην Τραχυπέδουλα, τον θυμάμαι κοντά στον κόσμο.

Πολύ πνευματικός είναι και ο νυν Αρχιεπίσκοπος, με πολλά προσόντα και μόρφωση, να βοηθά πολύ μεγάλο αριθμό εκκλησιών τις οποίες εγκαινίασε».

Ο νέος Μητροπολίτης Πάφου ξεκαθαρίζει ότι οι προτεραιότητες που έθεσαν με την εκλογή τους στην κεφαλή της Εκκλησίας της Κύπρου οι δύο προκάτοχοι του στην Μητρόπολη Πάφου, τον βρίσκουν απολύτως σύμφωνο. Το εθνικό θέμα και το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, θα έχουν κεντρικό ρόλο στην δράση του, ανακοινώνει:

« Η Αρχιεπισκοπή, δόξα τω Θεώ, έχει την οικονομική δυνατότητα να βοηθήσει στον οικονομικό τομέα και πιστεύω ότι θα βοηθήσει σε όλη την Κύπρο τους ανθρώπους που δυστυχώς λόγω της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που επέφερε η πανδημία, δεν μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους. Αυτοί όλοι οι άνθρωποι προσβλέπουν στην Εκκλησία, αλλά η Εκκλησία πρέπει να έχει έσοδα για να μπορεί συνεχώς να βοηθά. Δυστυχώς, η Μητρόπολη Πάφου δεν έχει αυτή την δυνατότητα.

Το εθνικό θέμα είναι ακόμη μια αιμορραγούσα πληγή και πρέπει να υπάρχει συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας. Εγώ, επειδή έχω σπουδάσει και Ιστορία, βλέπω ότι όταν Εκκλησία και Πολιτεία συνεργάζονται, ο τόπος πηγαίνει μπροστά. Αυτό συμβαίνει και σε επίπεδο τοπικό, ακόμη και σε ένα χωριό όταν η τοπική κοινοτική αρχή και ο ιερέας συνεργάζονται, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά.

Στο Βυζάντιο όταν οι δύο φορείς είχαν καλές σχέσεις, η Αυτοκρατορία προόδευε συνεχώς. Και η καλύτερη διοίκηση που υπήρξε ποτέ δεν ήταν η Ρωμαική Αυτοκρατορία, ήταν η Βυζαντινή ακριβώς επειδή υπήρχε αυτή η αγαστή σχέση, η συμπόρευση και η μη εμπλοκή της μιας αρχής στα της άλλης».

Είναι αδιαμφβισβήτητο, επισημαίνει ο Μητροπολίτης Τυχικός, ότι την παιδεία στην Κύπρο την έφερε η Εκκλησία. Τα περισσότερα σχολεία στο νησί μας, είναι χτισμένα σε χώρους που παραχώρησε η Εκκλησία, τονίζει, πλήρωνε δασκάλους, έχτιζε τα κτήρια και αυτό συνέβαινε τόσο επί τουρκοκρατίας και αγγλοκρατίας, όσο και μετέπειτα στο ανεξάρτητο κράτος.

« Μέχρι σήμερα η Εκκλησία μας είναι κοντά στην παιδεία, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές», παρατηρεί. « Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το μέλλον αυτού του τόπου ανήκει στους νέους και αυτούς πρέπει να τους βοηθούμε για το δικό τους καλό και για το καλό του τόπου».

tyxikos4

Η συνεργασία του νυν Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεώργιου με τον «διάδοχο» του στον μητροπολιτικό θρόνο Πάφου ήταν πολύ στενή και αγαστή, όπως διαβεβαιώνουν όλοι όσοι ασχολούνται με τα της Εκκλησίας και της εκκλησιαστικής περιφέρειας Πάφου. Σε ερώτηση μας αν οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών με τις εκλογές των δύο ιεραρχών στα νέα τους αξιώματα αποστέρησε, κυρίως λόγω χρόνου, μια τέτοια συνεργασία και σήμερα, ο Πάφου Τυχικός απαντά αρνητικά:

«Στο παρόν στάδιο έχουμε πει αποσπασματικά κάποια πράγματα. Επειδή όμως και ο ίδιος έχει πλέον πολλές ευθύνες, έχει προηγηθεί και η επίσκεψη του στο Φανάρι, αντιλαμβάνεσθε ότι ο χρόνος του είναι περιορισμένος. Το ίδιο και σε ότι αφορά εμένα.

Στις λίγες συναντήσεις που είχαμε την περίοδο αυτή όμως, είπαμε κάποια πράγματα. Και η συνεργασία μας είμαι σίγουρος ότι θα συνεχισθεί».

Ο νέος Μητροπολίτης Πάφου αποκαλύπτει ότι γνωρίζεται αρκετά χρόνια με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

« Είμαστε και οι δύο παφίτες, αλλά εγώ τον γνώρισα από τα εθνικά μνημόσυνα στα οποία πηγαίνω. Η Πάφος έχει πολλούς ήρωες και τελούνται πολλά εθνικά μνημόσυνα. Βρεθήκαμε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη σε πολλά εξ αυτών, μιλήσαμε στο τραπέζι μετά την εκδήλωση πολλές φορές.

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται ότι έχει ικανότητες, καλές προθέσεις και θα βοηθήσει την Κύπρο. Είναι άνθρωπος που είναι κοντά και στην Εκκλησία και εύχομαι ο Θεός να τον βοηθήσει για το συμφέρον όλων μας».

tyxikos2

Σημαντική πτυχή των προτεραιοτήτων του Μητροπολίτη Τυχικού θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα το έργο της αναστήλωσης μονών στην μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου και της λειτουργίας νέων μονών.

Ήδη, αποκαλύπτει στο PafosNet, δύο μονές είναι στο τελικό στάδιο των αναστηλώσεων: Η Μονή Αγίου Μηνά στην Πενταλιά και η Μονή Αγίου Γεωργίου του Λυκοξυλήτη, στη Δρούσια.

« Με την βοήθεια του Θεού και την συνδρομή του κόσμου, αυτό είναι αλήθεια», τονίζει. «Χωρίς την βοήθεια αυτών, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Ο κόσμος πιστεύω ότι αγαπά την Εκκλησία, αγαπά τα μοναστήρια και θα προσφέρει από το περίσσευμα ή το υστέρημα του, για να κάνουμε ένα σημαντικό πνευματικό έργο στην Πάφο.

Θα επανδρωθούν τα νέα αυτά μοναστήρια με σωστούς μοναχούς και μοναχές για να μπορούν να λειτουργούν καλά.

Θα πρέπει να πούμε και για τη Μονή Χρυσορρογιάτισσας, η οποία πλέον επανδρώθηκε με μοναχούς. Εκεί είναι πλέον ο Επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος και προσπαθεί να ανακαινίσει τη Μονή άμεσα, αφού λόγω φθοράς και διάβρωσης του εδάφους είναι άμεση η ανάγκη σωστικής παρέμβασης στο μοναστήρι.

Και στον πνευματικό τομέα όμως, εκεί εξομολογείται πολύς κόσμος, πράγμα που καθιστά πολύ σημαντικό στις μέρες μας το έργο που επιτελείται στη συγκεκριμένη μονή».

Μια ιδιαιτερότητα που διακρίνει την Μητρόπολη Πάφου είναι η λειτουργία υπό την ευθύνη της του Σώματος Σταυραετών, ένα οργανωμένο σύνολο νέων που ασχολούνται με δραστηριότητες που προάγουν την φιλανθρωπία, την φιλοπατρία και την αλληλοβοήθεια. Αναφερόμενος στην «κληρονομιά» του αυτή, ο Μητροπολίτης τυχικός τονίζει ότι το σώμα αυτό έχει αγκαλιστεί από την κοινωνία της Πάφου και πάει πολύ καλά.

«Όπως γνωρίζεται», αναφέρει, « πρόεδρος του Σώματος Σταυραετών είναι πάντοτε ο εκάστοτε Μητροπολίτης Πάφου που φροντίζει για εκπλήρωση των σκοπών της οργάνωσης. Δηλαδή, να βοηθήσει τα παιδιά αυτά να μάθουν να συνεργάζονται, να είναι κοντά στην Εκκλησία, να κοινωνικοποιηθούν, να αντεπεξέρχονται σε δύσκολες κατάστασεις και πολλά άλλα».

tyxikos3

Κλείνοντας την συνέντευξη αυτή, την πρώτη που παραχωρεί όλα αυτά τα χρόνια της διακονίας του, ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός ευχαριστεί για ακόμη μια φορά τους πιστούς της Πάφου που τον έκριναν άξιο να τον προτείνουν στην Ιερά Σύνοδο για το αξίωμα του Μητροπλίτη Πάφου.

«Θέλω να είμαι όχι ο δεσπότης, αλλά ο πνευματικός τους πατέρας», τονίζει. « Να βοηθήσω όλους, και τους κληρικούς μας και τους μοναχούς και μοναχές μας και τους απλούς πολίτες και τους έχοντες εξουσία, ώστε να πορευθούμε μαζί για να βοηθήσουμε όλη την επαρχία Πάφου και τις 19 κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού και την μια κοινότητα της επαρχίας Λευκωσίας που εντάσσονται στην μητροπολιτική μας περιφέρεια.

Πρέπει να έχουμε όλοι την καλή προαίρεση να βοηθήσουμε τον κόσμο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε».

Ο Πάφου Τυχικός γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Μέσανα της ανατολικής ορεινής Πάφου. Την περασμένη Κυριακή, μετέβη για πρώτη φορά από την εκλογή του στην κοινότητα του και λειτούργησε εκεί.

«Είναι το χωριό καταγωγής του αποστόλου Τυχικού», εξηγεί, « για αυτό και πήρα το όνομα του. Είναι ένας από τους εβδομήκοντα αποστόλους, μαθητής του αποστόλου Παύλου, με δράση στη Μικρά Ασία και στην Κύπρο.

Ήταν μια δική μου επιλογή όταν χειροτονήθηκα από τον τότε Μητροπολίτη Πάφου και νυν Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο. Και αυτό επειδή την ημέρα που χειροτονήθηκα, ήταν η μέρα που γεννήθηκε ο άγιος Τυχικός».

tyxikos1